Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/06/2004


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΜΟΥΣΙΚΗ: ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ...

AV BLOG 

SITE MAP


ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ
Pixies – Best Of Pixies-Wave Of Mutilation , Neal Casal – Return In Kind , Nitin Sawhney - Fabric Live 15 , The Crystal Method – Legion Of Boom

ΗΧΗΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ...


r o c k  
Pixies – Best Of Pixies-Wave Of Mutilation
(Virgin)
HXHTIKA ΔΕΙΓΜΑΤΑHoliday Song
Το συγκρότημα που μας άλλαξε τη ζωή…Οι δικοί μας Beatles…
Επανασυνδέθηκαν. Έπαιξαν και στο Rockwave. Και τσιμπιόμασταν μεταξύ μας για να το πιστέψουμε…Το πρόσφατο live τους ήταν η κορύφωση, ένα happening ζωής που το προθέρμαναν η ταυτόχρονη κυκλοφορία του συγκεκριμένου best of και του ομώνυμου DVD τους που μπορείτε να το αναζητήσετε. Δεν μας έχουν μείνει και πολλά για να πούμε, παρά ότι δεν το μετανιώνουμε καθόλου που μαζί με πολλούς άλλους ανά τον κόσμο πασχίσαμε να διαδώσουμε την εμμονή μας γι’ αυτό το συγκρότημα, αυτό που ψήλωσε το “εναλλακτικό rock” κάτι χιλιάδες πόντους, αυτό που έκανε τη γραφή ενός τραγουδιού την πιο αξέχαστη εμπειρία, αυτό που άνοιξε τον δρόμο στα ‘90s και στους Nirvana και τον έκλεισε, έστω και για λίγο στην αναξιοπρεπή δημιουργία. Οι Black Francis, Kim Deal, Joey Santiago και David Lovering, όξυναν την σκέψη και τη ματιά μας απέναντι στη μουσική, συνθέτοντας υλικό που τίμησε μία ολόκληρη γενιά ονομάτων που προηγήθηκαν (Husker Du, Sonic Youth), αλλά που πήγε το «μεγαλοφυές» πολύ παραπέρα. Τα “Bone Machine”, “Caribou”, “Broken Face”, “Gigantic”, “Vamos”, “Hey”, “Monkey Gone To Heaven”, “Debaser”, “Gouge Away”, “Wave Of Mutilation”, “Here Comes Your Man”, “Where Is My Mind?”, “Velouria”, “Dig For Fire”, “U-Mass”, “Alec Eiffel”, “Planet Of Sound”, αποτελούν αξεπέραστα μείγματα «ποπ» αντίληψης, σπάνιας ιδιοσυγκρασίας και ερμηνευτικής δεινότητας. Εν ολίγοις μουσικής που φτιάχτηκε με πάθος και αφοσίωση…

a m e r i c a n a
Neal Casal – Return In Kind
(Fargo/Hitch-Hyke)
Άλμπουμ διασκευών σε αποκλειστικά ακουστικό ύφος. Όχι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο αμερικανός τραγουδοποιός αξίζει της αμέριστης προσοχής σας…
Όλοι μας έχουμε τραγούδια απωθημένα. Πολύ περισσότερο οι μουσικοί που πάντα ονειρεύονται πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για τη δικιά τους συλλογή από συνθέσεις που δεν μπόρεσαν ποτέ να βγάλουν από το μυαλό τους. Ο Neal Casal, μουσικός που έχει ήδη σταθεί στα πόδια του δισκογραφικά (μετρά 4 με 5 άλμπουμ), κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα και τις αναφορές των τρίτων περί ομοιότητάς του με τον Gram Parsons επικίνδυνα αληθοφανείς. Από τους Faces (“Debris”) και τον Gene Clark (“With Tomorrow”) και από τον Johnny Thunders (“It’s Not Enough”) μέχρι τον Joe Higgs (“There’s A Reward”), ο Casal τιμάει πραγματικά τα τραγούδια που έχει φυλάξει κοντά στη καρδιά του, με country/rock ακουστικότητα που σε αποσβολώνει και σε σπρώχνει στο βάθος της πολυθρόνας για να ακούσεις προσεκτικότερα την εκπληκτική του ερμηνεία και την σπάνια φωνή του. Θα μπορούσε να διαλέξει “hits”, Dylan ή Springsteen, θα μπορούσε να βρει χώρο για κάτι πιο πιασάρικο. Όχι. Αυτό το έκανε αποκλειστικά για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους…

 
d a n c e
Nitin Sawhney - Fabric Live 15
(Fabric/Penguin)
HXHTIKA ΔΕΙΓΜΑΤΑDarqwan – Three Note Blue
Η γνωστή Fabric συνεχίζει με αδιάκοπους ρυθμούς να παράγει mix άλμπουμ με την ευθύνη και φροντίδα γνωστών guests…
Ξεκίνησε ως γνωστό club του Λονδίνου και σιγά σιγά έβαλε μπροστά να στήσει και ένα label. Και τα κατάφερε περίφημα. Οι σειρές “Fabric” και “Fabric Live” αντιμετωπίζονται με δέοντα σεβασμό από την dance κοινότητα που πάντα ανακαλύπτει διαμαντάκια στα remixes αυτών των εκλεπτυσμένων συλλογών. Εδώ καλεσμένος είναι ο βρετανός με ινδική καταγωγή, μουσικός και παραγωγός Nitin Sawhney που εδώ αφήνει τα dance/soul/ethnic μοτίβα των προσωπικών του άλμπουμ (αν και μετά από το Beyond Skin του ’98 δεν έχει βρει τη φόρμα του), και αυξάνει τα beats, αφού οι περιστάσεις το απαιτούν. Εκτός από τα δικά του κομμάτια που τα πειράζει όσο μπορεί, επιλέγει και το σούπερ “Suzuki” των Tosca και track των drum’n’bass γκουρού 4Hero αλλά και το “Hymn 2” των Craig Armstrong (μέγας ενορχηστρωτής) και Photek (drum’n’bass «θεωρητικός»), κάτι που σημαίνει ότι ο Sawhney το έψαξε αρκετά το θέμα…Για ακούστε και το sample…

 
d a n c e  /  r o c k
The Crystal Method – Legion Of Boom
(V2)
Μεγάλα beat, μεγάλη παραγωγή, αλλά κάπου σ’ αυτή τη αμερικάνικη μεγαλοσύνη χάνεται η dance ουσία και o rock στόχος…
Με άλμπουμ τους όπως το Vegas έμαθαν στους συμπατριώτες τους Αμερικανούς να εκτιμούν τις ηλεκτρονικές δυνατότητες, «νοθεύοντάς» τις με κιθαριστική rock δυναμική για να τους κάνουν σαφώς ποιο θελκτικές. Δηλαδή τους έβαλαν να ακούσουν big beat. Κάπου εκεί άρχισε το «κακό». Η σύγκριση και ταύτιση με τους Chemical Brothers δεν άργησε ούτε λεπτό, και μάλιστα δεν σταμάτησε ποτέ. To big beat συστατικό σαφώς και ένωνε το δίδυμο των Ken Jordan και Scott Kirkland με εκείνο των Chemical Brothers, ωστόσο κάποιοι το παρατραβάνε…Ωστόσο…Το Legion Of Doom αναδεικνύει το «πρόβλημα» των Crystal Method αλλά και του συγκεκριμένου, πάλαι ποτέ κραταιού, είδους, ότι τα beat μπορούν να χάσουν πολύ εύκολα την ουσία τους εάν δεν προσέξεις. Εντυπωσιακά στο πρώτο άκουσμα, γίνονται καινοφανή στο δεύτερο και εξατμίζουν γρήγορα τον mainstream techno όγκο τους. Ο Wes Borland (πρώην Limp Bizkit) προσθέτει κιθάρες στο μπούγιο και ο John Garcia (πρώην Kyuss) κάνει τα rock φωνητικά του sample. Όχι κακό, όσο προβλέψιμο…

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2004
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr