Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/01/2004


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΜΟΥΣΙΚΗ: ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ...

AV BLOG 

SITE MAP


ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ
Korn - Take A Look In The Mirror,Peter Gabriel - Hit,Red Snapper - Redone ,Motivo 4 - Αν δεις να ακροβατώ,Tangos A Cuatro

 
Korn - Take A Look In The Mirror
(Epic/Sony)
HXHHXHTIKA ΔΕΙΓΜΑΤΑEverything I've Known 
Μήπως είμαστε πολύ heavy τύποι κατά βάθος και δεν το ξέρουμε; Οι Korn επιστρέφουν και καλό θα ήταν όλες οι προκαταλήψεις περί nu metal να σιγήσουν. Έστω και για λίγο...
Το έκτο άλμπουμ των Korn κάνει την εμφάνισή του στην εποχή που εάν δηλώσεις οπαδός του nu metal θα εισπράξεις τα πιο υποτιμητικά βλέμματα και όλοι θα ξεκινήσουν να σε χλευάζουν για την φαρδιά παντελόνα (που δεν φοράς) και για τα περίεργα dreadlocks (που δεν έχεις). Μεγαλώνοντας μία ολόκληρη γενιά καλύτερα και από τους γονείς τους (;!), οι Korn με το έκτο τους άλμπουμ θέτουν τους λόγους γιατί δεν πρέπει να "κολλάει" κανείς στους τύπους, αλλά στην ουσία.
Μπορεί το είδος να υπερεκτιμήθηκε και να έδωσε πάτημα για την εμφάνιση δεκάδων θορυβοποιών που τους αξίζει ασφυκτικός θάνατος με τα ίδια τους τα ριφ, η heavy όμως ορμή των Korn, δηλαδή το άκρως αντίθετο από κάθε τι ωραιοποιημένο και από ότι ψάχνει ο μέσος mainstream ακροατής ή ο λάτρης της...τζαζ και της σύγχρονης μουσικής, είναι ατόφια. Μιλάμε για την "frustration" γενιά που έχει πάρει τον όγκο των Black Sabbath και τον έχει μπολιάσει με το άγχος της. Τέτοιο δημιούργημα είναι και το "Take A Look In The Mirror". Με τον hip-hop σπόρο να φαίνεται σε κάθε χοροπήδημα αυτού του απίστευτου μπάσου, ο Jonathan Davis πιέζει το λαρύγγι του και ουρλιάζει "Ι fuckin' hate you", ξυπνώντας το metal ζώο που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Και μόνο τα παραληρητικά, οργιαστικά, "δεν αντέχω τον εαυτό μου" "Right Now", "Here It Comes Αgain", "Everything I've Known" αρκούν για να βάλουν το ξυπνητήρι να κτυπήσει...

Peter Gabriel - Hit
(EMI)
HXHTIKA ΔΕΙΓΜΑΤΑ►Solsbury Hill
Ο Peter Gabriel συλλέγεται με "επιτυχίες" που ανέβηκαν στην κορυφή των προσωπικών μας top 10.
Αυτοί οι Phil Collins συνειρμοί που εμφανίστηκαν καλύτερα να τους αφήσουμε στην άκρη μην κολαστούμε ακόμα δεν ξεκίνησε η χρονιά...Χρόνια μετά το "Shaking The Tree" και το όχι και τόσο οικονομικό τριπλό Box Set, η συλλογή "Hit" έρχεται να καλύψει την μετά Genesis εποχή ενός καλλιτέχνη που ακολούθησε αν μη τι άλλο διόλου βαρετή καριέρα. Άλλαξε μύρια πρόσωπα ως frontman των Genesis, συνέχισε ως...new wave μουσικός εκεί στις αρχές των '80s, υπήρξε εκφραστής της κυριαρχίας της εικόνας του MTV (το video clip του "Sledgehammer" παραμένει σημείο αναφοράς), για να καταλήξει ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερες πρεσβευτής της world μουσικής. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός έκανε γνωστό στον κόσμο το όνομα του Nustrat Fateh Ali Khan. Στο μεγάλο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι να κυκλοφορήσει προσωπικά άλμπουμ, σίγουρα δεν χαζολογούσε.
Κάθε άλμπουμ του κουβαλούσε ξεχωριστές παραμέτρους, και μουσικές και εννοιολογικές, ωστόσο κάποια τραγούδια του μπήκαν με τους δικούς τους όρους μέσα στο πλαίσιο της "επιτυχίας". Τα κλασικά, "αδιαπραγμάτευτα", "Solsbury Hill", "Shock the Monkey", "Sledgehammer", "Don't Give Up", "Games Without Frontiers", "Biko", "Red Rain" "Big Time"κ.λπ. το μόνο κακό είναι ότι σε βάζουν σε σκέψεις ότι τις καλύτερες ημέρες του μάλλον τις έχει αφήσει πίσω του, ενώ τα πιο πρόσφατα όπως τα "Burn You Up, Burn You Down", το ακυκλοφόρητο "Downside Up" (live), το "Cloudless" από το soundtrack του "Rabbit-Proof Fence" και πολλά ακόμα, σε κάνουν να πιστεύεις ότι έχει πολύ χρόνο μέχρι να κρεμάσει το μικρόφωνό του και την έμπνευσή του.

 
Red Snapper - Redone
(Lo/Cyberdelia)
Το έτσι κι αλλιώς πρωτοποριακό έργο των Red Snapper, διασκευασμένο από ακόμα πιο ανατρεπτικούς τύπους...
Εξαφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια και μείναμε να αναπολούμε το δύσκολο να το πιστέψεις drum n bass τους, εκείνο που έπαιζαν με φυσικά όργανα και κατόρθωναν να το κάνουν να ακούγεται πιο εντυπωσιακό από κάθε programming. H ζήτηση έστω και για ακυκλοφόρητο υλικό υπήρχε και έτσι το ομώνυμο "Red Snapper" εμφανίστηκε στα μέσα της περασμένης χρονιάς. Μέσα σε λίγο διάστημα, το άλμπουμ με τα πέντε νέα τραγούδια, τις καινούργιες εκτελέσεις και τα remix, θα πουλήσει πενήντα (!) χιλιάδες αντίτυπα. Ο κόσμος δεν ξεχνά...Η εταιρία Lo έκανε ένα καλές προθέσεις και επιχειρηματικότητα και να το "Red Snapper", διασκευασμένο από την αρχή από ανθρώπους που δημιουργούν στο ίδιο μήκος κύματος.
Στο "Redone" οι dance/jazz συνθέσεις των Red Snapper, πέφτουν στα χέρια των Broadway Project, Depth Charge, Radioactive Man, Blue States, Susumu Yokota, The Creation, Europa 51, Odd Man, Knowledge of Bugs, Pedro και Rothko, και γίνεται μία ηλεκτρονική ανάπλαση, ανάλογα βέβαια με τα γούστα του καθένα. Εκεί που οι Rothko και Susumu Yokota φτιάχνουν electro ambient ομοιώματα, οι Europa 51 και οι Radioactive Man (o J Saul Kane δηλαδή), κάνουν ρυθμικές τομές. Ειδικά η πρόταση του τελευταίου στο "Four Dead Monks" είναι μακράν το highlight του άλμπουμ.

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


 
Motivo 4 - Αν δεις να ακροβατώ
(FM)
HXHTIKA ΔΕΙΓΜΑΤΑ►Παγίδα
Τελικά οι σύγχρονοι έλληνες μουσικοί έχουν μάθει πως πρέπει όχι μόνο να ακούγονται, αλλά να φαίνονται κιόλας (πάρα πολύ) καλοί...
Και για να μην παρεξηγηθούμε, το "φαίνονται" δεν έχει να κάνει με εικόνα, δηλαδή...Gucci φόρεμα (παναγία μου...) και άλλα τα σχετικά. Έχει να κάνει με το καλύτερο δυνατό βίωμα των επιρροών, των ακουσμάτων, των ήχων και όλου του pop/rock κλίματος που οι Motivo 4 κάνουν στο δεύτερο άλμπουμ τους να φαίνεται τόσο οικείο που σχεδόν τρομάζεις. Κι αυτό γιατί ίσως να έχεις μπροστά σου το πιο πλήρες απ' αυτή την άποψη ελληνικό άλμπουμ των τελευταίων χρόνων. Το "Αν δεις να ακροβατώ" αποτελεί μία ολοκληρωμένη δουλειά που όσο προχωράει εξαντλεί κάθε ευφυές "τρικ" παραγωγής, σύνθεσης και εκτέλεσης (τα φωνητικά της Άννας Καρλαύτη αξίζουν ιδιαίτερης μνείας), με το έντονο να διαδέχεται το εντυπωσιακό, το ξεχωριστό το εμπεριστατωμένο και κυρίως το ουσιώδες το αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεχωρίσουμε την "Παγίδα", από το "Οι παλιοί μας φίλοι" και κάθε ένα τραγούδι. Ακούστε την ολότητα αυτής της σύγχρονης μουσικής αντίληψης και ξαφνιαστείτε από τις ελληνικές ικανότητες.

ΚΟΡΥΦΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


 
Tangos A Cuatro
(Protasis)
Τελικά ο Astor Piazzola ταιριάζει μοναδικά στην ελληνική ψυχοσύνθεση...
Το έτος που μας άφησε πριν από λίγες ημέρες συμπληρώνονταν δέκα χρόνια από το θάνατο του Astor Piazzola και το κουαρτέτο Tangos A Cuatro, σχήμα που από το 1999 εκφράζεται μέσα από τη μουσική φόρμα του ταγκό, αποφάσισε να αφιερώσει ένα άλμπουμ στη μνήμη της μεγαλύτερης μουσικής μορφής της Λατινικής Αμερικής.
Οι Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο), Κωνσταντίνος Καρακατσάνης (βιολί), Νεκταρία Λιάσκου (ακορντεόν) και Ευγένιος Πολίτης (κοντραμπάσο), μουσικοί όχι μόνο με σημαντικά βιογραφικά και σπουδές, αλλά και μοναδικές ευαισθησίες, κάνουν αυτό που ξέρουν πραγματικά καλά, να νυχτοβατούν δηλαδή με τους ρυθμούς του ταγκό, να τυλίγουν με τη μουσική τους πέπλα λυρισμού και πάθους, να φορτίζουν με μελωδίες την απαράμιλλη σε ομορφιά μελαγχολία του μουσικού είδους που ο Astor Piazzola έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το κουαρτέτο χωρίς να κομπάζει ότι γνωρίζει το πεδίο όπου δρα, ξεδιπλώνει όλη την αληθινή του αγάπη για τον δημιουργό εκτελώντας τις συνθέσεις του με ουσιαστικό θαυμασμό και προσήλωση.

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2004
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr