Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ:  ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ MSB TECHNOLOGY ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ...

SITE MAP


H MSB Technology στην Ελληνική αγορά
κείμενο: Δημήτρης Σταματάκος
07/04/2010
Είδα για πρώτη φορά από κοντά κάποια από τα πρόσφατα προϊόντα της MSB στην εφετινή CES και η αλήθεια είναι πως φαίνεται “από μακριά” ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις που ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Μιλώντας με τον Larry Gullman διαπίστωσα ότι απλώς δεν είμαι παρατηρητικός (ή ότι η MSB δεν προβάλλεται και πολύ) αφού με ενημέρωσε ότι συμμετέχουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην συγκεκριμένη έκθεση. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία: ιδρύθηκε πριν από καμία εικοσαριά χρόνια (στην Καλιφόρνια) και από τότε παράγει προϊόντα ήχου με ειδίκευση στο ψηφιακό audio. Αυτό που είναι ακόμη ενδιαφέρον είναι ότι πολλές σχεδιάσεις και μελέτες της αγοράζονται και χρησιμοποιούνται από άλλους μεγάλους κατασκευαστές.
To ψηφιακό πακέτο της MSB περιλαμβάνει το DAC IV και το τρανσπόρτ CD IV, εδώ με το τροφοδοτικό τους.
Το εσωτερικό του DAC IV, όπου φαίνονται οι δύο επεξεργαστές Sharc (αριστερά), τα αρθρώματα των μετατροπέων (στο μέσον) και το άρθρωμα του προενισχυτή (πίσω δεξιά).
Στην πορεία της συζήτησής σας με τον Gullman επιβεβαιώθηκε η αρχική μου υποψία: Είναι αυτή η πλευρά της MSB που τους ενδιαφέρει περισσότερο και όχι τα δικά τους προϊόντα. Η λίστα με τα επιτεύγματα της εταιρίας είναι ενδιαφέρουσα. Συγκράτησα το ότι σχεδίασαν το πρώτο Laser Disc που πιστοποιήθηκε κατά THX, κατασκεύασαν έναν από τους πρώτους DACs 24/96 (τον πρώτο για την μαζική αγορά) και εδώ και καιρό ασχολούνται με μια ενδιαφέρουσα εκδοχή των μετατροπέων D/A η οποία βασίζεται σε κλίμακες αντιστάσεων πολύ μεγάλης ακρίβειας.
Το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης τεχνογνωσίας γίνεται εμφανές στα προϊόντα που αυτή τη στιγμή διαθέτει η εταιρία: Πρόκειται για το DAC IV (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις), το CD transport CD IV και τον ενισχυτή Mono 202. Οι ψαγμένοι και οι επαγγελματίες μπορούν να ρίξουν μια ματιά και στον μετατροπέα A/D, μια συσκευή 32bit με sample rate 384kHz που, σύμφωνα με τον Gullman είναι από τις καλύτερες του κόσμου στο είδος της.
Ο Larry Gullman, ιθύνων νους της MSB (αριστερά) με τον Jonathan Gullman (δεξιά) ο οποίος είναι μηχανικός στην εταιρία.
Κατά τη γνώμη μου ο DAC IV είναι η πιο ενδιαφέρουσα συσκευή της MSB (και μιλώ διαισθητικά εδώ). Βασίζεται σε δύο επεξεργαστές Shark της Analog Devices από τους οποίους ο ένας χρησιμοποιήται για τον interfacing και ο άλλος για το upsampling και είναι μια modular σχεδίαση η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί όταν χρειαστεί. Το κομμάτι που είδα είχε ενσωματωμένο προενισχυτή με ρυθμιστικό στάθμης. Το DAC IV χρησιμοποιεί custom μετατροπείς οι οποίοι βασίζονται σε μια κλίμακα αντιστάσεων για την μετατροπή, χωρίς να μεσολαβεί αναλογικό φίλτρο στην έξοδο. Ο Gullman μου είπε ότι βασίζονται σε ένα δικό τους -δεν-μπορώ-να-δώσω-περισσότερες-λεπτομέρειες- upsampler που μειώνει στο ελάχιστο την παραμόρφωση της αναλογικής κυματομορφής (η οποία χαρακτηρίζεται από βήματα μικρότερου πλάτους) και όταν εγώ σχολίασα ότι αυτό σημαίνει απλώς ότι το φάσμα των ενοχλητικών συχνοτήτων μετακινείται ψηλότερα μου απάντησε ότι εκεί μπορεί να φιλτραριστεί άνετα από το ίδιο το ηχείο κατά την φυσιολογική του λειτουργία. Η ποιότητα των αντιστάσεων είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η βασική διαφορά μεταξύ του απλού μοντέλου και των δύο αναβαθμισμένων εκδόσεων (Signature και Diamond) είναι ακριβώς η ποιότητα αυτή. Ο μετατροπέας μπορεί να ντοκάρει players της Apple και είναι πλήρως ρυθμιζόμενος μέσω μενού. Το συνοδεύει ένα CD transport βασισμένο σε ένα μηχανικό CD ROM το οποίο “σηκώνει” τα δεδομένα προσπαθώντας για την καλύτερη δυνατή ανάγνωση και εκτός από τα συμβατικά CDs μπορεί να διαβάσει και αρχεία wav από δίσκους DVD. Η αποθήκευση γίνεται σε μια μια μνήμη αρκετά μεγάλη ώστε το σύστημα να λειτουργεί ακόμη και όταν βγάλεις το δίσκο από την υποδοχή. Και οι δύο συσκευές τροφοδοτούνται από ένα κοινό εξωτερικό τροφοδοτικό. Όλα τα σασί είναι ιδιαίτερα φροντισμένα με σημεία στήριξης που χρησιμοποιούν ελαστικά παρεμβύσματα που απομονώνουν τις συσκευές τόσο από την επιφάνεια στήριξης όσο και μεταξύ τους. Η εταιρία, τέλος, προσφέρει και τον τελικό ενισχυτή M-202, μια fully balanced σχεδίαση με χαρακτηριστική κυλινδρική ψύκτρα, η οποία αποδίδει 200W/8Ω και έχει δυνατότητα οδήγησης φορτίων που φτάνουν μέχρι το 1Ω. O χρήστης έχει στη διάθεσή του single ended και balanced εισόδους καθώς και διακόπτη για να επιλέγει το ρεύμα ηρεμίας και τις θερμικές απώλειες του ενισχυτή. Περισσότερα για τα προϊόντα της MSB Technology μπορείτε να μάθετε από τον αντιπρόσωπο στην ελληνική αγορά, Obscure Audio. (210-890.0880)
ΙΝFO: Obscure Audio, τηλ.: 210-890.0880, web: http://www.obscure-audio.com/, http://www.msbtech.com/
Συζητείστε το στα forums του avmentor...     

ΚΟΡΥΦΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ...►

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr