Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/03/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ►PHILIPS 2006 AMBILIGHT EVENT, BRUGES, 1-3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006...

AV BLOG 

SITE MAP

ΜΠΡΥΖ, 1-3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Philips Ambilight Event 2006

Θα θυμάστε, πιθανόν, ότι το Ambilight παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε τηλεόραση της Philips το 2004 και την εποχή εκείνη αντιμετωπίστηκε ως μία αξιοπερίεργη δυνατότητα, εξέλιξη μίας παλιάς τεχνικής της κινηματογραφικής αίθουσας που ονομάζεται light biasing που έχει (ακόμη και στις μέρες μας, των multiplex) στόχο να μειώσει την κόπωση στα μάτια των θεατών.  Από τότε, η αποδοχή του συστήματος και η εξέλιξη του ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα η νέα σειρά των κορυφαίων τηλεοράσεων LCD της Philips να το χρησιμοποιεί ως βασική τεχνολογία.

Στην τρίτη του εκδοχή πλέον, το σύστημα ονομάστηκε Ambilight Surround (με τρία φωτιστικά σώματα, δεξιά, αριστερά και στο πάνω μέρος της συσκευής) και Ambilight Full Surround (με τέσσερα φωτιστικά σώματα, περιμετρικά της συσκευής) και είναι πολύ πιο ευέλικτο στην λειτουργία του αλλά και παραμετροποιήσιμο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδοχές του.  Κατά την παρουσίαση, στην οποία περιλαμβανόταν και επίσκεψη στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Philips στο Μπρυζ, οι άνθρωποι της εταιρίας ανέφεραν πολλές δυνατότητες στην επιλογή των χρωμάτων και τις ρυθμίσεις και από ό,τι φαίνεται ο χρήστης έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο.  Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η λύση που χρησιμοποίησε η εταιρία στο κορυφαίο μοντέλο της νέας σειράς, το οποίο έχει ενσωματωμένο έναν λευκό ανακλαστήρα ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα στην λειτουργία του Ambilight ανεξαρτήτως του τί υπάρχει πίσω από την συσκευή. 
Η κορυφαία 42PF9831D χρησιμοποιεί μία ειδική ανακλαστική επιφάνεια για τις τέσσερεις φωτεινές πηγές του Ambilight Full Surround.
Βεβαίως, δεν είναι το Ambilight το μόνο άξιο λόγου χαρακτηριστικό της νέας σειράς: Οι συσκευές του 2006 χρησιμοποιούν πάνελς LCD 1366x768 και 1920x1080, μπορούν να προβάλλουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας και προοδευτικής σάρωσης και υποστηρίζονται από την τεχνολογία Pixel Plus  3HD, στην οποία ενσωματώνονται οι δυνατότητες των Pixel Plus 1 και Pixel Plus 2HD του 2005 (με βελτιώσεις "στα σημεία") καθώς και μία νέα δέσμη τεχνικών που η Philips παρουσίασε ως ClearLCD.  Oι τεχνικές αυτές βελτιώνουν δύο αδύναμα σημεία των πάνελ LCD, την ποιότητα της εικόνας σε σκηνές με έντονη κίνηση, και ιδιαίτερα στα οριζόντια πάνινγκ και την ποιότητα του μαύρου.  Το ClearLCD βασίζεται στην τεχνολογία φωτισμού Aptura η οποία χρησιμοποιεί λιγότερες και πιο ισχυρές πηγές φωτισμού πίσω από το panel οι οποίες, εκτός των άλλων είναι ελεγχόμενες ως προς τον χρόνο λειτουργίας τους (για την ακρίβεια: είναι ελεγχόμενο το duty-cycle κατά την προβολή κάθε καρέ) με αποτέλεσμα να μειώνεται η αδράνεια των κρυστάλλων και το χαρακτηριστικό θόλωμα που αυτή συνεπάγεται.  Ο έλεγχος αυτός της φωτεινής πηγής επέτρεψε επίσης στην Philips να ελέγξει την φωτεινότητα του πάνελ δυναμικά, με βάση δηλαδή το περιεχόμενο της κάθε σκηνής κάτι που, όπως φαίνεται, βελτιώνει αισθητά την απόδοση των σκοτεινών σκηνών. (Αυτό η εταιρία το ονομάζει Deep Dynamic Dimming Technology ή D-3).
To σύστημα σε λειτουργία: Ο φωτισμός ελέγχεται από το περιεχόμενο... ...και το χρώμα της κάθε σκηνής...
... με αποτέλεσμα σε ένα περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό το κάδρο να φαίνεται ότι αιωρείται.  Σε αυτό βοηθά και το μαύρο χρώμα του πλαισίου.
Στα πλαίσια της παρουσίασης, το τμήμα Picture Quality της εταιρίας διοργάνωσε μία συγκριτική δοκιμή μεταξύ ανταγωνιστικών μοντέλων (ανάμεσα τους και εκπρόσωπος της παλαιότερης σειράς της Philips) όπου μία καινούρια 42PF9831D - με LCD 1366x768 μάλιστα-  κατάπιε ζωντανά όλα τα άλλα πάνελ, τόσο σε στατικές εικόνες όσο και σε βίντεο, εμφανίζοντας ελάχιστα τεχνουργήματα και πραγματικά πολύ καλή συμπεριφορά στην οριζόντια κίνηση.  H νέα σειρά Ambilight θα βρίσκεται στην αγορά πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και θα έχει μοντέλα με διαγωνίους από 37 έως 50 ίντσες.
Το HTS9800W είναι συμβατό με Dolby Digital EX και χρησιμοποιεί ηχεία με τουίτερ ribbon. Το "μικρό" HTS6550 χρησιμοποιεί δύο ηχεία και εικονικό surround

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Στον τομέα του home entertainment (πλην τηλεοράσεων) τώρα, η Philips παρουσίασε δύο νέα ολοκληρωμένα συστήματα το Cineos HTS9800W ένα υψηλής αισθητικής σύνολο 6.1, συμβατό με Dolby Digital EX και δυνατότητα αναπαραγωγής SA-CD, του οποίου τα ηχεία χρησιμοποιούν τουίτερ ribbon και το οποίο διαθέτει είσοδο HDMI και δυνατότητα upscaling στα 720p/1080i, καθώς επίσης και το HTS6500 ένα σύστημα 2.1 με δυνατότητα αναπαραγωγής εικονικού surround μέσω της τεχνολογίας SonoWave, επίσης με είσοδο HDMI και δυνατότητα upscaling στα 720p/1080i.  Tα δύο σύστήματα αναμένονται τον Απρίλιο (το 9800) και τον Mάιο (το 6500) με ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες τιμές: 999 ευρώ το πρώτο  και 599 το δεύτερο (μην ξεχάσετε τα ρέστα σας φεύγοντας από το κατάστημα... -άτιμη ψυχολογία του καταναλωτή).
Το πακέτο των παρουσιάσεων συνεχίστηκε με την διόρθωση ενός (κατά την άποψή μας -πάντα) λάθους: Το WACS700, το ασύρματο multi room της Philips (δείτε την δοκιμή του) δεν είχε δυνατότητα λήψης διαδικτυακού ραδιοφώνου, κάτι που τώρα είναι εφικτό, για όλες τις συσκευές της σειράς Streamium, με το SLA5520 μία μικρή και κομψή συσκευή βασισμένη σε τεχνολογία WiFi η οποία επιτρέπει το ασύρματο streaming ήχου μέσα στο σπίτι, υποστηρίζοντας αρχεία WMA (ελεύθερα και προστατευμένα) και MP3.  Η σχετική επίδειξη έδειξε ότι θα είναι αρκετά εύχρηστο και το κόστος του θα είναι ιδιαιτέρως λογικό, σύμφωνα με πληροφορίες.
To SLA5520 είναι μία συσκευή η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει audio streaming μέσω WiFi και να λάβει streams διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών. Το  MCP9350i είναι το media center της Philips.  Ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρίας να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές (πιθανόν και στην ελληνική).
Στον χώρο της οικιακής δικτύωσης οι άνθρωποι της Philips παρουσίασαν επίσης το Media Center MCP9350i, με σκληρό δίσκο 250GB, βασισμένο στην κλασική αρχιτεκτονική Intel/Windows Media Cener Edition 2005 αλλά με μερικές ενδιαφέρουσες "consumer" πινελιές βασισμένες στην εμπειρία της εταιρίας (όπως το τηλεχειριστήριο που δεν είναι η γνωστή κόπια της Microsoft). Αναφερόμενοι σε τηλεχειριστήρια, ενδιαφέρον είχε το νέο universal SRU9600 μία όμορφη και απλή σχεδίαση, βασισμένη στην ιδέα των εικονικών πλήκτρων (που αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες).  Μεγάλη επιτυχία θα έχει επίσης και το SRU1060, με το ενσωματωμένο ανοιχτήρι για μπουκάλια μπύρας -και όχι μόνο...  Στον χώρο των αξεσουάρ, υπήρχε τέλος και η σχετική έκπληξη: Η Philips μπαίνει στον χώρο των καλωδίων audio/video και μάλιστα με αξιώσεις -μη φανταστείτε τίποτε προχειροδουλειές: Εκτός από τα κλασικά και αναμενόμενα HDMI, SCART κ.λπ, κ.λπ, μας παρουσιάστηκε ευθαρσώς και το PXT1000 ένα σοβαρό -απ' ότι φαίνεται- interconnect τερματισμένο με "βαριά" βύσματα cinch, αγωγό OFC 99.9% και θωράκιση από πλέγμα αλουμινίου/χαλκού. Η δήλωση των ανθρώπων της εταιρίας ήταν -επί λέξει: "Ενα σύστημα είναι τόσο καλό όσο τα καλώδιά του"!  (αυτοί διαβάζουν κρυφά ειδικά περιοδικά -δεν εξηγείται αλλοιώς...) Αναζητήστε την σχετική φωτογραφία για να μην νομίζετε ότι πρόκειται περί αστείου...
Τα δύο νέα unversal τηλεχειριστήρια: Το SRU9600 αριστερά, και το SRU1060 δεξιά, μαζί με το ανοιχτήρι του (το οποίο παρεμπιπτόντως μπορεί να βγεί...)
Η Philips θα μπεί στην αγορά των οδηγών οπτικών δίσκων με αυτό το Blu-ray drive. Ιδού οι αποδείξεις: PXT1000 - το κορυφαίο interconnect βρίσκεται προ των πυλών. Εχει γούστο να έχουμε τίποτε εκπλήξεις...
Τέλος, η εταιρία όντας χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία εφέτος τον Ιούνιο, ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- τον εξοπλισμό οκτώ σταδίων με φωτισμό, τριών σταδίων με Vidiwall (γιγαντοοθόνες με LED) καθώς επίσης και την εγκατάσταση γιγαντοοθονών και στις 12 πόλεις της διοργάνωσης, ώστε να παρακολουθούν τους αγώνες και όσοι δεν βρίσκονται στο γήπεδο.  Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η διαφημιστική καμπάνια που θα ξεκινήσει για την ενημέρωση του κοινού γύρω από την μετάδοση όλων των αγώνων με εικόνα υψηλής ευκρίνειας 16:9 από το συνδρομητικό κανάλι Premiere της Γερμανίας την πρώτη που θα γίνει σε αυτό το φορμά.  Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη σχεδιαστεί και ο αντίστοιχος δέκτης.
Ο δέκτης υψηλής ευκρίνειας μέσω του οποίου οι συνδρομητές του καναλιού Premiere θα είναι οι πρώτοι που θα δούν αγώνες παγκοσμίου κυπέλλου σε HDTV.
Ρίξτε μία ματιά και στις φωτογραφίες από την γραμμή παραγωγής.
Δημήτρης Σταματάκος
 

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr