Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/10/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ►ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ LARRY ZUROWSKI ΤΗΣ MAGNUM DYNALAB...

SITE MAP


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Larry Zurowski (Magnum Dynalab)
Ποιό είναι το μέλλον της μετάδοσης στα FM; Γιατί το DAB είναι ό,τι χειρότερο έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα; Είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο το επόμενο βήμα και τί πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση; Ο Larry Zurowski της Magnum Dynalab, ενός εκ των κορυφαίων κατασκευαστών δεκτών σήμερα, έχει μερικές (ενδιαφέρουσες) απαντήσεις...
Συνέντευξη: Δημήτρης Σταματάκος
Aν έχετε ασχοληθεί σοβαρά με την ραδιοφωνική λήψη και την audiophile πλευρά της, τότε το πιθανότερο είναι πως την Magnum Dynalab την γνωρίζετε. Είναι μια εταιρία που κατασκευάζει δέκτες εδώ και 24 χρόνια, προσφέροντας μια εκτεταμένη σειρά προϊόντων που ξεκινά από μηχανάκια όπως το DT-5 και καταλήγει σε μεγαθήρια όπως το MD109 Triode, περιλαμβάνοντας, στο ενδιάμεσο, διάφορες άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως οι πάλαι ποτέ MD 208 (ραδιοενισχυτής) και MD 308 (ολοκληρωμένος ενισχυτής) ενώ είναι γνωστή και για τις κεραίες της. Στην πραγματικότητα πάντως και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες -στο παρελθόν- του ανθρώπου του οποίου τις απόψεις θα διαβάσετε στις σελίδες αυτές, η Magnum Dynalab έχει μείνει στην καρδιά των φίλων της ως η εταιρία που κατασκευάζει κορυφαίους ραδιοφωνικούς δέκτες με custom στάδια RF και λαμπάτη έξοδο. Ποιό είναι το μέλλον μιας τέτοιας εταιρίας όταν το αναλογικό ραδιόφωνο φαίνεται να πλησιάζει μια καμπή όπου πολλές αλλαγές θα συμβούν; Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να καταργήσουν την περιοχή συχνοτήτων όπου γίνεται η εκπομπή σε FM και οι ψηφιακές εκδοχές της ραδιοφωνικής λήψης είναι ήδη κάτι που υπάρχει. Ο Larry Zurowski και η εταιρία του φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο...
Όταν δοκίμασα πριν από αρκετό καιρό τον MD 109 Triode μου γεννήθηκε η εξής απορία: Πώς πείθεις κάποιον να ξοδέψει κάτι λιγότερο από 10 χιλιάρικα για ένα ραδιόφωνο, όταν το μέλλον του είναι κάτι, ας πούμε, αβέβαιο;
Ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους της συσκευής είναι ευνόητο ότι πήραμε τα μέτρα μας! Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πρόσθετων ψηφιακών εισόδων έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιήσει το αναλογικό στάδιο του δέκτη για όλες τις πηγές του. Θα παρατηρήσατε ότι έχουμε προβλέψει ακόμη και επιλογέα εισόδου. Στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να εφοδιάσουμε το MD 109 Triode ακόμη και με USB και ειδική θύρα για iPod.
Γιατί να θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει τον MD 109 σε μία τέτοια ιδιόρρυθμη θέση προενισχυτή;
Επειδή αρκετοί πιστεύουν ότι τα αναλογικά μας στάδια και το τροφοδοτικό μας είναι καλύτερα ποιοτικά από αυτά που θα βρουν μέσα στην δική τους πηγή. Τους δίνουμε την δυνατότητα όχι μόνο να αναβαθμίσουν τον ήχο της υπάρχουσας συσκευής αλλά να εκμεταλλευθούν πλήρως και την επένδυσή τους στον MD 109.
Ναι, αλλά μια ή περισσότερες ψηφιακές είσοδοι δεν είναι μόνο “ένα καλύτερο αναλογικό στάδιο” χρειάζονται και έναν DAC. Τί σχέση έχει μια εταιρία όπως η Magnum Dynalab με το ψηφιακό audio;
Όπως γνωρίζετε, στην Αμερική το ψηφιακό δορυφορικό ραδιόφωνο που βασίζεται στην τεχνολογία ΧΜ υπάρχει ήδη κάποια χρόνια. Έχουμε σχεδιάσει δέκτες για τέτοιου είδους λήψη, μάλιστα ο MD 109 Triode μπορεί να δεχτεί τέτοιο άρθρωμα. Μέρος ενός δέκτη XM είναι και ο DAC του, ο οποίος μάλιστα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν την συμπίεση του σήματος που προέρχεται από τον δορυφόρο. Επομένως, έχουμε την σχετική εμπειρία. Και ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι πολλά από τα σήματα που θα εισαχθούν στον MD 109 θα είναι συμπιεσμένα έχουμε επιλέξει έναν full upsampling DAC, στα 192kHz. Όλο αυτό το πακέτο το ονομάζουμε World Source Platform.
Ποιά είναι η γνώμη σας για τις τεχνολογίες του ψηφιακού ραδιοφώνου όπως είναι η XM και το DAB;
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες. Το DAB είναι κατά τη γνώμη μου μια πολύ κακή τεχνολογία στην βάση της, η οποία είναι κατάλληλη για την μετάδοση φωνής αλλά ακατάλληλη για μουσική. Το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι γιαυτό και ετοίμασαν το DAB+ που, όπως λέγεται, θα λύσει κάποια προβλήματα. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, στην Αγγλία, όπου η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, παρατηρήσαμε μια κατακόρυφη άνοδο των πωλήσεών μας σε δέκτες FM, ενώ χώρες που ξεκίνησαν με επενδύσεις στην τεχνολογία αυτή, όπως η Κορέα, τελικώς έκαναν πίσω! Παρακολουθήσαμε το DAB αρκετά χρόνια και είμαι πεπεισμένος ότι δεν έχει μέλλον.  Η δορυφορική λήψη, από την άλλη είναι διαφορετική υπόθεση. Ακόμη και τα streams που συνοδεύουν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις είναι ποιοτικά! Σχεδιάζουμε έναν δέκτη που θα μπορεί να λαμβάνει και αυτά τα streams ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα ακούσει μέσα από ένα καλό, λαμπάτο, σύστημα.
Ποιά είναι η σχέση των ψηφιακών λύσεων με την γνωστή τεχνολογία των FM; Ποιό μπορεί να είναι το μέλλον μιας αναλογικής τεχνολογίας σε έναν ψηφιακό κόσμο;
Αυτή την ερώτηση μου την κάνουν πολύ συχνά και είναι μια δικαιολογημένη ερώτηση. Η ουσία είναι πως η ποιότητα που μπορούμε να επιτύχουμε με την διαμόρφωση συχνότητας είναι τόσο υψηλή ώστε πολλοί χρήστες επιστρέφουν σε αυτήν, αφού δοκιμάσουν τις διάφορες ψηφιακές εκδοχές. Στην πραγματικότητα, “ψηφιακός” δεν σημαίνει απαραιτήτως και “καλύτερος”. Υπάρχει, όπως ίσως γνωρίζετε, και η τεχνολογία HD Radio, μια ψηφιακή τεχνολογία -υποτίθεται- high definition, όρος που είναι σαφώς παραπλανητικός. Δεν έχει τίποτε το “high definition” η τεχνολογία αυτή, τουλάχιστον με την έννοια που χρησιμοποιούμε τον όρο στην τηλεόραση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν το σήμα σε ψηφιακό φορμά και αυτό όχι για λόγους ποιότητας αλλά για λόγους οικονομίας. Ένα ψηφιακό φορμά μπορεί να μεταδώσει περισσότερα streams και να δώσει περισσότερες επιλογές στον ακροατή!
Δεν νομίζετε ότι αυτό είναι κάτι θετικό;
Για κάποιους, χωρίς αμφιβολία, είναι και είναι επίσης αλήθεια ότι μια αναλογική τεχνική διαμόρφωσης όπως η FM δεν είναι πολύ ευέλικτη στο σημείο αυτό, ιδιαίτερα αν θέλεις να έχεις και υψηλή ποιότητα, η οποία συνεπάγεται μεγάλο εύρος καναλιού άρα μικρότερη χωρητικότητα της μπάντας που έχεις στην διάθεσή σου. Όμως η εμπειρία μας με απαιτητικούς και τακτικούς ακροατές ραδιοφώνου δείχνει ότι ο αριθμός των διαθέσιμων σταθμών δεν είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Οι περισσότεροι ακούνε συγκεκριμένη μουσική, τζαζ ή κλασική, και θέλουν να έχουν πρόσβαση σε λίγους σταθμούς, θα έλεγα δύο ή τρεις. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ανάγκη από την ψηφιακή μετάδοση. Για τους υπόλοιπους προσφέρουμε την δυνατότητα ψηφιακής λήψης μέσω της World Source Platform.

"Το DAB είναι κατά τη γνώμη μου μια πολύ κακή τεχνολογία στην βάση της, η οποία είναι κατάλληλη για την μετάδοση φωνής αλλά ακατάλληλη για μουσική. Το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι γιαυτό και ετοίμασαν το DAB+ που, όπως λέγεται, θα λύσει κάποια προβλήματα."

Έχω την αίσθηση, πάντως, ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με μια αντιπαράθεση στο πεδίο της τεχνολογίας, όσο με ειλημμένη πολιτική απόφαση. Πολλοί μιλούν ήδη για κατάργηση της μπάντας όπου γίνονται εκπομπές FM.
Τις έχω ακούσει κι εγώ αυτές τις δηλώσεις, αλλά συνοδεύονται συνήθως από συνεχείς αλλαγές στις χρονολογίες. Στην Γερμανία, πριν από πέντε χρόνια έκαναν μια τέτοια ανακοίνωση, τώρα μαθαίνω ότι το όριο πήγε στο 2014. Ακόμη, όμως, κι αν ληφθεί η απόφαση να καταργηθούν τα FM σε επίπεδο εθνικών δικτύων υπάρχουν πάντα τοπικοί σταθμοί με μικρές ισχείς από 15-20W μέχρι 100W, κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε Πανεπιστήμια και άλλα παρόμοια ιδρύματα, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τέτοιου είδους εξελίξεις και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν Κάποιοι από αυτούς εκπέμπουν σε κορυφαία ποιότητα. Σε κάποιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αυτό το προφίλ σταθμών δεν είναι μειοψηφία... Είναι το 60% των συνολικών σταθμών! Κι ακόμη, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτεί η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας όπου οι αποφάσεις έχουν τεράστια βαρύτητα και οι αλλαγές σχεδιάζονται σε στρατηγικό επίπεδο. Σήμερα φτιάχνεις έναν καλό ραδιοφωνικό σταθμό FM με μερικά δολάρια και λίγα εξαρτήματα. Λάβετε ακόμη υπόψιν σας ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε κοινή πορεία όσον αφορά την μετάδοση FM. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η εγκατάσταση πομπών FM ξεκινά μόλις τώρα!
Επιτρέψτε μου να επιμείνω στην απαισιόδοξη πλευρά: Το θέμα δεν είναι μια απόφαση αλλαγής στην τεχνολογία. Αυτό που διαφαίνεται είναι η επιθυμία των κυβερνήσεων να πωλήσουν την μπάντα για άλλες εφαρμογές...
Αν αυτό συμβεί τότε, βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και αυτό μας ανησυχεί φυσικά. Το μόνο που με ανακουφίζει είναι ότι η κουβέντα αυτή συνεχίζεται εδώ και 24 χρόνια. Την άκουσα για πρώτη φορά όταν η Magnum Dynalab ξεκινούσε και εξακολουθώ να την ακούω... Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε προετοιμασμένοι και για να συνεισφέρω κι εγώ στην απαισιόδοξη πλευρά, έχουμε πράγματι ήδη ένα τέτοιο παράδειγμα θυσίας στον βωμό του φάσματος, όταν στις ΗΠΑ οι πάροχοι καλωδιακής τηλεόρασης οι οποίοι τροφοδοτούσαν το δίκτυό τους και με ραδιοφωνικά κανάλια τα περιόρισαν ή και τα κατάργησαν επειδή το τηλεοπτικό σήμα υψηλής ευκρίνειας απαίτησε μεγαλύτερο εύρος μετάδοσης. Όπως σας είπα, θα είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά προς το παρόν οι πωλήσεις μας δείχνουν άλλες τάσεις!
Πώς ορίζετε αυτό το “προετοιμασμένοι”;
Ετοιμάζουμε ήδη έναν νέο ραδιοενισχυτή με κωδικό MD 209, τον αντικαταστάτη του MD 208 ο οποίος, όπως όπως ίσως γνωρίζετε, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες μας συσκευές και -αν όλα πάνε καλά- ίσως τον παρουσιάσουμε στην έκθεση High End που θα γίνει στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν υβριδικό λαμπάτο ενισχυτή με λυχνίες στο στάδιο προενίσχυσης όπου και θα παρέχεται το 95% του κέρδους ώστε να έχουμε τον “λαμπάτο” χαρακτήρα που θέλουμε και στον οποίο θα ενσωματώσουμε το κορυφαίο στάδιο RF που έχουμε αυτή την στιγμή για λήψη FM.
Γιατί επιλέγετε την αρχιτεκτονική του ραδιοενισχυτή;
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός χρηστών έχει μικρούς χώρους και δεν βλέπει με ιδιαίτερη συμπάθεια τα πολλά κουτιά. Αν μπορούμε να τους προσφέρουμε κάτι πραγματικά κορυφαίο σε όλους τους τομείς χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα χώρου γιατί να μην το κάνουμε;
Συμφωνώ, αλλά εδώ μιλάμε για έναν ακόμη ραδιοενισχυτή FM...
... ο οποίος όμως θα μπορεί να διαχειριστεί και οποιαδήποτε άλλη πηγή, είτε αυτή προέρχεται από κάποια αναλογική συσκευή είτε από το laptop του χρήστη είτε από media player. Βλέπουμε τον MD 209 ως ένα εργαλείο για να μπούμε σε έναν χώρο της αγοράς όπου οι περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν ψηφιακό ήχο και να τους προσφέρουμε και καλή ραδιοφωνική λήψη, για την οποία η Magnum Dynalab είναι πασίγνωστη. Ίσως παρατηρήσατε ότι το μότο μας, ως εταιρία, έχει αλλάξει σε “Pure Source Audio” Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημά μας στην σχεδίαση κυκλωμάτων audio με λυχνίες από τον Zdenko Zivkovic όσο μπορούμε καλύτερα.
Ποιά είναι η άποψή σας για το διαδικτυακό ραδιόφωνο;
Το παρακολουθώ στενά! Προς το παρόν δεν είναι τόσο καλής ποιότητας αλλά, χωρίς αμφιβολία, είναι κάτι που έρχεται. Όσον αφορά την αντιμετώπισή τους από την πλευρά της Magnum Dynalab δεν είναι παρά μια ακόμη πηγή σήματος την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Θέλουμε να προσφέρουμε στον χρήστη των συσκευών μας το καλύτερο, έστω και αν αυτό το “καλύτερο” αφορά κάτι που δεν είναι ακόμη αρκετά καλό!
Στην επόμενη σελίδα: Περί Music Servers, αναλογικών δεκτών και άλλων τινών...
 

 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr