Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/11/2004


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►AΡΘΡΑ►Η ΒOWERS & WILKINS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ 800...

AV BLOG 

SITE MAP

ΛΟΝΔΙΝΟ, 17.11.2004

H Βowers & Wilkins παρουσίασε νέα σειρά 800

Στην αρχή ήταν το B&W801και στην συνέχεια το Β&W802.  Μετά το 801FS, το πρώτο 800 και τα πρώτα μοντέλα της σειράς matrix.  To 1998, η Βowers & Wilkins επανασχεδίασε το θρυλικό 801, χρησιμοποιώντας νέες μονάδες και διαφορετική σχεδίαση καμπίνας και φίλτρων θέτοντας τις βάσεις για τα μεγάλα μόνιτορς της νέας χιλιετίας. Εξι χρόνια μετά, ο μεγάλος Βρετανός κατασκευαστής επιστρέφει με νέες ιδέες ανανεώνοντας την σειρά 800. Αν, μάλιστα, κρίνει κανείς από τις αισθητικές διαφορές που είναι ελάχιστες (και πρέπει να ψάξεις αρκετά για να τα τις βρείς) έχουμε να κάνουμε με μία ανανέωση ουσίας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ


ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η B&W ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να δηλώνει τα ηχεία της νέας σειράς 800 ως εντελώς καινούρια, διότι, εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, που υπαγορεύεται από τον χαρακτηριστικό θάλαμο του τουίτερ και του μιντ, ειδικά στα μοντέλα με την κεφαλή, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν "νέες ιδέες" του τμήματος σχεδιασμού.
Το πρώτο και σημαντικότερο νέο συστατικό είναι οι μονάδες.  Τα μεγάφωνα της νέας σειράς είτεχρησιμοποιούν νέα υλικά (το τουίτερ και τα γούφερ) είτε -όπως συμβαίνει στην περίπτωση του μιντ- αποτελούν βελτιωμένες κατασκευές.  Ολα τα ηχεία των οποίων ο τύπος έχει κατάληξη "D" χρησιμοποιούν το νέο τουίτερ μίας ίντσας με θόλο από τεχνητό διαμάντι.  Με συχνότητα συντονισμού σημαντικά υψηλότερη του αλουμινίου (κοντά στα 70kHz, έναντι των 30kHz) παρουσιάζει πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο φάσμα και σημαντικά μικρότερους χρωματισμούς.  Ο θόλος κατασκευάζεται από την Element 6, μία εταιρία που ειδικεύεται στα βιομηχανικά διαμάντια.
Τα γούφερ που χρησιμοποιούνται στα ηχεία της σειράς διαθέτουν κώνο που αποτελείται από Rohacell, ένα αφρώδες υλικό που χρησιμοποιήται στην βιομηχανία αεροσκαφών, το οποίο περικλείεται από επιφάνειες ανθρακονημάτων. Η σειρά 800 δεν είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί αυτό τον συνδυασμό υλικών αλλά είναι πρώτη με κώνους πάχους 8 χιλιοστών (η συνήθης εφαρμογή δεν ξεπερνούσε τα 2 χιλιοστά).  Η μονάδα των μεσαίων είναι η γνωστή FST (Fixed Suspension Transducer)με κώνο από Kevlar, βελτιωμένο μαγνήτη (από Νεοδύμιο, Σίδηρο και Βόριο) και νέο , μεγαλύτερης ακαμψίας σασί.  Οι αλλαγές που έχουν γίνει στην χαρακτηριστική εξωτερική εμφάνιση των ηχείων είναι μικρότερες:  Το περίβλημα του τουίτερ προέρχεται απ' ευθείας από την παλαιότερη σειρά, αλλά είναι μικρότερου μήκους, ενώ το σφαιροειδές περίβλημα του μιντ, είναι επίσης παρόμοιο με αυτό του Nautilus με εξαίρεση την "βαθύτερη" υποδοχή που έχει για την τοποθέτηση του τουίτερ.  Η B&W αναφέρει ότι αυτή είναι μία αισθητική επιλογή χωρίς ακουστικές επιπτώσεις.  Οι παρατηρητικοί, τέλος, θα δούν ότι το τουίτερ είναι τοποθετημένο πιο μπροστά σε σχέση με την παλαιότερη σειρά, κάτι που επιβάλλεται από την νέα σχεδίαση των φίλτρων.
To χαρακτηριστικό προφίλ της σειράς 800 έχει αλλάξει ελάχιστα.  Οι παρατηρητικοί θα διαπιστώσουν ότι το τουίτερ έχει πιο κοντό θάλαμο και ότι έχει μετακινηθεί πιο μπροστά. Το νέο τουίτερ που χρησιμοποιείται στα ηχεία "D" της σειράς 800 έχει θόλο μίας ίντσας από τεχνητό διαμάντι.  Οι θόλοι κατασκευάζονται από την Element 6 και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η κυλινδρική προέκταση προς το πηνίο φωνής.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Η καμπίνα κατασκευάζεται με κάμψη πολλαπλών φύλλων ξύλου πάχους 38 χιλιοστών, στο εργοστάσιο της B&W στην Δανία και χρησιμοποιεί τις κλασικές εσωτερικές ενισχύσεις τύπου matrix. Είναι ανοικτού τύπου, με την οπή ανάκλασης προς το πάτωμα και σωλήνα του οποίου τα τοιχώματα είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αεροδυναμικοί θόρυβοι ακόμη και σε πολύ υψηλές στάθμες.  Οσον αφορά το φίλτρο διαχωρισμού η B&W συνέχισε την μινιμαλιστική πολιτική που εγκαινίασε με την σειρά Nautilus.  O κλάδος των υψηλών μεσαίων/συχνοτήτων είναι "στεγνά" πρώτης ηλεκτρικής τάξης (χρησιμοποιούν -oι αθεόφοβοι- έναν σκέτο πυκνωτή κορυφαίας ποιότητας σε σειρά με το τουίτερ...!) προσέγγιση που οδηγεί σε ακουστική συμπεριφορά κατά προσέγγιση  Linkwitz Rilley δεύτερης τάξης, όταν ληφθούν υπ' όψιν και τα χαρακτηριστικά των μονάδων (αυτό απαίτησε την σε αντίθεση φάσης σύνδεση του τουίτερ κάτι που η B&W δεν συνηθίζει καθόλου, και οδήγησε σε μία ολόκληρη -σχεδόν απολογητική- παράγραφο στο σχετικό white paper...).  Βεβαίως τα θηριώδη γούφερ που χρησιμοποιούνται δεν επέτρεψαν χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς του τύπου "βάλαμε ένα σκέτο πηνίο", κι έτσι ο κλάδος των μεσαίων/χαμηλών είναι πιο σύνθετος.... Ολα τα παραπάνω οδήγησαν σε ηχεία με απόκριση που κυμαίνεται από τα 29Hz μέχρι τα 28kHz (για αποκλίσεις 3dB) για το 801, μέχρι τα 34Hz-28kHz για το 802, ευαισθησία 90dB (2.83V, 1m) και ονομαστική αντίσταση 8Ω (η οποία στην πράξη "πέφτει" στα 3.5Ω για τα 801 και 802, και στα 3.1Ω στο 800).
Η κατασκευή της καμπίνας γίνεται στην Δανία με την διαδικασία που φαίνεται.  Η νέα μορφή, δεν διαθέτει πλέον "ραφή" στο πίσω μέρος. Η B&W σχεδίασε ένα ιδιαίτερα απλό φίλτρο που εν γένει δικαιολογείται από το γεγονός ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο στην κατασκευή των μεγαφώνων.  Οι πυκνωτές είναι κορυφαίας ποιότητας. Ο κλάδος των υψηλών/μεσαίων είναι πρώτης ηλεκτρικής τάξης (2ης ακουστικής Linkwitz Rilley)
Τα μοντέλα
Η σειρά 800 περιλαμβάνει δύο κατηγορίες μοντέλων εκείνα με την κατάληξη "D" και εκείνα με την κατάληξη "S". Τα δεύτερα, χρησιμοποιούν τουίτερ που προέρχεται από την σειρά Signature ενώ τα "D" χρησιμοποιούν το νέο τουίτερ με θόλο από διαμάντι. Πέραν των "μεγάλων" 800D, 801D, και 802D, η σειρά απέκτησε ένα νέο μοντέλο το 803D, με τρία γούφερ επτά ιντσών, το οποίο, κατά δήλωση της εταιρίας, "σχεδιάστηκε για όσους θέλουν απόδοση κοντά σε αυτήν των μεγάλων μοντέλων αλλά με μία περισσότερο συμβατική καμπίνα".  Τα κυρίως ηχεία, πλαισιώνουν τα κεντρικά ΗΤΜ1D, HTM2D, HTM3S και HTM4S, τα περιφερειακά SCMS και DS8S καθώς και τρία ενεργά υπογούφερ με ενισχυτές 1000W τάξης "D", τα ASW875 και ASW865 με δυνατότητα ψηφιακής ισοστάθμισης ανάλογα με την ακουστική του χώρου, και το περισσότερο συμβατικό ASW825.  Tα ηχεία θα κατασκευάζονται σε τρία διαφορετικά φινιρίσματα (κερασιά, τριανταφυλλιά και μαύρο) Σύμφωνα με την εταιρία οι dealers της θα ξεκινήσουν την επίδειξη/πώληση των νέων μοντέλων της σειράς 800 στις 15 Ιανουαρίου 2005.

800D

801D

802D

803D

804S

HTM1D

INFO: Τηλεοπτική Α.Ε., τηλ.: 210-983.4900, web: http://www.bwspeakers.com
 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ


 

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2004
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr