Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: 19/12/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: EN ΤΑΧΕΙ...

AV BLOG 

SITE MAP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Nεα σημειακή πηγή από την Cabasse, Η Commodore επιστρέφει με... media server!, Kαυγάς (και) για τους codecs..., Box Office και Home Cinema: Υπάρχει σχέση; H EΡΤ ανακοίνωσε επίσημα την εκκίνηση τoυ DVB-T στην Ελλάδα, H Windham Hill γίνεται 30 ετών, Νέο user interface από την Nintendo, Τα πρώτα δείγματα εγγραφόμενων BDs από την TDKBlu-ray-HD-DVD: Mήπως να βιαστείτε λίγο; ΑG-HVX200: Η Panasonic πρόλαβε το 2005...!, Το DVD-Video πέρασε στην φάση της ωριμότητας..., Ανανεώνεται η σειρά Gold Signature της Monitor AudioEφυγε ο F.J Philips, Εντονα αυξητικές τάσεις στην αγορά των CE, O Qualia 004 κερδίζει EISA... , Σκληρός δίσκος με εξόδους AV από την Iomega, Nέος επεξεργαστής από την Meridian, H Panasonic κάνει το επόμενο βήμα στο Blu-ray, Νέα τηλεόραση στην σειρά Aquos από την Sharp, Η Sunfire ανακοίνωσε νέο προενισχυτή/επεξεργαστήNέα τηλεόραση LCD από την Marantz, Η Αrcam παρουσίασε νέο επεξεργαστή/προενισχυτή, Η Jamo ανακοίνωσε νέο combo, Τρία μοντέλα εγγραφέων DVD από την PhilipsSongBook: Φορητός δέκτης AM/FM από την Tivoli Audio, Το πρώτο DVD player με δυνατότητα αναπαραγωγής Nero AVC, H Klipsch ανανεώνει την σειρά Ηeritage, Car Audio με USB από την SonyNέο μικρό υπογούφερ από την Velodyne, Η Parasound παρουσίασε το πρώτο της DVD-Video player, Nielsen/DTS: O ήχος, σημαντική παράμετρος στα συστήματα HΕ, Η πρώτη οθόνη LCD 32 ιντσών χωρίς χρωματικά φίλτραMini σύστημα από την Onkyo συμβατό με iPod, ΜP3 Surround: Συν Αθηνά, και Χείρα κίνει... , Nέα μνήμη Flash ανταγωνίζεται τους μικρούς σκληρούς δίσκους, Επιτραπέζιο Recorder συμβατό με PSPΕπίσημη παρουσίαση του Dolby TrueHD, Συνεργασία LG και Seagate για σκληρούς δίσκους στις τηλεοράσεις, Νέος προβολέας SXRD από την Sony, Νέες κυκλοφορίες των RCA-Living StereoH Electrocompaniet επιστρέφει, πολυκαναλικά..., Το LE-1 της XLO στην ελληνική αγορά, Το Dolby Stereo στο TECnology Hall of Fame, Namco Museum Battle Collection: Ταξίδι στα 80s μέσω PSP... , Η Εpson παρουσίασε προβολέα με LED, Περιφερειακά HDMI από την Meridian, Η Paramount ξεκίνησε το... δίπορτο, Παρουσιάστηκαν οι πρώτες CyberTube SuperSlim από την LG.PhilipsΣτο τέλος του 2005 η προδιαγραφή για το DVD+RW DL, Nέο Memory Stick από τις Sony/Sandisk, To DivX Μedia Format εξελίσσεται, Η Samsung παρουσίασε Μultimedia playerEπίσημη παρουσίαση των DLP1080p από την Texas, Διακόπτεται η παραγωγή των Rio, Το ΖΕΝ, το iPod και η χαρά του... δικηγόρου, Τηλέφωνα εναντίων φωτογραφικών μηχανών; Αντιθέτως! Η ΗDTV σε φάση... Catch-22, Universal HD player από την Samsung, Rudy Provoost (Philips): Το επιτυχημένο μοντέλο των CE, Η αποκλειστική διανομή των βιντεοπροβολέων NEC στην FOTOMATICΑνάκληση τροφοδοτικών PS2 από την Sony, AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝAΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2005 (DOWNLOADABLE PDF),  AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2004 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2003 (DOWNLOADABLE PDF),  Περισσότερα Νέα... 


NEA ΑΠΟ 13.09.2005 ΕΩΣ 19.12.2005 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Nεα σημειακή πηγή από την Cabasse
19.12.2005
Η γαλλική εταιρία ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει στην CES 2006 ένα νέο ηχείο τεσσάρων δρόμων με την ονομασία "La Sphere" το οποίο θα προσομοιάζει (κατά την προσφιλή τακτική της Cabasse) την ιδανική σημειακή πηγή.  Οι σημειακές πηγές είναι -στην περίπτωση της ακουστικής- ιδανικές ηχητικές πηγές χωρίς διαστάσεις των οποίων η συμπεριφορά σε θέματα κατευθυντικότητας είναι απόλυτα ομοιογενής, δηλάδή ανεξάρτητη της θέσης του ακροατή στον χώρο. Η μονάδα που θα χρησιμοποιεί το La Sphere είναι επίσης νέα και ονομάζεται QC55.  Πρόκειται για μία ομοαξονική κατασκευή η οποία συνδυάζεται με ψηφιακά φίλτρα (για τα οποία δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη λεπτομέρειες) και έχει απόκριση συχνότητας 20Ηz-22kHz.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Commodore επιστρέφει με... media server!
23.12.2005
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοινό των βιντεοπαιχνιδιών και οι πρώιμοι κομπιουτεράδες οφείλουν πολλά στην Commodore. Με τον C64 και την Amiga έθεσε τις βάσεις για το χαμηλού κόστους home computing (όταν το IBM PC ήταν εξοπλισμός μεγάλων εταιριών και μόνο...) και το σοβαρό gaming στο σπίτι όταν τα περισσότερα PC έτρεχαν με... CGA (τα θυμάστε όλα αυτά;).  Τώρα η ιστορική εταιρία φαίνεται ότι δοκιμάζει και πάλι την τύχη της στον χώρο της οικιακής διασκέδασης αυτή τη φορά, με ένα σύστημα που ονομάζεται MediaBox.  Το MediaBox θα είναι , σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες μία συσκευή με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο 80GB, με δυνατότητα εγγραφής βίντεο, πρόσβασης στο διαδίκτυο για διάφορες υπηρεσίες και ικανή για αναπαραγωγή αρχείων μουσικής, βίντεο και φωτογραφιών.  Στο "πακέτο" θα περιλαμβάνεται και δέκτης ψηφιακών τηλεοπτικών σημάτων.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Kαυγάς (και) για τους codecs...
05.12.2005
Οπως ίσως θα γνωρίζετε βρισκόμαστε εν μέσω μίας μάχης μέσων αποθήκευσης, όπου το Blu-ray  Disc και το HD-DVD προσπαθούν να επιβληθούν.  Αυτό που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς είναι το ποιοί codecs θα χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα μέσα, δηλαδή με ποιό τρόπο τα σήματα θα συμπιεσθούν πριν την εγγραφή τους στον δίσκο.  Οπως ήταν αναμενόμενο υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο υποψήφιοι codecs (που δεν σχετίζονται με τα δύο φορμά), ο MPEG-4 AVC και ο VC-1 (της Microsoft).  Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη εδώ είναι ότι η Sony Pictures (από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικαιωμάτων ταινιών) αποφάσισε στους πρώτους -τουλάχιστον- ΒDs να χρησιμοποιήσει τον "παλιό", ηλικίας 11 ετών, codec MPEG-2, γνωστό άλλωστε από το DVD-Video.  Κατά τους ανθρώπους της εταιρίας, την στιγμή αυτή, οι συγκεκριμένοι codecs προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με όλους τους διαθέσιμους (αυτό θα πεί άδειασμα...).  Η δήλωση αυτή δεν είναι παράδοξη: Η ποιότητα κωδικοποίησης ενός συστήματος απωλεστικής συμπίεσης είναι ανάλογη του bitrate και με δεδομένη την τεράστια χωρητικότητα των νέων δίσκων, τίποτε δεν εμποδίζει έναν χρήστη του MPEG-2 να "χαλαρώσει" το τελευταίο, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Box Office και Home Cinema: Υπάρχει σχέση;
02.01.2006
Υπάρχει, και είναι ενδιαφέρουσα: Οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η "επιτυχία" μίας ταινίας εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο, τελευταίως, έχουν αυξηθεί οι φωνές διαμαρτυρίας γύρω από την διαχρονική στρέβλωση που επιβάλλει αυτή η μέθοδος: Καθώς οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται σημαντικά, η κατάταξη των ταινιών με βάση το box office, αποκτά αστείες διαστάσεις με την παγκοσμίως άγνωστη "Meet the Fockers" να βρίσκεται στην θέση Νο.26 του top-100 όλων των εποχών (ήμαρτον).  Η κατάσταση αυτή, που βασίζεται στην έντονη αύξηση των τιμών εισόδου στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι πιθανόν, σύμφωνα με παρατηρητές της κινηματογραφικής αγοράς, να οδηγήσει σε σοβαρές εξελίξεις η σημαντικότερη των οποίων θα είναι η μεταφορά του βάρους από την δημόσια προβολή (στον κινηματογράφο) στην ιδιωτική (στο σπίτι). Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μία τετραμελής οικογένεια σε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, θα πρέπει να δαπανήσει πάνω από 100 δολλάρια για μία βραδυνή έξοδο που περιλαμβάνει κινηματογράφο, ποσό που κάνει την επένδυση σε ένα καλό οικιακό σύστημα προβολής ολοένα και πιο ελκυστική.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H EΡΤ ανακοίνωσε επίσημα την εκκίνηση τoυ DVB-T στην Ελλάδα
12.12.2005
Με τρία νέα ψηφιακά κανάλια εισέρχεται η ΕΡΤ από τον Ιανουάριο του 2006 στη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Τα τρία πιλοτικά προγράμματα θα έχουν εξειδικευμένο περιεχόμενο. Το πρώτο θα απευθύνεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες, το δεύτερο θα έχει ταινίες και επιλεγμένες σειρές, ενώ το τρίτο θα περιλαμβάνει πολλές αθλητικές εκπομπές.
Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης Χρήστος Παναγόπουλος, από τον Ιανουάριο η ΕΡΤ θα αρχίσει να εκπέμπει σήμα με την τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αρχικά με 5 πομπούς, καλύπτοντας από το Μάρτιο τουλάχιστον 65% του ελληνικού πληθυσμού με συχνότητες της ΕΡΤ και συγκεκριμένα για την Αττική από τη συχνότητα UHV - κανάλι 48, για τη Θεσσαλονίκη από τη συχνότητα UHF - κανάλι 56 και για τη Θεσσαλία από τη συχνότητα UHF - κανάλι 53.
Τα τρία πιλοτικά προγράμματα είναι:
Το "ΠΡΙΣΜΑ +" που θα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία και θα εκπέμπει αρχικά έξι ώρες την ημέρα Το "ΣΙΝΕ +" πρόγραμμα ψυχαγωγικού περιεχομένου με ταινίες, ντοκιμαντέρ και παιδικά προγράμματα, που θα εκπέμπει δώδεκα ώρες την ημέρα και το "ΣΠΟΡ +", ποικίλου περιεχομένου, με πολλές αθλητικές εκπομπές, καθώς και μουσικές εκπομπές και ειδήσεις.
Το "ΠΡΙΣΜΑ +" θα αρχίσει να εκπέμπει από το Μάρτιο του 2006, το "ΣΙΝΕ +" από τον Απρίλιο και το "ΣΠΟΡ +" από το Μάιο. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας επεσήμανε ότι τα τρία πιλοτικά κανάλια θα είναι ελεύθερα στους πολίτες, χωρίς συνδρομή και χωρίς διαφημίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι "το μόνο που θα πρέπει οι πολίτες να προμηθευτούν από την αγορά θα είναι αποκωδικοποιητές, των οποίων το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 60 - 160 ευρώ, ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα παρέχουν."

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Windham Hill γίνεται 30 ετών
09.12.2005
Η Windham Hill Records ξεκίνησε το 1976 και έκτοτε υπήρξε μία εταιρία της οποίας ο ήχος και οι καλλιτέχνες υπήρξαν διαχρονικά ιδιαίτεροι.  Συνθέτες όπως οι Will Ackerman, George Winston, Liz Story και Michael Hedges κατάφεραν μέσα από τους δίσκους της εταιρίας να επικοινωνήσουν ένα νέο είδος μουσικής προς το κοινό τους και θεμελίωσαν τον ήχο που αργότερα έγινε γνωστός ως New Age.  H Sony Μusic κυκλοφόρησε μία επετειακή συλλογή για τα τριάντα χρόνια της εταιρίας με τον τίτλο "A Quiet Revolution: 30 Years of Windham Hill" στην οποία περιλαμβάνονται 4 cd με κλασικές συνθέσεις των καλλιτεχνών της εταιρίας καθώς επίσης και ανέκδοτα tracks.  Στην συλλογή μετέχουν και οι νεώτεροι καλλιτέχνες της εταιρίας, ανάμεσά τους και οι Jim Brickman, Janis Ian, Snuffy Walden και Cesaria Evora.  Το πακέτο συμπληρώνεται από ένα ένθετο 40 σελίδων με αρχειακές φωτογραφίες και την ιστορία της εταιρίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο user interface από την Nintendo
09.12.2005
H νέα κονσόλα της εταιρίας, γνωστή με το όνομα "Revolution" αναμένεται να υιοθετήσει ένα νέο είδος χειριστηρίου, το οποίο για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήται με το ένα χέρι.  Εγκαταλείποντας για πρώτη φορά τα κλασικά gamepads, η Nintendo επιτρέπει στον χρήση να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους χειρισμούς απλώς "δείχνοντας" με το χειριστήριο στην οθόνη αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία του gaming αποστασιοποιήται μεθοδικά από το συνηθισμένο user interface.  Το σύστημα που προτείνει η εταιρία είναι "ανοικτό" υπό την έννοια ότι επιτρέπει σε κάθε σχεδιαστή παιχνιδιού να χρησιμοποιήσει τον αριθμό των δυνατοτήτων που επιθυμεί και επίσης είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και με παλαιότερα παιχνίδια. Το νέο χειριστήριο μπορεί να συνοδεύεται και από ένα αναλογικό στικ που χρησιμοποιήται με το αριστερό χέρι, για περισσότερο πολύπλοκα παιχνίδια.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τα πρώτα δείγματα εγγραφόμενων BDs από την TDK
13.12.2005
H ΤDK ανακοίνωσε ότι προωθεί τα πρώτα δείγματα δίσκων Blu-ray με δυνατότητα εγγραφής τα οποία έχουν παραχθεί με διαδικασίες μαζικής παραγωγής στο εργοστάσιο Chikumagawa.  Πρόκειται για τέσσερεις δίσκους μίας πλευράς, σε δύο χωρητικότητες 25GB και 50GB, μονής και διπλής στρώσης αντίστοιχα, από τους οποίους οι δύο θα είναι εγγράψιμοι (BD-R) και οι δύο επανεγγράψιμοι (BD-RE).  Στην κατασκευή των δίσκων, η TDK χρησιμοποίησε την επίστρωση Durabis2 που επιτρέπει την χρήση τους χωρίς εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα (cartridge). Στην περίπτωση των BD-R χρησιμοποιήται ανόργανο υλικό για την επιφάνεια εγγραφής, κάνοντας τον δίσκο ιδιαίτερα ανθεκτικό στο φώς ενώ οι επανεγγράψιμοι δίσκοι θα αντέχουν πάνω από 10.000 κύκλους επανεγγραφής.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Blu-ray-HD-DVD: Mήπως να βιαστείτε λίγο;
05.12.2005
Θα γνωρίζετε σίγουρα ότι πρόκειται για τις δύο τεχνολογίες που προσπαθούν να κερδίσουν το χρίσμα του επόμενου φορμά για τον οπτικό δίσκο με δυνατότητα αποθήκευσης εικόνας υψηλής ευκρίνειας.  Αυτό που δεν γνωρίζετε -μάλλον- είναι ότι κινδυνεύουν αμφότερες να βρεθούν ξεπερασμένες πριν τους προσφερθεί η ευκαιρία να χαρούν το φώς της μαζικής αγοράς. Ο λόγος; Οι δίσκοι ολογραφικής αποθήκευσης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων σε ολόκληρο το πάχος του δίσκου (και όχι σε μία ή περισσότερες αλλά πάντως πεπερασμένες στρώσεις) με αποτέλεσμα η χωρητικότητα να εκτινάσσεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα (οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για άνω του 1ΤΒ -TeraByte =1024GB).  Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει ως πρόθεση εδώ και καιρό, αλλά η Maxell ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα των πρώτων δίσκων μέσα στο 2006.  Αν όλα πάνε καλά και πράγματι οι πρώτοι ολογραφικοί δίσκου βρίσκονται σε ορίζοντα 12 μηνών, ένας νέος ενδιαφέρων αγώνας δρόμου ξεκινά: Πόσο γρήγορα το κόστος θα είναι επαρκώς χαμηλό για να υτποστηριχτούν consumer εφαρμογές; Kαι πόσο αυτή η εξέλιξη θα μειώσει την ζωή των νέων-ακόμη- φορμά Blu-ray και HD-DVD στην αγορά;

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

ΑG-HVX200: Η Panasonic πρόλαβε το 2005...!
07.12.2005
Mε τιμή που, για το πλήρες πακέτο, ξεπερνά τα 8000 ευρώ (στην αγορά των ΗΠΑ), η AG-HVX200 είναι μία βιντεοκάμερα σαφώς επαγγελματικών προδιαγραφών που αφορά περισσότερο τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους δημιουργικούς εικονολήπτες. Δεν παύει ωστόσο να είναι η πρώτη μηχανή λήψεων υψηλής ευκρίνειας χωρίς κινητά μέρη στον κόσμο και η Panasonic κατάφερε να την παρουσιάσει μέσα στο 2005 καθώς η 29η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα κατά την οποία θα είναι επισήμως διαθέσιμη. Η μηχανή πραγματοποιεί λήψεις υψηλής ευκρίνειας με ανάλυση 1080i και 720p σε φορμά DVCPRO HD με subsampling 4:2:2 και αποθηκεύει το υλικό σε κάρτες μνήμης P2 (των 4GB ή των 8GB) διαθέτοντας μάλιστα δύο υποδοχές ώστε να είναι δυνατόν το hot-swapping (η αλλαγή δηλαδή της κάρτας ενώ πραγματοποιήται λήψη). H χωρητικότητα των καρτών (2x8GB) επαρκεί για την αποθήκευση μέχρι 64 λεπτών σε φορμά DVCPRO, 40 λεπτών στα 720p και 16 λεπτών στα 1080i με ταχύτητα 60 πλαισίων το δευτερόλεπτο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το DVD-Video πέρασε στην φάση της ωριμότητας...
07.12.2005
...σύμφωνα με την σχετική έρευνα ("The Changing Face of Studio Video Sales: Grow New Markets, Push High Definition, Get Interactive") της In-Stat και αυτό το "ωριμότητας" δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά "καλά πάμε αλλά μην περιμένετε τίποτε περισσότερο...".  Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ενώ οι πωλήσεις των δίσκων είναι ικανοποιητικές και θα παραμείνουν έτσι (μέχρι το 2009 αναμένεται ένας όγκος πωλήσεων που θα φθάνει τα 50δισ δολλάρια ετησίως) το μέλλον είναι ασαφές, κυρίως λόγω της ύπαρξης πολλών επιλογών: Εκτός των τεχνολογιών υψηλής ευκρίνειας (μέχρι το 2009 το 41% των Αμερικάνων τηλεθεατών θα βλέπουν ταινίες σε συσκευές HDTV) μερίδιο από την αγορά διεκδικούν τα φορητά συστήματα και οι online υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας ενώ η σοβαρή εμπλοκή των μεγάλων στούντιο στην υπόθεση των δίσκων υψηλής ευκρίνειας και τα αποτελέσματα της εμπλοκής αυτής δεν θα φανούν παρά στο τέλος της δεκαετίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ανανεώνεται η σειρά Gold Signature της Monitor Audio
05.12.2005
H ανανεωμένη κορυφαία σειρά ηχείων της Monitor Audio θα περιλαμβάνει δύο ηχεία δαπέδου (GS20, GS60), ένα ηχείο βάσης (GS10) ένα ηχείο surround (GS-FX) ένα κεντρικό (GS-LCR) καθώς και ένα ενεργό υπογούφερ με ενισχυτή ισχύος 1000W (GSW-12).  Η εταιρία χρησιμοποιεί νέα υλικά στις μονάδες της (με κώνους από ελαφρά κράμματα και σασί από αλουμίνιο) νέο σύστημα στήριξης των μεγαφώνων στις καμπίνες, οι οποίες είναι περισσότερο άκαμπτες, νέο τουίτερ που φθάνει τα 40kHz καθώς και νέα διαμόρφωση της οπής των bass reflex που εξασφαλίζει λιγότερο στροβιλισμό κατά την εκτόνωση του αέρα.  Το φινίρισμα των ηχείων της νέας σειράς γίνεται από φυσικό ξύλο ενώ προσφέρονται και stands για το GS10 και το GS-LCR.  Τα νέα ηχεία είναι ήδη διαθέσιμα στην ευρωπαική αγορά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eφυγε ο F.J Philips
06.12.2005
Απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2005, στο Eindhoven, σε ηλικία 100 ετών, ο Frederik Jacques Philips, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της N.V. Philips από το 1961 μέχρι το 1971. Ο Frits Philips, όπως ήταν περισσότερο γνωστός, ήταν ο μοναδικός υιός του Anton Philips, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Gerard ίδρυσαν την Philips το 1891 και κατά την διάρκεια της θητείας του η εταιρία έκανε σοβαρά βήματα επέκτασης προς τις διεθνείς αγορές. Ο πρόεδρος της Royal Philips ELectronics Gerard Kleisterlee δήλωσε: "Με τον θάνατο του Frits Philips χάνουμε έναν ζεστό και αφοσιωμένο άνθρωπο, έναν εμπνευσμένο επιχειρηματία ο οποίος έζησε την ζωή του έντονα και ασχολήθηκε ενεργά τόσο με την Philips όσο και με τον κόσμο που τον περιέβαλε.  Είμαστε ευγνόμωνες για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην εταιρία μας για τις οποίες θα τον θυμόμαστε πάντα".

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Εντονα αυξητικές τάσεις στην αγορά των CE
01.12.2005
Η ευρωπαική αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών έχει περάσει σε μία ένοντα αυξητική φάση, σύμφωνα με έρευνα του EITO (European Information Technology Observatory - Ευρωπαικό Παρατηρητήριο Τεχνολογιών της Πληροφορίας), επιτυγχάνοντας ανάπτυξη 9.2% μέσα στο 2005 και φθάνονται στα 54.2 δις ευρώ. Ατμομηχανή της ανάπτυξης αυτής φαίνεται να είναι η ψηφιακή τεχνολογία και τα αντίστοιχα προιόντα τα οποία οι Ευρωπαίοι φαίνεται να καταναλώνουν μετά μανίας ενώ τα αναλογικά αντίστοιχα δεν καλύπτουν πλέον ούτε το 25% της αγοράς. Την πρώτη θέση στην ανάπτυξη καταλαμβάνει η αγορά των mp3 players με 98% (και 2.5 δις ευρώ) ενώ οι τηλεοράσεις flat matrix ξεπέπερασαν για πρώτη φορά τις παραδοσιακές crt, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη κατά 51% (και όγκο πωλήσεων 12.8 δις ευρώ).  Σύμφωνα με την έρευνα, το 2005, η Ιταλική αγορά ήταν η πλέον αναπτυσσόμενη (με 13.6%) με την Ισπανία και την Γερμανία να ακολουθούν μαζί με την Μεγάλη Βρετανία η οποία είναι παραδοσιακά φιλική προς τις νέες τεχνολογίες, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της Ευρωπαικής αγοράς.  Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στην έρευνα
στον δικτυακό τόπο της EITO.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

O Qualia 004 κερδίζει EISA...
05.12.2005
Οσοι τον είδαν στo προσφατο Athens HighEnd Show 2005 δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν με την EISA (κάτι που πάντως δεν συμβαίνει συχνά...): O Qualia 004 της Sony που βασίζεται στην τεχνολογία SXRD (Silicon X-tal Reflective Display) κέρδισε το βραβείο "European HighEnd Video Projector of the Year 2005-2006". H συσκευή που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2005 προσφέρει ανάλυση 1920x1080, έχει εξαιρετικά μικρή απόσταση μεταξύ των εικονοστοιχείων της, που δεν ξεπερνά τα 0.35μm μειώνοντας στο ελάχιστο την ορατότητα του πλέγματος (chickenwire effect) και χρησιμοποιεί ως φωτεινή πηγή μία λυχνία Pure Xenon τις οποίας το φάσμα προσομοιάζει αυτό του ηλιακού φωτός.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Σκληρός δίσκος με εξόδους AV από την Iomega
21.11.2005
Η ιδέα της Iomega μπορεί να μην είναι επαναστατική είναι ωστόσο πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα για εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν μεγάλο όγκο οπτικοακουστικού υλικού χωρίς την συνοδεία υπολογιστή.  Το προιόν ονομάζεται ScreenPlay και είναι ένας σκληρός δίσκος 60GB με δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB 2.0 με οποιονδήποτε υπολογιστή, όπως συμβαίνει με κάθε εξωτερικό σκληρό δίσκο.  Ωστόσο, ο ScreenPlay διαθέτει ενσωματωμένους codecs mp3 για ήχο, MPEG-1 (AVI, MPG, DAT), MPEG-2 (AVI, VOB), και  MPEG-4 (AVI, XviD) εικόνα, JPEG για φωτογραφίες  καθώς και τις αντίστοιχες εξόδους (stereo line out, composite και S-Video) ώστε να μπορεί να συνδέεται απ' ευθείας, ως πηγή σε ένα σύστημα A/V.  Το ενσωματωμένο software επιτρέπει στον χρήστη να διαχειριστεί και να προβάλει το αποθηκευμένο υλικό το οποίο μπορεί να φθάσει τις 240.000 φωτογραφίες, τις 90 ώρες βίντεο ποιότητας DVD ή τις 1100 ώρες μουσικής. Διαθέτει τηλεχειριστήριο ενώ οι διαστάσεις του είναι 132x77.2x17.8 mm.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέος επεξεργαστής από την Meridian
24.11.2005
Η Μeridian ανακοίνωσε την κυκλοφορία στην αγορά ενός νέου επεξεργαστή με τον κωδικό G61.  Η νέα συσκευή είναι πιστοποιημένη κατά THX Ultra2 και επίσης μπορεί να αποκωδικοποιήσει σήματα Trifield και Ambisonics.  O ψηφιακός επεξεργαστης που χρησιμοποιήται έχει ακρίβεια 48-bit και όλα τα αναλογικά σήματα μετατρέπονται σε ψηφιακά των 24-bit.  Από πλευράς εισόδων ο G61 διαθέτει δύο ψηφιακές πολυκαναλικές, 11 ψηφιακές που υποστηρίζουν δύο κανάλια, μία αναλογική 6 καναλιών καθώς και πέντε αναλογικές δύο καναλιών.  Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του οκτώ αναλογικές εξόδους και δέκα ψηφιακές. O επεξεργαστής μπορεί να ρυθμιστεί ως προς τις παραμέτρους λειτουργίας μέσω λογισμικού που τρέχει σε υπολογιστή (σε περιβάλλον Windows).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Panasonic κάνει το επόμενο βήμα στο Blu-ray
22.11.2005
Ενώ ο καυγάς για το γνωστό θέμα του επόμενου οπτικού δίσκου υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται, η Panasonic ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη του πρώτου πακέτου ηλεκτρονικών που επιτρέπουν την αναπαραγωγή και την εγγραφή όλων των διαθέσιμων αυτή την στιγμή δίσκων περιλαμβανόμενου φυσικά του BD.  Το chip-set θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά (αναλογικά για τον έλεγχο του μηχανικού μέρους και της κεφαλής ανάγνωσης και ψηφιακά για την διαχείριση των δεδομένων) και θα είναι συμβατό με δίσκους DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM, CD-R/RW, με Blu-ray καθώς επίσης και με όλα τα μή εγγραφόμενα φορμά (DVD-Video, DVD-ROM, CD, CD-ROM, κ.λπ).  Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με σχολιαστές, ανοίγει τον δρόμο προς την κατασκευή κατ' αρχήν οδηγών για χρήση σε υπολογιστές και στην συνέχεια επιτραπέζιων universal συσκευών.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέα τηλεόραση στην σειρά Aquos από την Sharp
28.11.2005
Η Sharp ανακοίνωσε ότι η LC-65GD1E με πάνελ LCD 65 ιντσών θα ξεκινήσει να διατίθεται στην ευρωπαική αγορά μέσα στον Δεκέμβριο.  Πρόκειται για μία τηλεοπτική συσκευή η οποία μπορεί να προβάλει εικόνες που φθάνουν τις 1080i.  Η εταιρία χρησιμοποιεί ένα νέο φωτιστικό σώμα στο πάνελ το οποίο εξασφαλίζει καλύτερη απόδοση του κόκκινου.  Η συσκευή θα είναι εξοπλισμένη με τους γνωστούς 1-Βit ενισχυτές της Sharp.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Sunfire ανακοίνωσε νέο προενισχυτή/επεξεργαστή
29.11.2005
Πρόκειται για το μοντέλο Media Grand, του οποίου η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στην επόμενη CES.  Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ο νέος επεξεργαστής θα διαθέτει δύο εισόδους και μία έξοδο HDMI, υποστηρίζει -κατά την συνήθεια της εταιρίας- 9.3 κανάλια ήχου (διαθέτοντας τις ειδικές εξόδους Side Axis της Sunfire) αλλά βεβαίως υποστηρίζει και πιο συμβατικά φορμά όπως τα Dolby Digital και DTS με 7.1 κανάλια.  Διαθέτει επίσης την ψηφιακή εκδοχή του πολύ γνωστού αλγόριθμου Sonic Holography του Bob Carver.  Ο Media Grand διαθέτει δέκτη AM/FM, πολυκαναλική αναλογική είσοδο για πηγή ήχου υψηλής ανάλυσης και θα μπορεί να πραγματοποιήσει up-conversion των σημάτων βίντεο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέα τηλεόραση LCD από την Marantz
18.11.2005
H Marantz, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στην επεξεργασία εικόνας στους  βιντεοπροβολείς VP-10S1 και VP-12S4, παρουσίασε μία νέα σειρά τηλεοράσεων LCD και plasma. Το πρώτο διαθέσιμο μοντέλο της σειράς είναι η LC3201 με οθόνη LCD.  Πρόκειται για ένα μοντέλο 32 ιντσών με εγγενή ανάλυση 1366x768 η οποία μπορεί να προβάλει εικόνα υψηλής ευκρίνειας (720p/1080i) και βασίζεται στον επεξεργαστή βίντεο Fit Engine της εταιρίας. Το πάνελ αποδίδει φωτεινότητα 450cd και λόγο αντίθεσης 1000:1. Η συσκευή διαθέτει εισόδους DVI/HDCP, είσοδο συνιστωσών RGBHV καθώς και χρωματοδιαφορών. Το πακέτο περιλαμβάνει αποσπώμενα ηχεία και το κόστος του θα έιναι 2.199 ευρώ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Αrcam παρουσίασε νέο επεξεργαστή/προενισχυτή
14.11.2005
Η νέα συσκευή ανήκει στην σειρά FMJ έχει κωδική ονομασία AV9 και είναι πιστοποιημένη κατά THX Ultra2. Διαθέτει πέντε εισόδους HDMI για πηγές ήχου/εικόνας οι οποίες υποστηρίζουν αναλύσεις μέχρι 1080p και μπορούν να δρομολογηθούν σε μία έξοδο HDMI. Ο αποκωδικοποιητής είναι συμβατός με όλα τα φορμά πολυκαναλικού ήχου συμπεριλαμβανόμενων των DTS 6.1 Discrete και THX Surround EX 7.1.  Στις δυνατότητές του νέου επεξεργαστή/προενισχυτή περιλαμβάνονται το Lip Syncing, η δυνατότητα μικρομετρικών ρυθμίσεων (ανά 0.5dB στην στάθμη και ανά 10cm στην εισαγωγή χρονικής καθυστέρησης) καθώς και η δυνατότητα αναβάθμισης μέσω RS232.  Η εταιρία ανακοίνωσε ότι κάποιες από τις δυνατότητες του AV9, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε λογισμικό, θα είναι διαθέσιμες και ως upgrade για τον AV8 στις αρχές του 2006.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Jamo ανακοίνωσε νέο combo
22.11.2005
Yπό νέα διοίκηση πλέον, αφού εξαγοράστηκε από την Klipsch Incorporated, η Jamo παρουσίασε ένα νέο συνδυασμό DVD player-ραδιοενισχυτή. H συσκευή έχει τον κωδικό DMR60 και είναι συμβατή με DVD και CD (υποστηρίζονται DVD+/-R/RW, CD-R/RW, Xvid και  DivX), μπορεί να αποκωδικοποιήσει Dolby Digital και DTS 5.1 (υποστηρίζει επίσης Dolby Pro Logic II) και διαθέτει ενσωματωμένο δέκτη AM/FM. Ο ενισχυτής μπορεί να αποδώσει 5x60w. Στα ενδιαφέροντα σημεία της νέας συσκευής θα πρέπει να αναφερθούν η δυνατότητα σύνδεσής της μέσω USB (1.1) με περιφερειακά που υποστηρίζουν αυτό τον δίαυλο καθώς και η ύπαρξη θύρας ανάγνωσης καρτών flash.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τρία μοντέλα εγγραφέων DVD από την Philips
14.11.2005
Τα νέα μοντέλα είναι τα DVDR3300H και  DVDR7300H με σκληρούς δίσκους 250GB και 80GB αντίστοιχα καθώς και το "απλό" DVDR3305, χωρίς σκληρό δίσκο. Ο χρήστης των μοντέλων με σκληρό δίσκο μπορεί να αποθηκεύσει 400 ώρες προγράμματος (στα 250GB) και 130 ώρες προγράμματος (στα 80GB) να πραγματοποιήσει time shifting και να ξαναδεί σκηνές όσο η εγγραφή συνεχίζεται, ενώ διατίθεται και ρυθμιζόμενο buffer (μέχρι 6 ώρες) όπου εγγράφεται το τηλεοπτικό σήμα του επιλεγμένου σταθμού ακόμη και αν δεν έχει πατηθεί το record.  Οι εγγραφείς με σκληρό δίσκο υποστηρίζουν DVD+R/RW με ταχύτητα εγγραφής 20x και δυνατότητα χρήσης δίσκων Dual Layer, ενώ το DVDR3305 υποστηρίζει και δίσκους DVD-R/RW (μία επιλογή που προσθέτει ευελιξία αλλά σε κάνει να αναρωτιέσαι: Γιατί τα μεγάλα μοντέλα δεν υποστηρίζουν και αυτά το "-";).  Tα DVDR3300H και  DVDR7300H προσφέρουν εισόδους iLink, υποδοχές SCART με RGB ενώ το 7300Η διαθέτει και HDMI.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

SongBook: Φορητός δέκτης AM/FM από την Tivoli Audio
14.11.2005
Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή της ενδιαφέρουσας αισθητικής, της καλής εργονομίας και της καλή ποιότητας (που έκαναν το Model One σχεδόν cult) η Tivoli Audio παρουσίασε ένα φορητό ραδιοφωνικό δέκτη  με την ονομασία SongBook. Το SongBook μπορεί να συντονισθεί σε σταθμούς ΑΜ/FM, διαθέτει σύστημα αυτόματης αναζήτησης και πέντε θέσεις μνήμης (εδώ μάλλον θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο...).  Κστά τα γνωστά, το SongBook έχει ένα προσεγμένο τμήμα δέκτη που εγγυάται, κατά την εταιρία, καλή λήψη και αυξημένη επιλεκτικότητα στο συνωστισμένο περιβάλλον των ερτζιανών που συναντά κανείς στις πόλεις.  Το μέγεθός του εξασφαλίζει εύκολη μεταφορά και το φινίρισμά του (σε επτά χρώματα από τα οποία τα έξι έχουν ελαστική επένδυση) αντοχή στα αναπόφευκτα κτυπήματα. Μπορεί να τροφοδοτηθεί από μπαταρίες, εξωτερικό τροφοδοτικό ή πηγή 12V και διαθέτει ενσωματωμένο φορτιστή για την περίπτωση που χρησιμοποιούνται αναφορτιζόμενα στοιχεία.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το πρώτο DVD player με δυνατότητα αναπαραγωγής Nero AVC
03.09.2005
To Κiss DP-700, το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως στην IFA, είναι το πρώτο DVD player το οποίο υποστηρίζει αποκωδικοποίηση υλικού Νero Digital (Advanced Video Coding).  Οι codecs ΑVC, είναι επίσης γνωστοί και ως MPEG-4 AVC ή ITU-T Η.264, έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση στην συμπίεση, διπλασιάζοντας και σε μερικές περιπτώσεις τετραπλασιάζοντας τον λόγο συμπίεσης και βασίζονται στην γενική προδιαγραφή MPEG-4 για την κωδικοποίηση video υψηλής ευκρίνειας (με ήχο AAC). To Nero Digital έχει αναπτυχθεί ως προιόν συνεργασίας μεταξύ της Nero και της Ateme.  To player της Kiss θα συνοδεύεται από ένα bundle λογισμικού το οποίο περιλαμβάνει δοκιμαστική έκδοση του Nero Recode (για την συμπίεση video) το player Νero ShowTime και την εφαρμογή Nero MediaHome για streaming αρχείων audio και video.  Τον δρόμο της Kiss ακολουθεί και η Grundig η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα μοντέλα GDP-3550 και 3570 τα οποία επίσης θα υποστηρίζουν το Nero Digital.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Klipsch ανανεώνει την σειρά Ηeritage
09.11.2005
Η εταιρία αποφάσισε να κάνει μικρές αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, σημαντικές αλλαγές στα τρία ιστορικά της ηχεία, το Klipschorn, το La Scala και το Heresy.  Πρόκειται για ηχεία που πρωτοσχεδιάστικαν την περίοδο 1945-1957 από τον ίδιο τον Paul Klipsch (Klipschorn -1945, La Scala -1963 και Heresy -1957) και τα οποία εξακολουθούν να συναρπάζουν μία σημαντική μερίδα ακροατών.  Το original Klipschorn είναι το μοναδικό ηχείο που παράγεται συνεχώς επί 60 χρόνια.  Οι αλλαγές θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών της εταιρίας και θα περιλαμβάνουν μικρές μεταβολές της αισθητικής στο Klipschorn,  νέα φινιρίσματα, νέο υλικό καμπίνας χαμηλών συχνοτήτων  (mdf μίας ίντσας) και νέα καλύμματα στις χοάνες μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων για το La Scala II και διπλοκαλωδίωση, νέα διαφράγματα  στο τουίτερ και στο μιντ (από τιτάνιο) και υψηλότερη ευαισθηστία, που φθάνει τα 98dB, για το Heresy III.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Car Audio με USB από την Sony
01.11.2005
Το νέο CD/MP3 player αυτοκινήτου με κωδικό Xplod MEX-1GP δεν είναι απλώς συμβατό με δίσκους κωδικοποιημένους με ATRAC3plus αλλά μπορεί να διαβάσει και αρχεία MP3 από μία ενσωματωμένη μνήμη flash, χωρητικότητας 1GB.  Η πρόσοψη της συσκευής διαθέτει θύρα USB και μπορεί, αφού αποσυνδεθεί από το σώμα, να τοποθετηθεί σε έναν υπολογιστή από όπου μπορεί να κατεβάσει αρχεία mp3 και WMA.  Ο υπολογιστής βλέπει την πρόσοψη ως εξωτερικό drive. Κατά τις εκτιμήσεις της εταιρίας, ο χώρος επαρκεί για την αποθήκευση μέχρι και 500 tracks.  Το Xplod MEX-1GP, διαθέτει ραδιοφωνικό δέκτη AM/FM, ενισχυτές συνολικής ισχύος 208w, ισοσταθμιστή τριών περιοχών και θα κυκλοφορήσει στην αγορά (των ΗΠΑ αρχικώς) τον Φεβρουάριο με την τιμή του να εκτιμάται γύρω στα 350 δολλάρια.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέο μικρό υπογούφερ από την Velodyne
02.11.2005
To νέο υπογούφερ της Velodyne έχει την ονομασία MiniVee και απευθύνεται στους χρήστες με μικρούς χώρους οι οποίοι, επιπρόσθετα, θα ήθελαν να παραμείνουν χαμηλά στον προυπολογισμό τους καθώς οι εκτιμήσεις για την τιμή (στην αγορά των ΗΠΑ) αναφέρουν τριψήφια νούμερα.  Το MiniVee χρησιμοποιεί μία μονάδα 8 ιντσών με κώνο ενισχυμένο από ανθρακονήματα και πηνίο φωνής 2.5 ιντσών που οδηγείται από έναν ενισχυτή τάξης D με ισχύ 1000Wrms και έχει διαστάσεις αρκετά μικρές (το ύψος του ξεπερνά λίγο τα 25 εκατοστά) ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε κάθε χώρο.  Το φινίρισμά του είναι από μαύρο βινύλιο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Parasound παρουσίασε το πρώτο της DVD-Video player
31.10.2005
To πρώτο DVD-Video player της Parasound κυκλοφόρησε στην σειρά New Classic και έχει κωδικό D 200. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα universal player συμβατό με DVD-A, SACD, DVD+/-R/RW, MP3, WMA, JPEG, και DivX, το οποίο χρησιμοποιεί το DCDi για το de-interlacing/scaling, μετατροπείς 216MHz/12bit για το σήμα εικόνας και 192kHz/24bit για το σήμα του ήχου.  Η συσκευή προσφέρει εξόδους HDMI και έξοδο component η οποία μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με την composite αποδίδοντας σήμα προοδευτικής σάρωσης. Στην έξοδο HDMI το D 200 μπορεί να εμφανίσει αναλύσεις 480p/720p/1080i και ένα ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός ότι το dsd stream εισάγεται κατ' ευθείαν στα DACs χωρίς να προηγηθεί μετατροπή του σε pcm.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nielsen/DTS: O ήχος, σημαντική παράμετρος στα συστήματα HΕ
04.11.2005
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε στην αμερικανική αγορά η εταιρία Nielsen Entertainment Research για λογαριασμό της DTS, οι κάτοχοι συστημάτων home cinema αυξάνονται και ανάμεσά τους, η πλειοψηφία αξιολογεί τον ήχο ως το σημαντικότερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (special feature) σε ένα DVD.  Ανεξάρτητη έρευνα ανέδειξε μία αύξηση στο ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν σύστημα home theater από το 21% (το 1999) στο 33% στο τέλος του 2004 ενώ η έρευνα της Nielsen έδειξε ότι το 75% των νοικοκυριών αυτών έχουν πολυκαναλικά συστήματα 5.1.  Το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον ήχο surround ώς το σημαντικότερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενός δίσκου, με το 82% από αυτούς να επιλέγουν πάντοτε το φορμά της αρεσκείας τους από το μενού, ποσοστό που αυξήθηκε συντριπτικά σε σχέση με το ταπεινό 27% της περασμένης χρονιάς.  Οι χρήστες συστημάτων home theater αποδείχθηκαν με βάση την συγκεκριμένη έρευνα και πιο τακτικοί αγοραστές DVDs: αγοράζουν 20% περισσότερους δίσκους και κατέχουν 45% περισσότερους δίσκους σε σχέση με τους υπόλοιπους καταναλωτές. (το τελευταίο ποσοστό επιβεβαιώνει ότι αγοράζουν περισσότερους αλλά πιθανόν δείχνει ότι ξεκίνησαν την συλλογή τους νωρίτερα).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η πρώτη οθόνη LCD 32 ιντσών χωρίς χρωματικά φίλτρα
01.11.2005
Στα πλαίσια της έκθεσης FPD International 2005 που πραγματοποιήθηκε στην Yokohama η Samsung επέδειξε το πρωτότυπο μίας οθόνης TFT LCD με διαγώνιο 32 ιντσών που δεν χρησιμοποιεί τον γνωστό διαχωρισμό των εικονοστοιχείων σε R, G, B και τον διαχωρισμό του λευκού φωτός στα βασικά χρώματα μέσω φίλτρων.  Η εν λόγω οθόνη χρησιμοποιεί μία φωτεινή πηγή LED της οποίας ο χρωματισμός αλλάζει σειριακά από το ένα βασικό χρώμα στο άλλο.  Ο χρωματικός τόνος μίας σκηνής αποδίδεται με βάση την χρονική διάρκεια της εκπομπής του κάθε χρώματος, οπότε δεν απαιτείται πλέον ο διαχωρισμός του κάθε pixel σε υπό-pixels τριών βασικών χρωμάτων και η τοποθέτηση ενός αντίστοιχου φίτλτρου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η χαμηλότερη κατανάλωση, το χαμηλότερο κόστος  και ο μικρός χρόνος αντίδρασης της οθόνης που φθάνει τα 5mS και σύμφωνα με την εταιρία μπορεί να μειωθεί περισσότερο στο μέλλον.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Mini σύστημα από την Onkyo συμβατό με iPod
08.09.2005
Το CS-120 ανήκει στην κατηγορία των Mini Lifestyle συστημάτων βασισμένο σε μία κεντρική μονάδα με πλάτος 120 χιλιοστών, η οποία ενσωματώνει ενισχυτή 2x20Wrms, CD player και ραδιοφωνικό δέκτση AM/FM με τριάντα μνήμες, καθώς επίσης και την δυνατότητα ελέγχου ενός iPod, χρησιμοποιώντας το docking station της Onkyo.  Η σύνδεση αυτή πέραν του ελέγχου του media player της Apple επιτρέπει στον χρήστη να ακούσει το υλικό του από το σύστημα αλλά επίσης και δεί εικόνες από το iPod Photo μέσω της εξόδου S-Video. To CS-120 συνοδεύεται από ηχεία δύο δρόμων (θωρακισμένα με τουίτερ θόλου 20 χιλιοστών), διαθέτει τρείς εισόδους line και ψηφιακή έξοδο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

ΜP3 Surround: Συν Αθηνά, και Χείρα κίνει...
20.09.2005
Σε μία προσπάθεια να βάλουν την ιδέα του πολυκαναλικού συμπιεσμένου ήχου στην αγορά ταχύτερα, το Fraunhofer ΙΙS και η Thomson παρουσίασαν στο περιθώριο της Popkomm 2005 την υλοποίηση ενός πολυκαναλικού player κατάλληλου να αποκωδικοποίησει streams ΜP3 Surround.  Η ιδέα είναι προφανής: Η επίδειξη των δυνατοτήτων του συστήματος (που μπορεί να αποδόσει έξι κανάλια με bitrate συγκρίσιμο αυτό του απλού MP3) με την ελπίδα να ενσωματωθεί σε επιτραπέζιες συσκευές.  Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός τρόπος να αναπαραχθούν τα σχετικά streams ήταν μέσω codec και υπολογιστή με πολυκαναλική κάρτα ήχου. To σύστημα που επιδείχθηκε χρησιμοποιούσε αρχιτεκτονική ARM (32-bit RISC) αλλά οι Fraunhofer/Thomson δήλωσαν στο περιθώριο της παρουσίασης ότι θα παρουσιάσουν εκδοχές και για άλλες πλατφόρμες όπως η MIPS και οι των Texas Instruments και Analog Devices.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέα μνήμη Flash ανταγωνίζεται τους μικρούς σκληρούς δίσκους
10.10.2005
H Samsung ανακοίνωσε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου μνήμης flash τεχνολογίας NAND με χωρητικότητα 16GB, τιμή που κάνει τα προιόντα που θα το χρησιμοποιούν ευθέως ανταγωνιστικά των μικρών σκληρών δίσκων και -σύμφωνα με αναλυτές- θέτει τις προυποθέσεις για χρήση συστημάτων αποθήκευσης στερεάς κατάστασης σε πολλές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων και τα laptops.  Η τεχνολογία NAND χρησιμοποιεί πύλες NAND (ΝΟΤ-AND) ως αποθηκευτικά στοιχεία και σύμφωνα με την Samsung θα είναι δυνατή η κατασκευή καρτών με συνολική χωρητικότητα μέχρι 32GB (κάτι που σημαίνει δυνατότητες αποθήκευσης άνω των 8000 αρχείων MP3 ή των 32 ωρών video υψηλής ευκρίνειας!)  Τα πρώτα ολοκληρωμένα αναμένεται να παραδοθούν στους κατασκευαστές το δεύτερο εξάμηνο του 2006.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Επιτραπέζιο Recorder συμβατό με PSP
26.10.2005
Σε μία προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες των κατόχων PSP σε υλικό που μπορεί να προβληθεί στην συσκευή τους και δεν προέρχεται από UMDs, η Sony παρουσίασε (αρχικώς μόνο στην Ιαπωνική αγορά) το RDR-AX75, έναν επιτραπέζιο εγγραφέα DVD/σκληρού δίσκου, με χωρητικότητα 250GB με δυνατότητα αποθήκευσης εγγραφών σε κάρτες flash Memory Stick Duo, οι οποίες στην συνέχεια είναι αναγνώσιμες από το PSP.  Για την κωδικοποίηση των εγγραφών, η συσκευή χρησιμοποιεί codec MPEG-4 AVC με τον οποίο είναι συμβατά όλα τα PSP με λειτουργικό έκδοσης 2.0. Είναι άγνωστο το εάν το σύστημα θα επιτρέπει την μεταφορά υλικού από προστατευμένο  DVD στην κάρτα (αλλά κρίνοντας από την γενικότερη φιλοσοφία, μάλλον απίθανο...). Η εταιρία πιθανόν θα ανακοινώσει και μία έκδοση με σκληρό δίσκο 400GB στο εγγύς μέλλον.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Επίσημη παρουσίαση του Dolby TrueHD
08.09.2005
Στην έκθεση CEDIA EXPO 2005 η Dolby παρουσίασε ένα νέο σύστημα κωδικοποίησης ηχητικών σημάτων, με την ονομασία TrueHD, το οποίο μαζί με το ήδη υπάρχον Dolby Digital Plus έχει ήδη εγκριθεί ως  codec και από τα δύο φορμά οπτικών δίσκων που υποστηρίζουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας, Blu-ray (ως "προαιρετικός" (optional)) και HD DVD (ως "υποχρεωτικός" (mandatory)).  To TrueHD είναι codec με μη απωλεστική συμπίεση που βασίζεται στην γνωτό αλγόριθμο MLP πυ αρχικώς ανέπτυξε η Μeridian και τα δικαιώματα του οποίου στην συνέχεια απέκτησε η Dolby.  Eχει την δυνατότητα να υποστηρίξει υψηλότερα bitrates, περισσότερα κανάλια και περιλαμβάνει metadata που επιτρέπουν στο player να ρυθμίσει την δυναμική περιοχή και την στάθμη των διαλόγων σε πραγματικό χρόνο για την καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή με βάση τις συνθήκες προβολής.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Συνεργασία LG και Seagate για σκληρούς δίσκους στις τηλεοράσεις
05.10.2005
Kαθώς οι σκληροί δίσκοι γίνονται κοινός τόπος στον χώρο των consumer electronics, η επιλογή της LG να τους χρησιμοποιήσει σε μερικά κορυφαία μοντέλα συσκευών υψηλής ευκρίνειας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Seagate, οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε οι σκληροί δίσκοι της δεύτερης (160GB της ειδικής σειράς DB35 για καταναλωτικά ηλεκτρονικά) να υποστηρίξουν τους εγγραφείς που σχεδιάζει να ενσωματώσει η πρώτη σε κάποιες μεγάλες τηλεοράσεις της.  Τα hard disc recorders της LG, θα υποστηρίζουν εγγραφή σημάτων υψηλής ευκρίνειας (μέχρι 14 ώρες) και συμβατικών τηλεοπτικών σημάτων (μέχρι 62 ώρες) καθώς και κάποιες άλλες λειτουργίες όπως είναι το συνεχές time shifting και η on the fly αργή κίνηση.  Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ώς πιθανές πρώτες συσκευές που ενσωματώνουν recorders με τους σκληρούς της Seagate τις μεγάλες plasma 60PY2DR και 50PY2DR (50 και 60 ιντσών) που απευθύνονται στην αμερικανική αγορά, αλλά δεν είναι γνωστό αν και τί θα γίνει με αντίστοιχα ευρωπαικά μοντέλα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέος προβολέας SXRD από την Sony
10.10.2005
H Sony χρησιμοποιώντας την εμπειρία της από τον Qualia 004, παρουσίασε τον προβολέα VPL-vW100 με δυνατότητα προβολής 1920x1080p και λόγο αντίθεσης που μπορεί να φτάσει 15.000:1.  Πίσω από αυτές τις επιδόσεις είναι η τεχνολογία υγρών κρυστάλλων SXRD (Silicon X-tal Reflective Display), η οποία επιτρέπει την δημιουργία συστημάτων προβολής με μεγάλο αριθμό εικονοστοιχείων σε πολύ μικρή επιφάνεια.  Ο νέος προβολέας χρησιμοποιεί τρία πάνελς SXRD (0.61 της ίντσας)  με ανάλυση 2 Megapixel το κάθε ένα, κάτι που μεταφράζεται σε θεωρητική εγγενή ανάλυση 6 Megapixel για όλο το σύστημα. Ως φωτεινή πηγή χρησιμοποιήται ένας λαμπτήρας Pure Xenon (όπως και στην περίπτωση του Qualia) με ισχύ 400w.  Ο προβολέας διαθέτει φακό με ζουμ 1.8x και εισόδους HDMI, DVI-D καθώς επίσης και RGB και χρωματοδιαφορών. Αναμένεται στην αγορά τον Νοέμβριο με (πιθανολογούμενη) τιμή στην περιοχή των 10.000 ευρώ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέες κυκλοφορίες των RCA-Living Stereo σε SACD
21.10.2005
H Sony-BMG ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσε δέκα ακόμη δίσκους της σειράς RCA Living-Stereo τον Φεβρουάριο του 2006. To release που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει: Arthur Fieldler / Boston Pops - Pops Caviar, Virgil Fox – Encores; Morton Gould - Copland "Billy the Kid Suite"; "Billy the Kid Waltz", "Rodeo Suite" & Grofe "Grand Canyon Suite"; Jascha Heifetz - Bruch Violin Concerto No. 1, Scottish Fantasy & Vieuxtemps Violin Concerto No. 5, Mario Lanza - At His Best / The Vagabond King, Charles Munch / Boston Symphony Orchestra - Mendelssohn Symphonies Nos. 4 & 5, Octet – Scherzo; Fritz Reiner / Chicago Symphony Orchestra - Respighi
"Fountains of Rome", "Pines of Rome", Debussy "La mer", Arthur Rubinstein - Beethoven Sonatas (Moonlight; Les Adieux; Pathetique, Appassionata), Charles Munch / Boston Symphony Orchestra - Berlioz "Symphonie Fantastique", "Romeo and Juliet – Love Scene" και Fritz Reiner / Chicago Symphony Orchestra - Vienna (Johannn Strauss; Carl Maria von Weber; Joseph Strauss; Richard Strauss).  Το remastering των δίσκων υπογράφει ο John Newton ο οποίος μετέφερε σε Ηybrid/Multichannel SACD αυτούσια τα κανάλια των αρχικών ηχογραφήσεων (τρία ή δύο, επειδή η RCA  χρησιμοποιούσε αντιστοίχως τρία ή δύο μικρόφωνα) δίνοντας έτσι για πρώτη φορά στους φίλους της RCA-Living Stereo να ακούσουν το αρχικό υλικό όπως το ηχογράφησαν οι μηχανική της εταιρίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Electrocompaniet επιστρέφει, πολυκαναλικά...
10.10.2005
Μετά από μία περίοδο ανησυχητικής ηρεμίας (κατά πληροφορίες λόγω εταιρικών/οικονομικών δυσχερειών) η γνωστή Νορβηγική εταιρία επιστρέφει όχι μόνο με την ήδη γνωστή σειρά της αλλά και με νέες ιδέες.  Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξακαναλικός προενισχυτής EC 4.9 που κυκλοφορεί ήδη, και οποίος μπορεί να ελέγξει τους τελικούς ενισχυτές που συνδέονται στην έξοδό του μέσω της τεχνολογίας SPAC (που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία και αν χρησιμοποιηθεί με τους δικούς της πολυκαναλικούς τελικούς επιτρέπει την αλλαγή ενός συστήματος από πολυκαναλικό σε δικαναλικό μέσω τηλεχειριστηρίου RF) καθώς επίσης και η πρώτη πολυκαναλική, universal ψηφιακή πηγή της εταιρίας, με ονομασία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2006.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νέο player θα είναι συμβατό με SACD, DVD Αudio, DVD Video, CD, CD-R/RW, VCD, SVCD, MP3, JPEG, DVD+R, DVD-R, DVD+RW, DVDRW και θα διαθέτει balanced εξόδους και HDMI.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το LE-1 της XLO στην ελληνική αγορά
10.10.2005
Διατίθεται στην Ελλάδα από την αντιπροσωπείια (ΚΟΣΜΑΣ Hi-Fi shop, τηλ.: 210-381.1720)  προς ακρόαση το κορυφαίο interconnect της XLO, LE-1, τερματισμένο με RCA. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η σειρά Limited ενσωματώνει όλη την τεχνογνωσία της αμερικανικής XLO και τα καλύτερα γνωστά υλικά ανεξαρτήτως κόστους .Το χειροποίητο LE-1 κατασκευάζεται στην Καλιφόρνια από υπερυψηλής καθαρότητας (99,99997%) χαλκό . Οι χάλκινες ίνες μονώνονται με μια λεπτή επίστρωση Teflon και πλέκονται γύρω από ένα πυρήνα κατασκευασμένο επίσης από το ίδιο υλικό, μία τεχνική που σύμφωνα με την εταιρία παρέχει εξαιρετικά διηλεκτρικά χαρακτηριστικά .Οι ακροδέκτες κατασκευάζονται από την ίδια την XLO και έχουν ιδιαίτερα χαμηλή αυτεπαγωγή . Η απόλυτα συμμετρική δομή και η ιδιαίτερη γεωμετρία του καθιστούν το LE-1, αν και αθωράκιστο , ιδιαίτερα απρόσβλητο σε παρεμβολές.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το Dolby Stereo στο TECnology Hall of Fame
06.10.2005
Η ομάδα ειδικών του Mix Foundation for Excellence in Audio, οργάνωση η οποία επιμελείται τα βραβεία TEC (Technology Excellence and Creativity) από το 2004, επέλεξε την τεχνολογία Dolby Stereo για μία θέση στο TECcology Hall of Fame. Για όσους έχουν αδύνατη μνήμη, ή ήταν αγέννητοι το 1978, όταν παρουσιάστηκε η πρώτη ταινία Dolby Stereo (A Star is Born), η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν η πρώτη που επέτρεψε (με την μέθοδο της μαθηματικής μήτρας) την αποθήκευση πληροφορίας τεσσάρων καναλιών (δεξί, αριστερό, κεντρικό και οπίσθιο) σε δύο κανάλια (δεξί, αριστερό) επιτρέποντας την πρώτη, οικονομικώς εφικτή, εφαρμογή του περιβάλλοντος ήχου στις κινηματογραφικές αίθουσες με την μέγιστη δυνατή συμβατότητα (και τις λιγότερες μουρμούρες από τους αιθουσάρχες...). Λίγα χρόνια αργότερα, η τεχνολογία Dolby Stereo υπήρξε η βάση για το πρώτο οικιακό σύστημα surround που έγινε γνωστό ως Dolby Surround, ανοίγοντας τον δρόμο για μία εντελώς νέα κατηγορία εφαρμογών.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Namco Museum Battle Collection: Ταξίδι στα 80s μέσω PSP...
05.10.2005
Aν ο πιτσιρικάς της οικογένειας είχε κάποια ελπίδα να πιάσει το PSP στα χέρια του, επειδή οι σαραντάρηδες δεν πολυσυμπαθούν τα 3d-υπερεαλιστικά παιχνίδια της νέας γενιάς, τώρα την έχασε και αυτήν.  Η Namco παρουσίασε το Namco Museum  Battle Collection, μία συλλογή με κλασικά παιχνίδια που είδαν για πρώτη φορά το θαμπό φώς ως coin-ups σε διάφορα υπόγεια.  Το UMD περιλαμβάνει τα Pac-Man, Galaga, Galaxian, Rally-X, New Rally-X, Dig Dug, Xevious, Bosconian, Rolling Thunder, Mappy, Tower of Druaga, Dragon Buster, Grobda, Motos, Dig Dug 2 και King & Balloon.  Θα παρατηρήσατε ήδη, ότι μερικοί τίτλοι είναι εξαιρετικής ιστορικής αξίας (Pac-Man, Galaxian, Rally-X) ενώ άλλοι θα κάνουν τους esoteric παίκτες των coin-ups να δακρύσουν από συγκίνηση (Xevious).  H εταιρία έχει σχεδιάσει τέσσερεις ειδικές εκδόσεις για το PSP (Pac-Man, Galaga, New Rally-X και Dig-Dug) και επιτρέπει το Game Sharing (ασύρματη πρόσβαση στο παιχνίδι από άλλο παίκτη), το Co-oping (συνεργασία δύο παικτών σε κοινό παιχνίδι) και το κλασικό multi playing, πάντα μέσω ασύρματης ζεύξης.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Εpson παρουσίασε προβολέα με LED
07.09.2005
Το πρωτότυπο ενός μικρού προβολέα με διαστάσεις 138x103mm και βάρους 500gr ο οποίος χρησιμοποιεί ως φωτεινή πηγή φωτεκπέμουσες διόδους (LED) παρουσίασε η Epson στην εφετεινή IFA.  Ο προβολέας χρησιμοποιούσε σύστημα προβολής με τρία LCD, κάτι που υποδηλώνει τον προσανατολισμό της εταιρίας να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία και σε προβολείς απαιτήσεων στον χώρο των συστημάτων οικιακού κινηματογράφου.  Σύμφωνα με δηλώσεις των ανθρώπων της Epson, οι φωτεινές πηγές με LED έχουν μικρότερη κατανάλωση και θερμαίνονται λιγότερο, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη αξιοπιστία, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα το κόστος της φωτεινής πηγής, για συγκεκριμένη φωτεινή ροή, θα είναι μικρότερο. Επιπρόσθετα, απαιτείται ελάχιστος χρόνος προκειμένου το σύστημα προβολής να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, και ο κύκλος αφής/σβέσης είναι μικρότερος.  Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, πληροφορίες για το αν και πότε θα κυκλοφορήσουν προιόντα με αυτή την τεχνολογία ούτε καί κάποιος προβληματισμός για την ποιότητα του λευκού φωτός που παράγουν τα LEDs.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Περιφερειακά HDMI από την Meridian
29.09.2005
Ο γνωστός κατασκευαστής ανακοίνωσε μία νέα σειρά συσκευών με την ονομασία HDMAX στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής δύο περιφερειακές συσκευές HDMI: To ΗDMAX 121 και το HDMAX 421.  H πρώτη συσκευή είναι ένας ενισχυτής σημάτων HDMI (HDMI booster) ο οποίος επιτρέπει την υλοποίηση μίας γραμμής μεταφοράς με μήκος μέχρι 50 μέτρα και τοποθετείται κοντά στο σύστημα προβολής, προσφέροντας διόρθωση στην κυματομορφή του εξασθενημένου σήματος, ενώ η δεύτερη είναι ένας επιλογέας 4 εισόδων-σε-1 έξοδο HDMI ο οποίος μπορεί να ελεγθεί είτε άμεσα, μέσω διακοπτών, είτε μέσω γραμμής RS232, είτε -τέλος- από την ειδική γραμμή ελέγχου που χρησιμοποιεί η Meridian στις συσκευές της.  Το HDMAX 421 ενσωματώνει την τεχνολογία του 121, ώστε να επιτρέπει την χρήση γραμμών μεταφοράς μεγάλου μήκους και είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζει σήματα υψηλής ευκρίνειας.  Και οι δύο συσκευές υποστηρίζουν μεταφορά σημάτων ήχου και εικόνας και, κατά την Meridian, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα επικοινωνίας (handshaking) μεταξύ συσκευών και εισάγουν ελάχιστη καθυστέρηση (latency).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Paramount ξεκίνησε το... δίπορτο
05.10.2005
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Paramount θα είναι η πρώτη κινηματογραφική εταιρία που υποστηρίζει εμπράκτως και τα δύο συστήματα αποθήκευσης υψηλής ευκρίνεας (Blu-ray και HD-DVD). Η κίνηση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων στον χώρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Paramount ανήκε στο "στρατόπεδο" του HD-DVD.  Σύμφωνα με δηλώσεςι των ανθρώπων της εταιρίας, ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή αυτή είναι η υποστήριξη του Blu-ray από το PS3 της Sony.  Tα πράγματα δείχνουν ότι, όπως συνέβει και στο  πρόσφατο παρελθόν (με τα SACD/DVD-A και τα "+"/"-" εγγραφόμενα DVD) οι εταιρίες έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν στην ίδια την αγορά την απόφαση για την επικράτηση μίας τεχνολογίας.  Ηδη, η Samsung έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να παρουσιάσει universal players που θα διαβάζουν και τα δύο φορμά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Παρουσιάστηκαν οι πρώτες CyberTube SuperSlim από την LG.Philips
09.09.2005
Ο μεγάλος κατασκευαστής οθονών CRT παρουσίασε τα πρώτα προιόντα που βασίζονται στην νέα τεχνολογία CyberTube, με την ονομασία SuperSlim. Η σειρά περιλαμβάνει τηλεοράσεις με οθόνες διαγωνίου 21, 29 και 32 ιντσών, των οποίων το βάθος είναι κατά 30% μικρότερο σε σχέση με αυτό των συμβατικών CRT, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον κάποιων τομέων της αγοράς για την κλασική τεχνολογία των καθοδικών σωλήνων. Πέρα από την δυνατότητα της τεχνολογίας CyberTube να προσφέρει καλή ποιότητα, ικανή να υποστηρίξει συστήματα υψηλής ευκρίνειας, ένα σημαντικό κριτήριο, κατά τους ανθρώπους της LG.Philips θα είναι το λογικό κόστος αγοράς από τους κατασκευαστές καθώς επίσης και η οικονομία από τον μικρότερο όγκο και βάρος (κατά τις μεταφορές και την αποθήκευση) και τις μικρότερες απαιτήσεις σε υλικά συσκευασίας... Ολα τα έχουν σκεφτεί...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Στο τέλος του 2005 η προδιαγραφή για το DVD+RW DL
02.09.2005
H ομάδα των εταιριών που υποστηρίζουν το φορμά "+" στα εγγραφόμενα DVD ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημοσιεύεσει την προδιαγραφή για τους δίσκους και τις συσκευές εγγραφής/ανάγνωσης διπλού υποστρώματος που θα υποστηρίζουν επανεγγραφή μέχρι το τέλος του 2005.  Οι δίσκοι DVD+RW DL θα διατηρήσουν την χωρητικότητα των 8.5GB των DVD+R DL αλλά -βεβαίως- θα μπορούν να διαγράφονται και να επανεγγράφονται.  Τον Ιούλιο, η Philips παρουσίασε τις δυνατότητες τις τεχνολογίας με θετικά αποτελέσματα σε ταχύτητες εγγραφής μέχρι x4, αλλά η χαμηλή ανακλαστικότητα των επανεγγραφόμενων δίσκων θα περιορίσει την χρήση τους σε συσκευές που θα είναι συμβατές με DVD+RW DL. Δεν έχει γίνει καμμία δήλωση σχετικά με την δυνατότητα αναβάθμισης παλαιότερων συσκευών ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τους νέους δίσκους.  Οι επανεγγραφόμενοι δίσκοι διπλού υποστρώματος αναμένεται να βρούν εφαρμογή σε εγγραφές από την τηλεόραση (όπου η μεγάλη διάρκεια είναι σημαντική παράμετρος) και στα DVD camcorders αφού υπάρχει πρόβλεψη και για δίσκους των 8cm.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέο Memory Stick από τις Sony/Sandisk
30.09.2005
Oι Sony και Sandisk ανακοίνωσσν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν ένα νέο φορμά στην οικογένεια flash media Μemory Stick.  Θα ονομάζεταi Memory Stick Micro και το μέγεθός του αναμένεται να είναι το 1/4 του Pro DUO, με πάχος που δεν θα ξεπερνά τα 1.2 χιλιοστά (15 x 12.5 x 1.2 mm). Η διαμόρφωση του περιβλήματος θα είναι τέτοια ώστε να μειώνεται ο απαιτούμενος χώρος για τους ακροδέκτες αλλά θα παραμείνει ο μηχανισμός κλειδώματος που απαιτεί την ύπαρξη πλήκτρου "eject" για λόγους ασφαλείας. Το Micro θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα με τάσεις τροφοδοσίας 3.3V και 1.8V και θα είναι συμβατό με υποδοχές Memory Stick PRO, μέσω προσαρμοστή καθώς επίσης και με το σύστημα προστάσίας MagicGate.  Η θεωρητική του ταχύτητα φθάνει τα 160Mbps και η μέγιστη χωρητικότητα αναμένεται να αγγίξει τα 32GB.  Τα πρώτα προιόντα αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2006.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

To DivX Μedia Format εξελίσσεται
02.09.2005
To DivX Media Format παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και, βασισμένο στην τεχνολογία συμπίεσης DivX, προσφέρει μία σειρά από πρωτόγνωρες δυνατότητες στους χρήστες, όπως είναι η δημιουργία διαδραστικών μενού, εισαγωγής πολλαπλών υποτίτλων, χρήσης εναλλακτικών tracks ήχου και δυνατότητα εισαγωγής κεφαλαίων.  Στα πλαίσια της IFA, η DivX ανακοίνωσε την ύπαρξη διαδικασίας πιστοποίησης των συσκευών που υποστηρίζουν το  DivX Μedia Format, με την ονομασία DivX Ultra έτσι ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση των δίσκων που έχουν δημιουργηθεί σε pc από επιτραπέζιες ή φορητές συσκευές. Οι codecs DivX είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στους χρήστες επειδή προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο λόγο συμπίεσης (με ίδια ποιότητα) σε σχέση με αυτούς του MPEG-2.  Ανάμεσα στους κατασκευαστές που αναμένεται να προχωρήσουν στην πιστοποίηση είναι η LG, η Samsung, η Thomson καθώς και δύο σημαντικοί κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων η Zoran και η Philips που αναμένεται να παρουσιάσει μία νέα γενιά επεξεργαστών Nexperia που θα υποστηρίζουν DivX Ultra.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Samsung παρουσίασε Μultimedia player
29.09.2005
Το YM-PD1 της Samsung υποστηρίζει έναν μεγάλο αριθμό από codecs για αρχεία audio και video στους οποίους περιλαμβάνονται οι MP3, OGG, ASF και  WMA/Secure WMA για τον ήχο, MPEG4, WMV, AVI, Divx και Xvid για το βίντεο και jpeg/bmp για φωτογραφίες.  Διαθέτει ενσωματωμένο σκληρό δίσκο 20 ή 30GB και οθόνη LCD 4 ιντσών όπου, εκτός των περιεχομένων του δίσκου, θα είναι δυνατή και η προβολή προγραμμάτων DMB TV (Digital Multimedia Broadcasting TV) όταν και όπου βεβαίως (θα) είναι διαθέσιμα.  Στις δυνατότητες της συσκευής περιλαμβάνονται είσοδος και έξοδος τηλεοπτικού σήματος, ραδιοφωνικός δέκτης FM με δυνατότητα εγγραφής και θύρα USB 2.0. Δεν έχει γίνει γνωστός ο χρόνος εισαγωγής του YM-PD1 στην ευρωπαική αγορά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eπίσημη παρουσίαση των DLP1080p από την Texas
08.09.2005
Η Texas Instruments παρουσίασε επίσημα στην CEDIA τα πρώτα τσιπ DLP που μπορούν προβάλλουν εικόνες με ανάλυση 1920x1080 με προοδευτική σάρωση (1080p).  H εταιρία ανακοίνωσε ότι τα νέα τσιπ θα είναι διαθέσιμα για αρχιτεκτονικές με ένα ή τρία DLPs με τα "μονά" συστήματα να υποβοηθούνται από την τεχνολογία BrilliantColor που η TI έχει ήδη παρουσιάσει.  Ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές που αναμένεται να παρουσιάσουν προιόντα με τα νέα DLP είναι οι  Barco, BenQ, Christie Digital,InFocus, Panasonic, projectiondesign, Optoma, Runco, Sharp και SIM2.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Διακόπτεται η παραγωγή των Rio
05.09.2005
H Ιαπωνικών συμφερόντων D&M Holdings η οποία ελέγχει την Rio ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει την παραγωγή των mp3 players στο τέλος του Σεπτεμβρίου, αιτιολογώντας την απόφασή της ως επιλογή που επιβάλλεται λόγω του έντονου ανταγωνισμού και των μικρών περιθωρίων κερδους του συγκεκριμένου τομέα της αγοράς.  Η D&M διαχειρίζεται εταιρίες όπως η Marantz και η Denon και οι "κακές γλώσσες" λένε ότι δεν άντεξε τον ανταγωγισμό από το iPod.  Η Rio δεν ήταν ένας τυχαίος κατασκευαστής: Ηταν ο πρώτος που αντιμετώπισε την οργή της RIAA (το 1998) η οποία προσπάθησε να απαγορεύσει την πώληση mp3 players και -ως γνωστόν- έχασε.  Η νίκη της Rio άνοιξε τον δρόμο για μία νέα κατηγορία συσκευών που σήμερα ονομάζουμε media players...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το ΖΕΝ, το iPod και η χαρά του... δικηγόρου
10.09.2005
Τέσσερα χρόνια μετά την υποβολή του αιτήματος, η εταιρία Creative έχει στα χέρια της το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μία τεχνολογία διαχείρισης των περιεχομένων ενός media player γνωστή με το όνομα ZEN.  Το νέο δεν θα ήταν "νέο" αν, 13 μήνες μετά την αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν κυκλοφoρούσε στην αγορά το iPod το οποίο χρησιμοποιούσε αυτήν ακριβώς την λογική διαχείρισης (μία ιεραρχία στα metadata των περιεχομένων που είναι προσβάσιμη μέσα από τρείς οθόνες, στην περίπτωση του iPod Artist>Album>Song).  Τώρα όλοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση: Η Creative, ένας κατασκευαστής μεσαίου μεγέθους με μερίδιο πολύ μικρότερο της Apple που δεν θα ήθελε να ξεκινήσει έναν πόλεμο αλλά και η Apple, της οποίας το διασημότερο προιόν βρίσκεται εκτεθειμένο. Ολοι; όχι ακριβώς: Μην ξεχνάτε τους διάφορους νομικούς οι οποιοι θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα, ακόμη κι αυτό δεν φτάσει στα δικαστήρια...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τηλέφωνα εναντίων φωτογραφικών μηχανών; Αντιθέτως!
10.09.2005
Μία από τις συνηθισμένες ιδέες είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα κάποια στιγμή θα αντικαταστήσουν τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.  Ωστόσο, έρευνα της IDC στην αμερικανική αγορά, δείχνει κάτι διαφορετικό: Καθώς οι αναλύσεις των τηλεφώνων αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι επιτρέπει η τεχνολογία, και οι τιμές των φωτογραφικών μηχανών μειώνονται, η συμπεριφορά των χρηστών δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητες λήψης μάλλον αποτελούν την πύλη εισόδου προς τον χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας παρά εναλλακτική επιλογή. Η έρευνα έδειξε ότι η εκτύπωση φωτογραφιών από τηλέφωνα έχει μειωθεί αισθητά (ένδειξη ότι η συγκεκριμένη λειτουργία χρησιμοποιήται για αυθόρμητες λήψεις και για άμεση αποστολή τους και λιγότερο για σοβαρές φωτογραφίσεις που θα ήθελε κάποιος να κρατήσει) καθώς και ότι το 30% όσων χρησιμοποιούν τις μηχανές των τηλεφώνων, σκοπεύουν να επενδύσουν και σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η ΗDTV σε φάση... Catch-22
05.09.2005
Oσοι έχουν δεί την γνωστή ταινία ή έχουν διαβάσει το βιβλίο, καταλαβαίνουν αμέσως περί τίνος πρόκειται: Οι πιλότοι της ιστορίας, δεν στέλνονταν σε αποστολές βομβαρδισμού (που ισοδυναμούσαν με αυτοκτονία) αν δήλωναν παράφρονες, με την διαφορά ότι η δήλωση της παραφροσύνης τους έκανε αυτοδικαίως αρκετά λογικούς ώστε να αναγκάζονται να πετάξουν τελικώς! Ωστόσο, ο ορισμός αυτός του φαύλου κύκλου έχει ως φαίνεται εφαρμογή και στα καθ' ημάς: Σύμφωνα με την έρευνα της ABI στην αμερικανική αγορά (όπου η HDTV κινείται πλέον αρκετό καιρό), η κρίσιμη μάζα που θα σημάνει την ολική υιοθέτηση της υψηλής ευκρίνειας δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς μία παρόμοια κατάσταση έχει εμφανισθεί: Οι καταναλωτές περιμένουν να εμφανισθεί σημαντικό ποσοστό προγράμματος σε υψηλή ευκρίνεια, οι κατασκευαστές συσκευών περιμένουν να εμφανιστούν πολλοί αγοραστές για να μειώσουν τις τιμές περισσότερο και οι πάροχοι προγράμματος περιμένουν την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού συσκευών για να προχωρήσουν... Σύμφωνα με την έρευνα, αν και η βελτίωση της ποιότητας στην εικόνα δεν αμφισβητείται, η μερίδα εκείνων που θα αγοράσουν HDTV με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα είναι μικρή.  Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, στην πράξη, το "μπαλάκι" βρίσκεται στο γήπεδο των κατασκευαστών: Με την παροχή μεγαλύτερου αριθμού συσκευών θα αναγκάσουν την συμβατική τηλεόραση να αποχωρήσει από το σκηνικό και θα σπάσουν τον κύκλο της αναμονής... (και να φανταστεί κανείς ότι στην Ευρώπη, δεν έχουμε αρχίσει ακόμη... Την παράνοια των consumer electronics δεν θα μπορούσε ούτε ο Joseph Heller, ο συγγραφέας του Catch-22 να την συλλάβει.)

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Universal HD player από την Samsung
12.09.2005
Kαθώς, όπως φαίνεται, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Sony και Toshiba ναυάγησαν οριστικά, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα παρουσίασης ενός κοινού φορμά δίσκων υψηλής ευκρίνειας, η βιομηχανία προετοιμάζεται για το αμέσως επόμενο βήμα της που είναι -άλλωστε- γνωστό και δοκιμασμένο: Τα universal players. Mε το HD-DVD να καθυστερεί και το Blu-ray να αναμένεται (με βάση δηλώσεις και μόνον...) στην αγορά κατά τα Χριστούγεννα το κοινό θα βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπο με την επιλογή της πηγής υψηλής ευκρίνειας που θα αποκτήσει: Η Samsung, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχεδιάζει ήδη την παραγωγή ενός universal player που θα είναι συμβατό τόσο με δίσκους HD-DVD όσο και με δίσκους Blu-ray.  Τουλάχιστον με τις universal συσκευές, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι όταν το ένα από τα δύο φορμά πάψει να υφίσταται δεν θα μείνει με το player στο χέρι. Επειδή μάλιστα, το πιθανότερο είναι ότι η Samsung να σχεδιάσει το player της και ως συμβατό με DVD Video θα είμαστε διπλά σίγουροι. Ποτέ δεν ξέρεις...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Rudy Provoost (Philips): Το επιτυχημένο μοντέλο των CE
15.09.2005
Σε ομιλία του, που πραγματοποίησε σε οικονομικούς παράγοντες και δημοσιογράφους ο CEO του τμήματος καταναλωτικών ηλεκτρονικών της Philips ανέλυσε την τακτική της εταιρίας τα δύο τελευταία χρόνια, τακτική η οποία -κατά τα λεγόμενά του- οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα.  Σύμφωνα με το Provoost η εταιρία επικεντρώθηκε περισσότερο στην δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, στο σχεδιασμό, την παραγωγή και εκμετάλλευση της έρευνας και της γνώσης και στην διαχείριση του brand name αφήνοντας σε τρίτους ορισμένους από τους τομείς οι οποίοι μέχρι πρότινος ανήκαν επίσης στην Philips, πραγματοποιώντς κατά το κοινώς λεγόμενον, outsourcing.  H εντύπωση από το γραπτό κείμενο είναι ότι το μοντέλο που υιοθέτησε η Philips είναι ένα που της προσφέρει την δυνατότηα να καθορίζει την πορεία ορισμένων τομέων της αγοράς και να αντλεί τα κέρδη της από την διαχείριση των νέων τεχνολογιών (μέσω δικαιωμάτων και πώλησης know-how).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η αποκλειστική διανομή των βιντεοπροβολέων NEC στην FOTOMATIC
02.09.2005
Την αποκλειστική διανομή των βιντεοπροβολέων NEC στην Ελλάδα ανέλαβε από 1η Σεπτεμβρίου 2005 η εταιρία FOTOMATIC A.E. Η NEC διαθέτει μια πλούσια γκάμα βιντεοπροβολέων (LCD, DLP), που καλύπτουν τους τομείς εκπαίδευσης, εταιρικών παρουσιάσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, home cinema και κάθε φορητή χρήση με πολύ μικρές συσκευές. Από τους σημαντικότερους στόχους της εταιρίας Fotomatic A.E. είναι η ενδυνάμωση της θέσης και του ονόματος NEC στην ελληνική αγορά στην κατηγορία των βιντεοπροβολέων με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική υποστήριξη After Sales Support. Πανελλαδικά, η διάθεση των βιντεοπροβολέων NEC θα καλύπτεται μέσω του δικτύου διανομής της εταιρίας Fotomatic A.Ε. σε αλυσίδες, καταστήματα εικόνας - ήχου και ηλεκτρονικών ειδών. Με διευκρινιστική της δήλωση, τέλος, η Fotomatic τονίζει ότι η αντιπροσωπευση και διανομή αφορά αποπκλειστικά και μόνο τα προβολικά συστήματα της NEC.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ανάκληση τροφοδοτικών PS2 από την Sony
13.09.2005
Η Sony Computer Entertainment Europe (SCEE)  με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση για προληπτικούς λόγους συγκεκριμένων AC Αdaptors (προσαρμογέων ρεύματος) που συνόδευαν τη μαύρη κονσόλα  λεπτής σχεδίασης  PlayStation2. Οι συγκεκριμένοι AC Adaptors, που κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο 2004 μέχρι τον Δεκέμβριο 2004 και διατίθενται μαζί με την μαύρη κονσόλα λεπτής σχεδίασης PlayStation2 (συγκεκριμένα τα μοντέλα SCPH70002, 70003 και 70004) είναι πιθανόν να παρουσιάσουν υπερθέρμανση που ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμό. Ως προληπτικό μέτρο, και προκειμένου να εξασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων PlayStation2, η SCEE αποφάσισε να ανακαλέσει όλους τους AC Αdaptors της συγκεκριμένης σειράς στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Αυστραλία. Κάποιες από τις μονάδες αυτές είναι πιθανό να έχουν διατεθεί και στην Ελληνική αγορά ακόμα και μετά τον Δεκέμβριο 2004. Οι καταναλωτές θα αναγνωρίσουν τον πιθανώς προβληματικό AC Adaptor της κονσόλας τους είτε μέσω της ιστοσελίδας
http://www.ps2ac.com ή καλώντας δωρεάν τη γραμμή επικοινωνίας καταναλωτών: 800 11 87000 από όπου και θα πληροφορηθούν για την διαδικασία της δωρεάν αντικατάστασης. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να επιστρέφουν τον AC Αdaptor στο κατάστημα απ’ όπου αγόρασαν την συσκευή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr