Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Tρίτη, 04/09/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: EN ΤΑΧΕΙ...

AV BLOG 

SITE MAP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Nέος προβολέας DLP από την SIM2, Πρόβα mobile TV από την Siemens, Πολύπριζο-ασφάλεια από την Monster CableΣτην Ελληνική αγορά το UE10-6 της XLO, Nέες τηλεοράσεις στην σειρά Elite PureVision της Pioneer, Η Sherwwod αναβαθμίζει τους επεξεργαστές της σειράς Newcastle, Nέες φωτεινές πηγές για οθόνες LCD από την PhilipsAλλαγές στην προδιαγραφή HDMI, Εφυγε ο Robert Moog, Το Ca Ira του Roger Waters σε SACD, ΗDMI για το HD-DVDMagnatune: Πώληση μουσικής με τον μοντέλο Shareware, Πτώση των πωλήσεων στα DVD, ανησυχεί το Χόλυγουντ... , Μemory Stick 2GB από την Sandisk, Νέα σειρά ηχείων από την JBLXρόνια πολλά MP3!, Ερευνα  Penn, Schoen & Berland: Το Blu-ray κερδίζει... , Νέα subwoofers από την Meridian, DTS Classical CollectionNέα σειρά συστημάτων από την Denon, Η HDR-FX1της Sony κέρδισε βραβείο red dot, Στενή συνεργασία Meridian-Faroudja, "Επιθετικό" DRM και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς... Εφυγε ο Jack St. Clair Kilby..., Ξεκίνησε στην Ευρώπη ο ψηφιακός κινηματογράφος, H Samsung παρουσίασε πάνελ OLED 40 ιντσών, Garbo Classics από την WarnerΕρευνα "Coming In Clearer": H τηλοψία έτοιμη για το επόμενο βήμα... , Aνακοινώθηκε το HD DVD-R! , Camcorder μίας χρήσης από την Pure Digital Technologies, Ηello World! Εκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα emulators για PSPΞεκίνησαν τα KnowHow Sessions... Νέα μέθοδος προστασίας: Δίσκοι με όριο τριών αντιγράφων, Η ΤΙ ανακοίνωσε εξάχρωμα συστήματα DLPs, Nέα πάνελς LCD από την LG.PhilipsDenon AVC-A11XV: Ενας "μικρός" AVC-A1XV, BD-ROMs: Πενταπλάσια χωρητικότητα, ίδια τιμή, Δικτυακό DVD Recorder από την Toshiba, Αλλαγή επεξεργαστή της AppleΔωρεάν DTS 5.1 track από την Real World Records, O Sang Wan Lee πρότεινε την δημιουργία standards στις διαγωνίους LCD, Νέα τεχνολογία προβολής HD από την Motorola, Στα 100GB ανεβαίνει το όριο για τους δίσκους BlurayEντονος ανταγωνισμός στην αγορά της οικιακής διασκέδασης... , Το DTS ενσωματώνεται στα PCs, Tα πρώτα παράνομα παιχνίδια για PSP έκαναν την εμφάνισή τους, Δίσκος στερεάς κατάστασης από την SamsungΗ Ιστοσελίδα του Eλ.Ιν.Α. , Χαστούκι (και μάλιστα ηχηρό...) στο Broadcast FlagAΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2005AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2004 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2003 (DOWNLOADABLE PDF),  Περισσότερα Νέα... 


NEA ΑΠΟ 06.05.2005 ΕΩΣ 04.09.2005 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Nέος προβολέας DLP από την SIM2
04.09.2005
Η SIM2 ανακοίνωσε την διάθεση στην αγορά του νέου μικρού προβολέα της με κωδικό C3X. Κατά την εταιρία ο C3Χ είναι ο πρώτος compact προβολέας που χρησιμοποιεί τρία DLP, όντας "κατά 75% ελαφρύτερος και κατά 15.000 ευρώ φθηνότερος από τους ανταγωνιστές του" όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. Ο C3X χρησιμοποιεί τρία chipset HD2+ DarkChip της Texas και την γνωστή οπτική τεχνολογία Alpha Path της εταιρίας και φωτιστικό σώμα 250w, προκειμένου να επιτύχει λόγο αντίθεσης 6.500:1.  Ο C3X μπορεί να υποστηρίξει και προβολές υψηλής ευκρίνειας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πρόβα mobile TV από την Siemens
07.09.2005
Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα σύστημα δοκιμαστικής εκπομπής και λήψης σημάτων DVB-H κατά την διάρκεια της IFA 2005, η Siemens επέδειξε τις δυνατότητες εκπομπής προγραμμάτων τηλεόρασης σε φορητές (mobile) συσκευές όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και τα PDAs. Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε έναν server τηλεοπτικών προγραμμάτων καθώς και έναν δέκτη με οθόνη αφής και στερεοφωνικό ήχο ο οποίος αποτελεί case study των πραγματικών συσκευών που θα κάποια στιγμή -πιθανόν- θα είναι στην διάθεση του κοινού.  Η τεχνολογία DVB-Η επιτρέπει την μετάδοση ζωντανής τηλεοπτικής εικόνας και ραδιοφωνικού ποργράμματος αλλά υπάρχει και πρόβλεψη για άλλα streams που ακολουθούν το συνδρομητικό μοντέλο ή το pay-per-view.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πολύπριζο-ασφάλεια από την Monster Cable
07.09.2005
Οσοι κατοικούν στα Βόρεια Προάστεια της Αθήνας (αλλά μάλλον και σε άλλα μέρη της Ελλάδας) θα έχουν παρατηρήσει το νέο "σπορ" της ΔΕH: Οχι μόνο γίνονται διακοπές του ρεύματος αλλά είναι και στιγμιαίες, σε μία προσπάθεια να καταστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές... Το Audio/Video AV800 της Monster Cable απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να προστατεύσουν το σύστημά τους από διακοπές ρεύματος και αιχμές υπέρτασης που προκαλούνται από τέτοιες "ελληνικές" καταστάσεις αλλά και άλλων ειδών φυσικών φαινόμενα όπως είναι οι κεραυνοί.  Δημιουργεί ένα απόθεμα 1700 joules για την στιγμιαία υποστήριξη της λειτουργίας σε πτώσεις τάσης και μπορεί να αποσυνδέσει το σύστημα εάν ανιχνεύσει υπέρταση στην γραμμή.  Το πολύπριζο χρησιμοποιεί υλικά βαρέως τύπου με επίχρυσες επαφές, οπτική και ηχητική ένδειξη της λειτουργίας των συστημάτων προστασίας, χρωματικά κωδικοποιημένες υποδοχές και μακρύ καλώδιο μεγάλης διατομής.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Στην Ελληνική αγορά το UE10-6 της XLO
30.08.2005
H αντιπροσωπεία της XLO στην Ελλαδα ανακοίνωσε ότι το δεύτερο, κατα σειρά, κορυφαίο καλώδιο ρεύματος της εταιρίας είναι διαθέσιμο για ακρόαση και δοκιμή. Το καλώδιο ανήκει στην σειρά Unlimited και έχει κωδικό UE10-6.  Πρόκειται για μία χειροποίητη κατασκευή με κλώνους από χαλκό καθαρότητας 99,99997% διευθετημένους σε πολλές στρώσεις.  Το διηλεκτρικό που χρησιμοποιήται καθώς και το περίβλημα του καλωδίου είναι Teflon της DuPont.  H διατομή των αγωγών είναι 12+AWG (3.30mm2 στο μετρικό σύστημα) και έχει σύμφωνα με την XLO δυνατότητα μεταφοράς ρευματων μέχρι 20Α.  Η τιμή του καλωδίου είναι 1100 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες και για δοκιμή του καλωδίου μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αντιπρόσωπο (ΚΟΣΜΑΣ Hi-Fi shop), στο τηλέφωνο: 210.381.1720 και μέσω e-mail:
kosmass@otenet.gr

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέες τηλεοράσεις στην σειρά Elite PureVision της Pioneer
10.08.2005
H Pioneer ανακοίνωσε δύο νέες τηλεοράσεις με οθόνες plasma στην σειρά Elite PureVision. Πρόκειται για τις PRO-930HD και  PRO-1130HD με διαγωνίους 43 και 50 ιντσών αντιστοίχως, στων οποίων τις δυνατότητες περιλαμβάνονται είσοδοι HDMI, δυνατότητα προβολής και διαχείρισης ψηφιακών φωτογραφιών καθώς και αποκωδικοποιητής surround  SRS (TruSurround), αποσπώμενα ηχεία και έξοδος για υπογούφερ.  H Pioneer χρησιμοποιεί εξωτερικό περίβλημα για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών (επιλογή που προσφέρει δυνατότητα μείωσης του όγκου της οθόνης).  Ο επεξεργαστής βίντεο που χρησιμοποιήται είναι ο PureDrive II o οποίος, σύμφωνα με την εταιρία, σε συνδυασμό με ένα φίλτρο που τοποθετείται στο εσωτερικό της οθόνης εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα και πολύ καλύτερες επιδόσεις σε θέματα αντίθεσης. Στο PureDirve II περιλαμβάνεται επίσης η τεχνολογία Advnced PureCinema (προοδευτική σάρωση με 3:3 pulldown). H τυπική διάρκεια ζωής (πτώση στο μισό της αρχικής φωτεινότητας) είναι 60.000 ώρες (8 ώρες την ημέρα, επί 20 χρόνια).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Sherwwod αναβαθμίζει τους επεξεργαστές της σειράς Newcastle
26.08.2005
Η Sherwwod ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίοι ραδιοενισχυτές R-965 και R-865 καθώς επίσης και ο προενισχυτής/επεξεργαστής P-965 μπορούν να αναβαθμιστούν με την τεχνολογία SNAP.  Πρόκειται για το λογισμικό ενός παραμετρικού ισοσταθμιστή 7 περιοχών (Sherwood Newcastle Automatic Parametric EQ) ο οποίος επιδρά ξεχωριστά σε όλα τα κανάλια περιλαμβανόμενου και του υπογούφερ.O SNAP μετρά την απόκριση με ακρίβεια 1/12 της οκτάβας και στην συνέχεια επεμβαίνει στο αποτέλεσμα (με δυνατότητα μάλιστα μεταβολής των κεντρικών συχνοτήτων και των Q των επτά φίτλρων) ώστε να βελτιώσει το αποτέλεσμα.  Η Sherwood αναφέρει ότι οι μετρήσεις έχουν μεγάλη ακρίβεια (το σύστημα χρησιμοποιεί 24 σημεία μέτρησης για την περιοχή 20-80Hz).  Η αναβάθμιση γίνεται από την εταιρία (υπάρχει κάποιο κόστος) και απαιτεί την ύπαρξη του λογισμικού Automtic Speaker Setup (που η Sherwoodπαρουσίασε ως upgrade το 2004).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέες φωτεινές πηγές για οθόνες LCD από την Philips
02.09.2005
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Philips αναπτύσσει ένα νέο σύστημα φωτισμού των πάνελς LCD η λειτουργία του οποίου θα μειώσει το πρόβλημα ασάφειας που εμφανίζεται όταν η προβαλλόμενη σκηνή περιλαμβάνει γρήγορη κίνηση (ghosting).  Το νέο σύστημα βασίζεται στο ότι η φωτεινή πηγή που απαιτείται για την λειτουργία του panel (μία πηγή λευκού φωτός πίσω από τους πολωτές και τα ηλεκτρόδια) θα διακόπτει την λειτουργία της κατά το χρονικό διάστημα που τα εικονοστοιχεία τροφοδοτούνται με την πληροφορία του επόμενου πεδίου και θα επανέρχεται σε λειτουργία μόλις αυτά σταθεροποιηθούν. Αυτή η αρχή λειτουργίας απαιτεί από την φωτεινή πηγή 50 αναλαμπές το δευτερόλεπτο γεγονός που εισάγει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θέματα φωτεινότητας (ώστε να αντισταθμιστεί ο χρόνος που παραμένει σβηστή -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απαιτείται περίπου η τριπλάσια φωτεινότητα) γεγονός που είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπιστεί με την χρήση LEDs.  Αν όλα πάνε καλά το νέο σύστημα θα ενσωματωθεί κατ΄ αρχήν στα κορυφαία μοντέλα της εταιρίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Aλλαγές στην προδιαγραφή HDMI
24.08.2005
Ο φορέας που υποστηρίζει και αναπτύσσει την προδιαγραφή διασύνδεσης συσκευών HDMI, ανακοίνωσε την έκδοση 1.2 η οποία περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές:  Η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η υποστήριξη, από την έκδοσή αυτή και μετά, των streams που μπορούν να παρέχουν οι πηγές high resolution audio (SACD και DVD-Audio), ενώ ανακοινώθηκε επίσης και η αδειοδότηση της χρήσης των βυσμάτων τύπου "A" από περιφερειακά προσωπικών υπολογιστών.  Επίσης, η προδιαγραφή επιτρέπει πλέον την μεταφορά σημάτων RGB από τους επεξεργαστές βίντεο των PC (δυνατότητα που απαίτησε την αλλαγή κάποιων ηλεκτρικών προδιαγραφών).  Είναι αυτονόητο ότι η προδιαγραφή 1.2 και οι συσκευές που την ικανοποιούν θα είναι συμβατές με όλες τις συσκευές της προηγούμενης έκδοσης.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Εφυγε ο Robert Moog
22.08.2005
Aπεβίωσε, την Κυριακή 21 Αυγούστου σε ηλικία 71 ετών  ο πατέρας της ηλεκτρονικής μουσικής, ο πρώτος άνθρωπος που κατασκεύασε ένα συνθετητή ήχων χρήσιμο στους μουσικούς, ο Robert Moog.  Ο Μoog δημιούργησε το πρώτο synthesizer το 1964: Eπρόκειτο για έναν απλό αναλογικό επεξεργαστή-μείκτη κυματομορφών του οποίου ο αρχικός στόχος ήταν να μιμείται ήχους οργάνων που οι μουσικοί δεν μπορούσαν να βρούν εύκολα σε ένα στούντιο.  Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια των απομιμήσεων ήταν μάλλον μέτρια (και χρειάστηκαν χρόνια για να γίνει καλή), η βασική αρχιτεκτονική, η ονοματολογία και οι παράμετροι, διατηρούνται μέχρι σήμερα με πολλά (ψηφιακά πλέον) όργανα να μιμούνται τις αναλογικές τεχνικές που πρώτος ο Moog χρησιμοποίησε 40 χρόνια πριν.  Ο ήχος των συνθετητών του υπήρξε κλασικός  και κατά πολλούς διαμόρφωσε το progressive rock αμέσως μετά το 1970.  Ο Μoog είχε επιστρέψει στον χώρο το 2002, με την εταιρία Moog Music η οποία κατασκεύαζε κλασικά προιόντα όπως το Minimoοg και το Moogerfoogers.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το Ca Ira του Roger Waters σε SACD
04.08.2005
H Sony/BMG ανακοίνωσε την κυκλοφορία στην ευρωπαική αγορά, στις 26 Σεπτεμβρίου του έργου του Roger Waters με τίτλο Ca Ira σε διπλό, υβριδικό, πολυκαναλικό SACD.  Πρόκειται για μία όπερα με θέμα την γαλλική επανάσταση (σε τρείς πράξεις, για ορχήστρα, χορό και σόλο φωνή) η οποία -εντελώς παράδοξα αν αναλογιστεί κανείς το στύλ του συνθέτη- έχει τον υπότιτλο "There Is Hope" (γέρασε κι ο Waters και βλέπει ελπίδες εκεί που δεν υπάρχουν...).   To πακέτο θα περιλαμβάνει έντυπο 60 σελίδων με το λιμπρέτο του έργου (γραμμένο από τον Etienne Roda-Gil) εικόνες της Nadine Roda-Gil και πλήρες πληροφοριακό υλικό.  Ως "bonus" θα υπάρχει επίσης DVD με ντοκυμαντέρ γύρω από την δημιουργία της όπερας, συνεντεύξεις με τον Waters και τους συντελεστές, κ.λπ. κ.λπ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

ΗDMI για το HD-DVD
05.08.2005
Η Toshiba ανακοίνωσε ότι οι συσκευές HD-DVD θα μπορούν να συνδέονται με συστήματα προβολής υψηλής ευκρίνειας μέσω διαύλου HDMI, προστατευμένου με το σύστημα HDCP.  Aν και η ανακοίνωση αυτή λύνει ένα πρόβλημα των πηγών υψηλής ανάλυσης (με τον αναμενόμενο τρόπο είναι η αλήθεια) δυσάρεστη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της εταιρίας να μην επιτρέπει την έξοδο αναλογικών σημάτων υψηλής ανάλυσης, επιβάλλοντας downconversion του σήματος στα 480i.  Η επιλογή αυτή, χαροποιεί ίσως τους ανθρώπους των εταιριών (οι οποίοι βλέπουν την χρησιμότητα ενός recorder υψηλής ευκρίνειας να ελαχιστοποιήται) αλλά μάλλον μειώνει την χρηστικότητα και ως εκ τούτου την δυνατότητα διείσδυσης του συστήματος στην αγορά, η οποία σαφώς θα επιθυμούσε αναλογικές εξόδους στα 720p/1080i.  Το σήριαλ, συνεχίζεται...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Magnatune: Πώληση μουσικής με τον μοντέλο Shareware
11.07.2005
Μagntune είναι μία εταιρία δίσκων η οποία πωλεί το υλικό της μέσω του διαδικτύου και μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.  Αυτό το μοντέλο πώλησης επιτρέπει στον χρήστη να ακούσει ολόκληρο το κάθε κομμάτι ή και τον δίσκο ακόμη, μέσω streaming (και σχετικά βαριά συμπίεση) πριν τον αγοράσει, αποκτώντας έτσι από πρώτο χέρι άποψη για το είδος και την ποιότητα του υλικού.  Στην συνέχεια μπορεί να επιλέξει τον τρόπο παράδοσης (από αρχεία MP3 μέχρι αρχεία WAV ποιότητας 16/44.1, και artwork με το εξώφυλλο του δίσκου προς εκτύπωση) και να τον κατεβάσει μέσω του διαδικτύου.  Οι τιμές ξεκινούν από πολύ χαμηλά (5 δολλάρια για ολόκληρο δίσκο).  Ο κατάλογος της Magnatune δεν είναι τεράστιος αλλά περιλαμβάνει πάνω από 300 τίτλους και σαφώς πάνω από 100 καλλιτέχνες η οποίοι μπορεί να μην είναι μεγάλα ονόματα αλλά αξίζουν οπωσδήποτε μίας ακρόασης. Στα είδη της μουσικής περιλαμβάνονται κλασική, τζαζ/μπλούζ, έθνικ, new age και electronica, ροκ, μέταλ και πάνκ. Το site είναι πολύ καλά φτιαγμένο και γρήγορο.  Ρίξτε μία ματιά εδώ:
http://magnatune.com/

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πτώση των πωλήσεων στα DVD, ανησυχεί το Χόλυγουντ...
12.07.2005
Tώρα, εμείς δεν θα χάσουμε και τον ύπνο μας, αλλά η κακή πορεία δύο -υποτείθεται- blockbasters του Shrek 2 της Dreamworks και του Τhe Incredibles της Pixar αποτελούν, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου την κορυφή του παγόβουνου: Η βιομηχανία του DVD, ηλικίας 8 ετών πλέον, υπήρξε ίσως αυτή με την μεγαλύτερη ανάπτυξη δείχνει όμως σημάδια κοπώσεως που απειλούν την φήμη μεγάλων εταιριών όπως οι δύο προηγούμενες, οι οποίες αναγκάστηκαν να λογοδοτήσουν στους επενδυτές για τα μειωμένα σε σχέση με το πλάνο έσοδα.  Ερευνες δείχνουν ότι οι τεχνολογίες και τα προιόντα που διεκδικούν χρόνο και χρήμα από παιδιά και ενήλικες έχουν αυξηθεί και ότι ο σοβαρός συλλέκτης συνήθως σταματά την αγορά ταινιών μόλις αποκτήσει αυτές που θεωρεί απαραίτητες. Από την άλλη, είναι κρίμα να μην το πούμε: Τα DVD-Video είναι φθηνά (ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις τιμές των "σκέτων" CDs) αλλά, βρε παιδί μου, μήπως -λέμε μήπως- είναι καιρός να γυριστεί και καμμία, μή-politically correct, μή-συντηρητική ταινία, χωρίς αυτή την αυτολογοκρισία που διακρίνει το Χόλιγουντ τελευταίως και έχει μετατρέψει όλα τα φιλμ σε ένα αφόρητα προβλέψιμο νιανιά για οικογενειακή (με την κάκιστη έννοια) κατανάλωση;

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Μemory Stick 2GB από την Sandisk
18.05.2005
Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση των MemoryStick με χωρητικότητα 1GB, η SanDisk ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι του 2005 ένα Memory Stick Duo με χωρητικότητα 2GB.  H νέα μνήμη έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των φορητών παιχνοδομηχανών και ιδιαίτερα του PSP της Sony επιτρέποντας στον χρήστη να αποθηκεύσει αρχεία μουσικής mp3, βίντεο, φωτογραφίες αλλά και δεδομένα από τα παιχνίδια που παίζει.  Ταυτόχρονα η SanDisk ανακοίνωσε ότι κάνει προσπάθειες αύξησης της παραγωγής των καρτών με μικρότερες χωρητικότητες καθώς η ζήτηση ανεβαίνει εξ' αιτίας της εισόδου του PSP στην παγκόσμια αγορά.  Σχετική έρευνα αγοράς έδειξε ότι το 20% των αγοραστών PSP προμηθεύεται μεταξύ άλλων περιφερειακών και μνήμες, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 50% συν τω χρόνω. Η τιμή, πάντως, της νέας κάρτας θα είναι αρχικά σημαντικά υψηλότερη από αυτή της κάρτας του 1GB, φθάνοντας τα 350 δολλάρια (σύμφωνα με εκτιμήσεις)

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέα σειρά ηχείων από την JBL
24.05.2005
Η JBL ανακοίνωσε μια νέα σειρά ηχείων με την ονομασία Studio L Series.  Περιλαμβάνει τρία μοντέλα βιβλιοθήκης, δύο μοντέλα δαπέδου δύο κεντρικά ηχεία και ένα ενεργό υπογούφερ.  Ολα τα ηχεία διαθέτουν μια μονάδα υπερ-υψηλών συχνοτήτων (supertweeter) που φθάνει μέχρι τα 40kHz καθώς και τουίτερ με θόλο από τιτάνιο, ενώ τα γούφερ και τα μιντ χρησιμοποιούν κώνους από το υλικό PolyPlas της εταιρίας,σασί από αλουμίνιο και πηνία φωνής τυλιγμένα σε φόρμα από Kapton.  Το υπογούφερ είναι κλειστού τύπου με μία μονάδα 12 ιντσών και ενισχυτή 600w.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Xρόνια πολλά MP3!
14.07.2005
Δέκα χρόνια και κάτι ημέρες πριν, στις 14 Ιουλίου 1995, οι άνθρωποι του Ινστιτούτου Fraunhofer βάφτισαν δια ψηφοφορίας μία νέα τεχνολογία κωδικοποίησης ηχητικών σημάτων που ήταν γνωστή με το καθόλου εμπνευσμένο όνομα IS 11172-3 "MPEG Audio Layer 3" και, εσωτερικά, μεταξύ των ερευνητών έπερνε την μορφή αρχείων με την κατάληξη ".bit".  Mε απόλυτη πλειοψηφία, το όνομα που επελέγη ήταν ΜP3... Τα υπόλοιπα τα ξέρετε... Για την ιστορία, διαβάστε το μεταφρασμένο στα αγγλικά e-mail του Juergen Zeller, ερευνητή εκείνη την εποχή στο Fraunhofer IIS, με την σχετική ανακοίνωση:
Date: Fri, 14 Jul 1995 12:29:49 +0200
Subject: Layer3 file extension: .mp3
Hi all,
this is the overwhelming result of our poll: everyone voted for .mp3 as extension for ISO MPEG Audio Layer 3! As a consequence, everyone please mind that for WWW pages, shareware, demos, and so on, the .bit extension is not to be used anymore. There is a reason for that, believe me :-)
Juergen Zeller

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ερευνα  Penn, Schoen & Berland: Το Blu-ray κερδίζει...
13.07.2005
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1200 καταναλωτών στις ΗΠΑ, το 58% προτιμά τον δίσκο Blu-ray ως το επόμενο φορμά για την αποθήκευση εικόνας υψηλής ευκρίνειας έναντι 16% εκείνων που προτιμά το HD-DVD και 26% αναποφάσιστων (κι εδώ!).  Περνώντας τα αποτελέσματα από το φίλτρο της ερώτησης  "πόσο σας ενδιαφέρει να αγοράσετε δίσκους της επόμενης γενιάς", από αυτούς που απάντησαν "πολύ" (extremely interested), το 66% προτιμά το Blu-ray, το 15% το HD-DVD και το 19% είναι αναποφάσιστοι.  Με δεδομένο ότι τα προιόντα δεν υπάρχουν ακόμη, η έρευνα έγινε με βάση τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες που έχουν ανακοινώσει οι εταιρίες "στα χαρτιά" και κατά τους ερευνητές, αυτά που θεώρησαν οι ερωτώμενοι ως σημαντικά, ανάμεσα σε άλλα, είναι η υποστήριξη από τις κινηματογραφικές εταιρίες, η δυνατότητα αναπαραγωγής από πολλές συσκευές και η χωρητικότητα.  Δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην αναφέρω την γνωστή ρήση που αποδίδεται στον Ντισραέλι:  Υπάρχουν Ψέμματα, Μεγάλα Ψέμματα και Στατιστικές...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέα subwoofers από την Meridian
01.07.2005
H Meridian επέδειξε δύο νέα υπογούφερ στην Cedia, με κωδικούς SW1600 και SW5500.  Πρόκειται για σχεδιάσεις κλειστού τύπου, με μία μονάδα 300 χιλιοστών (το 1600) και δύο μονάδες 300 χιλιοστών (το 5500) οι οποίες μπορούν να δεχτούν ψηφιακές και αναλογικές εισόδους (single ended και balanced).  Οι ψηφιακές είσοδοι επιτρέπουν στα υπογούφερ να συνδεθούν απ ευθείας με επεξεργαστές ή πηγές, (μέχρι 24bit/96kHz) και βεβαίως να ενσωματωθούν σε ένα σύστημα ηχείων DSP της εταιρίας.  Οι καμπίνες χρησιμοποιούν mdf 22 χιλιοστών ενισχυμένο εσωτερικά. Οι ενισχυτές που χρησιμοποιούνται είναι τάξης G (μία παραλλαγή της τάξης AB κατά την οποία γίνεται αλλαγή της τάσης τροφοδοσίας ανάλογα με τις ανάγκες του φορτίου, ώστε να εξασφαλίζεται μεγάλη απόδοση).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

DTS Classical Collection
07.07.2005
H DTS ανακοίνωσε την κυκλοφορία έξι πακέτων με έργα επτά μεγάλων συνθετών, σε εκτελέσεις της Συμφωνικής και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου.  Και τις δύο ορχήστρες έχει διευθύνει ο Don Jackson.  Oι συγκεκριμένες πολυκαναλικές παραγωγές έχουν γίνει από την DTS για να κυκλοφορήσουν και σε DVD-Audio.  To κάθε πακέτο θα περιλαμβάνει ένα CD και ένα DVD με ήχο 5.1. Το πρόγραμμα των κυκλοφοριών είναι: 2 Αυγούστου - Tchaikovsky Classics, Bach Classics, 23 Αυγούστου - Mozart Classics, Handel's Water Garden και 13 Σεπτεμβρίου  - Tchaikovsky's The Nutcracker, Beethoven Classics, Schubert Classics.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέα σειρά συστημάτων από την Denon
05.07.2005
Η Denon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέσει τον Αύγουστο στην αγορά τα δύο πρώτα συστήματα της σειράς S  (S-Series) με κωδικούς S-301 και S-101.  Πρόκειται για συστήματα οικιακής διασκέδασης με εικονικό περιβάλλοντα ήχο (μέσω του αλγορίθμου Dolby Virtual Speaker) τα οποία είναι συμβατά με DVD, DVD Audio και SACD, ενώ μπορούν να συνδεθούν άμεσα τόσο με το iPod της Apple όσο και με κάθε άλλο media player που υποστηρίζει USB (δηλαδή πρακτικώς με τα πάντα...).  Οι υπόλοιπες δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που ανακοίνωσε η Denon για το S-301 είναι αρκούντως ενδιαφέροντα: έξοδος HDMI με ενσωματωμένο scaler που φθάνει τα 1080i, διπλοί επεξεργαστές video 12bit της Analog Devices, δυνατότητα up-conversion, υποστήριξη di-interlacing από το FLI2310 DCDi της Faroudja, κ.λπ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η HDR-FX1της Sony κέρδισε βραβείο red dot
01.07.2005
Και μάλιστα όχι ένα οποιοδήποτε βραβείο, αλλά το "Best of the Best for Highest Design Quality".  Ο σχεδιαστής της μηχανής Shin Miyashita (καλλιτεχνικός διευθυντής του Creative Center της εταιρίας) περιέγραψε την διαδικασία σχεδιασμού της κάμερας ως μία άσκηση "για την προβολή των νέων δυνατοτήτων, ώστε αυτές να είναι κατανοητές και εύκολες στην χρήση". Για την ιστορία, η HDR-FX1 είναι η πρώτη κάμερα υψηλής ευκρίνειας η οποία στοχεύει στον απαιτητικό ερασιτέχνη.  Πρόκειται γία μία κάμερα με τρείς αισθητήρες CCD 1/3 της ίντσας και ανάλυση 1 megapixel (ανα τσιπ) που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Super HAD της εταιρίας, και μπορεί να κάνει λήψη με λόγο πλευρών 16:9.   Η μηχανή χρησιμοποιεί τρία ξεχωριστα οπτικά συστήματα Carl Zeiss Vario-Sonnar για να εστιάσει την εικόνα σε κάθε αισθητήρα εξασφαλίζοντας έτσι, κατά τον κατασκευαστή, ελαχιστοποίηση της παραμόρφωσης και βελτιστοποίηση της οξύτητας και της αντίθεσης της εικόνας.  Ο τριπλός αισθητήρας συνδυάζεται με μεατροπέα a/d των 14bit και ένα codec MPEG2 (όμοιο με αυτόν που χρησιμοποιήται σε επαγγελματικές εφαρμογές και στους δίσκους DVD Video) που σχεδιάστηκε ειδικά από την Sony για την συγκεκριμένη μηχανή εξασφαλίζουν κωδικοποίηση του σήματος σε επίπεδο ποιότητας HD  (1440 pixels x 1080 γραμμές) και συμβατότητα με τις κλασσικές ταινίες DV.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Στενή συνεργασία Meridian-Faroudja
29.06.2005
Για την ακρίβεια, η συνεργασία αφορά την Meridian και την εταιρία η οποία έχει τα δικαιώματα της Faroudja, την Genesis Microchip.  Οι δύο εταιρίες, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στρατηγικά στην προώθηση των τεχνολογιών επεξεργασίας βίντεο που καλύπτονται από τον brand name Faroudja, με την Meridian να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την διανομή συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο -χρησιμοποιώντας το όνομα της Faroudja αλλά το δικό της δίκτυο πωλήσεων.  Η Genesis Microchip θα σταματήσει άμεσα την κατασκευή αντίστοιχων προιόντων αλλά θα παραμείνει στο κομμάτι του σχεδιασμού και της ανάπτυξης συστημάτων για λογαριασμό της Meridian.  Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτε για την πολιτική που θα ακολουθηθεί με την παροχή αλγορίθμων και υλικών σε τρίτες εταιρίες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν επεξεργαστές βίντεο στα δικά τους προιόντα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

"Επιθετικό" DRM και άλλες ιστορίες για ιθαγενείς...
08.07.2005
Eνώ οι διάφοροι εκπρόσωποι δισκογραφικών εταιριών εμφανίζονται ως εντόνως ενδιαφερόμενοι για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών οι ίδιες οι εταιρίες και οι συνεργάτες τους προφανώς δεν ασχολούνται με τα δικαιώματα των καταναλωτών:  Μία σειρά δίσκων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά (άγνωστο αν υπάρχουν και στην ελληνική) οι οποίοι -κατά τα γνωστά- δεν φέρουν τον λογότυπο Compact Disc (γιατί η Philips δεν τους θεωρεί συμβατούς) διαθέτουν ένα σύστημα ελέγχου της αναπαραγωγής μέσω PC (MediaMax DRM) το οποίο αφού εισάγει τον χρήστη σε μία οθόνη επιλογής εγκατάστασης του σχετικού λογισμικού, εγκαθιστά τελικώς το λογισμικό αυτό, ούτως ή άλλως (ακόμη και αν επιλεγεί το "No", προφανώς "για να είμαστε σίγουροι") .  Η εγκατάσταση είναι αόρατη και ο χρήστης δεν μπορεί να αφαιρέσει το λογισμικό επειδή δεν εμφανίζεται στην λίστα "Add/Remove Programs" των Windows.  Η κουτοπόνηρη αυτή στρατηγική βασίζεται στο ότι το πρόγραμμα μοιάζει με driver και έτσι το λειτουργικό το εγκαθιστά αδιαμαρτύρητα. Μια καλή λύση είναι να ελέγχετε αν ο δίσκος είναι πραγματικά Compact Disc, πριν τον αγοράσετε, ενώ αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο σύστημα μπορείτε να βρείτε μία ανάλυση εδώ:
http://www.cs.princeton.edu/~jhalderm/cd3/

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Εφυγε ο Jack St. Clair Kilby...
21.06.2005
Aπεβίωσε την Δευτέρα 20 Ιουνίου στα 81 του χρόνια ο Jack St. Clair Kilby, ο άνθρωπος που δημιούργησε το ολοκληρωμένο κύκλωμα και έθεσε τις βάσεις για την τεχνολογία όπως την γνωρίζουμε σήμερα.  Ο Clair Kilby προσελήφθη στην Τexas Instruments το 1958 και σύμφωνα με τις μαρτυρίες συναδέλφων του έθεσε τις βάσεις για την ιδέα του ολοκληρωμένου κυκλώματος το πρώτο καλοκαίρι του ως υπάλληλος εκεί, επειδή δεν είχε δικαίωμα άδειας (αλλά είχε αρκετή ησυχία, το Αύγουστο, ώστε να δουλέψει επάνω στις ιδέες του!).  Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα δοκιμάστηκε επίσημα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1958, και δύο χρόνια αργότερα, το 1960, η Texas παρέδωσε τα πρώτα κυκλώματα για  δοκιμή στους πελάτες της. Ιστορικά, η πρώτη εφαρμογή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υπήρξε (φυσικά) στρατιωτική: 22 ειδικά chips κατασκευάστηκαν για τους βαλλιστικούς πυραύλους της εποχής (Minuteman). Ο Kilby υπηρέτησε την Texas από πολλές θέσεις φθάνοντας μέχρι και αυτήν του αντιπροέδρου και βραβεύθηκε το 2000 με το Νομπέλ φυσικής για τον ρόλο του στην ανακάλυψη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ανακάλυψη που δικαίως επισκίασε την συμμετοχή του στην ανάπτυξη μίας σειράς άλλων προιόντων και τεχνολογιών όπως της αριθμομηχανηής  (handheld calculator) και του θερμικού εκτυπωτή.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ξεκίνησε στην Ευρώπη ο ψηφιακός κινηματογράφος
23.06.2005
Ο πρώτος ψηφιακός κινηματογράφος με τεχνολογία της Dolby δοκιμάστηκε με επυτυχία στην αίθουσα  Gaumont Champs-Elysees Marignan στο Παρίσι με την ευκαιρία της προβολής του φίλμ "Star Wars: Episode III -- Revenge of the Sith".  Το σύστημα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προβολή ψηφιακών αρχείων, καταργώντας έτσι την κλασική κινηματογραφική μηχανή προβολής και το φιλμ.  Οι προβολείς που χρησιμοποιήθηκαν βασίζονται στην τεχνολογία DLP και είναι της εταιρίας Cinemeccanica.  Tο πακέτο ονομάζεται "Dolby Digital Cinema" και είναι συμβατό με τις απαιτήσεις DCI (Digital Cinema Initiative) που αποτελούν αποτέλεσμα της συνεννόησης των μεγάλων στούντιο ποροκειμένου να προωθηθεί η ιδέα του ψηφιακού κινηματογράφου.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Samsung παρουσίασε πάνελ OLED 40 ιντσών
27.05.2005
Κατά την διάρκεια του διεθνούς συμποσίου της SID (Society for Information Display) η Samsung παρουσίασε το επόμενο βήμα στις emissive οθόνες (οθόνες που εκπέμπουν φως σε αντιδιαστολή με τις shuttering οθόνες που απλώς ελέγχουν το φώς, όπως οι TFT-LCD).  Πρόκειται για ένα πάνελ 40 ιντσών τεχνολογίας Active Matrix OLED (organic light-emitting diode) με ανάλυση 1280x800 (σχεδόν 16:9) και πολύ μικρό βάθος, που θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να παρουσιάσουν συσκευές που δεν θα ξεπερνούν τα 30 χιλιοστά.  Η οθόνη κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο τέταρτης γενιάς της εταιρίας και μπορεί να αποδώσει φωτεινότητα 600nits και λόγο αντίθεσης 5.000:1 η δεν χρωματική του απόδοση (gamut) φθάνει το 80% -χωρίς πάντως να διευκρινίζεται αν αυτό το ποσοστό αφορά συνολικά τον χρωματικό χώρο όπως ορίζεται από την CIE.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Garbo Classics από την Warner
01.07.2005
H Warner Home Video ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει ένα πακέτο δέκα ταινιών της Greta Garbo στις 6 Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν την εκατοστή επέτειο από την γέννησή της (18 Σεπτεμβρίου 1905).  To πακέτο θα περιλαμβάνει επτά ταινίες από τις οποίες οι "Mata Hari,","Anna Karenina", "Ninotchka", "Queen Christina", "Anna Christie" και "Camille" δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε DVD-Video σε αντίθεση με το "Grand Hotel" που έχει ήδη κυκλοφορήσει στο παρελθόν, καθώς επίσης και τρείς ταινίες της ηθοποιού από την εποχή του βωβού κινηματογράφου: "Flesh and the Devil", "The Temptress" και "The Mysterious Lady".  Το πακέτο θα συνοδεύεται από το ντοκυμανταίρ "Garbo" του Kevin Brownlow. Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν και ως μεμονωμένοι τίτλοι.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ερευνα "Coming In Clearer": H τηλοψία έτοιμη για το επόμενο βήμα...
20.06.2005
Aργά αλλά σταθερά, η κλασική συσκευή τηλεόρασης δίνει την θέση της στα συστήματα LCD, plasma και υψηλής ανάλυσης, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της NPD που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα, πάντως, δεν πανηγυρίζει: Το 96% των ερωτηθέντων διαθέτει μία τηλεόραση CRT στο σπίτι, και οι μισοί από όσους σκοπεύουν να αλλάξουν συσκευή σκέπτονται και πάλι την ίδια τεχνολογία.  Το ποσοστό αυτό είναι όμως ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό αφού δείχνει ότι το 50% των καταναλωτών θεωρεί τις νέες τεχνολογίες ώριμες. Αλλα ενδιαφέροντα ποσοστά: Η πλειοψηφία των αγοραστών (άνω του 50%) σκοπεύει να κινηθεί στις κατηγορίες 40-46 ιντσών, και το 25% δεν θα δίσταζε να πληρώσει παραπάνω προκειμένου να αποκτήσει μία "λεπτή" τηλεόραση που μπορεί να κρεμάσει στον τοίχο. Περιέργως, μόνο το 76% των κατόχων LCD/Plasma έχουν συνδέσει κάποια άλλη συσκευή στην τηλεόρασή τους (και όταν αυτό συμβαίνει η πλειοψηφία των συσκευών είναι DVD-Video), ενώ το ποσοστό για τους κατόχους CRT είναι 89%. Tέλος, το 60% των υποψήφιων αγοραστών αξιολογεί τις δυνατότητες για προβολή προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας ως "επιθυμητές".

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Aνακοινώθηκε το HD DVD-R!
09.06.2005
Παρά την φημολογούμενη προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των στρατοπέδων Bluray και HD DVD, η Τoshiba ανακοίνωσε την δημιουργία ενός εγγραφόμενου δίσκου HD-DVD με χωρητικότητα 15GB, σε συνεργασία με τις εταιρίες Hayashibara Biochemical Laboratories, Hitachi Maxell και  Mitsubishi Kagaku Media.  Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι δοκιμές υπήρξαν επιτυχείς και απέδειξαν ότι οι δίσκοι είναι δυνατόν παραχθούν μαζικά από τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής DVD-Rs.  H δημιουργία των νέων δίσκων (που θα είναι μίας εγγραφής) βασίζεται σε μία νέα επίστρωση που αναπτύχθηκε από τις Hayashibara, Mitsubishi και Toshiba.  Οι πρώτοι δίσκοι θα διατεθούν στην αγορά την άνοιξη του 2006, ταυτόχρονα με τις πρώτες συσκευές HD-DVD με δυνατότητα εγγραφής, ενώ ήδη οι Toshiba και Microsoft ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για "στενότερη συνεργασία" στο φορμά HD DVD με την δημιουργία players που θα "τρέχουν" σε Microsoft Windows CE.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Camcorder μίας χρήσης από την Pure Digital Technologies
09.06.2005
Μετά τις φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης, εμφανίστηκαν στην αγορά και τα αντίστοιχα camcorders: Με κόστος αγοράς κάτω από 30 δολλάρια, ο χρήστης μπορει να προμηθευτεί ένα πολύ απλό camcorder του οποίου ο χειρισμός γίνεται από τέσσερα μόλις πλήκτρα, να αποθηκεύσει 20 λεπτά ψηφιακού βίντεο να κάνει preview και στοιχειώδη επεξεργασία (διαγραφές) μέσω μίας  έγχρωμης οθόνης 1.4 ιντσών και στην συνέχεια να το παραδώσει σε κάποιο συνεργαζόμενο κατάστημα και αντί 13 δολλαρίων να παραλάβει την λήψη του σε DVD.  H συσκευή δεν προβλέπει έξοδο για τηλεόραση ή USB.  Εντάξει... Ενδιαφέρουσα ευκολία αν έχεις ξεχάσει την κάμερα στο σπίτι, αλλά με δέκα καμερούλες μίας χρήσης συμπεριλαμβανόμενης και της εγγραφής του DVD να στοιχίζουν 500 δολλάρια, μήπως να αγοράζατε μία "κανονική" μηχανή;

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ηello World! Εκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα emulators για PSP
07.06.2005
Για τους περισσότερους gamers τα emulators είναι δώρο θεού: τους επιτρέπουν να παίξουν στην παιχνιδομηχανή (ή τον υπολογιστή τους) παιχνίδια από άλλες πλατφόρμες και το κυριώτερο από άλλες εποχές.  Η δημιουργία emulators είναι μία δύσκολη και οριακώς παράνομη υπόθεση (το πρόγραμμα ανήκει μεν στον δημιουργό του, αλλά ο κώδικας των παιχνιδιών ανήκει στις εταιρίες που δικαίως διαμαρτύρονται...)  και γι΄αυτό, η εμφάνιση του RIN που επιτρέπει στους κατόχους PSP να παίξουν μαυρόασπρα παιχνίδια του GameBoy της Νintendo υπήρξε μία έκπληξη. To RIN κατασκευάστηκε από έναν γνωστό Ιάπωνα χάκερ και μπορεί να λειτουργήσει μόνο στις αρχικές εκδόσεις της φορητής παιχνιδομηχανής της Sony και όχι σε όσες έχουν υποστεί ήδη την πρώτη αναβάθμιση (έκδοση 1.5). H διαπίστωση αυτή πυροδότησε ένα από τα γνωστά κύματα διαμαρτυριών και αυτοκριτικής όσων "την πάτησαν" και κατέβασαν το patch που έκλεισε την τρύπα στην ασφάλεια αλλά και όσων ανακάλυψαν ότι τα νέα παιχνίδια απαιτούν την εγκατάσταση της αναβαθμισμένης έκδοσης.  Προφανώς τα πρώτα "Ιαπωνέζικα" μηχανάκια θα γίνουν ανάρπαστα... Παλιά μου τέχνη, κ.λπ, κ.λπ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ξεκίνησαν τα KnowHow Sessions...
15.06.2005
Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου... κ.λπ, κ.λπ. Τα μίνι-σεμινάρια με τον γενικό τίτλο KnowHow Sessions που διοργανώνει το avmentor.gr με την υποστήριξη της ΑuralVision, μίας νέας εταιρίας στον χώρο των συστημάτων ήχου και εικόνας, ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα στούντιο της, Αριστοτέλους  187. Το πρώτο session με θέμα τις βασικές γνώσεις στο Home Theater (τεχνολογίες προβολής, codecs surround sound, τρόποι σύνδεσης των συσκευών, κ.λπ) το χάσατε, αλλά ακολουθούν το Home Theater Advanced I (που θα καλύψει βασικά θέματα οπτικής της ακουστικής μικρών χώρων, την ψηφιοποίηση της εικόνας, βασικές επεξεργασίες video -progressive scan/de-interlacing, pull-down- το bass management, την γεωμετρία των συστημάτων και άλλα αναλόγως ευχάριστα θέματα) στις 29 Ιουνίου -δηλαδή προλαβαίνετε- καθώς επίσης και δύο sessions για τον ψηφιακό ήχο, τον Ιούλιο. Ρίξτε μία ματιά στο πρόγραμμα εδώ (αρχείο Adobe Acrobat, 70kB):
http://www.avmentor.gr/downloads/mini_seminars_jun_jul_2005.pdf

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέα μέθοδος προστασίας: Δίσκοι με όριο τριών αντιγράφων
14.06.2005
Η επίσημη ανακοίνωση της EMI ότι προχωρεί στην εφαρμογή τεχνολογίας προστασίας των CDs από αντιγραφές με μέθοδο "περιορισμού των αντιγράφων", επισημοποιεί μία νέα τάση στην προστασία του ψηφιακού υλικού στην οποία έχουν ήδη προσχωρήσει οι Sony/BMG.  Η ιδέα είναι απλή: Ο δίσκος επιτρέπει την πλήρη αντιγραφή των περιεχομένων του μέχρι τρεις φορές (ένας αριθμός που -κατά τις εταιρίες- αντικατοπτρίζει την εφαρμογή του fair use) και τα αντίγραφα που προκύπτουν δεν επιτρέπουν περαιτέρω αντιγραφές.  Το μοναδικό εμπόδιo σε αυτή την τεχνολογία είναι το ότι δεν είναι δυνατή η άμεση μεταφορά των περιεχομένων του δίσκου σε mp3 players, γεγονός που κατά τις Universal και Warner, οι οποίες δεν έχουν υιοθετήσει το σύστημα,  ίσως αποδειχθεί καθοριστικό. Πάντως, η μουρμούρα για προστατευμένα CDs συνεχίζεται στην Αμερική, και όπως είναι γνωστό, μουρμούρα ίσον μείωση των πωλήσεων...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η ΤΙ ανακοίνωσε εξάχρωμα συστήματα DLP
13.06.2005
Η Texas Instruments παρουσίασε στα πλαίσια της InfoComm μία νέα τεχνολογία επεξεργασίας σήματος με την ονομασία BrilliantColor η οποία αναμένεται να βελτιώσει τις δυνατότητες απεικόνισης των συστημάτων DLP.  Η τεχνολογία αυτή (η οποία -διευκρινίζεται- δεν αφορά τις βασικές αρχές λειτουργίας του συστήματος DLP/DMD που παραμένει στο αθροιστικό μοντέλο RGB) επιτρέπει την επεξεργασία της εικόνας σε χρωματικό χώρο έξι συνιστωσών (μπλέ, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, ματζέντα και κυανό) αυξάνοντας έτσι την δυνατότητα απόδοσης χρωμάτων των συστημάτων προβολής και μπορεί να ενσωματωθεί σε προβολικά συστήματα με αναλύσεις  SVGA, XGA, 720p, WXGA, and SXGA+.   Για να "τρέξει" ο αλγόριθμος του BrilliantColor, η Τexas σχεδίασε ένα νέο ASIC (Αpplication Specific Integrated Circuit) με κωδικό DDP3010, το οποίο, επιπροσθέτως, προσφέρει δυνατότητα ψηφιακής ρύθμισης της τραπεζιοειδούς παραμόρφωσης (keystone correction) καθώς και δυνατότητα PIP (εικόνας σε εικόνα).  Η πρώτη εταιρία η οποία έχει ανακοινώσει προιόντα με την τεχνολογία BrilliantColor είναι η Mitsubishi.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέα πάνελς LCD από την LG.Philips
27.05.2005
H LG.Philips παρουσίασε στα πλαίσια της SID (Society for Information Display) μια σειρά από νέα πάνελς LCD. Tα νέα πάνελς έχουν διαστάσεις 37, 42 (με βάθος χρώματος 12bit) και 47 ιντσών (με φωτιστικό σώμα LED) και μπορούν να υποστηρίξουν εγγενώς προβολές υψηλής ευκρίνειας 1080 γραμμών, αφού η ανάλυσή τους είναι 1920x1080.  Ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους είναι η ευρεία γωνία θέασης (178 μοίρες), ο λόγος αντίθεσης 1600:1, η φωτεινότητα των 600cd/m2 και η μεγάλη ταχύτητα (8mS).  Στον ίδιο χώρο η εταιρία επέδειξε και το μεγαλύτερο πάνελ υψηλής ευκρίνειας που βρίσκεται σε φάση βιομηχανικής κατασκευής μαζικής κλίμακας, με διαγώνιο 55 ιντσών.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Denon AVC-A11XV: Ενας "μικρός" AVC-A1XV
06.06.2005
Η Denon σχεδίασε τον AVC-A11XV με  βάση την εμπειρία της από τον κορυφαίο Α1XV. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή AV πιστοποιημένο κατά THX Ultra2, ο οποίος μπορεί να αποδώσει 7x140W σε φορτία 8Ω και περιλαμβάνει εισόδους HDMI και Link3.  Ο νέος ενισχυτής μπορεί να πραγματοποιήσει upconversion όλων των πηγών σε HDMI και επιτρέπει στον χρήστη να συνδέσει ψηφιακά (μέσω της Link3) SACD players της Denon.  Aπό πλευράς ψηφιακής επεξεργασίας υποστηρίζονται όλα τα φορμά Dolby και DTS και ικανοποιούνται οι προδιαγραφές THX Ultra2 Cinema/Music και THX Surround EX.  Η επεξεργασία γίνεται στα 32bit με chip της Analog Devices και η μετατροπή του σήματος σε αναλογικό γίνεται με DACs 24bit/96kHz της Burr-Brown

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

BD-ROMs: Πενταπλάσια χωρητικότητα, ίδια τιμή
25.05.2005
Mε την χωρητικότητα των δίσκων Blu-ray να αυξάνεται (λόγω ανταγωνισμού προφανώς) και τις επιδόσεις να έχουν φτάσει τα 200GB είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς ποιός και πόσο θα πληρώσει το μαλλί όταν φτάσει η ώρα.  Επί αυτού του θέματος, η BDA (Blu-ray Disc Association) εμφανίζεται καθησυχαστική, ανακοινώνοντας ότι οι  ΒD-ROM, δηλαδή οι δίσκοι που θα εγγράφονται βιομηχανικά, δεν θα στοιχίζουν περισσότερα από τα σημερινά DVD.  O λόγος, πάντα κατά την BDA, είναι απλός: Καθώς οι υποστηρικτές του νέου μέσου είναι αρκετοί, έχει ήδη διαμορφωθεί ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που έχει ώς άμεσο αποτέλεσμα την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών, άρα και χαμηλότερου κόστους, μεθόδων κατασκευής.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δικτυακό DVD Recorder από την Toshiba
19.06.2005
To RD-XS54 είναι το νέο recorder της Toshiba το οποίο διαθέτει έξοδο HDMI, περιλαμβάνει σκληρό δίσκο 250GB και είναι συμβατό με δίσκους DVD-R/RW και DVD-RAM.  Είναι επίσης το πρώτο της εταιρίας το οποίο διαθέτει δυνατότητες σύνδεσης με ένα οικιακό δίκτυο, οι οποίες επιτρέπουν την συνεργασία του με άλλες συσκευές.  Η δυνατότητα αυτή υλοποιήται με την ύπαρξη μίας θύρας Ethernet η οποία επιτρέπει την σύνδεση δύο RD-XS54 με  δυνατότητα μεταφοράς υλικού από το ένα στο άλλο καθώς επίσης και την σύνδεση του εγγραφέα με υπολογιστή, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί streaming εγγεγραμένων ή ζωντανών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Εκτός από αυτές τις βασικές δυνατότητες, προσφέρεται επίσης δυνατότητα editing των δίσκων που εγγράφονται στο RD-XS54, ρύθμιση του χρονοδιακόπτη μέσω e-mail και αναβάθμιση του λογισμικού. Στις δυνατότητες του νέου recorder περιλαμβάνεται έξοδος HDMI και δυνατότητα upconversion όλων των σημάτων στα 720p/1080i.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Αλλαγή επεξεργαστή της Apple
07.06.2005
H Apple ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιεί επεξεργαστές της Intel από το 2006, εγκαταλείποντας μία μακρόχρονη συνεργασία με την ΙΒΜ και τον Power PC. Αν και είναι νωρίς ακόμη για τέτοιου είδους εκτιμήσεις, είναι πάντως πιθανόν η αλλαγή αυτή να οφείλεται στην απόφαση της εταιρίαςνα μπεί στον χώρο της οικιακής διασκέδασης, έναν χώρο όπου επικρατούν διαφορετικές συνήθειες και προδιαγραφές και στον οποίο βρίσκονται ήδη οι αντίπαλοι Microsoft και Hewlett Packard. Το "προχωρημένο" σενάριο, θέλει την Apple να κάνει τους υπολογιστές της καλύτερους στο να τρέχουν το λειτουργικό της Microsoft (MediaCenter ή όποια άλλη νεότερη έκδοση)ενώ μία περισσότερο συντηρητική εκδοχή, θεωρεί ότι απλώς προετοιμάζεται η είσοδος στην αγορά του home entertainment με προιόντα που είναι συμβατά με τα ήθη και τα έθιμα του χώρου.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δωρεάν DTS 5.1 track από την Real World Records
23.05.2005
H εταιρία δίσκων Real World αποφάσισε να διαφημίσει τον νέο τίτλο της "Moksha" προσφέροντας στους ακροατές την δυνατότητα να κατεβάσουν από το site της το πρώτο τράκ μειξαρισμένο σε 5.1 κανάλια και κωδικοποιημένο με τον αλγόριθμο της DTS. Το τράκ ονομάζεται "Sandhya" και την μείξη υπογράφει ο Ben Fndlay (μηχανικός ήχου στα live του Peter Gabriel).  Το κομμάτι προσφέρεται υπό την μορφή αρχείου zip (με μέγεθος 64.5MB περίπου) το οποίο όταν αποσυμπιεστεί μπορεί να γραφτεί ως τρακ ήχου σε ένα CD-R.  Για την αναπαραγωγή απαιτείται DVD-Video player συμβατό με DTS.  Tην όλη διαδικασία μπορείτε να ξεκινήσετε ακολουθώντας το link:
http://realworldrecords.com/amjad/

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

O Sang Wan Lee πρότεινε δημιουργία standards στις διαγωνίους LCD
24.05.2005
Σε μία ομιλία του, ο πρόεδρος του τομέα οθονών LCD της Samsung πρότεινε την θέσπιση, με κοινή συμφωνία όλων των κατασκευαστών, standrards στις διαγωνίους των μεγάλων τηλεοράσεων LCD.  Κατά τον Lee, κατάλληλες τιμές θα ήταν οι 40, 46, 52 και 57 ίντσες και η υιοθέτησή τους θα επέτρεπε την ταχύτερη διείσδυση των νέων προιόντων στην αγορά.  Κατά τον πρόεδρο, τα πάνελς 8ης και 9ης γενιάς με διαστάσεις 2160x2460mm και 2400x2800mm θα μετατρέψουν τις οθόνες LCD από τηλεοράσεις τεχνολογίας αιχμής σε βασικό σύστημα προβολής πληροφοριών ενός ολοκληρωμένου συστήματος οικιακής διασκέδασης/πληροφόρησης με πωλήσεις 100 εκατομμυρίων τεμαχίων μέχρι το 2010.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέα τεχνολογία προβολής HD από την Motorola
09.05.2005
Για την ακρίβεια αυτό που είναι νέο δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η παρουσίαση ενός λειτουργόντως πρωτοτύπου που την χρησιμοποιεί: H Μotorola επέδειξε μία οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών η οποία χρησιμοποιεί νανοσωλήνες και προσφέρει ανάλυση 1280x720 η οποία επιτρέπει την προβολή εικόνων υψηλής ευκρίνειας.  Οι νανοσωλήνες είναι κυλινδρικά μόρια άνθρακα, στην περίπτωση της συγκεκριμένης εφαρμογής με διάμετρο ενός nm (ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου) και μήκος 1μm (ενός εκατομμυριοστού του μέτρου), τα οποία χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από συγκεκριμένες ηλεκτρικές ιδιότητες. Παρά το γεγονός ότι η Motorola δεν δίνει πολλές πληροφορίες για την αρχή λειτουργίας της οθόνης, στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι  ουσιώδους σημασίας είναι η ύπαρξη τεχνολογίας που επιτρέπει την δημιουργία και την τοποθέτηση των νανοσωλήνων με ακρίβεια στο επίστρωμα της οθόνης, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος, κάτω από αυτό των οθονών LCD, διατηρώντας το μικρό βάθος.  Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει και ένα πρωτότυπο με ανάλυση 1920x1080.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Στα 100GB ανεβαίνει το όριο για τους δίσκους Bluray
19.05.2005
Η TDK ανακοίνωσε την δημιουργία ενός πρωτότυπου δίσκου με δυνατότητα εγγραφής διπλής ταχύτητας (με ρυθμό 72Mbps) και αποθήκευσης διπλάσιου όγκου δεδομένων που φθάνει τώρα τα 100GB.  Oι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται με την χρήση ισχυρότερης κεφαλής εγγραφής και νέων υλικών στην επιφάνεια εγγραφής.  Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως απάντηση στην ανακοίνωση των νέων HD-DVD της Toshiba με χωρητικότητα 45GB η οποία έγινε στις αρχές Μαίου, και έχει σαν στόχο περισσότερο τους επαγγελματίες και όσους θα ήθελαν να μεταφέρουν υλικό από σκληρό δίσκο και λιγότερο σε εκείνους που θέλουν να εγγράφουν προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, αφού, ήδη το bitrate των "απλών" δίσκων ξεπερνούσε αυτό των τηλεοπτικών εκπομπών HDTV.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eντονος ανταγωνισμός στην αγορά της οικιακής διασκέδασης...
19.05.2005
Καθώς οι δυνατότητες αυξάνονται, οι διάφοροι τομείς προιόντων οικιακής διασκέδασης ανταγωνίζονται ολοένα και πιο σκληρά για ένα μερίδιο στο ενδιαφέρον του καταναλωτή, παράλληλα όμως εμφανίζονται διατμητικές τάσεις καθώς ένα είδος μπορεί να αυξάνει το ενδιαφέρον για ένα άλλο.  Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το NPD Group στην αμερικανική αγορά την περίοδο των εορτών των χριστουγέννων και ανέδειξε ως νικητή τα DVD (με 42% στο κοινό άνω των 13 ετών) ακολουθούμενο από τα παιχνίδια (37%), τα μουσικά CDs (36%) και τα βιντεοπαιχνίδια (20%). Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι οι συνέργειες: Το 62% των αγοραστών μουσικής αγόρασαν και DVD, και το ίδιο ποσοστό όσων αγόρασαν ένα βιντεοπαιχνίδι αγόρασαν και ένα συμβατικό παιχνίδι. Ενα ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο συμπεριφοράς είναι το πόσο φαίνεται να επηρεάζεται η επιλογή ενός προιόντος από ένα άλλο προιόν: το 43% των αγοραστών παιχνιδιών αγόρασαν κάτι που εμφανίζεται σε ταινία, το 33% επέλεξαν ένα βιντεοπαιχνίδι που σχετίζεται με ταινία και το 20% από τους αγοραστές βιντεοπαιχνιδιών αγοράζουν την μουσική που υπάρχει στα παιχνίδια αυτά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το DTS ενσωματώνεται στα PCs
19.05.2005
Η DTS ανακοίνωσε την απόφασή της να υποστηρίξει τους κατασκευαστές μητρικών και καρτών ήχου PCI/USB προκειμένου αυτοί να ενσωματώσουν αντίστοιχες τεχνολογίες πολυκαναλικού ήχου στα προιόντα τους.  Οι τεχνολογίες που προωθεί η DTS είναι η DTS Interactive, η δημιουργία ενός bitstream στα 1.5Mbps κωδικοποιημένου κατά DTS η οποία μπορεί να τροφοδοτεί έναν εξωτερικό επεξεργαστή, καθώς και η Neo:PC βασισμένη στην γνωστή τεχνολογία Neo:6 matrix η οποία επιτρέπει την μετατροπή κάθε στερεοφωνικού σήματος (MP3, WMA, ή CD Audio) σε 7.1 κανάλια. Η DTS συνεργάζεται με τις C-Media και Realtek για την δημιουργία του απαραίτητου λογισμικού και hardware.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Tα πρώτα παράνομα παιχνίδια για PSP έκαναν την εμφάνισή τους
09.05.2005
Οχι ότι δεν το περιμέναμε αλλά σίγουρα έγινε πολύ γρήγορα. Οι δικλίδες ασφαλείας του UMD, του δίσκου που χρησιμοποιεί το PSP της Sony δεν αντιστάθηκαν παρά λίγους μόνο μήνες στους πειρατές οι οποίοι "ανέβασαν" στο διαδίκτυο τις πρώτες παράνομες κόπιες παιχνιδιών  (τα "θύματα" ήταν τα Vampire Chronicle, Ridge Racers και Wipeout Pure). Βεβαίως, οι άνθρωποι της Sony μπορούν να χαμογελούν με ικανοποίηση καθώς ο κόπος των χάκερς δεν έχει άμεσο αντίκρισμα, αφού το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς με τις κόπιες είναι να εξετάσει όλα τα σχετικά αρχεία τους:  Δεν υπάρχει τρόπος εγγραφής δίσκων UMD εκτός βιομηχανίας. Ο μοναδικός φόβος τους τώρα είναι η πιθανότητα να τρέξουν οι κόπιες αυτές αφού πρώτα φορτωθούν σε Memory Stick, κάτι που βάσει των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος δεν γίνεται. Βεβαίως, το "δεν γίνεται" είναι μία μεγάλη κουβέντα...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δίσκος στερεάς κατάστασης από την Samsung
22.05.2005
Αυτό το "δίσκος στερεάς κατάστασης" δεν είναι παρά ένας πολύπλοκος τρόπος για να πείς FlashCard μεγάλης χωρητικότητας... Εν πάση περιπτώσει, η Samsung ανακοίνωσε την δημιουργία τέτοιων δίσκων με χωρητικότητα 16GB οι οποίοι δεν έχουν κινούμενα μέρη και χρησιμοποιούν τεχνολογία Flash NAND.  Η τεχνολογία Flash NAND επιτρέπει την παράλληλη εγγραφή/διαγραφή δεδομένων σε διαφορετικές διευθύνσεις της μνήμης σε έναν μόνο κύκλο, χρησιμοποιώντας ως βασικό δομικό στοιχείο λογικές πύλες NAND (ΝΟΤ-ΑΝD). Πέρα από την μεγαλύτερη αξιοπιστία, ιδιαίτερα κάτω από μεγάλες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις τα νέα μέσα αποθήκευσης είναι κατά πολύ ταχύτερα των σκληρών δίσκων καθώς αναγιγνώσκουν δεδομένα με ρυθμό 57MB/s και εγγράφουν με ρυθμό 32ΜB/s. H Samsung διαθέτει μία έκδοση 2.5 ιντσών με χωρητικότητες 8GB και 16GB ενώ τον Αύγουστο αναμένονται εκδόσεις 1.8 ιντσών με χωρητικότητες 4GB και 8GB.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Ιστοσελίδα του Eλ.Ιν.Α.
25.04.2005
To Eλληνικό Ινστιτούτο ακουστικής απέκτησε νέα δικτυακή παρουσία στην διεύθυνση
http://www.helina.gr/. Το Ελ.Ιν.Α δημιουργήθηκε με στόχο να συσπειρώσει την Ελληνική Επιστημονική κοινότητα που σχετίζεται ερευνητικά, εκπαιδευτικά ή επαγγελματικά με την ακουστική. Η ίδρυση του Ινστιτούτου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα κοινής έκφρασης όλων όσων επιθυμούν την ανάπτυξη τη περιοχής αυτής στην Ελλάδα και την συνεργασία του με τα αντίστοιχα Ινστιτούτα και Εταιρίες της Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας ώστε να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διάχυση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που αναπτύσσεται στην περιοχή καθώς και η διακίνηση νέων ιδεών

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Χαστούκι (και μάλιστα ηχηρό...) στο Broadcast Flag
06.05.2005
Χωρίς κανείς να το περιμένει (αν κρίνουμε από τα ενθουσιώδη δημοσιεύματα που ακολούθησαν) το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Κολούμπια τράβηξε το χαλάκι κάτω από τα πόδια της FCC απαγορεύοντας την κατ' απαίτησίν της εφαρμογή του γνωστού συστήματος ελέγχου των ψηφιακών αντιγραφών που -υποτίθεται- θα έπρεπε υποχρεωτικώς να υπάρχει σε όλες τις συσκευές ψηφιακής τηλεοπτικής λήψης από την 1η Ιουλίου. Σε μία 34σέλιδη απόφαση ( που αξίζει να κατεβάσετε και να διαβάσετε από αυτή την διεύθυνση:
http://pacer.cadc.uscourts.gov/docs/common/opinions/200505/04-1037b.pdf και να την συγκρίνετε με τα δικά μας δικόγραφα ως προς την σαφήνειά της και ας αφορά ενα μείζωνος σημασίας θέμα) το δικαστήριο δέχεται το σκεπτικό των αιτούντων (οι οποίοι σημειωτέον εκπροσωπούνται από κάποιον δικηγόρο με ελληνικό όνομα) και απορρίπτει τις ιδέες της FCC. Εννοείται ότι η υπόθεση θα τραβήξει σε μάκρος από δικαστικής πλευράς, αλλά οι Αμερικανοί εν-digital media- αδελφοί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.  Κι ευτυχώς, κι εμείς μαζί...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr