Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: 28/08/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: EN ΤΑΧΕΙ...

SITE MAP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Nέες σειρές τηλεοράσεων plasma από την Hitachi, LG DVS450H – Με στόχο τους χρήστες DivX, Παρουσιάστηκε η πρώτη full-frame μηχανή στην σειρά Alpha της Sony, Hollywood business: Οι δίσκοι καλά κρατούν...4 Χρόνια AVSite, JVC NX-BD3: Δικτυωμένη υψηλή ευκρίνεια, Η Panasonic επιμένει στο... plasma, Αudio Bone: Ακουστικά εκτός αυτιών...Νέος επεξεργαστής της Goldmund με “άπειρο” αριθμό καναλιών, Τoshiba XD-E500: Η απάντηση στο Blu-ray, Κορυφαίο καλώδιο HDMI από την Monster, Εικόνα 3-D: Άρχισε η συζήτηση για τα πρότυπαSony Bravia S4000: Υψηλή ευκρίνεια για όλους..., H LG μέλος του LCD TV Association, Βραβείο “Red Dot” για την Βose, Η Pioneer παρουσίασε οπτικό δίσκο με χωρητικότητα 400GB,  Νέο καλώδιο από τον Van Den Hul, Έφθασε το ασύρματο Dualshock 3 για το PS3, Αντιγραφές DVD... ο χορός καλά κρατεί! Προστασία αντιγραφής BD+: Ποτέ δεν είναι αρκετή! Επίδειξη BD-Live από τις Panasonic/Disney, Η πρώτη αμιγώς μουσική παραγωγή σε BD είναι γεγονός, Σύστημα ασύρματης ζεύξης HD από την Monster, Web 2.0 Recording: Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πακέτο με τα “απαραίτητα” για την τηλεόραση από την Crystal Audio, Η Sanyo παρουσίασε προβολέα 4LCD, Βγήκε στο Διαδίκτυο το Music Club της Bowers & Wilkins, Βράβευση κορυφαίων παραγωγών σε DVDNέα κορυφαία σειρά τηλεοράσεων από την Sony, To βινύλιο επιστρέφει... και στα νούμερα..., Νέα συστήματα AV από την LG, Λύση DLP με πηγή LED από την Texas Instruments, Αντιπροσώπευση της Harman στην Ελλάδα, από την WaveMotion, Η Panasonic παρουσίασε το πρώτο LSI για εφαρμογές BD, Η Toshiba δοκιμάζει πρώτη το Dolby Volume, Κύμα audiophile παραγωγών με επικεφαλής μουσικούς και τεχνικούς...Marantz BD8002 – Το DivX μπαίνει για τα καλά στην υψηλή ευκρίνεια, Ultra High Definition: Αρχίζει και παίρνει σχήμα..., Κορυφαία plasma με Διαδικτυακές δυνατότητες από την Panasonic, Πάνελς LCoS από την CanonΠαρουσιάστηκε η LG Scarlet, JVC GZ-MS100: Mε το μυαλό στο YouTube..., Πάνελ LCD 82 ιντσών με ανάλυση 2160 γραμμές από την Samsung, Pioneer : Eπίσημα γνωστός ο “συνεργάτης” στην υπόθεση PlasmaΝέο μικρό active σύστημα από την Genelec, Haier “Lan Bao”: Blu-ray σε στυλ Σινικό..., Samsung SC-HMX20 – Για σωστή αργή κίνηση, Προβολή HD με λογικό κόστος από την BenQΞεκινά η πώληση ταινιών από το iTunes, Πτώση στις πωλήσεις των επιτραπέζιων Blu-ray players, Ξεκινά εκπομπές το Freesat, H Warner Music θα πειραματισθεί με δυναμική τιμολόγηση
AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ, ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2007 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2006 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2005 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2004 (DOWNLOADABLE PDF),
AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2003 (DOWNLOADABLE PDF),  Περισσότερα Νέα... 


Nέες σειρές τηλεοράσεων plasma από την Hitachi
28/08/2008
H Hitachi παρουσίασε στην CEDIA τρεις νέες σειρές τηλεοράσεων plasma με κωδικούς A, S και V-Series. Οι νέες συσκευές θα έχουν τα νέα πάνελς UltraBlack με διαγώνιους 42 και 50 ιντσών και θα υποστηρίζονται από τον νέο επεξεργαστή βίντεο της εταιρίας ο οποίος ονομάζεται PictureMaster VI. O επεξεργαστής αυτός θα “τρέχει” τον αλγόριθμο Reel60 (στη νεότερη έκδοσή του) για καλύτερη κίνηση καθώς επίσης και τον Cinema48, την πρόταση της Hitachi για την προβολή σε 24p. Οι νέες συσκευές θα διαθέτουν αισθητήρα φωτός ώστε να ρυθμίζεται αυτόματα η φωτεινότητά τους, φίλτρα στην οθόνη για την βελτίωση της αντίθεσης καθώς και game mode για όσους θέλουν την καλύτερη δυνατή απεικόνιση των παιχνιδιών τους.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

LG DVS450H – Με στόχο τους χρήστες DivX
28/08/2008
Το νέο DVD player της LG έχει ως στόχο τους χρήστες εκείνους που χρησιμοποιούν το φορμά DivX για να αποθηκεύσουν ταινίες σε υψηλή ευκρίνεια. Το συγκεκριμένο φορμά προσφέρει λόγους συμπίεσης επαρκείς ώστε μια ταινία σε υψηλή ευκρίνεια να μπορεί να αποθηκευθεί σε ένα συμβατικό DVD ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα USB stick. Το DVS450H είναι πιστοποιημένο από το DivX HD ώστε να μπορεί να αποκωδικοποιήσει και να αναπαράγει τα αρχεία αυτά, μέσω DVD και θύρας USB. Η αισθητική της συσκευής είναι, επίσης, ενδιαφέρουσα: Η LG την ονομάζει “floating” και περιλαμβάνει μια οριζόντια, λεπτή επιφάνεια χειρισμών με το transport τοποθετημένο στο κέντρο, έτσι ώστε να είναι δυνατή και η ανάρτησή της στον τοίχο. Σύμφωνα με την εταιρία, το DVS450H είναι το πρώτο επιτραπέζιο DVD player που πιστοποιήθηκε για την αναπαραγωγή DivX HD.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Παρουσιάστηκε η πρώτη full-frame μηχανή στην σειρά Alpha της Sony
09/09/2008
Η Sony ανακοίνωσε την είσοδο στην αγορά, τον Νοέμβριο, της A-900, της πρώτης φωτογραφικής μηχανής με αισθητήρα full frame (35mm). Ο αισθητήρας είναι CMOS Exmor, με ανάλυση 24.6 Megapixels και διαθέτει 6.000 μετατροπείς A/D απευθείας τοποθετημένους στο τσιπ ώστε να ελαχιστοποιήται ο θόρυβος. Η Α-900 υποστηρίζεται από διπλό επεξεργαστή Bionz, χρησιμοποιεί νέο σύστημα αυτόματης εστίασης και μπορεί να τραβήξει μέχρι πέντε καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ διαθέτει και ένα ενδιαφέρον σύστημα προεπισκόπισης κατά το οποίο μπορεί κανείς να τραβήξει ένα δοκιμαστικό RAW το οποίο δεν αποθηκεύεται στη μνήμη, να κάνει μικρορυθμίσεις (στην ισορροπία του λευκού,  την έκθεση κ.λπ) και στη συνέχεια να τραβήξει την πραγματική φωτογραφία. Τέλος η μηχανή θα έχει έξοδο HDMI για απευθείας προβολή των φωτογραφιών στην τηλεόραση καθώς επίσης και οθόνη 3 ιντσών.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Hollywood business: Οι δίσκοι καλά κρατούν...
01/09/2008
Σύμφωνα με έρευνα της Futuresource, παρά το γεγονός ότι το downloading κινηματογραφικών ταινιών κερδίζει έδαφος και αναμένεται να αποκτήσει μεγάλη σημασία μέχρι το 2012, την στιγμή αυτή τα πραγματικά κέρδη της βιομηχανίας της οικιακής διασκέδασης προέρχονται από τις πωλήσεις οπτικών δίσκων (DVDs και BDs). Το 2008 προβλέπεται να κλείσει με έσοδα 11 δις ευρώ για την Ευρωπαϊκή αγορά, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία (το 97%) θα οφείλεται σε πωλήσεις δίσκων και μόλις το 3% σε πωλήσεις online και mobile video. Ο αριθμός αυτός θα ανέβει στο 13% το 2012. Κατά την έρευνα, τα στούντιο δείχνουν να ακολουθούν την τάση αυτή όχι μόνο παράγοντας νέους τίτλους σε δίσκους Blu-ray αλλά και ανακυκλώνοντας τους παλαιούς με επανεκδόσεις σε νέες συσκευασίες με συμβατικά DVD καθώς επίσης και με εκδόσεις τηλεοπτικών σειρών οι οποίες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επιδεικνύοντας μια αύξηση 25% σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

4 Χρόνια AVSite
28/08/2008
Τέσσερα χρόνια έκλεισε τον Αύγουστο το γνωστό bulletin board ΑVSite. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που έφθασε στα χέρια μας, Το avsite.gr βγήκε στον αέρα τον Αύγουστο του 2004, λειτουργεί και υποστηρίζεται από χομπίστες του ήχου και της εικόνας. Τα δώδεκα χιλιάδες μέλη του avsite.gr από όλη την Ελλάδα, απολαμβάνουν εντελώς δωρεάν, συγκριτικά tests, ομαδικές ακροάσεις – θεάσεις ή reviews νέων προϊόντων πριν ακόμη κυκλοφορήσουν στην Ελληνική αγορά, καθώς και αρθρογραφία τεχνικών θεμάτων από τους καλύτερους γνώστες – χομπίστες του είδους. Ταυτόχρονα καταγράφουν και ανταλλάσσουν απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες σε προϊόντα και θέματα τεχνολογίας, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη βάση πληροφοριών στο αντικείμενο, χρήσιμη σε κάθε νέο ή έμπειρο χομπίστα. Παράλληλα, συμμετέχουν σε μια μεγάλη παρέα περνώντας ευχάριστα τον χρόνο τους, συζητώντας και θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος ενώ έχουν και την δυνατότητα λαμβάνοντας μέρος σε μεγάλες κληρώσεις – προσφορές, να κερδίζουν μεγάλα δώρα”. Αν ενδιαφέρεστε, θα τους βρείτε εδώ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

JVC NX-BD3: Δικτυωμένη υψηλή ευκρίνεια
31/08/2008
Το είδαμε για πρώτη φορά από κοντά στην IFA 2008. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα της JVC που είναι συμβατό με δίσκους Blu-ray, το οποίο -επιπροσθέτως- πληροί τις προδιαγραφές DLNA (Digital Living Network Alliance) κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί streams βίντεο υψηλής ευκρίνειας μέσω του οικιακού δικτύου, ενσύρματα ή ασύρματα. Παράλληλα, το NX-BD3 είναι πιστοποιημένο κατά DivX, ώστε να μπορεί να αναπαράγει και υλικό υψηλής ευκρίνειας, αποθηκευμένο σε CDs και DVDs υπό την μορφή τέτοιου είδους αρχείων.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Panasonic επιμένει στο... plasma
31/08/2008
Ο γνωστός μεγάλος κατασκευαστής εξακολουθεί και στηρίζει (πολύ πειστικά ομολογουμένως) την υπόθεση plasma επιδεικνύοντας πρωτότυπα πέντε συσκευών που αναμένεται να απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον τους videophiles. Η Panasonic φαίνεται να έκανε βήματα προς τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης των πάνελς plasma, καθώς επέτυχε μείωση της κατανάλωσης κατά 50% διατηρώντας όμως σταθερή την φωτεινότητα, ενώ ανταγωνίζεται με επιτυχία τις LCD στον αγώνα για λεπτές συσκευές, έχοντας να επιδείξει δύο μοντέλα, 58 και 65 ιντσών με βάθος μόλις μίας ίντσας. Το “πακέτο” της Panasonic περιλαμβάνει ακόμη μια 150άρα plasma με ανάλυση 4.096x2160 εικονοστοιχείων, τετραπλάσια δηλαδή από την τυπική επίδοση των συστημάτων υψηλής ευκρίνειας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Αudio Bone: Ακουστικά εκτός αυτιών...
26/08/2008
Η αμερικανική GameChanger ανακοίνωσε την είσοδο στην αγορά των ακουστικών Audio Bone, ένα σύστημα το οποίο μεταδίδει τον ήχο απ' ευθείας στο εσωτερικό αυτί, χωρίς την μεσολάβηση του ακουστικού πόρου και του τυμπάνου. Η μετάδοση γίνεται μέσω των οστών του κρανίου και τα ίδια τα ακουστικά είναι στην πραγματικότητα μηχανισμοί μετάδοσης ταλαντώσεων οι οποίοι τοποθετούνται στην περιοχή κάτω από τους κροτάφους, μπροστά από τα αυτιά. Η ιδέα πίσω από το Audio Bone είναι να μπορεί κανείς να ακούσει μουσική ενώ παράλληλα δεν απομονώνεται από το περιβάλλον του και μπορεί να ακούει τους θορύβους και τις συζητήσεις (πολύ σοβαρή υπόθεση για όσους κινούνται στον δρόμο ακούγοντας μουσική, εποχούμενοι ή μη) αλλά υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επιπτώσεις: Σύμφωνα με την εταιρία, η ακρόαση είναι πολύ πιο ποιοτική από ανθρώπους που έχουν υποστεί μόνιμη ή παροδική βλάβη στο τύμπανο (ρήξη, μολύνσεις κλπ) ενώ, πιθανότατα, γίνεται και μικρότερη ζημιά αν ακούτε δυνατά. Ο μηχανισμός είναι αδιάβροχος και ελαφρύς. Θέματα ποιότητας δεν έχουν συζητηθεί ακόμη...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέος επεξεργαστής της Goldmund με “άπειρο” αριθμό καναλιών
21/07/2008
Ο U-32 της Goldmund παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού και χρησιμοποιεί μια ομάδα πολύ ισχυρών επεξεργαστών οι οποίοι θεωρητικώς μπορούν να ελέγξουν άπειρα διαφορετικά κανάλια ήχου (αν και βεβαίως κάθε εγκατάσταση μπορεί να έχει πεπερασμένο αριθμό καναλιών!). Με δεδομένο ότι τα διακριτά κανάλια σε κάθε πολυκαναλική ηχογράφηση είναι σήμερα δεδομένα, ο στόχος της Goldmund είναι η υποστήριξης μεγάλων εγκαταστάσεων που απαιτούν πολλά ηχεία για κάθε κανάλι, αλλά με κάθε ηχείο να “τρέχει” στις δικές του συγκεκριμένες ρυθμίσεις στάθμης και φάσης. Κατά την εταιρία, το αποτέλεσμα είναι ο ακροατής να περιβάλλεται από πολύ περισσότερα (και μικρότερα) ηχεία που ελέγχονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Ο επεξεργαστής αναπτύχθηκε με βάση το γνωστό Goldmund Media Room και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα ακόμη και 50 ατόμων.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τoshiba XD-E500: Η απάντηση στο Blu-ray
18/08/2008
Η πρώτη κίνηση της Toshiba μετά την λήξη της μάχης των φορμά των δίσκων υψηλής ευκρίνειας ακούει στο όνομα XDE. Πρόκειται για ένα μπουκέτο τεχνολογιών scaling και βελτίωσης της εικόνας των συμβατικών DVDs το οποίο περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο XD-E500, ένα “σκέτο” DVD player με κόστος κάτω των 150 δολαρίων. Το player μπορεί να πραγματοποιήσει upscaling μεχρι τα 1080p και να τρέξει αλγόριθμους βελτίωσης της αντίθεσης, των χρωμάτων και της λεπτομέρειας ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Η ιδέα της Toshiba είναι να προσφέρει μια συσκευή η οποία φέρνει κοντά στην υψηλή ευκρίνεια τον θεατή χωρίς να απαιτεί την αγορά δίσκων και συσκευών Blu-ray. Η κίνηση αυτή έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το Blu-ray είναι τελικώς αυτό που χρειάζεται η μαζική αγορά, με δεδομένη, πλέον, την δυνατότητα downloading υλικού υψηλής ευκρίνειας χωρίς την μεσολάβηση φυσικού μέσου.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Κορυφαίο καλώδιο HDMI από την Monster
29/08/2008
H γνωστή εταιρία καλωδίων παρουσίασε στην IFA μια πλήρη σειρά καλωδίων για συνδέσεις HDMI (συνοδεύοντάς την παρουσίαση αυτή με μια εργαστηριακή επίδειξη των διαφορών τους) οι οποία αποτελείται από πέντε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Το κορυφαίο καλώδιο έχει κωδικό M1000HD, ανήκει στην κατηγορία Ultimate High Speed και, σύμφωνα με την εταιρία, διατηρεί τα κορυφαία χαρακτηριστικά του ακόμη και σε μεγάλα μήκη. Οι άλλες κατηγορίες είναι η Ultra High Speed με τα μοντέλα Μ850 HD και MC1000 Hdex για απαιτητικές εφαρμογές, η Advanced High Speed με τα μοντέλα M650 HD και MC850 HD για συστήματα όπου γίνεται δρομολόγηση ήχου υψηλής ανάλυσης, η High Speed με το μοντέλο MC750 HD του οποίου η τιμή είναι προσιτή και τέλος η Standart Speed με το μοντέλο MC550 HD για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν απλές συνδέσεις χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Εικόνα 3-D: Άρχισε η συζήτηση για τα πρότυπα
01/09/2008
Αν όλα έχουν πάει καλά, μέσα στο καλοκαίρι η ομάδα εργασίας του SMPΤΕ θα πρέπει να ξεκίνησε την έρευνα γύρω από τις απαιτήσεις που υπάρχουν για την δημιουργία υλικού 3-D και την διανομή του μέσω διαφόρων μέσων. Το 3-D Mastering Standard αναμένεται να είναι μια μακρόχρονη διαδικασία (με πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα...) η οποία θα καταλήξει σε κάποια πρότυπα τα οποία θα πρέπει να πληρούνται ώστε το τρισδιάστατο υλικό που θα δημιουργείται στα διάφορα στούντιο να είναι συμβατό με τις διάφορες πλατφόρμες διαχείρισης, τα μέσα αποθήκευσης και τα κανάλια διανομής (διαδίκτυο, τηλεπικοινωνιακά κανάλια, δορυφορικές  μεταδόσεις) καθώς επίσης και με της συσκευές αναπαραγωγής και προβολής που θα έχει στη διάθεσή του ο χρήστης. Η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερόμενων για ανταλλαγή απόψεων είχε ορισθεί στις 19/08 και η πρώτη έκθεση προόδου της ομάδας εργασίας αναμένεται μετά από 6 μήνες.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Sony Bravia S4000: Υψηλή ευκρίνεια για όλους...
16/06/2008
Η Sony παρουσίασε την σειρά Bravia S4000, με τηλεοράσεις που απευθύνονται στον μέσο χρήστη ο οποίος απαιτεί -πλέον- δυνατότητες προβολής σε υψηλή ευκρίνεια, καλή αισθητική και ευελιξία. Η νέα σειρά περιλαμβάνει τέσσερα μοντέλα με πάνελ LCD 26, 32, 37 και 40 ιντσών. Όλες οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί με βάση την νέα αισθητική της εταιρίας που είναι γνωστή με το όνομα “draw the LINE”, έχουν στρογγυλεμένες ακμές και φινίρισμα piano black, προσφέρουν τρεις εισόδους HDMI και ενσωματωμένο δέκτη DVB-T. To κορυφαίο μοντέλο είναι FullHD (1080p) με δυνατότητα προβολής υλικού στα 1080/24p αν χρησιμοποιηθεί ως πηγή BD player και βασίζεται στον επεξεργαστή Bravia Engine 2. Τα μοντέλα με τις μικρότερες διαγώνιους είναι HD Ready και βασίζονται στον γνωστή επεξεργαστή Bravia της εταιρίας. Τέλος, όλα τα μοντέλα επιτρέπουν την ενεργοποίηση όλων των συσκευών ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου με το πάτημα του πλήκτου play(Bravia Theater Sync) με το μεγάλο μοντέλο να επιτρέπει, επιπροσθέτως, τον χειρισμό άλλων συσκευών μέσω προβαλλόμενου μενού (Bravia Sync) και του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H LG μέλος του LCD TV Association 
17/07/2008
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που έφθασε στα χέρια μας, η LG αποτελεί πλέον μέλος της οργάνωσης  LCD TV Association (LTA), ενός διεθνή, μη κερδοσκοπικού συνδέσμου marketing που στόχο έχει να πληροφορήσει, να προωθήσει, να βελτιώσει και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν στην σχεδίαση, κατασκευή και προώθηση των τηλεοράσεων LCD.
«Στην LG πιστεύουμε στο μέλλον της τεχνολογίας LCD και των τηλεοράσεων LCD. Η συμμετοχή μας στην οργάνωση LCD TV Association μας φέρνει πιο κοντά στους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, ενώ ταυτόχρονα προάγει το ρόλο της LG στην παγκόσμια βιομηχανία», σχολίασε ο Havis Known, αντιπρόεδρος της LG Electronics Digital Display Company LCD TV Division και συνέχισε: «Ενστερνιζόμαστε απόλυτα το στόχο του συνδέσμου για τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και τεχνολογιών και θα συνεργαστούμε εντατικά με τις υπόλοιπες εταιρείες - μέλη του προς αυτήν την κατεύθυνση.»
Η οργάνωση LCD TV Association εστιάζει κυρίως στη θέσπιση υψηλών προδιαγραφών τόσο για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προώθηση των τηλεοράσεων LCD. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «πράσινος τίτλος» και ο λογότυπος που τον πλαισιώνει, ο οποίος αποδίδεται στις LCD τηλεοράσεις που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και κουράζουν τα μάτια πολύ λιγότερο από ότι τα συμβατικά μοντέλα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Βραβείο “Red Dot” για την Βose
14/07/2008
H γνωστή εταιρία έχει γίνει ο αποδέκτης αρκετών βραβείων Red Dot για μεμονωμένα προϊόντα της κατά το παρελθόν αλλά είναι η πρώτη φορά που της απονέμεται ένα ομαδικό βραβείο όπως το “Design Team of the Year 2008” το οποίο οι άνθρωποι της Βose παρέλαβαν από τα χέρια του  Peter Zec, του ανθρώπου που ξεκίνησε τις “Κόκκινες Βούλες” και είναι μέλος του ICSID (Ιnternational Council of Societies of Industrial Design), στις 23 Ιουνίου στην Γερμανία.  Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του ίδιου του Zec κατά την απονομή ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Bose φαίνεται να χρησιμοποιεί την τεχνολογία όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσον για την δημιουργία προϊόντων τα οποία είναι λειτουργικά και εύχρηστα. Μπορείτε να δείτε μια (ενδιαφέρουσα) σειρά από προϊόντα τα οποία έχουν βραβευθεί με το Red Dot εδώ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Pioneer παρουσίασε οπτικό δίσκο με χωρητικότητα 400GB
07/07/2008
H Pioneer ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρουσιάσει στο διεθνές Συμπόσιο για τις τεχνολογίες Οπτικής Αποθήκευσης που πραγματοποιήται μέσα στον Ιούλιο, τις λεπτομέρειες κατασκευής ενός οπτικού δίσκου ο οποίος θα διαθέτει 16 υποστρώματα των 25GB, με συνολική χωρητικότητα που θα φθάνει τα 400GB. Η τεχνολογία, αρχικώς, αφορά δίσκους μόνο για ανάγνωση, αλλά ήδη η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει και εγγραφόμενους. Mε δεδομένο ότι τα 25GB είναι η τυπική χωρητικότητα ενός δίσκου Blu-ray, γίνεται αντιληπτό ότι κάθε νέος δίσκος θα ισοδυναμεί με 16 BDs, μέγεθος που προδικάζει την χρήση του περισσότερο σε εφαρμογές αρχειοθέτησης και προστασίας δεδομένων και λιγότερο σε εφαρμογές οικιακής διασκέδασης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε έναν τέτοιο δίσκο, κατά την Pioneer, είναι να διατηρηθεί επαρκής διαφάνεια ώστε το κάθε layer να μην επιδρά αρνητικά στην δυνατότητα ανάγνωσης του επόμενου, κάτι που η εταιρία φαίνεται να έλυσε χρησιμοποιώντας την παλιά-καλή τεχνολογία των DVDs. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει και το γεγονός ότι οι μηχανισμοί ανάγνωσης που θα χρησιμοποιηθούν έχουν χαρακτηριστικά συμβατά με τους τρέχοντες δίσκους Βlu-ray, γεγονός που θα μειώσει τη μουρμούρα των κατασκευαστών, αφού θα είναι δυνατή η σχεδίαση universal συστημάτων ανάγνωσης.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο καλώδιο από τον Van Den Hul
14/07/2008
To Tide Hybrid είναι ένα σχετικώς νέο προϊόν του Van Den Hul και απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν ένα interconnect με λογική τιμή αλλά καλή ποιότητα κατασκευής για μεταφορά σημάτων ήχου σε συμβατικά συστήματα, συστήματα οικιακού κινηματογράφου και εγκαταστάσεις στο αυτοκίνητο. Το καλώδιο διαθέτει δύο αγωγούς και θωράκιση, αρχιτεκτονική που το κάνει κατάλληλο για χρήση σε balanced και ψευδο-balanced συνδέσεις . Οι ψευδο-balanced συνδέσεις χρησιμοποιούνται σε single ended γραμμές μεταφοράς σήματος με την γραμμή που συμβατικά θεωρείται σε δυναμικό μηδέν να συνδέεται ηλεκτρικά με το πλέγμα προς την πλευρά της πηγής σήματος, τεχνική που προσδίδει στο καλώδιο κατευθυντικότητα αλλά και καλύτερη καταστολή των επαγόμενων θορύβων. Οι αγωγοί του Tide Hybrid είναι κατασκευασμένοι από χαλκό ελεύθερο οξυγόνου και επαργυρωμένοι και η χωρητικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι, κατά τον κατασκευαστή, πολύ μικρή, στα 44pF/m. Το χαρακτηριστικό αυτό κάνει το καλώδιο ιδιαίτερα κατάλληλο και για πηγές με μεγάλες αντιστάσεις εξόδου. Το περίβλημα του Tide Hybrid είναι ανθεκτικό αλλά εύκαμπτο ώστε να διευκολύνεται ο χρήστης κατά την εγκατάσταση. Είναι διαθέσιμο σε μήκη 0.8, 1, 1,2 και 1.5 μέτρου, τερματισμένο με βύσματα RCA αλλά μπορείτε να παραγγείλετε και ό,τι μήκος χρειάζεστε.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Έφθασε το ασύρματο Dualshock 3 για το PS3
07/08/2008
Η SCEE ανακοίνωσε ότι το ασύρματο χειριστήριο Dualshock 3 για το PS3  θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2008. Περισσότερα από 28 εκατομμύρια χειριστήρια έχουν πουληθεί από την κυκλοφορία του πρώτου Dualshock το 1998. Το Dualshock 3 είναι το μοναδικό χειριστήριο με τεχνολογία Bluetooth, το οποίο συνδυάζει τη λειτουργία δόνησης με τα χαρακτηριστικά του Sixaxis, της τελευταίας τεχνολογίας που ενσωμάτωσε η Sony στο χειριστήριο της. Σχεδόν όλες οι μελλοντικές κυκλοφορίες τίτλων του PS3 θα υποστηρίζουν το Dualshock 3, ενώ το χειριστήριο είναι ήδη συμβατό με πολυάριθμους τίτλους του PS3 (προαπαιτούμενη η αναβάθμιση λογισμικού 1.94).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Αντιγραφές DVD... ο χορός καλά κρατεί!
11/08/2008
Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα μεταξύ καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η αντιγραφή DVD χαρακτηρίζεται από αυξητικές τάσεις. Το ένα τρίτο των καταναλωτών του δείγματος απάντησαν καταφατικά στο βασικό ερώτημα της έρευνας (“Έχετε κάνει ένα αντίγραφο τους τελευταίους 6 μήνες;”), ενώ στην αντίστοιχη έρευνα το 2007 θετική απάντηση είχε δώσει το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων. Η ηλικιακή ομάδα με τους περισσότερους αντιγραφείς είναι αυτή των ανδρών μεταξύ 18-24 ετών. Ο μέσος όρος αντιγράφων το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν 12 τίτλοι στις ΗΠΑ και 13 τίτλοι στην Μεγάλη Βρετανία. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα της έρευνας να ήταν αυτό που αφορούσε στην αντίδραση των καταναλωτών στην περίπτωση που με κάποιο (μαγικό;) τρόπο η αντιγραφή δεν θα ήταν δυνατή. Το 63% των Βρετανών και το 77% των Αμερικανών απάντησαν ότι θα αγόραζαν, τελικώς, έναν ή και περισσότερους τίτλους που δεν θα μπορούσαν να αντιγράψουν, εκνευρίζοντας τις εταιρίες που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, ακόμη περισσότερο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Futuresource

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Προστασία αντιγραφής BD+: Ποτέ δεν είναι αρκετή!
08/07/2008
Όταν, ελάχιστο καιρό μετά την κυκλοφορία των πρώτων BDs εμφανίστηκε το πρώτο λογισμικό που επέτρεπε την αντιγραφή τους, οι εταιρίες διανομής εμφανίστηκαν αισιόδοξες, καθώς το σύστημα προστασίας BD+ επέτρεπε αλλαγές που θα άφηναν “εκτός” κάθε αλγόριθμο ξεκλειδώματος. Ωστόσο, η αισιοδοξία τους ήταν υπερβολική. Από ότι φαίνεται, οι κατασκευαστές του του σχετικού λογισμικού, όπως η SlySoft με το AnyDVD HD, παρακολουθούν στενά τις νέες κυκλοφορίες και ανανεώνουν το... προϊόν τους με διαδοχικές αναβαθμίσεις καθιστώντας έτσι την πολύπλοκη τεχνολογία προστασίας πρακτικώς άχρηστη. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, βεβαίως. Το μόνο που αλλάζει είναι -τελικώς- η αυξανόμενη κάθε φορά αισιοδοξία των σχεδιαστών του συστήματος προστασίας και η αναλόγως θορυβώδης απόδειξη της αποτυχίας τους.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Επίδειξη BD-Live από τις Panasonic/Disney
27/06/2008
Μετά από μια αρκετά μεγάλη συζήτηση για τις τεχνολογίες του BD-Live, του πακέτου διαδραστικών δυνατοτήτων που συνοδεύει τo Blu-ray και βασίζεται σε Java, έφθασε η στιγμή μιας πρώτης επίδειξης, στην οποία συνεργάστηκαν οι Panasonic και Disney. Οι δυνατότητες που προσφέρει το BD-Live περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία μίνι παιχνιδιών που σχετίζονται με την ταινία, αλλά οι δύο γνωστές εταιρίες επέλεξαν κάτι πιο θεαματικό: Την δυνατότητα δικτύωσης των θεατών που παρακολουθούν συγχρονισμένοι μια ταινία και έχουν την δυνατότητα να ανταλλάζουν μεταξύ τους μηνύματα, βίντεο και να ανταγωνίζονται σε διάφορα mini games. Η δυνατότητα σύνδεσης των Blu-ray players με το διαδίκτυο επιτρέπει την επικοινωνία ασχέτως της τοποθεσίας του κάθε θεατή και οι πρώτοι τίτλοι της Disney που θα προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες αναμένεται να είναι το “Sleeping Beauty” και το “Tinkerbell”, τον Οκτώβριο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η πρώτη αμιγώς μουσική παραγωγή σε BD είναι γεγονός
07/07/2008
H τεράστια χωρητικότητα που προσφέρουν οι δίσκοι Blu-ray αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε τους παραγωγούς μουσικής σε τέτοιου είδους εκδόσεις: Η 2L είναι μια νορβηγική εταιρία δίσκων και είναι, επίσης η πρώτη που παρουσίασε μουσική παραγωγή σε δίσκους BD, οι οποίοι φυσικά μπορούν να αναγνωστούν μόνο από τις αντίστοιχες συσκευές. Το πακέτο, ωστόσο, είναι υπερπλήρες, περιλαμβάνοντας ακόμη έναν δίσκο SA-CD με layers DSD stereo, DSD 5.1 καθώς επίσης και συμβατικό layer CD. Ο δίσκος BD περιλαμβάνει Linear PCM στα 24bit/192kHz, DTS HD Master Audio στα 24bit/192kHz, Dolby TrueHD στα 24bit/192kHz καθώς επίσης και Dolby Digital στα 48kHz. Όλα τα παραπάνω είναι πολυκαναλικά streams 5.1 και, είμαστε βέβαιοι, οι κακές γλώσσες τα περιμένουν πως και πως προκειμένου να αποδειχθεί και στην πράξη ότι τα δύο νέα φορμά (της Dolby και της DTS) είναι πρακτικώς άχρηστα, αφού υπάρχει το γραμμικό PCM! Επειδή σίγουρα σας άνοιξε η όρεξη, ο δίσκος ονομάζεται Divertimenti και περιλαμβάνει έργα Britten, Bacewicz, Terje Bjorklund και Bartok. Περισσότερες πληροφορίες (καθώς και downloads σε υψηλή ανάλυση) μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο της εταιρίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Σύστημα ασύρματης ζεύξης HD από την Monster
07/07/2008
Η γνωστή για τα καλώδια σύνδεσής της Monster Cable παρουσίασε πρόσφατα μια λύση για ασύρματη μεταφορά σημάτων βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Το πακέτο περιλαμβάνει έναν πομπό που τοποθετείται στην έξοδο της πηγής και έναν δέκτη ο οποίος συνδέεται, μέσω HDMI στην είσοδο της τηλεόρασης. Η εμβέλεια είναι περίπου 10 μέτρα και ο πομπός μπορεί να πραγματοποιήσει upscaling σε σήματα συμβατικής ανάλυσης, Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Monster ονομάζεται UWB (Ultra Wide Band) και ανταγωνίζεται ένα μπουκέτο άλλων παρόμοιων τεχνολογιών όπως είναι η WirelessHD των Sony, Toshiba και Ιntel, και το παραδοσιακό WiFi που χρησιμοποιήται από την LG και άλλους κατασκευαστές (με προβλήματα όμως, λόγω πιθανών παρεμβολών με άλλες εφαρμογές που πιθανόν τρέχουν στον ίδιο χώρο).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Web 2.0 Recording: Πολύ καλό για να είναι αληθινό;
30/06/2008
Δεν το έχουμε δοκιμάσει (ακόμη) αλλά το MP3videoraptor 3.0 φαίνεται ενδιαφέρον λογισμικό. Κατά το σχετικό δελτίο τύπου επιτρέπει στον χρήστη να εκμεταλλευθεί τις τεχνολογίες Web 2.0 και να κατεβάσει νομίμως όποιο μουσικό κομμάτι επιθυμεί χωρίς να πληρώσει τίποτε. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι η ηχογράφηση κομματιών που προσφέρει ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός είναι νόμιμη, επομένως το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να περιμένει (πολύ  υπομονετικά, πιθανόν) να ακουστεί το κομμάτι που ψάχνει και να πατήσει ένα εικονικό “REC” στον υπολογιστή του. Το εν λόγω λογισμικό κάνει τη δουλειά αυτή, αυτόματα και πολύ περισσότερο ευέλικτα. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζει είναι τον τίτλο του κομματιού και αναλαμβάνει να το ψάξει στους χιλιάδες σταθμούς, στα mushups και τα on-demand προγράμματα που είναι διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, μπορεί κανείς να αναθέσει στο MP3videoraptor να δημιουργήσει μια πλήρη μουσική βιβλιοθήκη, ορίζοντας τον μέγιστο αριθμό των κομματιών, το είδος ή/και τον καλλιτέχνη. Ρίξτε μια ματιά στον σχετικό δικτυακό τόπο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πακέτο με τα “απαραίτητα” για την τηλεόραση από την Crystal Audio
27/06/2008
H Crystal Audio ανακοίνωσε την κυκλοφορία στην αγορά του πακέτου TV-KIT-50, μιας ολοκληρωμένης σειράς βασικών αξεσουάρ για την τηλεόραση και το σύστημα οικιακής διασκέδασης. Το κιτ περιλαμβάνει μερικά πράγματα που καλό θα είναι να έχει κανείς ξεκινώντας αλλά συνήθως ποτέ δεν σκέπτεται να αγοράσει...  Ο χρήστης θα βρει εκεί ένα πολύπριζο πέντε θέσεων με διακόπτη, το οποίο παρέχει προστασία από υπερτάσεις του δικτύου και από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, ένα καλώδιο SCART μήκους 1.5 μέτρων (υποθέτουμε με την λογική ότι τα παρεχόμενα καλώδια είναι -στην καλύτερη περίπτωση- μέτρια, οπότε δεν θα ήταν κακή ιδέα και μια έκδοση με ένα καλό HDMI...) καθώς και ένα σετ καθαρισμού οθονών (για τηλεοράσεις και άλλες μικροσυσκευές) με υγρό και ειδικό πανί που δεν αφήνει κατάλοιπα στην επιφάνεια που καθαρίστηκε. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που έφθασε στα χέρια μας το TV-KIT-50 διατίθεται από τα καταστήματα Κωτσόβολος.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Sanyo παρουσίασε προβολέα 4LCD
18/06/2008
Aν και ο PLC-XP200L είναι ένας προβολέας που απευθύνεται στην αγορά των παρουσιάσεων και της κάλυψης μεγάλων χώρων, δεν αποκλείεται να δείχνει τον δρόμο για εξελίξεις και στους προβολείς υψηλών απαιτήσεων. Κατά την Sanyo, οι προβολείς τριπλού LCD παρουσιάζουν προβλήματα με την ακρίβεια του χρώματός τους όταν η φωτεινότητα γίνεται πολύ μεγάλη. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να λύνεται με την χρήση ενός τέταρτου πάνελ το οποίο ελέγχει την ποσότητα του κίτρινου φωτός στην τελική εικόνα επιτρέποντας στον προβολέα να φτάσει τιμές φωτεινότητας 7000 Lumens με λόγο αντίθεσης 2200:1 και 20% μεγαλύτερο gamut. H συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιεί, επίσης, μια τεχνική καθαρισμού του αέρα ψύξης η οποία ονομάζεται AMF (Active Maintenance Filter) και αποτελείται από μια λωρίδα υλικού η οποία κατακρατά τα σωματίδια του αέρα και προωθείται σιγά σιγά, όποτε το σύστημα αποφασίζει ότι οι πόροι της έχουν υποστεί φραγή από κάποιο επίπεδο και επάνω.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Βγήκε στο Διαδίκτυο το Music Club της Bowers & Wilkins
30/06/2008
To Μusic Club της Bowers & Wilkins είναι ένα ενδιαφέρον project σε συνεργασία με τα Real World Studios (του Peter Gabriel) και μπορεί να το προσπελάσει κανείς μέσα από την σελίδα του Society of Sound. Ο χρήστης που γράφεται συνδρομητής για 6 ή δώδεκα μήνες (έναντι 23.95 και 33.95 λιρών Αγγλίας αντιστοίχως) έχει πρόσβαση σε μια ηχογράφηση κάθε μήνα την οποία μπορεί να κατεβάσει σε ποιότητα CD (σε μορφή αρχείου FLAC με μη απωλεστική συμπίεση) μαζί με το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό και τα εξώφυλλα και χωρίς DRM. Οι ηχογραφήσεις θα είναι ζωντανές και θα γίνονται ειδικά για το Music Club το οποίο παρέχει στους καλλιτέχνες χρόνο και εξοπλισμό στούντιο με μοναδικό αντάλλαγμα τα δικαιώματα επί της ηχογράφησης για έναν μήνα (όσο δηλαδή θα είναι διαθέσιμο το υλικό για downloading από το site). Μετά, τα δικαιώματα θα επιστρέφουν στους καλλιτέχνες.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Βράβευση κορυφαίων παραγωγών σε DVD
24/06/2008
Στα πλαίσιο των βραβείων Home Enterainment, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στο Las Vegas, 19 τίτλοι DVD βραβεύθηκαν ως ξεχωριστή για την αγορά την χρονιά που πέρασε. Η βράβευση έγινε από την Entertainment Merchants Association (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κριτήρια βεβαίως) και συμπεριέλαβε τους “300” οι οποίοι εκτός από το αναμενόμενο βραβείο για τον τίτλο “Υψηλής Ευκρίνειας” πήραν και τον τίτλο του κορυφαίου τίτλου προς ενοικίαση (Rental Title of the Year). Το Ratatouille βραβεύθηκε ως ο οικογενειακός τίτλος της Χρονιάς, ενώ το βραβείο για το καλύτερο remastering πήρε το Blade Runner Ultimate Collection. Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε όλα τα βραβεία εδώ. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, έγινε δεκτή και η πρόταση της επιτροπής να εισέλθει στο Video Hall of Fame και ο τίτλος “Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού”. Το Video Hall of Fame περιλαμβάνει μεταφορές θρυλικών ταινιών όπως είναι η Casablanca, o Νονός, το Grease, και ο Σημαδεμένος.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέα κορυφαία σειρά τηλεοράσεων από την Sony
05/06/2008
Η Sony παρουσίασε την σειρά τηλεοράσεων XBR, η οποία συμπληρώνει την σειρά BRAVIA με ένα πακέτο από ενδιαφέρουσες τεχνολογίες, η κυριότερη των οποίων είναι τα νέα φωτιστικά σώματα Triluminos που χρησιμοποιούν LEDs στα τρία βασικά χρώματα με δυνατότητα τοπικού ελέγχου της φωτεινότητας (local dimming) κάτι που βελτιώνει τις επιδόσεις του LCD στην απόδοση του μαύρου. Κατά την Sony το Triluminos είναι καλύτερο από την χρήση λευκών LEDs  εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα χρώματος. Οι νέες τηλεοράσεις θα χρησιμοποιούν πάνελς από 19 μέχρι 70 ίντσες με βάθος χρώματος 10bit και επεξεργασία, επίσης, στα 10bit ενώ θα υποστηρίζουν το χρωματικό μοντέλο x.v.Color (για πηγές που είναι συμβατές). Όλα αυτά θα έχουν πίσω τους τον επεξεργαστή BRAVIA Engine 2 Pro με δυνατότητα προβολής στα 120Hz και την τεχνολογία Motionflow για καλύτερη απόδοση της κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκευές της σειράς XBR θα υποστηρίζουν επέκταση μέσω διάφορων modules στα οποία περιλαμβάνεται module ασύρματης σύνδεσης και module λήψης και προβολής ταινιών μέσω του  Διαδικτύου. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η χρονική στιγμή εισόδου της νέας σειράς στην Ευρωπαική αγορά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

To βινύλιο επιστρέφει... και στα νούμερα...
23/06/2008
Καλά... μην το πάρετε τοις μετρητοίς... Ένα σχήμα λόγου είναι αυτό. Στην πραγματικότητα οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου είναι ασήμαντες μπροστά στις πωλήσεις CDs και αρχείων, ωστόσο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τάση: Κατά την RIAA οι πωλήσεις LPs αυξήθηκαν κατά 36% από το 2006 στο 2007, φθάνοντας το 1.3 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το CD γνώρισε πτώση κατά 17% φθάνοντας στα 511 εκατομμύρια αντίτυπα. Κατά την εταιρία Nielsen SoundScan το βινύλιο μπορεί να φθάσει εφέτος τα 1.6 εκατομμύρια αντίτυπα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η αυξητική τάση στον χώρο των LPs οφείλεται κατά κύριο λόγο σε θέματα αισθητικής: Πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες προτιμούν τον δίσκο βινυλίου για την συλλογή τους και αυτό αντανακλάται και στην αγορά: Ένα από τα καλύτερα πουλημένα LPs είναι ο τελευταίος δίσκος της Madonna, το Hard Candy... Σειρά έχουν, προφανώς, οι κασέτες 8-track για το αυτοκίνητο...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέα συστήματα AV από την LG
27/05/2008
H LG παρουσίασε μια νέα σειρά συστημάτων Audio/Video η οποία περιλαμβάνει τα LHT888, LHT874, LHT854 με δυνατότητα χειρισμού σημάτων ήχου και εικόνας καθώς επίσης και τα LFD850 και LFA840 με δυνατότητα χειρισμού σημάτων ήχου. Όλα τα συστήματα έχουν την υπογραφή του Mark Levinson (ο οποίος επιμελείται τελευταίως τα ηχητικά της LG) και προσφέρουν δυνατότητα σύνδεσης με iPod και θύρα USB για σύνδεση εξωτερικών players. Το κορυφαίο σύστημα είναι το LHT888 το οποίο περιλαμβάνει scaler μέχρι τα 1080p, είναι συμβατό με αρχεία MP3, JPEG και MPEG και αποδίδει συνολικά 700W, διαθέτοντας ασύρματα ηχεία surround. Το σύστημα LHT874 χρησιμοποιεί πεντάδισκο DVD changer ενώ το μικρότερο μοντέλο LHT854 διαθέτει μονό DVD player αλλά, επίσης, ασύρματα ηχεία. Τα  LFD850 και LFA840 είναι μικρά συστήματα ήχου με στόχο τον χρήστη που έχει περιορισμούς χώρου αλλά προσφέρουν αρκετές δυνατότητες στάθμης. Το μεγάλο μοντέλο μπορεί να συνεργαστεί με iPod, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Immersive Sound της LG η οποία ρυθμίζει την στάθμη ανάλογα με την ακουστική του δωματίου.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Λύση DLP με πηγή LED από την Texas Instruments
18/06/2008
Η Texas Instruments παρουσίασε στην πρόσφατη InfoComm μια λύση για προβολή DLP η οποία χρησιμοποιεί φωτιστικό σώμα LED αντί των γνωστών λαμπτήρων. Το πακέτο χρησιμοποιεί το τσιπ-σετ BrilliantColor με πηγή PhlatLight με LEDs της Luminus. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα προβολής με αυξημένο gamut και λόγους αντίθεσης που θεωρητικώς μπορούν να φθάσουν μέχρι το 500.000:1, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Texas. Φυσικά, το σημαντικότερο, άμεσο και πιο χειροπιαστό πλεονέκτημα είναι η απουσία της λάμπας: Ο χρήστης δεν θα πρέπει να πληρώνει από καιρού εις καιρόν για την αντικατάστασή της και δεν θα υπάρχουν τα θερμικά φορτία που αυτή συνεπάγεται και πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την σχεδίαση του περιβλήματος του προβολέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος προβολέας στην νέα αυτή κατηγορία θα είναι ένα μοντέλο της Optoma το οποίο αναμένεται προς το τέλος του χρόνου.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Αντιπροσώπευση της Harman στην Ελλάδα, από την WaveMotion
06/06/2008
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, η WaveMotion, η αυτόνομη επιχειρησιακή μονάδα διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας Τζιραλής & Συνεργάτες Α.Ε. και η Ολλανδική εταιρεία AMACOM υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την επίσημη διανομή των προϊόντων του Ομίλου Ηarman/Κardon Consumer και ειδικότερα των προϊοντικών σειρών: harman/kardon Home, harman/kardon Μultimedia, harman/kardon Car, JBL Home, JBL Multimedia, JBL Car, JBL Marine, Infinity Home, Infinity Car και Infinity Marine στην Ελληνική αγορά.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν τα προϊόντα του ομίλου Harman σε ένα εκτενές δίκτυο καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Panasonic παρουσίασε το πρώτο LSI για εφαρμογές BD
26/05/2008
Μέχρι σήμερα, η κατασκευή ενός Blu-ray player απαιτούσε το λιγότερο δύο ολοκληρωμένα κυκλώματα, ένα για την ανάγνωση και διαχείριση του σήματος από τον δίσκο και ένα για την μετατροπή του σήματος αυτού σε streams εικόνας και ήχου. Επιπροσθέτως, η προσαρμογή της συσκευής στα τελευταίο πρότυπο που απαιτεί χειρισμό δύο streams εικόνας, υποστήριξη δικτύωσης και αυξημένες διαδραστικές δυνατότητες απαιτούσε τσιπ εξωτερικής μνήμης που μπορούσαν να φτάσουν και τα επτά. Αυτή η αρχιτεκτονική δημιουργούσε προβλήματα χώρου και κατανάλωσης ενέργειας, παράμετροι οι οποίες είναι σημαντικές ιδιαίτερα αν ο στόχος της σχεδίασης είναι μια μικρή σε μέγεθος ή μια φορητή συσκευή. Τώρα, η Panasonic παρουσίασε το πρώτο ολοκληρωμένο LSI (Large Scale Integration) βασισμένο σε τεχνολογία 45nm το οποίο περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, επιτρέποντας την μείωση της επιφάνειας που απαιτείται για την τοποθέτηση των εξαρτημάτων κατά 50% και την κατανάλωση κατά 25%. Το νέο τσιπ υποστηρίζει αναπαραγωγή BD, DVD και CD, αποκωδικοποιεί βίντεο MPEG-4, AVC/H.264 και VC-1 και διαχειρίζεται ήχο υψηλής ανάλυσης καθώς και γραφικά. Τα πρώτα ολοκληρωμένα αναμένεται να σταλούν σε εταιρίες που αναπτύσσουν συστήματα BD μέσα στον Ιούνιο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η Toshiba δοκιμάζει πρώτη το Dolby Volume
06/06/2008
Η Toshiba ανακοίνωσε ότι οι νέες σειρές τηλεοράσεων LCD Regza (ΖΗ500 και ZV500) οι οποίες θα παρουσιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες, αρχικώς στην αγορά της Ιαπωνίας, θα είναι οι πρώτες στις οποίες θα ενσωματωθεί η τεχνολογία Volume της Dolby. To Volume είναι μια τεχνολογία που κάνει το προφανές: Διατηρεί σταθερή την στάθμη του ήχου, με βάση την επιλογή του χρήστη, ανεξαρτήτως της πηγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μειώνετε την στάθμη την ώρα των διαφημίσεων ή από κανάλι σε κανάλι ούτε και να την αλλάζετε όταν επιλέγετε διαφορετική πηγή. Πέραν αυτής της πολύ χρήσιμης λειτουργίας το Dolby Volume προσφέρει έλεγχο της δυναμικής περιοχής με compression, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να ακούτε τους διαλόγους μιας ταινίας το βράδυ, χωρίς να ξυπνάτε τους γείτονες όταν ο πρωταγωνιστής ανατινάξει τα πάντα, ενώ ενσωματώνει και έναν αλγόριθμο για τον δυναμικό έλεγχο του loudness, την προσαρμογή δηλαδή της ενίσχυσης συγκεκριμένων περιοχών χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων ώστε να αντισταθμίζεται η μείωση της ευαισθησίας του αυτιού, όταν οι στάθμες είναι χαμηλές.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Κύμα audiophile παραγωγών με επικεφαλής μουσικούς και τεχνικούς...
05/06/2008
Αν πιστέψει κανείς σχετικά δημοσιεύματα, τους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε μάρτυρες μιας έκρηξης παραγωγών υψηλής ποιότητας πίσω από τις οποίες βρίσκονται ορισμένα πολύ γνωστά ονόματα. Η αρχή φαίνεται να γίνεται από τους Metallica oι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν online μια έκδοση του νέου τους άλμπουμ στα 320kbps (έναντι των 128/256 που είναι η συνηθισμένη τιμή) καθώς επίσης και σε βινύλιο. Κινούμενος στην ίδια λογική (αλλά σε υψηλότερο επίπεδο από πλευράς τεχνολογίας) ο Neil Young ανακοίνωσε ότι μια σειρά αρχειακών εκδόσεων θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με ένα πακέτο 10 δίσκων Blu-ray. Τους μουσικούς, οι οποίοι ξαφνικά φαίνεται να ανακάλυψαν την audiophile πλευρά της ζωής, ακολουθούν και γνωστά ονόματα της απαιτητικής δισκογραφίας όπως ο David Chesky ο οποίος έστησε το HDTracks.com ένα δικτυακό κατάστημα το οποίο πωλεί αρχεία στα 320kbps και ετοιμάζεται να μπει και στην αγορά του υλικού υψηλής ανάλυσης. Ο David φέρεται να έχει δηλώσει: “Έχουμε την τεχνολογία για κορυφαία ποιότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε την αγορά”. Περίεργο... Άκουσε κανείς ξυπνητήρι;

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Marantz BD8002 – Το DivX μπαίνει για τα καλά στην υψηλή ευκρίνεια
19/05/2008
To σχετικό δελτίο τύπου της DivX που έφθασε στα χέρια μας, επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό. Οι χρήστες συσκευών Blu-ray ενδιαφέρονται μεν, πρωτίστως για την απόλυτη ποιότητα, δεν αρνούνται, δε, την ευελιξία. Απόδειξη γι αυτό είναι η ανακοίνωση της Marantz ότι το πρώτο μοντέλο Blu-ray player της, με κωδικό BD8002 υποστηρίζει την αναπαραγωγή δίσκων με υλικό κωδικοποιημένο σε DivX. Το BD8002 παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στην εφετινή CES και είναι μια συσκευή Profile 1.1 συμβατή με κάρτες SD η οποία υποστηρίζεται από τον επεξεργαστή Realta της Silicon Optix. H συμβατότητά του με αρχεία DivX σημαίνει, πολύ απλά ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υλικό διάρκειας μέχρι 25 ωρών (σε ποιότητα DVD), αποθηκευμένο σε έναν μόνο δίσκο Blu-ray.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ultra High Definition: Αρχίζει και παίρνει σχήμα...
30/05/2008
Όχι ότι δεν το περιμέναμε βεβαίως... Οι Ιάπωνες του NHK εξελίσσουν με προσεκτικά βήματα την τεχνολογία και κυρίως τις δημόσιες σχέσεις τους όσον αφορά την επερχόμενη (μη περιμένετε και όρθιοι) πλατφόρμα υπέρ-υψηλής ευκρίνειας που προς το παρόν είναι γνωστή ως Ultra-HD ή UHD. Το UHD θα έχει ανάλυση 4320 γραμμές (7680x4320 εικονοστοιχεία) και το βασικό του πρόβλημα είναι το εύρος του καναλιού που απαιτεί η μετάδοσή του. Το NHK προσβλέπει τώρα στην κατάργηση της αναλογικής επίγειας τηλεόρασης στην Ιαπωνία, στις 24 Ιουλίου του 2011, ώστε να εκμεταλλευθεί κάποια από τα διαθέσιμα κανάλια αλλά και στην διαφαινόμενη συνεργασία μεγάλων τηλεοπτικών οργανισμών όπως είναι το BBC, η RAI, το EBU και η NAB. Ο γενικός διευθυντής του NHK Kenkichi Tanioka, ανακοίνωσε ότι οι δοκιμαστικές προβολές θα ξεκινήσουν το 2011-2012 με στόχο την επίσημη είσοδο στην αγορά το 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο, στα πλαίσια της εφετινής IBC, με την βοήθεια του BBC και μιας κάμερας UHD με ανάλυση 33 Megapixels, θα γίνουν οι πρώτες πειραματικές μεταδόσεις.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Κορυφαία plasma με Διαδικτυακές δυνατότητες από την Panasonic
20/05/2008
Η Panasonic ανακοίνωσε ότι στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην αγορά η σειρά τηλεοράσεων PZ850. H σειρά θα περιλαμβάνει μοντέλα με διαγώνιους 46, 54, 58  και 64 ιντσών με πάνελ plasma και δυνατότητα προβολής 1080p. Όλα τα μοντέλα θα διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και προβολής υλικού από τους γνωστούς τόπους όπως το YouTube και το Picassa ανοίγοντας έτσι τους ορίζοντες των τηλεθεατών και προς άλλες μορφές οικιακής διασκέδασης. Οι συσκευές της νέας σειράς θα προσφέρουν, επίσης, δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο και φωτογραφιών από κάρτες SD, ενώ θα είναι συμβατές και με υλικό υψηλής ευκρίνειας αφού θα ενσωματώνουν αποκωδικοποιητή H.264. Οι τηλεοράσεις θα διαθέτουν ένα μενού ρυθμίσεων συμβατό με επαγγελματικά εργαλεία, έχουν εγγενή λόγο αντίθεσης 30.000:1 (δυναμικό 1.000.000:1) και θα μπορούν να προβάλουν υλικό 24fps.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πάνελς LCoS από την Canon
03/06/2008
H Canon ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της εφετινής InfoComm η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Las Vegas το διάστημα 18-22 Ιουνίου θα παρουσιάσει τα πάνελς LcOS που έχει σχεδιάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδειχθεί ένα πάνελ 0.71 της ίντσας με ανάλυση 1920x1200 εικονοστοιχείων, καθώς και ένα πάνελ 0.55 της ίντσας με ανάλυση 1400x1050 εικονοστοιχείων. Το “μεγάλο” πάνελ είναι το πρώτο στον κόσμο που επιτυγχάνει τόσο υψηλή ανάλυση, η οποία υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της προβολής βίντεο υψηλής ευκρίνειας αλλά ταυτόχρονα είναι κατάλληλο για γραφικά επιπέδου WUXGA, γεγονός που δημιουργεί φήμες για μια επιθετική πολιτική της εταιρίας τόσο στον χώρο της οικιακής προβολής όσο και στον χώρο των multimedia, βασισμένη στο γεγονός ότι, πλέον, η Canon διαθέτει τεχνογνωσία σε όλα τα τμήματα ενός συστήματος προβολής από τον φακό και το οπτικό σύστημα (με την τεχνολογία AISYS) μέχρι το πάνελ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Παρουσιάστηκε η LG Scarlet
15/05/2008
Μετά από μια ενδιαφέρουσα από πλευράς σύλληψης παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια όπου γινόταν επίτηδες σύγχυση μεταξύ του πραγματικού προϊόντος και μιας υποθετικής τηλεοπτικής σειράς με πρωταγωνίστρια την Natassia Malthe, η LG παρουσίασε και στην Ελλάδα την νέα της τηλεόραση η οποία είναι γνωστή απλώς ως Scarlet (αλλά έχει ήδη παρουσιαστεί και ως LG6000) και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την κόκκινη πλάτη της. Η σειρά θα περιλαμβάνει μοντέλα 32, 37, 42 και 47 ιντσών Full HD και HD Ready, τα οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία προβολής 100Hz(HD TruMotion), βασίζονται σε ενσωματωμένο αισθητήρα ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν στον χώρο και έχουν έναν μεγάλο λόγο δυναμικής αντίθεσης (50.000:1) o οποίος υπόσχεται πολύ καλό μαύρο. Ο σχεδιασμός των ηχείων τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά έχει την υπογραφή του Mark Levinson.  Η σειρά έχει βραβευθεί ήδη στην CES 2008. Η ελληνική παρουσίαση έγινε στα νέα στούντιο το Alpha με την συμμετοχή της πρωταγωνίστριας της διαφήμισης Natassia Malthe.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

JVC GZ-MS100: Mε το μυαλό στο YouTube...
19/05/2008
Με το βίντεο sharing να γίνεται διαρκώς πιο δημοφιλές, είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργηθούν προϊόντα που διευκολύνουν το ανέβασμα των κλιπς στην γνωστή διαδικτυακή εφαρμογή. H JVC παρουσίασε την GZ-MS100, μια μηχανή η οποία θα είναι διαθέσιμη στην αγορά των ΗΠΑ από τον Ιούνιο, χρησιμοποιώντας την γενική αρχιτεκτονική και το user interface που παρουσιάστηκε πρόσφατα για τις μεγάλες Everio, αλλά μνήμες SD για την αποθήκευση του υλικού αντί σκληρό δίσκο. Το ανέβασμα των βίντεο διευκολύνεται με δύο τρόπους: Κατά την λήψη, ο χρήστης μπορεί να “ενημερώσει” την μηχανή ότι το υλικό προορίζεται για το YouTube, βάζοντας έτσι ένα αυτόματο χρονικό όριο στα 10 λεπτά ενώ κατά την μεταφορά από την κάμερα στον υπολογιστή, μια εφαρμογή της CyberLink γίνεται αυτόματα το κατάλληλο encoding και ακολουθεί το upload με λίγες μόνο κινήσεις. Το αρχείο διατηρείται στην αρχική του ποιότητα την μνήμη και μπορεί να μεταφερθεί στον σκληρό του υπολογιστή μέσω USB 2.0 ή και απευθείας σε DVD με την χρήση του Share Station της εταιρίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πάνελ LCD 82 ιντσών με ανάλυση 2160 γραμμές από την Samsung
21/05/2008
Η Samsung παρουσίασε στα πλαίσια τoy SID Symposium ένα πάνελ LCD με διαγώνιο 82 ιντσών και ανάλυση 2160 γραμμών (3840x2160 εικονοστοιχεία). Η ανάλυση αυτή είναι η διπλάσια της κλασικής Full HD που χρησιμοποιήται σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πάνελ προσφέρει τετραπλάσιο αριθμό pixels για μια προβολή υψηλής ευκρίνειας με ρυθμό ανανέωσης, μάλιστα, 120Hz. Το φωτιστικό σώμα του πάνελ χρησιμοποιεί LEDs και όχι λαμπτήρες ψυχρής καθόδου.  Η ίδια εταιρία επίσης παρουσίασε το project “Blue Phase”, μια οθόνη LCD η οποία θα αντέχει σε ρυθμούς ανανέωσης μέχρι 240Hz. Κατά την εταιρία η επίδοση αυτή επιτυγχάνεται από τους ίδιους τους κρυστάλλους χωρίς overdriving και χωρίς ειδικές κατασκευές στο εσωτερικό του πάνελ, ισχυρισμός που, αν αληθεύει, θα οδηγήσει σε μεγάλους ρυθμούς ανανέωσης χωρίς πολύ υψηλό κόστος. Αυτό πάντως θα αργήσει. Τα πρώτα προϊόντα με τέτοια τεχνολογία θα πρέπει να αναμένονται όχι πριν το 2011.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Pioneer : Eπίσημα γνωστός ο “συνεργάτης” στην υπόθεση Plasma
25/04/2008
Με την ανακοίνωση της διακοπής της σειράς Kuro, είχε ήδη διαρρεύσει ότι η Pioneer αναζητούσε στρατηγική συνεργασία για τον χώρο των οθονών plasma. Τώρα, ο στρατηγικός εταίρος έγινε κι επισήμως γνωστός: Θα είναι η Matsushita (Panasonic). Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης καθώς και παραγωγής συσκευών με οθόνες plasma. Λεπτομέρειες για την συνεργασία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά συζητείται η πιθανότητα να συνδυασθούν οι διαθέσιμες τεχνολογίες Kuro και Viera/NeoPDP ώστε να προκύψουν νέα προϊόντα και στις δύο γνωστές σειρές. Η Pioneer μάλιστα σχεδιάζει την παρουσίαση νέων τηλεοράσεων plasma το Φθινόπωρο του 2009.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο μικρό active σύστημα από την Genelec
09/05/2008
Η γνωστή για τα επαγγελματικά της μόνιτορ Genelec παρουσίασε πρόσφατα το σύστημα 6010A/5040A, ένα σύστημα δορυφόρων/υπογούφερ το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 5.1 κανάλια. Το 6010A είναι ένα μικρό σε μέγεθος δίδρομο near field μόνιτορ με καμπίνα από αλουμίνιο, διενίσχυση με ενισχυτές 12W, ενεργό crossover και ενσωματωμένο κυματοδηγό για τις υψηλές συχνότητες. Οι μονάδες είναι ένα τουίτερ ? της ίντσας για τις υψηλές συχνότητες και ένα μιντ/γούφερ 3 ιντσών. Η απόκριση κυμαίνεται από τα 75Hz μέχρι τα 18kHz (-2.5dB). Για να συμπληρωθεί το φάσμα χαμηλά, υπάρχει το ενεργό sub 5040A, με ενσωματωμένο ενισχυτή 40W και μια μονάδα 6.5 ιντσών του οποίου η απόκριση είναι 35-85Hz (-3dB). Το υπογούφερ διαθέτει πέντε εισόδους line και μία είσοδο LFE, ενσωματωμένο high-pass για άμεση οδήγηση των 6010Α, τηλεχειριστήριο και είσοδο με jack 3.5mm για σύνδεση με media players. Το σύστημα αναμένεται στην αγορά μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2008 και η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Haier “Lan Bao”: Blu-ray σε στυλ Σινικό...
02/05/2008
Tο ότι η Κίνα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την μονοπωλιακή κατάσταση των δίσκων υψηλής ευκρίνειας δεν είναι μυστικό. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι κατασκευαστές είναι αποφασισμένοι να παίξουν το παιχνίδι στο γήπεδο των Δυτικών. Απόδειξη το Lan Bao (Blue Box) που παρουσίασε η Haier πρόσφατα: Πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο επιτραπέζιο player και το HTPC. To Lan Bao V9 βασίζεται σε έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή της Intel (Q9300) και σε μια κάρτα βίντεο NVIDIA GeForce, προσφέροντας έξοδο HDMI v1.3 με δυνατότητα 1080p. Περιλαμβάνει οδηγό BD, υποστηρίζει ήχο 7.1 και Dolby TrueHD ενώ παίζει και τον ρόλο του storage με χωρητικότητα δίσκων 2TB. Προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο και διαθέτει τηλεχειριστήριο.  Η Haier δεν έχει ανακοινώσει το λειτουργικό σύστημα (υποθέτουμε ότι θα είναι Linux), το είδος των σκληρών δίσκων (αν είναι RAID και ποιας τάξης) και -βεβαίως- την τιμή, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Samsung SC-HMX20 – Για σωστή αργή κίνηση
12/05/2008
To camcorder SC-HMX20 παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στην CES 2008 και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για μια μηχανή με δυνατότητα λήψης βίντεο υψηλής ευκρίνειας μέχρι 1080p και φωτογραφιών στα 8 Megapixels (με δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης βίντεο και φωτογραφιών μάλιστα)η οποία χρησιμοποιεί μνήμη flash για την αποθήκευση του υλικού και μια οθόνη 2.7 ιντσών για το καδράρισμα. Το ενδιαφέρον πάντως βρίσκεται στο ότι μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις με ταχύτητα 300fps γεγονός που την κάνει μια από τις ελάχιστες μηχανές (αν όχι τη μοναδική) της consumer αγοράς που μπορούν να παράγουν αργή κίνηση πολύ καλής ποιότητας. Tα 300fps σημαίνουν ότι ο χρήστης μπορεί να “τρέξει” την λήψη του μέχρι το 1/10 της ταχύτητας χωρίς σοβαρά προβλήματα ποιότητας, κάτι που δεν είναι δυνατόν με τις συμβατικές λήψεις.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Προβολή HD με λογικό κόστος από την BenQ
08/05/2008
Η BenQ παρουσίασε τα μοντέλα W5000 και W20000 (με κόστος κοντά στα 4.000 και στα 2000 ευρώ αντιστοίχως), τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία DLP και τον επεξεργαστή HQV για να προσφέρουν προβολή 1080p (με δυνατότητα 1080p/24fps). H εταιρία εκμεταλλεύεται τον δυναμικό έλεγχο της ίριδας (DynamicBlack) και την τεχνολογία ελέγχου της φωτεινής πηγής ViDi της Philips για να επιτύχei λόγους αντίθεσης 10.000:1 και 20.000:1 και φωτεινότητα 1200 ANSI Lumens χρησιμοποιώντας DarkChip2 και DarkChip3. Και οι δύο προβολές διαθέτουν δύο εισόδους HDMI, δυνατότητα ρυθμίσεων με βάση την προδιαγραφή ISF και αναμορφικούς φακούς για την σωστή προβολή του Panavision 2.35:1.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ξεκινά η πώληση ταινιών από το iTunes
02/05/2008
Η Apple ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαθέτει προς πώληση ταινίες σε ποιότητα DVD-Video από το γνωστό δικτυακό κατάστημα iTunes. Η συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις εταιρίες διανομής που συνεργάζονταν μέχρι σήμερα στο κομμάτι της ενοικίασης (20th Century Fox, Walt Disney, Warner, Paramount, Sony και Universal) και προβλέπει ότι οι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι ταυτόχρονα με την είσοδο τους στην αγορά σε φορμά δίσκου. Η τιμή θα είναι 15 δολάρια για τις νέες ταινίες και 10 δολάρια για παλαιότερους τίτλους. Οι ταινίες θα μπορούν να αναπαραχθούν μέσω iPod, iPhone, υπολογιστές Mac και PC καθώς και από συμβατικές τηλεοράσεις μέσω Apple ΤV.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πτώση στις πωλήσεις των επιτραπέζιων Blu-ray players
02/05/2008
Έρευνα αγοράς στις ΗΠΑ δείχνει μια σημαντική μείωση στις πωλήσεις των επιτραπέζιων συσκευών Blu-ray η οποία φθάνει και το 40% για τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Μικρή ανάκαμψη 2% παρατηρήθηκε τον Μάρτιο. Στις στατιστικές αυτές δεν περιλαμβάνονται, προφανώς, πολλά στοιχεία πωλήσεων μετά την επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης της Toshiba και του HD DVD ενώ, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στοιχεία πωλήσεων του PS3 και των οδηγών για υπολογιστές. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της αγοράς, όλα δείχνουν ότι για να υπάρξει σοβαρή ανάκαμψη μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι τιμές, στην περιοχή των 200 δολαρίων. Σε πείσμα της υψηλής ευκρίνειας, τα DVD players με δυνατότητα upscaling γνώρισαν αύξηση των πωλήσεων, το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 5%.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ξεκινά εκπομπές το Freesat
06/05/2008
To Freesat είναι ένα μπουκέτο ψηφιακών υπηρεσιών που δημιουργήθηκε από το BBC και την ITV και θα περιλαμβάνει ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση συμβατικής και υψηλής ευκρίνειας, ραδιόφωνο και διαδραστικές υπηρεσίες, το οποίο θα εκπέμπει στην Βρετανία.  Η λήψη του δεν απαιτεί συνδρομή ή συμβόλαιο παρά μόνο τον εξοπλισμό λήψης (δέκτη και κεραία). Το Freesat καλύπτει τις ανάγκες της Βρετανικής αγοράς (και μάλιστα πολύ καλά, κατά 98%) και αναμένεται ότι θα εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο τα 9.6 εκατομμύρια HD Ready δεκτών που ήδη έχουν πωληθεί στην χώρα αυτή. Οι δέκτες θα κατασκευάζονται από την Goodmans την Grundig και την Humax ενώ το καλοκαίρι αναμένεται από την τελευταία και το σχετικό PVR.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Warner Music θα πειραματισθεί με δυναμική τιμολόγηση
06/05/2008
To κλασικό μοντέλο online πώλησης μουσικής προβλέπει την σταθερή τιμολόγηση ανά κομμάτι ή ανά δίσκο (με τα 99 λεπτά να είναι μια “καλή” από ψυχολογικής άποψης τιμή). Τώρα, η Warner Music ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφαρμόσει μια διαφορετική τακτική κατά την οποία η τιμή θα αλλάζει με βάση την ζήτηση και την επιτυχία ενός κομματιού ή ενός δίσκου. Ο μηχανισμός προβλέπει συνεχή παρακολούθηση των πωλήσεων και αύξηση ή μείωση τιμής με βάση κάποια πολύπλοκη στρατηγική, σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με παρατηρητές, αν και παραδοσιακά η αύξηση της ζήτησης σημαίνει και αύξηση της τιμής, επομένως τα δημοφιλή κομμάτια θα είναι πιθανόν ακριβότερα, το μοντέλο έχει δείξει ότι υπάρχουν στιγμές όπου μπορεί κανείς να βρει αρκετά χαμηλές τιμές, όταν η εταιρία τις χαμηλώνει επί τούτου για λίγο προκειμένου να κερδίσει σε όγκο πωλήσεων.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr