Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: 30/07/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ: EN ΤΑΧΕΙ...

SITE MAP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Στην Ελλάδα οι νέοι ραδιοενισχυτές AV της Onkyo, Νέες φωτογραφικές μηχανές από την BenQ1080p κάτω από 3.000 ευρώ από την Optoma, Πιθανότητα για επιβολή δασμών σε ορισμένες φωτογραφικές μηχανές, Πακέτο οικιακού κινηματογράφου βασισμένο σε Epson/Atlantic, Υamaha BodiBeat: ένας διαφορετικός τρόπος tagging των mp3 σας...Δέκα νέες τηλεοράσεις HD από την Hitachi, Ασύρματα ηχεία NXT από την Altec Lansing, H DVDO μπαίνει στον χορό του 1080p/24, Φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας σε Blu-ray, Τα projector lifts της Beamax στην ελληνική αγορά, Eρχεται ο HD-81LV της Optoma, Audio server από την Arcam, Οι πρώτοι BD-R x4 από την PanasonicΝέες φωτογραφικές μηχανές από την BenQ, Υποστήριξη Audio Description από την σειρά Bravia, Ολυμπιακός καβγάς Υψηλής Ευκρίνειας στην Μεγάλη Βρετανία, Εntry Level D-SLR από την PentaxAκουστικά "Μade for Nokia" από την Philips, Master quality downolads από την Linn Records, D-ILA 4Κ2Κ από την JVC, Νέο MP3 player από την SamsungΝο 433: Ο πρώτος πολυκαναλικός Mark Levinson, Nέα τεχνολογία φωτογραφικού αισθητήρα από την Kodak, H Toshiba μειώνει τις προσδοκίες της από το HD DVD, HDTV: Οι χρήστες εξακολουθούν να μην την καταλαβαίνουν...Πτώση τιμών στα Blu-ray players της Sony, Ερχεται η σειρά Akurate της Linn, Οι "τρεις" του mp3 στο CE Hall of Fame, Παιδιά και Consumer Electronics: Οι ηλικίες πέφτουν...H Lamm ανακοίνωσε αλλαγές στην εγγύηση των προιόντων της, ΗD-DVD αυτοκινήτου από την Toshiba, Τέσσερεις νέοι ολοκληρωμένοι AV από την Onkyo, Η χρήση των DVRs εξαπλώνεται -σύμφωνα με έρευνα της NielsenΣυνεργασία Panasonic-Hitachi στις plasma, Συζητείται η δυνατότητα νόμιμης αντιγραφής των δίσκων HD, H Planar αγόρασε την Runco, PS3: Είναι -τελικώς- λίγα τα 20GB και τα 60GB... , O Μarantz VP-11S1 αναβαθμίζεται, Μετά το iTunes, το Amazon... , Μπαίνει στην αγορά το νέο BD player της Panasonic, Πόσο καλύτερες είναι οι επίπεδες τηλεοράσεις από τις CRT; Bose "Test Drive" : Νέα προωθητική ενέργεια της Bose, Ο Optoma EP772 των 3500 ΑNSI Lumens σε τιμή έκπληξη, Νέο BD player στην σειρά Elite της Pioneer, H NAD κινείται προς την τάξη "D"... BD-UP5000 "Duo": Dual Format από την Samsung! Πώληση της Harman για 8 δις δολλάρια, Πωλήσεις CDs: Η Μουρμούρα συνεχίζεται, Το μικρότερο HD camcorder από την SonyEφθασε το DV7001 της Marantz, Η SCEI ανακοίνωσε την online κοινότητα "Home", Συνεργασία Apple-EMI για downloads χωρίς DRM, Βlu-ray εναντίον HD DVD, κεφάλαιον 20.345...Σημαντική διάκριση για την Crystal Audio, 60 Giga είναι λίγα - ποοολύ λίγα..., Βραβείο DIMA για το υβριδικό camcorder της Hitachi, Κυκλοφορεί το Digital Video Essentials HD DVD,  AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ, ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2007 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2006 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2005 (DOWNLOADABLE PDF), AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2004 (DOWNLOADABLE PDF),
AΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ 2003 (DOWNLOADABLE PDF),  Περισσότερα Νέα... 


Στην Ελλάδα οι νέοι ραδιοενισχυτές AV της Onkyo
30/07/2007
H ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε την διάθεση στην ελληνική αγορά των τεσσάρων νέων ολοκληρωμένων AV της Onkyo. Η σειρά για το 2007 αποτελείται από τον κορυφαίο TX-NR905 και τους TX-SR875, TX-SR805 και TX-SR605. Και οι τέσσερις ενισχυτές είναι 7.1 καναλιών και πιστοποιημένοι κατά ΤΗΧ Ultra2 και χρησιμοποιούν τον επεξεργαστή Reon-VX της HQV για το κομμάτι του βιντεο. Τα δύο μεγαλύτερα μοντέλα προσφέρουν δυνατότητα upconversion όλων των αναλογικών πηγών στα 1080p (μέσω HDMI 1.3a), ενώ το κορυφαίο μοντέλο προσφέρει δυνατότητες streaming τόσο μέσω τοπικού δικτύου όσο και ραδιοφωνικών σταθμών μέσω του internet.  Άλλα ενδιαφέροντα σημεία των νέων ενισχυτών είναι ο επεξεργαστής DCDi της Faroudja, οι τεχνολογίες της Audyssey (MultEQ XT και  2EQ) για την διόρθωση της ακουστικής του χώρου, η δυνατότητα τηλεχειρισμού μέσω του HDMI (για τις συμβατές συσκευές) καθώς επίσης και η δυνατότητα ελέγχου iPod, αν χρησιμοποιηθεί το ειδικό cradle της Onkyo.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέες φωτογραφικές μηχανές από την BenQ
27/07/2007
Η BSI, επίσημος διανομέας της BenQ στην ελληνική αγορά, με σχετικό δελτίο τύπου ανακοίνωσε δυο νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, τα C740i και E820. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τα  νέα μοντέλα έχουν αποκτήσει menu στα Ελληνικά!
Η C740i αποτελεί την εξέλιξη της επιτυχημένης C740. Η ανάλυση της είναι 7 Megapixels, και είναι εφοδιασμένη με προηγμένο φακό zoom 3x της γνωστής εταιρίας Pentax. Διαθέτει σύστημα Shake Free καθώς και face focus tracking για σωστή εστίαση σε φωτογράφηση προσώπων. Με πληθώρα αυτόματων προγραμμάτων αλλά και δυνατότητα full manual λειτουργίας, θα ικανοποιήσει και  τους χρήστες που θέλουν μια πιο δημιουργική φωτογράφιση. Τέλος, μπορεί να τραβήξει video με ήχο  σε ανάλυση 848x430/30fps.
Η Ε820 αποτελεί μια λεπτή και κομψή πρόταση με ανάλυση 8 Megapixels. Το σώμα της είναι μεταλλικό και ο φακός έχει και εδώ την υπογραφή της Pentax.. Όπως και το μικρότερο μοντέλο C740i, έτσι και η Ε820 μπορεί να τραβήξει video υψηλής ανάλυσης & διαθέτει σύστημα Shake Free & face focus tracking. Και τα δύο μοντέλα δέχονται κάρτες SD, είναι συμβατά και με κάρτες SDHC ενώ συνοδεύονται με μια κομψή θήκη μεταφοράς της BenQ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

1080p κάτω από 3.000 ευρώ από την Optoma
18/07/2007
Η Αdamco ανακοίνωσε ότι ο  νέος Optoma ΗD80 ο οποίος προσφέρει δυνατότητα προβολής 1080p και HDMI v1.3 είναι ήδη διαθέσιμος στην ελληνική αγορά. O νέος προβολέας χρησιμοποιεί DMD 0.95 της ίντσας με εγγενή ανάλυση 1920x1080 και έχει φωτεινότητα 1300 ANSI Lumens και αντίθεση 10000:1. Το οπτικό σύστημα της συσκευής περιλαμβάνει φακό με χειροκίνητο ζουμ (1.2x) και εστίαση ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τον αναμορφικό φακό της εταιρίας για προβολή κάδρων 2.35:1. Μέσω της εισόδου HDMI υποστηρίζει Deep Colour (10bit) ενώ η επεξεργασία των σημάτων γίνεται επίσης στα 10bit. Ο χρωματικός τροχός που χρησιμοποιήται είναι 7 τομέων και περιστρέφεται με ταχύτητα 6x. Από πλευράς εισόδων υποστηρίζονται δύο HDMI, DVI/HDCP, Συνιστωσών, S-Video και σύνθετου σήματος. H τιμή του HD80 είναι 2.899 ευρώ (λιανική τιμή μετρητοίς με ΦΠΑ).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πιθανότητα για επιβολή δασμών σε ορισμένες φωτογραφικές μηχανές
17/07/2007
H Eυρωπαική Ενωση σχεδιάζει να επιβάλει τέλη εισαγωγής σε ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές οι οποίες έχουν μεγάλες δυνατότητες λήψης βίντεο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες.  Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ενώ η εισαγωγή φωτογραφικών μηχανών γίνεται χωρίς δασμούς, οι συσκευές βίντεο δασμολογούνται (κατ΄ελάχιστον με 4.9%) και ταυτοχρόνως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο συσκευών γίνεται ολοένα και περισσότερο ασαφής. Σύμφωνα με πληροροφορίες, η Ευρωπαική Ενωση θα θεσπίσει ένα ελάχιστο όριο επιδόσεων για να θεωρείται μια συσκευή "βίντεο" και αυτές θα είναι διάρκεια συνεχούς λήψης 30 λεπτά, ανάλυση 800x600 και ταχύτητα 23fps. Συσκευές που ξεπερνούν αυτές τις επιδόσεις θα θεωρούνται ικανές για λήψη βίντεο και θα δασμολογούνται, ενώ όσες δεν τις ξεπερνούν θα θεωρούνται φωτογραφικές μηχανές και δεν θα εμπίπτουν στο μέτρο, ακόμη και αν χαρακτηρίζονται camcorders από τους κατασκευαστές τους.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πακέτο οικιακού κινηματογράφου βασισμένο σε Epson/Atlantic
12/07/2007
Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσει την διαδικασία σχεδιασμού, απόκτησης και τοποθέτησης ενός συστήματος οικιακού κινηματογράφου, η Epson παρουσιάσει το σύστημα Ensemble, στην πράξη δηλαδή ένα πακέτο που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για ένα "μεγάλο" σύστημα, το οποίο σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου μπορεί να εγκατασταθεί σε λιγότερες από τέσσερεις ώρες. Τo Ensemble περιλαμβάνει έναν προβολέα της Epson (με δυνατότητες προβολής 1080p ή 720p ανάλογα με τον προυπολογισμό του αγοραστή), μια ηλεκτροκίνητη οθόνη 100 ιντσών, έναν επεξεργαστή av με ενσωματωμένο DVD player, ηχεία της Atlantic Technology και ένα υπογούφερ το οποίο περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους τελικούς ενισχυτές. Τα κυρίως ηχεία και το ηχείο διαλόγων μπορούν να ενσωματωθούν στο περίβλημα της οθόνης ενώ τα ηχεία surround είναι "κρυμμένα" στην βάση στήριξης του προβολέα. Το σύστημα αναμένεται στην αγορά των ΗΠΑ μέσα στον Νοέμβριο, με τιμές που θα βρίσκονται στην περιοχή των 5.000 δολλάρίων (για το μικρό σύστημα των 720p) και των 7.000 δολλαρίων (για το μεγάλο σύστημα των 1080p).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Υamaha BodiBeat: ένας διαφορετικός τρόπος tagging των mp3 σας...
17/07/2007
Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες εισαγωγής metadata σε αρχεία mp3, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε στοιχεία του ίδιου του αρχείου, όπως είναι ο τίτλος, ο δημιουργός, το εξώφυλλο του δίσκου κ.λπ. Η Yamaha αναμένεται να παρουσιάσει, το Φθινόπωρο, ένα mp3 player το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τον ρυθμό (bpm -bits per minute) του κάθε κομματιού ώστε να δημιουργεί δυναμικά μια λίστα με κομμάτια που ανταποκρίνονται στον ρυθμό άσκησης αυτού που χρησιμοποιεί το player. Αν ο καρδιακός ρυθμός του ασκούμενου πέφτει, το player θα αναλαμβάνει να τον "τονώνει" παίζοντας ένα γρήγορο κομμάτι, ενώ όταν ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται πάνω από ένα καθορισμένο όριο τότε ένα τρακ με πιο ήπιο ρυθμό θα περνάει για αναπαραγωγή. Για να λειτουργήσει η διαδικασία αυτή θα πρέπει, πριν φορτωθούν στο player, τα κομμάτια να περάσουν από ένα ειδικό λογισμικό το οποίο ανιχνεύει το bpm και το καταγράφει ως metadata.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Δέκα νέες τηλεοράσεις HD από την Hitachi
28/07/2007
Η Hitachi παρουσίασε την νέα της σειρά τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας η οποία θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο και περιλαμβάνει δέκα διαφορετικά μοντέλα με πάνελς plasma και LCD, όλα με δυνατότητα προβολής 1080 γραμμών, εκ των οποίων τα κορυφαία θα υποστηρίζουν την νέα τεχνολογία Reel60 η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το κλασσικό Pull Down 2-3. Η νέα σειρά περιλαμβάνει ένα κορυφαίο μοντέλο plasma 60 ιντσών στην σειρά Director, δύο μοντέλα plasma 55 ιντσών (στην σειρά H και στην σειρά T) , τρία μοντέλα 50 ιντσών (επίσης plasma στις σειρές S, V και Director) και τέσσερα μοντέλα LCD  με διαγωνίους 47 και 42 ιντσών, σε εκδόσεις της σειράς S και της σειράς V. Οι συσκευές θα υποστηρίζονται από τους επεξεργαστές PictureMaster ΙV και V και τα κορυφαία μοντέλα (όπως η 60άρα "Director") θα χρησιμοποιούν το Reel60 για να μετατρέπουν το υλικό που προέρχεται από κινηματογρφικό φιλμ των 24fps σε βίντεο 60Hz. Η εταιρία δεν δίνει πολλές πληροφορίες για το Reel60 αλλά κατά τα φαινόμενα πρόκειται για μια τεχνική interpolation (σε αντίθεση με το Pull Down που απλώς επαναλαμβάνει υπάρχοντα καρέ).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ασύρματα ηχεία NXT από την Altec Lansing
28/07/2007
O κατασκευαστής με το ιστορικό όνομα (έχει σχεδιάσει ένα από τα κλασικά κινηματογραφικά ηχεία, το Voice of the Theatre), ο οποίος ανήκει πλέον στην Plantronics, παρουσίασε μια νέα σειρά ασύρματων ηχείων τα οποία απευθύνονται σε όσους θα ήθελαν πολυκαναλικό κινηματογραφικό ήχο χωρίς τα γνωστά προβλήματα. Η νέα σειρά ονομάζεται Powered Theater (PT) και περιλαμβάνει το PT8051 με δύο μονάδες από τις οποίες η μια αναλαμβάνει την αναπαραγωγή των δύο κυρίως και του κεντρικού καναλιού και η δεύτερη την αναπαραγωγή των καναλιών surround και το PT7031 το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία Virtual Speaker της Dolby για να δημιουργήσει αίσθηση surround από μια μόνο μονάδα που τοποθετείται εμπρός από τους ακροατές.  Ολα τα προιόντα της σειράς PT είναι αυτοενισχυόμενα, χρησιμοποιούν ασύρματη ζεύξη και μονάδες NXT.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H DVDO μπαίνει στον χορό του 1080p/24
09/07/2007
H γνωστή εταιρία επεξεργαστών βίντεο, ανακοίνωσε προσφάτως με σχετικό δελτίο τύπου, ότι ο επεξεργαστής iScan VP50 μπορεί να αναβαθμιστεί δωρεάν μέσω λογισμικού ώστε να μπορεί να παράγει σήματα 1080p/24fps από οποιαδήποτε πηγή συμβατικής ή υψηλής ευκρίνειας. Οι ιδιοκτήτες των επεξεργαστών μπορούν να κατεβάσουν το σχετικό αρχείο από το site της εταιρίας και να το εγκαταστήσουν μέσω της θύρας USB ή της θύρας RS232. H 1080p/24 (ή 1080/24p) είναι μια από τις αναλύσεις που υποστηρίζονται από τα μέσα υψηλής ευκρίνειας (Blu-ray και HDVD) και ιδανικά θα πρέπει να μεταφέρεται αυτούσια στο μέσο προβολής χωρίς προηγουμένως να μετατρέπεται σε κάποιο από τα κλασικά φορμά βίντεο των 50/60Hz). Ηδη στην αγορά υπάρχουν αρκετές τηλεοράσεις που υποστηρίζουν 1080/24p εγγενώς, επομένως η κίνηση της DVDO έχει ενδιαφέρον για όσους στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας σε Blu-ray
13/07/2007
Οσοι έχουν βαρεθεί να βλέπουν και να ξαναβλέπουν το Casino Royale στο BD player τους, έχουν τώρα μια εναλλακτική λύση: Η Gallery Player ανακοίνωσε την κυκλοφορία τεσσάρων δίσκων Blu-ray, με διάρκεια περίπου μια ώρα, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν φωτογραφικό υλικό υψηλής ευκρίνειας προερχόμενο από τις συλλογές της εταιρίες οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες -προστατευόμενες ως προς τα πνευματικά δικαιώματα- αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μέσα στο φθνόπωρο αναμένεται να κυκλοφορήσουν οι τίτλοι "1000 Places to See Before You Die: 50 Favorite Destinations", "The Amazing World of National Geographic", "Art Wolfe: Vanishing Act" και "50 Paintings from the Museum of Modern Art". Για να πάρετε μια γεύση όσον αφορά το υλικό που διαχειρίζεται η Gallery Player
επισκεφθείτε τον δικτυακό της τόπο (από εκεί μπορείτε να κατεβάσετε και μερικές φωτογραφίες δωρεάν, υπό κάποιες προυποθέσεις, αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τα projector lifts της Beamax στην ελληνική αγορά
02/07/2007
H ADTS ανακοίνωσε την εισαγωγή στην ελληνική αγορά των ηλεκτρικών βάσεων οροφής (lifts) για προβολείς της εταιρίας Beamax. Τα lifts είναι μηχανισμοί οι οποίοι επιτρέπουν την μετακίνηση του προβολέα στον κατακόρυφο άξονα και την απόσυρσή του από τον χώρο όταν αυτός δεν χρησιμοποιήται. Χρησιμοποιούνται σε χώρους με χαμηλό ύψος (όπου η σταθερή τοποθέτηση δεν είναι πρακτική), σε χώρους όπου υπάρχει μια υποδομή αυτοματισμών ώστε να είναι δυνατή η αυτόματη ενεργοποίηση του συστήματος και τέλος σε χώρους όπου η μόνιμη τοποθέτηση ενός προβολέα δημιουργεί συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα όπως για παράδειγμα αλλοίωση της ακουστικής. Τα lifts της Beamax επιτρέπουν την κατακόρυφη μετακίνηση του προβολέα μέχρι 100 εκατοστά και μπορούν να σηκώσουν φορτία μέχρι 15 κιλά. Υπάρχει δυνατότητα τηλεχειρισμού καθώς και εξωτερικού σκανδαλισμού (triggering) από κάποιο σύστημα ελέγχου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την ADTS (τηλ.: 210-612.5030, web:
http://www.adts.gr)

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eρχεται ο HD-81LV της Optoma
02/07/2007
Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η είσοδος στην αγορά του νέου κορυφαίου προβολέα της Optoma, με κωδικό HD-81LV ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της εταιρίας να παρουσιάζει κορυφαίες συσκευές με εξωτερικούς επεξεργαστές. Ο HD-81LV χρησιμοποιεί μονό DMD 0.95 της ίντσας DarkChip3, με εγγενή ανάλυση 1920x1080, προσφέρει φωτεινότητα 2.500 Lumens και λόγο αντίθεσης 10.000:1 ενώ διαθέτει και (προαιρετικό) αναμορφικό φακό ο οποίος μπορεί να προβάλει κάδρα 2.35:1 τα οποία και ανιχνεύονται αυτόματα από την συσκευή. O ίδιος ο προβολέας προσφέρει ένα βασικό πακέτο εισόδων (HDMI, USB) αλλά ο εξωτερικός επεξεργαστής (με δυνατότητα επεξεργασίας στα 10bit) προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό εισόδων: Τρεις HDMI, 2 συνιστωσών με βύσματα BNC, κ.λπ, κ.λπ. Ο επεξεργαστής περιλαμβάνει, βεβαίως, αλγόριθμους scaling (όλων των πηγών μέχρι τα 1080p), de-interlacing και αποθορυβοποίησης καθώς και έναν μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων (ανάμεσά τους και gamma).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Audio server από την Arcam
05/07/2007
Η Arcam παρουσίασε πρόσφατα τον πρώτο της audio server, μια συσκευή η οποία ανήκει στην σειρά FMJ και έχει κωδικό MS250. Ο server βασίζεται σε έναν σκληρό 400GB ο οποίος είναι επαρκής για 640 CDs χωρίς συμπίεση ή 80.000 περίπου τρακς με συμπίεση. Η Αrcam τηρεί μια χαρακτηρστική σιωπή γύρω από τα encodings που υποστηρίζονται και όχι άδικα: Μια μικρή έρευνα απέδειξε ότι η συσκευή υποστηρίζει μόνο WAV, MP3 και WMA (αφήνοντας απ΄έξω των εναλλακτικό Ogg Vorbis και, κυρίως, τον μη απωλεστικό FLAC) επιδεικνύοντας έναν συντηριτισμό που ίσως της στοιχίσει. Από την άλλη, το γνωστό audiophile πνεύμα του μεγάλου βρεταννού κατασκευαστή είναι παρόν: DACS της Crystal (CS4398), ADCs της Wolfson και ένα ειδικά σχεδιασμένο από την Arcam ηχητικό τμήμα εγγυώνται καλή ηχητική ποιότητα (εφάμιλλη των καλών players της εταιρίας, ισχυρίζεται το σχετικό δελτίο τύπου) ενώ και οι ευκολίες δεν λείπουν: Λήψη δικτυακού ραδιοφώνου και metadata, τέσσερεις έξοδοι ήχου για εγκαστάσεις multiroom, αναλογικές είσοδοι με δυνατότητα εγγραφής, θύρα USB για "φόρτωμα" εξωτερικών players και δυνατότητα για backup σε εξωτερικό δίσκο είναι οι σημαντικότερες από αυτές.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Οι πρώτοι BD-R x4 από την Panasonic
08/07/2007
H Panasonic ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα των πρώτων εγγραφόμενων δίσκων Blu-ray (BD-R) με δυνατότητα εγγραφής σε τετραπλή ταχύτητα μέσα στον Ιούλιο (για τους δίσκους των 25GB) και μέσα στον Σεπτέμβριο (για τους δίσκους των 50GB). Η εμφάνιση των δίσκων αυτών στην αγορά, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα recorders τα οποία θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν, αναμένεται να διευκολύνει όσους διαχειρίζονται μεγάλους όγκους δεδομένων. Σύμφωνα με το δελτίιο τύπου, η Panasonic χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική εγγραφής η οποία ανεβάζει την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων στα 144Mbps, κάτι το οποίο σημαίνει, στην πράξη, ότι ένας υποκατάλογος μεγέθους 1GB μπορεί να εγγραφεί μέσα σε 1 λεπτό (ο αντίστοιχος χρόνος για ένα DVD-RW 2x είναι 6 λεπτά).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέες φωτογραφικές μηχανές από την BenQ
03/07/2007
Η BenQ παρουσίασε δύο νέες φωτογραφικές μηχανές με αισθητήρες ανάλυσης 7 Megapixels και διαστάσεις οι οποίες τις κατατάσσουν στις λεπτότερες στην κατηγορία τους. Η X725 έχει πάχος 12.5 χιλιοστά και προσφέρει 27 έτοιμα προγράμματα λήψης ενώ τη T700 έχει πάχος 14.9 χιλιοστά και διαθέτει μεγάλη οθόνη αφής 3 ιντσών που κάνει την την χρήση της απλούστερη. Και οι δύο μηχανές χρησιμοποιούν φακούς με οπτκό ζουμ 3x της Pentax, έχουν μεταλλικό σώμα το οποίο προσφέρεται σε τρία διαφορετικά χρώματα, μπορούν να τραβήξουν βίντεο ανάλυσης 640x480/30fps και ενσωματώνουν σταθεροποιητή εικόνας. Ο χρήστης μπορεί να εκτυπώσει απ΄ευθείας μέσω PictBridge. Oι τιμές (χωρίς ΦΠΑ) των μηχανών είναι 184 ευρώ (X725) και 212 ευρώ (Τ700). Για περισσότερες πληροφορίες επικονωνήστε με τον έλληνα αντιπρόσωπο (B.S.I., τηλ.: 210-651.1826)

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Υποστήριξη Audio Description από την σειρά Bravia
02/07/2007
H Sony ανακοίνωσε πως όλες οι τηλεοπτικές συσκευές που ανήκουν στην σειρά Bravia θα υποστηρίζουν λήψη DVB-T με δυνατότητα αναπαραγωγής του καναλιού ήχου Audio Description (ΑD) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους έχοντες προβλήματα όρασης ώστε να αποκτούν μια καλύτερη εικόνα για τις σκηνές που προβάλλονται. Το κανάλι AD χρησιμοποιήται από τους παραγωγούς οπτικού υλικού ώστε να εισάγονται προφορικές περιγραφές στα κενά μεταξύ των διαλόγων και μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από πολλά set-top boxes που είναι κατάλληλα για λήψη DVB-T αλλά, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ενσωματωμένοι δέκτες με αυτή την δυνατότητα. Το Πρίσμα+, το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ που προσφέρει αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης σε άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιεί την τεχνολογία AD στις εκπομπές του.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ολυμπιακός καβγάς Υψηλής Ευκρίνειας στην Μεγάλη Βρετανία
02/07/2007
Mε βαριές φράσεις όπως "Τηλεοπτικός Μεσαίωνας" και με μοχλό την μετάδοση των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στο Λονδίνο (μετά το την διοργάνωση του Πεκίνου, το 2008) διάφορα λόμπυ προσπαθούν να πιέσουν την βρετανική κυβέρνηση ώστε να παρέμβει στην δημοπρασία των συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία θα γίνει το 2008 εν όψει της κατάργησης της αναλογικής τηλεόρασης το 2012, υπέρ -τουλάχιστον- τεσσάρων καναλιών ελεύθερης θέασης υψηλής ευκρίνειας. Σύμφωνα με ορισμένους μεγάλους παράγοντες της αγοράς (ανάμεσά τους οι "θεσμικοί" BBC και Channel 4, και οι εμπορικοί Sony, Samsung, Toshiba και Dixons, οργανισμοί οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία HD For All) η Βρετανία κινδυνεύει να μείνει χωρίς ελεύθερη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας δημιουργώντας έτσι μια τηλεοπτική αγορά δύο ταχυτήτων, επειδή οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί αναμένεται να πλειοδοτήσουν. Το  γεγονός αυτό όλοι υποθέτουν ότι θα εξοργίσει τους τηλεθεατές οι οποίοι δαπανούν χρήματα για αγορά νέων συσκευών και, ήδη, μαθαίνουν ότι σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα κανάλια είναι αρκετά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Εntry Level D-SLR από την Pentax
28/06/2007
Με κόστος σώματος και φακού (18-55mm) κάτω από 600 δολλάρια στην αγορά των ΗΠΑ, η νέο Pentax Κ100D Super είναι ασφαλώς από τις φθηνότερες D-SLR φωτογραφικές μηχανές, αποτελώντας έτσι μια καλή λύση σε όποιον θα ήθελε να επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα. Η νέα μηχανή έχει αισθητήρα CCD με ανάλυση 6.1 Μegapixels, προσφέρει σύστημα αυτόματης εστίασης 11 σημείων και είναι συμβατή με την σειρά φακών SDM της εταιρίας. Ενσωματώνει επίσης το σύστημα καθαρισμού του αισθητήρα DR που χρησιμοποιήται στα μεγάλα μοντέλα της εταιρίας καθώς επίσης και σύστημα σταθεροποίησης, ενώ ο χρήστης μπορεί να δει τις λήψεις του από μια μεγάλη οθόνη 2.5 ιντσών με ανάλυση 210.000 εικονοστοιχείων . Το κόστος του σώματος (για όσους έχουν ήδη φακούς) θα είναι 520 δολλάρια.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Aκουστικά "Μade for Nokia" από την Philips
22/06/2007
Mε τα κινητά τηλέφωνα να μοιάζουν όλο και περισσότερο με προχωρημένα media players ήταν πλέον καιρός κάποιος που έχει την σχετική εμπειρία να ασχοληθεί με το χάλι των ακουστικών που τα συνοδεύουν. Διότι, μπορεί η τεχνολογία των mobile συσκευών να είναι προχωρημένη αλλά η άποψή τους για δευτερεύοντα θέματα όπως η υψηλή πιστότητα είναι προφανώς ανύπαρκτη. Αν δεν το πιστεύετε, βάλτε στο player σας ένα ζευγάρι κανονικών ακουστικών και θα το διαπιστώσετε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα σειρά ακουστικών "Made for Nokia" που παρουσίασε η Philips. Πρόκειται για τρία μοντέλα με διαφορετικούς τρόπους στήριξης (ενδώτια, neckband και με δυνατότητα απ΄ευθείας στήριξης στο πτερύγιο του αυτιού) έτσι ώστε ο χρήστης να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Η συσκευή για την οποία αρχικώς σχεδιάστηκαν τα ακουστικά είναι το 5700 XpressMusic της Nokia το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο mp3 player που μπορεί αποθηκεύσει μέχρι 1500 κομμάτια σε κάρτα microSD 2GB, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσω προσαρμογέα και σε άλλα τηλέφωνα της εταιρίας καθώς επίσης και με άλλα mp3 players.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Master quality downolads από την Linn Records
25/06/2007
Η Linn Records, ο δισκογραφικός κλάδος της γνωστής Linn, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση στο site της τής  δυνατότητας downloading μουσικών αρχείων κορυφαίας ποιότητας, τα οποία αντιστοιχούν στα masters που προέκυψαν από τις αντίστοιχες ηχογραφήσεις. Ολα τα αρχεία είναι 24bit και είναι μη απωλεστικώς συμπιεσμένα με τον αλγόριθμο FLAC. Η Linn προσφέρει βεβαίως εκδόσεις σε CD quality και σε MP3/320kbps οι οποίες είναι φθηνότερες και μικρότερες σε όγκο ώστε να μπορούν να κατέβουν ταχύτερα. Το υλικό που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης από το site, δεν προστατεύεται από DRM, κάτι το οποιο σημαίνει ότι μπορεί να μεταφερθεί για ακρόαση σε CDs ή άλλα media χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Επιπρόσθετα, ο χρήτης μπορεί να κατεβάσει κάποια δείγματα χωρίς χρέωση, ώστε να βεβαιωθεί ότι αυτό που θα αγοράσει θα λειτουργήσει απροβλημάτιστα στο hardware που διαθέτει. Υπάρχει επίσης δυνατήτα downloading των γραφικών (εξώφυλλα, κείμενα , κλπ) που συνοδεύουν κάθε παραγωγή. Εννοείται, ότι η Linn Recoirds διατηρεί τον γνωστό της κατάλλογο με "hard" media, δηλαδή CDS, SACDs και δίσκου βινυλίου. Ρίξτε μια ματιά εδώ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

D-ILA 4Κ2Κ από την JVC
19/06/2007
Αρχικώς, το νέο αφορά χρήστες μεγάλων συστημάτων προβολής πολύ υψηλών απαιτήσεων όπως είναι για παράδειγμα οι στρατιωτικοί και πολιτικοί εξομοιωτές πτήσης και τα συστήματα προβολής ιατρικών δεδομένων -καμμία σχέση δηλαδή με τα δικά μας συστήματα αλλά έτσι ξεκινούν όλα, χωρίς να το πάρουμε καλά-καλά είδηση. Η JVC παρουσίασε το πρώτο chip τεχνολογίας D-ILA το οποίο μπορεί να προβάλει εικόνες σε περιβάλλοντα 4K2K, δηλαδή σε αναλύσεις 4096x2400 εικονοστοιχεία. Το νέο chip έχει διαγώνιο 1.27 ιντσών και μπορεί να επιτύχει λόγους αντίθεσης 20.000:1 βασιζόμενο σε τεχνολογίες τις οποίες η JVC έχει αναπτύξει για κορυφαία οικιακά συστήματα όπως οι προβολείς DLA-HD10/RS1. Με βάση το νέο αυτό, καλόν είναι να αρχίζουν σιγά-σιγά να σχεδιάζονται και τα scalers της επόμενης γενιάς... Που θα πάει; θα το δούμε κι αυτό!

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο MP3 player από την Samsung
22/06/2007
H Samsung ανακοίνωσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι διαθέσιμο στην παγκόσμια αγορά το νέο της MP3 player, γνωστό με τον κωδικό U3. Πρόκειται για μια μικρή συσκευή μήκους 80 χιλιοστών και πάχους 11, με ενσωματωμένη θύρα USB, δέκτη FM/RDS και οθόνη OLED τεσσάρων γραμμών, η οποία θα κυκλοφορήσει σε πέντε χρώματα (μαύρο, άσπρο, ροζ, μπλε και πράσινο) και σε τρεις χωρητικότητες (1, 2 και 4GB). Το U3 θα διαθέτει αποκωδικοποιητές για αρχεία MP3, WMA, Ogg Vorbis και ASF και θα φορτίζεται από την θύρα USB. Η αυτονομία του θα είναι 15 ώρες.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νο 433: Ο πρώτος πολυκαναλικός Mark Levinson
18/06/2007
Εχοντας μια μακρά παράδοση στους μονομπλόκ και στους dual mono τελικούς, η γνωστή εταιρία είχε μια τάση να μπερδεύει το "πολυκαναλικό" με το "δικαναλικό" (έχοντας τύποις δίκιο, βεβαίως) δημιουργώντας σε πολλούς από τους φίλους της την εντύπωση ότι έχει ενισχυτές με πολλά κανάλια εδώ και καιρό. Στην πραγματικότητα, ο πρώτος πολυκαναλικός τελικός (με την έννοια που δίνει η αγορά στο "πολυκαναλικός") είναι ο No 433. Πρόκειται για μια συσκευή τριών καναλιών, εντελώς ανεξάρτητων μεταξύ τους (μέχρι και το επίπεδο του μετασχηματιστή τροφοδοσίας) η οποία μπορεί να αποδώσει 200W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω και 400W σε φορτία 4Ω. Τα κυκλώματα του No 433 προέρχονται απ΄ευθείας από τους δύο άλλους τελικούς της σειράς (τους No 431 και No 432) και η ψύξη των τελικών σταδίων γίνεται με επιφάνειες οι οποίες βρίσκονται μεν στο εσωτερικό της συσκευής, επιτρέπουν δε την ροή του αέρα μέσω μεγάλων ανοιγμάτων στην βάση και την κορυφή της συσκευής, μια έξυπνη επιλογή ώστε να αποφευχθούν οι ογκώδεις ψυκτικές επιφάνεις στις πλευρές και στο πίσω μέρος. Ο No 433 προσφέρει balanced και single ended εισόδους, δυνατότητα για remote power-on καθώς και θύρες για ενσωμάτωση σε σύστημα οικιακού αυτοματισμού.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Nέα τεχνολογία φωτογραφικού αισθητήρα από την Kodak
18/06/2007
Oι περισσότεροι φωτογράφοι που χρησιμοποιούν ψηφιακές μηχανές πιθανότατα δεν το γνωρίζουν αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των αισθητήρων CCD και CMOS χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, όσον αφορά τα pixel που απαρτίζουν την φωτοευαίσθητη επιφάνεια, η οποία ονομάζεται "μορφή Bayer". Σε αυτή την αρχιτεκτονική τα μισά pixels είναι ευαίσθητα στα "πράσινα" μήκη κύματος ενώ τα υπόλοιπα στα κόκκινα και τα μπλέ, και το λογισμικό της μηχανής χρησιμοποιήται για να συνθέσει την τελική εικόνα (ο Bryce Bayer ήταν επιστήμονας της Kodak και παρουσίασε την ιδέα το 1976). Προσφάτως, η Kodak ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας μορφής, η οποία θα χρησιμοποιεί pixels ευαίσθητα σε όλες τις ακτινοβολίες, μοιρασμένα στην επιφάνεια του αισθητήρα (ανάμεσα στα "πράσινα", "κόκκινα" και "μπλε" pixels) και θα χρησιμοποιεί νέο λογισμικό προκειμένου να δημιουργεί την εικόνα. Οι νέοι αισθητήρες που θα προκύψουν μπορεί να είναι τεχνολογίας CMOS ή CCD και θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία ("κατεβάζοντας" την μηχανή δύο στοπ κάτω -κατά την φωτογραφική ορολογία), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί μεγαλύτερες ταχύτητες διαφράγματος και ότι θα είναι δυνατή η λήψη με μεγαλύτερη ανάλυση από αισθητήρες με δεδομένες διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Kodak βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές για την ενσωμάτωση των νέων αισθητήρων στις μηχανές τους.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Toshiba μειώνει τις προσδοκίες της από το HD DVD
12/06/2007
Σε μια κίνηση που δεν διαφημίζει και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο φορμά δίσκων υψηλής ευκρίνειας η Toshiba ανακοίνωσε ότι μειώνει του στόχους πώλησης συσκευών HD DVD σε 1.000.000 τεμάχια μέχρι το τέλος του χρόνου στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, μείωση η οποία αντιστοιχεί στο 44% περίπου των αρχικών προσδοκιών της εταιρίας η οποία είχε ανακοινώσει στην αρχή ότι ανέμενε πωλήσεις 1.800.000 συσκευών. Ο Yoshihide Fujii, επικεφαλής του τομέα της εταιρίας που χειρίζεται το HD DVD επιβεβαίωσε το γεγονός ότι παρόμοια κίνηση θα πρέπει να γίνει και για τους στόχους της παγκόσμιας αγοράς (οι οποίοι ήταν 3.000.000 συσκευές μέχρι τον Μάρτιο του 2008), κάτι αναμενόμενο αφού, σύμφωνα με αναλυτές, την στιγμή αυτή η πιο δραστήρια αγορά του κόσμου στον συγκεκριμένο τομέα είναι η αμερικανική.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

HDTV: Οι χρήστες εξακολουθούν να μην την καταλαβαίνουν...
14/06/2007
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν λένε "όχι" στην ιδέα μια συσκευής η οποία θα μπορεί να προβάλει υλικό υψηλής ευκρίνειας, η πλειοψηφία φαίνεται να έχει δυσκολία στο να αντιληφθεί ακόμη και βασικές παραμέτρους της HDTV και τους όρους που χρησιμοποιούνται στην αγορά. Την αίσθηση αυτή επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσίευσε η Hitachi. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική αγορά και δείχνει ότι το 78% των καταναλωτών ενδιαφέρεται να αγοράσει μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας όταν έλθει η ώρα να αντικαταστήσει την συσκευή του, αλλά περίπου δύο στους τρεις δεν μπορεί να εξηγήσει επαρκώς τί είναι η HDTV, σε τί αντιστοιχούν οι όροι DLP, LCD και Plasma και τί ακριβώς σημαίνουν τα 720p, 1080i και 1080p. Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι το κοινό έχει συνηθίσει και αρέσκεται στην ιδέα της μεγάλης διαγωνίου, με το 64% να σκοπεύει να αγοράσει συσκευή "με μεγάλη διαγώνιο" και πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς να επιθυμεί οθόνη 50 ιτνσών και μεγαλύτερη. Από τα δεδομένα αυτά (τα οποία κατά πάσα πιθανότητα μπορούν να προβληθούν και στην ευρωπαική πραγματικότητα) βλέπει κανείς ότι έχουμε ακόμη να διανύσουμε αρκετό δρόμο μέχρι τον "ενημερωμένο καταναλωτή"...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πτώση τιμών στα Blu-ray players της Sony
04/06/2007
Πριν ακόμη παρουσιαστεί, καλά-καλά, το νέο BD player της Sony στην Αμερικανική αγορά (κατ' αρχήν), με κωδικό BDP-300, η εταιρία ανακοίνωσε μείωση της τιμής του. Ετσι η νέα συσκευή αναμένεται να στοιχίζει τώρα περίπου 500 δολλάρια αντί των 600 δολλαρίων που είχε αρχικώς ανακοινωθεί, μια σημαντική έκπτωση 100 δολλαρίων. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η πτώση τιμών των BD players μέσα σε μισό περίπου χρόνο από την πρώτη παρουσίασή τους στην αγορά, φτάνει το 50%, με δεδομένο ότι το πρώτο player της Sony βρισκόταν στην περιοχή του χιλιάρικου. Ο ρυθμός αυτός είναι ο διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη πορεία των DVD players των οποίων η τιμή έπεσε στο μισό μέσα σε δύο χρόνια, όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Το φαινόμενο αυτό είναι πιθανόν να οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών και ίσως στο όχι και τόσο μεγάλο κέφι των αγοραστών. Πάντως, η μάχη των τιμών αναμένεται να κορυφωθεί στο εγγύς μέλλον καθώς θα "μιλήσουν" και άλλες μεγάλες εταιρίες...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ερχεται η σειρά Akurate της Linn
04/06/2007
Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένεται η είσοδος στην αγορά των συσκευών της σειράς Akurate της Linn, η οποία επιδείχθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση του Μονάχου. Πρόκειται για μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια του γνωστού κατασκευαστή να παρουσιάσει ένα σύστημα-concept το οποίο θα υποστηρίζει αναπαραγωγή CD, SACD και DVD-A, θα διαθέτει δέκτη AM/FM/DAB, προενισχυτή με είσοδο phono, τελικούς ενισχυτές καθώς και μια πλήρη σειρά ηχείων στην οποία θα περιλαμβάνονται μοντέλα βιβλιοθήκης, βάσης και δαπέδου με φινιρίσματα από φυσικό ξύλο.
Οι συσκευές του νέου συστήματος της Linn θα μπορούν να συνεργαστούν με το KNEKT για εφαρμογές multi-room καν θα μπορούν να υποστηρίξουν και πολυκαναλικές εγκαταστάσεις.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Οι "τρεις" του mp3 στο CE Hall of Fame
28/03/2007
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Fraunhofer Institute, η CEA (Consumer Electronics Association) επέλεξε τους Dieter Seitzer, Heinz Gerhaeuser και Karlheinz Brandenburg ως υποψήφια μέλη του Consumer Electronics Hall of Fame για το 2007, μια τιμητική διάκριση την οποία έχουν δεχτεί πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου στο παρελθόν, αναμεσά τους ο Ray Dolby, ο Paul Klipsch ο Alan Dower Blumlein και άλλοι που μπορείτε να δείτε εδώ. Oι Seitzer, Gerhaeuser και Brandenburg είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την δημιουργία της τεχνολογίας mp3, o πρώτος περιγράφοντας την ιδέα της συμπίεσης προκειμένου να μεταδωθεί μουσική πληροφορία μέσα από τηλεφωνικές γραμμές στα τέλη των 70s, ο δεύτερος, υλοποιώντας συστήματα που πραγματοποιούσαν τέτοια συμπίεση σε πραγματικό χρόνο και ο τρίτος με την διδακτορική διατριβή του, η οποία αποτέλεσε την βάση για τον αλγόριθμο mp3 αλλά και άλλους παρόμοιους encoders. Και οι τρεις εργάστηκαν στο ινστιτούτο Fraunhofer, με τον Seitzer να είναι ιδρυτής του συγκεκριμένου τμήματος (Integrated Circuits IIS) του οποίου υπήρξε και διευθυντής από το 1985 μέχρι το 1998 και τον Bradenburg να διευθύνει σήμερα το τμήμα ψηφιακών μέσων στο Ilmenau της Γερμανίας.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Παιδιά και Consumer Electronics: Οι ηλικίες πέφτουν...
11/06/2007
Η ηλικία στην οποία τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με καταναλωτικά ηλεκτρονικά, ως χρήστες, φαίνεται να πέφτει και μάλιστα γρήγορα σύμφωνα με σχετική έρευνα της NPD που έχει τίτλο "Kids and Consumer Electronics Trends III". Η έρευνα αυτή έγινε για πρώτη φορά το 2005 και τα συγκριτικά της συμπεράσματα έχουν ενδιαφέρον: Η μέση ηλικία στην οποία τα παιδιά χρησιμοποιούν για πρώτη φορά συσκευές CE έπεσε στα 6.7 χρόνια, από τα 8.1 που ήταν το 2005, με τα άκρα να βρίσκονται μεταξύ 4-5 ετών για συσκευές όπως η τηλεόραση και ο επιτραπέζιος υπολογιστής (!) και τα 9 χρόνια για τα ψηφιακά media players. Την μεγαλύτερη διείσδυση μέσα σε δύο χρόνια φαίνεται να είχαν τα βιντεοπαιχνίδια, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα media players ενώ τα παιδιά εμφανίζονται να χρησιμοποιούν, κατά μέσο όρο, 5.8 ημέρες την εβδομάδα την τηλεόραση, 4.3 ημέρες το κινητό τηλέφωνο και 4.1 ημέρες τον ψηφιακό εγγραφέα βίντεο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Lamm ανακοίνωσε αλλαγές στην εγγύηση των προιόντων της
31/05/2007
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που λάβαμε από την MF Audio, αντιπρόσωπο της Lamm στην Ελλάδα και την Κύπρο, και σύμφωνα με το από 25/5/07 ενημερωτικό δελτίο της Lamm, οι όροι εγγύησης των προϊόντων της γίνονται αυστηρότεροι. Έτσι κάθε προϊόν της Lamm που χρησιμοποιείται σε χώρα διαφορετική από αυτήν που αγοράσθηκε χάνει αυτομάτως την εγγύηση της εταιρείας. Αυτό γίνεται για να προστατευθούν τα προϊόντα της εταιρείας και οι αντιπρόσωποι της από την «γκρίζα» αγορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο η Lamm (grey market). Περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους εγγύησης της Lamm μπορείτε να διαβάσετε στο site της εταιρείας στην ενότητα Warranty. Για περαιτέρω διευκρινήσεις καλέστε στο τηλέφωνο της αντιπροσωπείας, 210 - 724.4147.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

ΗD-DVD αυτοκινήτου από την Toshiba
30/05/2007
Η Toshiba επέδειξε κατά την διάρκεια της έκθεσης "Automotive Engineering Exposition 2007" το πρωτότυπου ενός HD-DVD player το οποίο είναι κατάλληλο για την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο.  Η ανάπτυξη της συσκευής έγινε σε συνεργασία με την γνωστή Alpine και το προιόν αναμένεται να παρουσιαστεί στην αγορά από την άνοιξη του 2008 και μετά. Η συσκευή συνοδεύεται από μια οθόνη LCD αφής σχεδιασμένη από την Toshiba Matsushita Display Technology (TMD) που δεν χρησιμοποιεί την γνωστή ευαίσθητη στην πίεση επιφάνεια (η οποία αλλοιώνει την ποιότητα της εικόνας) αλλά μια διαφορετική μέθοδο, αυτή του φωτοεντοπισμού κατά την οποία είναι δυνατή η ανίχνευση της σκιάς των δακτύλων, αν το περιβάλλον είναι φωτεινό, και η αντανάκλαση που δημιουργείται με το άγγιγμα, αν το περιβάλλον είναι σκοτεινό.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Τέσσερεις νέοι ολοκληρωμένοι AV από την Onkyo
02/05/2007
Μετά την παρουσίαση του TX-SR605 η Onkyo ανακοίνωσε τέσσερα ακόμη μοντέλα ραδιοενισχυτών τα οποία θα υποστηρίζουν HDMI Ver.1.3 και θα είναι πιστοποιημένα κατά THX. Οι νέες συσκευές οι οποίες αναμένονται στην αγορά άμεσα, θα έχουν κωδικούς TX-SR705, TX-SR805, TX-SR875 και TX-SR905 και θα υποστηρίζουν 7.1 κανάλια. Τα δύο τελευταία μοντέλα, τα οποία θα είναι και τα μεγαλύτερα της σειράς, θα είναι πιστοποιημένα κατά THX Ultra2 και θα είναι, επίσης, οι πρώτοι ολοκληρωμένοι ενισχυτές AV οι οποίοι θα ενσωματώνουν τον επεξεργαστή Reon-VX HQV της Silicon Optix ο οποίος έχει αναλάβει το έργο του de-interlacing και του upscaling μέχρι τα 1080p. Και τα τέσσερα μοντέλα θα υποστηρίζουν decoding ενός νέου φορμά, γνωστού με την ονομασία Neural-THX Surround, το οποίο επιτρέπει την κωδικοποίηση σημάτων 7.1 σε δύο κανάλια και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο broadcasting και στα βιντεοπαιχνίδια.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η χρήση των DVRs εξαπλώνεται -σύμφωνα με έρευνα της Nielsen
01/06/2007

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Nielsen Media Research, η χρήση των ψηφιακών εγγραφέων βίντεο εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα. Μέρη της έρευνας τα οποία δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι από τους κατόχους τέτοιων συσκευών (στην ηλικιακή περιοχή 18-49 ετών) το 42% των εκπομών prime time παρακολουθείται σε μαγνητοσκόπηση και όχι ζωντανά όταν προβάλλονται. Το εύρημα αυτό, είναι αρκούντως ανησυχητικό για την διαφημιστική αγορά της τηλεόρασης. Με το 17% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ να έχουν ήδη DVR, οι πιθανότητες αποφυγής των διαφημίσεων από ένα μέρος του πληθυσμού είναι πλέον σημαντικές, την στιγμή, μάλιστα, που σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις το 32% των θεατών εμφανίζεται αρκετά υπομονεκτικό ώστε να παρακολουθεί και τα διαφημιστικά σποτς. Με την αγορά να κινείται σε ρυθμούς δις, είναι ευνόητο ότι μια τέτοια έρευνα ταράζει τα νερά. Ηδη, έχει αμφισβητηθεί η μεθοδολογία της Nielsen, επειδή, σύμφωνα με διαφημιστικούς κύκλους, "δεν μετράει συγκεκριμένες διαφημίσεις".

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Συνεργασία Panasonic-Hitachi στις plasma
24/05/2007
Κάτω από την ασφικτική πίεση που εξασκούν στοιυς κατασκευαστές οθονών plasma τα προιόντα τεχνολογίας LCD τα οποία πλησιάζουν επικίνδυνα τις μεγάλες διαγωνίους οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν "κάστρο" τους, δύο μεγάλοι του χώρου, η Matsushita/Panasonic και Hitachi αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους και κατ΄επέκτασιν συμπίεσης των τελικών τιμών των προιόντων. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως δημοσιεύθηκαν, η Panasonic θα ξεκινήσει να προμηθεύει την Hitachi με τα μεγάλα panels των 103 ιντσών, μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο για τους Ιάπωνες παραδοσιακά τελειώνει τον Μάρτιο του 2008 και αντιστοίχως, από την επόμενη χρονιά, η Hitachi θα προμηθεύει την Panasonic με πάνελς των 85 ιντσών. Η ανακοίνωση της συνεργασίας Panasonic/Hitachi, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως μια απάντηση στην αντίστοιχη ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ  των "Κορεατών" LG και Samsung η οποία έγινε πριν από μερικές εβδομάδες.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Συζητείται η δυνατότητα νόμιμης αντιγραφής των δίσκων HD
24/05/2007
Κάτω από την πίεση της αρνητικής κριτικής γύρω από την "αυστηρότητα" του συστήματος AACS που χρησιμοποιήται για την απαγόρευση της αντιγραφής των δίσκων Blu-ray και HD DVD, φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για χαλάρωση των περιορισμών. "Χαλάρωση" στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι θα επιτρέπονται δύο ή περισσότερες αντιγραφές για να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας ή να περάσει ένας δίσκος σε έναν οικιακό server, αυτό δηλαδή που σε γενικές γραμμές μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιόχρηση. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας, μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει την πιθανότητα να κυκλοφορήσουν κάποια αντίγραφα μεταξύ φίλων και γνωστών αλλά το κέρδος από την αύξηση των πωλήσεων (οι οποίες δεν είναι ακριβώς ικανοποιητικές -μαντεύει κανείς από τα συμφραζόμενα) θα είναι μεγαλύτερο. Συζητείται επίσης η πιθανότητα χρέωσης της δυνατότητας αντιγραφής ανάλογα με τα επιτρεπόμενα αντίγραφα. Το πώς θα νομιμοποιούνται τα αντίγραφα αυτά (ώστε να επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους από το AACS) δεν είναι εντελώς σαφές, η κεντρική ιδέα πάντως είναι να υπάρχει μια online εφαρμογή η οποία θα τα αδειοδοτεί.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H Planar αγόρασε την Runco
23/05/2007
Μετά την Vidikron ένας ακόμη high-end κατασκευαστής προβολικών συστημάτων για εφαρμογές home-cinema πέρασε στα χέρια της ραγδαία, όπως δείχνουν τα πράγματα, αναπτυσσόμενης Planar. Η Planar, με έδρα το Ορεγκον των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1983 και δραστηριοποιήται έντονα στον χώρο από το 2006, όχι όμως στις κορυφαίες κατηγορίες, όπου η Runco με λύσεις που φθάνουν τις 250.000 δολλάρια εθεωρείτο από τους κορυφαίους οίκους. Το τίμημα απόκτησης της εταιρίας ήταν, σύμφωνα με το σχετικό δελτίου τύπου 36.7 εκατομύριο δολλάρια και το πακέτο που απέκτησε η Planar περιλαμβάνει μερικές από τις κορυφαίες τεχνολογίες του χώρου, όπως η CineVideο, και η Video Xtreme. Ο Scott Hix θα συνεχίσει να διευθύνει την Runco και την Vidikron ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές σε προιόντα.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

PS3: Είναι -τελικώς- λίγα τα 20GB και τα 60GB...
24/05/2007
... φαίνεται να είπαν οι Νοτιοκορεάτες gamers, στην Sony, η οποία θα παρουσιάσει την πρώτη αναβαθμισμένη έκδοση της νέας παιχνιδομηχανής της σε αυτή την αγορά, ενσωματώνοντας σκληρό δίσκο 80GB. Η αρχική έκδοση του PS3 προέβλεπε επιλογή δίσκων μεταξύ των 20GB και των 60GB, στην αγορά των HΠΑ και της Ιαπωνίας, πολιτική που άλλαξε κατά την παρουσίαση της κονσόλας στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας μόνο το "μεγάλο" μοντέλο, για να βελτιωθεί -όπως φαίνεται- ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της Νότιας Κορέας, στα 80GB. H Sony αιτιολόγησε την αύξηση της χωρητικότητας με το γεγονός ότι οι Νοτιοκορεάτες αρέσκονται στο online gaming επομένως τα downloads είναι πολύ σημαντικά γι' αυτούς, ωστόσο οι άνθρωποι της εταιρίας επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η έκδοση αυτή θα είναι διαθέσιμη και για κάθε άλλη αγορά που θα την απαιτήσει.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

O Μarantz VP-11S1 αναβαθμίζεται
16/05/2007
Η Marantz ανακοίνωσε την αναβάθμιση του VP-11S1 με το νέο HDMI έκδοσης 1.3 το οποίο πρσφέρει την δυνατότητα για διαχείριση σημάτων με μεγαλύτερο βάθος χρώματος (Deep Color) που μπορεί να φτάσει τα 30, 36 και 48bit στα χρωματικά μοντέλα RGB και ΥCbCr ενώ υποστηρίζει και το νέο χρωματικό μοντέλο xvYCC. Η αναβάθμιση αυτή σε συνδυασμό με την δυνατότητα του να επεξεργάζεται το σήμα βίντεο στα 12bit, επιτρέπει στον VP-11S1 να προβάλει, σύμφωνα με την εταιρία, 68 δις χρώματα. Ο συγκεκριμένος προβολέας χρησιμοποιεί μονό DLP με εγγενή ανάλυση 1920x1080 και μπορεί να ανέβει μέχρι τα 1080p. Η αναβάθμιση αφορά τα μοντέλα που βγαίνουν τώρα στην αγορά (και θα είναι αφοδιασμένα με HDMI Ver. 1.3) καθώς επίσης και τα ήδη πωληθέντα μοντέλα τα οποία θα μπορούν να αναβαθμιστούν στους κατά τόπους dealers.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Μετά το iTunes, το Amazon...
16/05/2007
Σιγά μην αφήνανε τον Jobs μόνο του στο λιβάδι με τους καταναλωτές... Ελάχιστο καιρό μετά την ηχηρή ανακοίνωση της EMI ότι θα διαθέσει το ψηφιακό της ρεπερτόριο μέσω του δικτυακού καταστήματος iTunes της Apple χωρίς να απαιτεί την εφαρμογή κάποιου λογισμικού προστασίας, η ίδια εταιρία κάνει μια ανάλογη κίνηση και προς το μεγαλύτερο δικτυακό βιβλιοπωλείο, το Amazon. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το μοντέλο συνεργασίας θα είναι παρόμοιο: Το Amazon θα διαθέσει τον κατάλογο της EMI σε αρχεία MP3, ανώτερης ποιότητας, δηλαδή με μεγαλύτερο bitrate χωρίς την εφαρμογή κάποιου DRM. Στο ίδιο το κείμενο μπορούν να γίνουν δύο παρατηρήσεις: Πρώτον τα αρχεία θα είναι μόνο MP3 διότι σύμφωνα με τον Bezos τα αρχεία πρέπει να παίζουν σε κάθε συσκευή και δεύτερον δεν γίνεται καμμία αναφορά σε τιμολόγηση. Δεν γίνεται επίσης σαφές αν ο δικτυακός τόπος πώλησης μουσικής του Amazon θα προσφέρει την δυνατότητα αγοράς μουσικής με DRM σε χαμηλότερες τιμές, όπως συμβαίνει με το iTunes.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Μπαίνει στην αγορά το νέο BD player της Panasonic
21/05/2007
H Panasonic ανακοίνωσε την είσοδο στην αγορά του νέου Blu-ray player, με κωδικό DMP-BD10A. Η συσκευή νέας γενιάς, αναμένεται να στοιχίζει περί τα 600 δολλάρια στις ΗΠΑ, όπου και πρωτοπαρουσιάζεται, θα προσφέρει ήχο 7.1 όντας συμβατή με Dolby True HD και DTS-HD και θα υποστηρίζει την τεχνολογία EZ-Sync της εταιρίας ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πλήρες, κεντρικά ελεγχόμενο σύστημα οικιακής διασκέδασης. Εκτός των BD, η συσκευή θα είναι συμβατή και με DVD και θα έχει ενσωματωμένο scaler μέχρι τα 1080p, ενώ θα μπορεί να διαβάζει και CDs. Στο τμήμα του βίντεο θα χρησιμοποιήται DAC 14bit/297ΜHz (με oversampling 4x). Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, τέλος, η Panasonic καταφεύγει σε ένα δοκιμασμένο τρικ, προσφέροντας μαζί με την συσκευή πέντε blockbusters σε δίσκους Blu-ray. Οι ταινίες θα είναι δύο "Πειρατές της Καραιβικής" (Curse of the Black Pearl και Dead Man's Chest), το Transporter, το Fantastic 4 καθώς επίσης και το Crash.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πόσο καλύτερες είναι οι επίπεδες τηλεοράσεις από τις CRT;
08/05/2007
Aυτή είναι μια καλή ερώτηση. Αν σας την έκαναν τί θα απαντούσατε; Kαλύτερες; Λάθος. Χειρότερες; Πάλι λάθος. Στην πραγματικότητα μια τηλεόραση LCD ή plasma έχει λόγο να είναι καλύτερη μόνο αν το σήμα που καλείται να προβάλει είναι υψηλής ευκρίνειας, ή τουλάχιστον ευκρίνειας μεγαλύτερης της συμβατικής τηλεοπτικής προβολής. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι όποιος αγοράζει μια τέτοια τηλεόραση και περιμένει να δει ειδήσεις, αθλητικά ή ταινίες που εκπέμπονται σε συμβατική ευκρίνεια σε υψηλότερη ποιότητα έχει ατυχήσει. Η ανάλυση θα είναι ίδια και τα γνωστά προβλήματα των επίπεδων τηλεοράσεων παρόντα. Την άγνοια του μέσου καταναλωτή γύρω από το θέμα αυτό επιβεβαίωσε, μάλιστα, προσφάτως και μια έρευνα που πραγματοποίησε ο δικτυακός τόπος which.co.uk, όπου μεταξύ 2.677 ερωτηθέντων, από τους οποίους 1.879 δεν είχαν επίπεδη τηλεόραση, το 38% απάντησε ότι "περιμένει να δει καλύτερη ποιότητα" από τις επίπεδες, το 18% απάντησε ότι "δεν περιμένει να δει διαφορές" και μόλις 28% απάντησε σωστά. Ελα μπράβο! Για να διαβάζουμε λίγο περισσότερο!

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Bose "Test Drive" : Νέα προωθητική ενέργεια της Bose
08/05/2007
Mια νέα ενδιαφέρουσα προωθητική ενέργεια ανακοίνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Bose, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που έφθασε στα χέρια μας. Τώρα, οι λάτρεις της μουσικής και του κινηματογράφου μπορούν να δοκιμάσουν σπίτι τους, το ηχοσύστημα 3.2.1 ΙΙ surround  για μια ολόκληρη εβδομάδα,
εντελώς δωρεάν! Το συγκεκριμένο σύστημα είναι η ανανεωμένη εκδοχή του γνωστού ολοκληρωμένου 3.2.1 που παρουσίασε η Bose πριν από αρκετό καιρό, με διαφορετική αισθητική. Περιλαμβάνει μια κεντρική μονάδα με DVD/CD player και ραδιοφωνικό δέκτη FM, δύο ηχεία και ένα υπογούφερ. Οι συνδέσεις είναι εξαιρετικά απλές και απαιτούνται μόνο τρια καλώδια.  Για να δοκιμάσετε το 1.2.3 II της Bose αρκεί να επικοινωνήσετε με την εταιρία στο τηλέφωνο 801.11.11.321.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Ο Optoma EP772 των 3500 ΑNSI Lumens σε τιμή έκπληξη
09/05/2007
Η Adamco ανακοίνωσε τη διάθεση στην ελληνική αγορά του νέου βιντεοπροβολέα της Optoma EP772. Πρόκειται για έναν προβολέα της σειράς Data της εταιρίας, με μεγάλη φωτεινότητα που φθάνει τα 3500 ANSI Lumens, εγγενή ανάλυση 1024x768 και λόγο αντίθεσης 2300:1, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογία προβολής DLP με χρωματικό τροχό πέντε τομέων και διαθέτει είσοδο DVI συμβατή με HDCP. Η συσκευή διαθέτει πέντε διαφορετικούς ρυθμούς λειτουργίας με προρυθμισμένες παραμέτρους προβολής (Presentation, Bright, Movie, Game, TV) και το φωτιστικό σώμα (κατασκευασμένο από την Osram) έχει διάρκεια ζωής 3.000 ώρες.Οι διαστάσεις του είναι μικρές (10x30x24 cm υxπxβ) και το πακέτο περιλαμβάνει θήκη μεταφοράς. Η τιμή του βρίσκεται κάτω από τα 1400 ευρώ (1.399, για την ακρίβεια).

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Νέο BD player στην σειρά Elite της Pioneer
09/05/2007
Η Pioneer ανακοίνωσε ότι το νέο Blu-ray player της σειράς Elite είναι ήδη διαθέσιμο (στην αγορά των ΗΠΑ, αρχικώς). Η νέα συσκευή διατηρεί την δυνατότητα προβολής στα 1080p της πρώτης BDP-HD1, αλλά θα είναι σημαντικά φθηνότερο με τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 1000 δολλάρια (ενώ το προηγούμενο μοντέλο στοίχιζε 1500 δολλάρια, όταν παρουσιάστηκε).  Η νέα συσκευή θα υποστηρίζει την τεχνολογία HDMI/CEC (Consumer Electronics Control) ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα συμβατό σύστημα με κεντρικό τηλεχειρισμό καθώς επίσης και την τεχνολογία οικιακής δικτύωσης της Pioneer που είναι γνωστή με το όνομα Home Media Gallery και επιτρέπει το streaming αρχείων video, ήχου και φωτογραφιών από τον υπολογιστή στο σύστημα οικιακής διασκέδασης σε υψηλή ευκρίνεια. Από πλευράς audio, η νέα συσκευή υποστηρίζει τόσο το Dolby TrueHD όσο και το Digital Plus.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

H NAD κινείται προς την τάξη "D"...
09/05/2007
Θα μπορούσε να το θεωρήσει κανείς και ως σημείο των καιρών: Η ΝAD, μια από τις εταιρίες-σύμβολα για τους budget ενισχυτές που έχει γράψει την δική της ιστορία με τον διάσημο 3020, έναν από τους πρώτους audiophile, χαμηλού κόστους ολοκληρωμένους, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον γνωστό κατασκευαστή διακοπτικών ενισχυτών Zetex.  Σύμφωνα με την ίδια την NAD και τον διευθυντή ανάπτυξης προιόντων Greg Stiedsen "Το γεγονός ότι οι διακοπτικές τεχνολογίες προσφέρουν μεγάλη απόδοση είναι μεν γνωστό και αποτελεί πλεονέκτημα, αλλά δεν αρκεί για να τις χρησιμοποιήσουμε σε προιόντα της NAD, θα πρέπει να μας προσφέρουν και πλεονεκτήματα όσον αφορά στην ποιότητα του ήχου". H Ζetex, από την άλλη, είναι γνωστή για την τεχνολογία DDFA (Direct Digital Feedback Amplifier) ή "Class Z" όπως ονομάζεται, η οποία βασίζεται σε έναν σύνθετο βρόχο αρνητικής ανάδρασης ο οποίος περιλαμβάνει αναλογική λήψη του σήματος τόσο από την έξοδο (μετά το φίλτρο) όσο και μετά τους ημιαγωγούς ισχύος και στην συνέχεια ψηφιοποίηση του και έλεγχο ολόκληρου του κυκλώματος. Αντε... και στον "ψηφιακό" 3020!

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

BD-UP5000 "Duo": Dual Format από την Samsung!
13/04/2007
Το σπέκουλο είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες αλλά προσφάτως πέρασε στην σφαίρα του γεγονότος: Με ένα λιτό δελτίου τύπου η Samsung ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσει την πρώτη της Dual Format πηγή υψηλής ευκρίνειας, δηλαδή μια συσκευή συμβατή με δίσκους Blu-ray και HD-DVD η οποία θα έχει κωδικό BD-UP5000. Αποτελώντας μια σαφή απάντηση στην LG, η οποία άνοιξε πρώτη τον χορό των Dual Format players, παρουσιάζοντας στην CES το BH100, η Samsung ανακοίνωσε ότι η συσκευή θα υποστηρίζει και τις δύο πλατφόρμες interactive εφαρμογών, την HDi για τους δίσκους HD DVD και την BD-Java για τους δίσκους Blu-ray. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τους επικριτές της LG οι οποίοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της εταιρίας να υποστηριχθεί, στην περίπτωση του BH100, μόνο η BD-Java. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Samsung αναγνωρίζει θετικές πλευρές και στα δύο φορμά και θεωρεί ότι ο διαχωρισμός τους δημιουργεί σύγχιση στην αγορά, ενώ ο Dongsoo Jun, αντιπρόεδρος στον τομέα AV της εταιρίας δεν δίστασε να "πετάξει το μπαλάκι" στο στρατόπεδο του HD-DVD δηλώνοντας ότι "η Samsung έχει την ευελιξία να παρουσιάσει στην αγορά ένα stand alone HD-DVD player όποτε οι αγοραστές το ζητήσουν". "Οταν το ζητήσουν"; Βαριά κουβέντα ξεστόμισε ο αντιπρόεδρος, αλλά δεν μπορεί... Κάτι θα γνωρίζει...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πώληση της Harman για 8 δις δολλάρια
26/04/2007
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου η Harman, εταιρία "ομπρέλα" για πολλά διάσημα ονόματα στον χώρο του Audio/Video εξαγοράστηκε από δύο εταιρίες (Kohlberg Kravis Roberts και Goldman Sachs) έναντι του ποσού των 8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Με το ποσό αυτό, οι δύο εταιρίες απέκτησαν μερικά σημαντικά ονόματα όπως η JBL και η Revel καθώς επίσης δύο από τους "μύθους" του high end, την Mark Levinson και την Infinity. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ακόμη η Lexicon (με τα επαγγελματικά συστήματα και τους επεξεργαστές audio/video), καθώς επίσης και οι εταιρίες που ασχολούνται με τα συστήματα διασκέδασης το αυτοκίνητο. Η εξαγορά της Harman είναι το δεύτερο ηχηρό γεγονός στον χώρο, μετά την εξαγορά της Martin Logan. Η Harman, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, υπήρξε εξαιρετικά κερδοφόρος τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου οι αλλαγές στην δομή και τον τρόπο λειτουργίας της αποτελούν ένα ερωτηματικό  για την αγορά.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Πωλήσεις CDs: Η Μουρμούρα συνεχίζεται
30/04/2007
Με τις πωλήσεις των CDs να σημειώνουν, σύμφωνα με την RIAA πτώση κατά 13% το 2006, το κέφι των δισκογραφικών εταιριών δεν μπορεί να είναι και ιδιαίτερα μεγάλο. Την κατάσταση, μάλιστα, φαίνεται να επιδεινώνει και το γεγονός ότι οι ψηφιακές πωλήσεις μεμονωμένων κομματιών και ολόκληρων άλμπουμς αυξάνονται θεαματικά μεν αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ζημιές από το συμβατικό μοντέλο πώλησης μουσικής που βασίζεται στα CDs.  Συνολικά, οι πωλήσεις μουσικής έπεσαν το 2006 κατά 6.2%, στα 11.5 δις δολλάρια. Η πτώση αυτή οφείλεται στα "μόλις" 615 εκατομμύρια δίσκους που προωθήθηκαν προς τα σημεία πώλησης παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την RIAA, οι πωλήσεις ψηφιακών τρακς αυξήθηκαν κατά 60%, οι πωλήσεις ψηφιακών άλμπουμ κατα 100% και συνολικά, η αγορά "άυλων" φορμά έφθασε τα 878 εκατομύρια δολλάρια. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κολλοσιαίο (για το είδος της εφαρμογής) ποσό των 774 εκατομμυρίων που είναι τα έσοδα από μουσική που κατεβάζουν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Το μικρότερο HD camcorder από την Sony
25/04/2007
Εχει κωδικό HDR-CX6EK και είναι, σύμφωνα με την εταιρία, το μικρότερο μέχρι στιγμής camcorder με δυνατότητα λήψης 1080i. Bασίζεται σε αισθητήρα C-MOS (ClearVid), χρησιμοποιεί οπτικά Carl Zeiss και συγκεκριμένα φακό Vario Sonar T με οπτικό ζουμ 10x και αποθηκεύει το υλικό σε Memory Stick. Ο codec που χρησιμοποιήται είναι ο AVCHD. Χρησιμοποιώντας ένα Memory Stick PRO Duo των 8GB και λήψη με χαμηλό bitrate, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 2 ώρες και 55 λεπτά υλικού. Στις δυνατότητες του HDR-CX6EK περιλαμβάνονται υποστήριξη του χρωματικού μοντέλου x.v.Color (που βασίζεται στο διεθνές πρότυπο xyYCC), οπτικός σταθεροποιητής, λήψη φωτογραφιών στα 6.1 Megapixels (αν οι λήψεις γίνουν στα 4.6 Megapixels, τότε είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών παράλληλα με την λήψη βίντεο) καθώς επίσης και δυνατότητα απ΄ευθείας σύνδεσης με τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας μέσω HDMI. Το βάρος του είναι 370 γραμμάρια χωρίς την μπαταρία.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Eφθασε το DV7001 της Marantz
04.04.2007
Η Adamco ανακοίνωσε την διάθεση του νέου universal player DV7001. Το νέο player είναι συμβατό με SA-CD, DVD-A και DVD-V, και μπορεί να αναγνωρίσει δίσκους SVCD, DiVX, WMA, MP3, JPEG, DVD-R/RW και +R/RW. Oσον αφορά στον ήχο, βασίζεται σε DACs CS4398 της Cirrus Logic, 24bit/192kHz, και είναι εξοπλισμένο με τα γνωστά αρθρώματα HDAM της εταιρίας, ενώ η εικόνα υποστηρίζεται από DAC της Analogue Devices στα 12bit/216MHz. Για το de-interlacing χρησιμοποιήται το γνωστό DCDi της Faroudja ενώ διατίθεται και εσωτερικό scaling για προβολές μέχρι 1080p μέσω της εξόδου HDMI. Οσον αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης, περιλαμβάνονται (εκτός των κλασικών), δύο έξοδοι component και 2 SCART για αναλογικά σήματα εικόνας, δικαναλική και πολυκαναλική έξοδος ήχου καθώς επίσης και δύο ψηφιακές έξοδοι (ομοαξονική και οπτική).
Η λιανική τιμή καταλόγου της συσκευής είναι 1.124 ευρώ.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Η SCEI ανακοίνωσε την online κοινότητα "Home"
28.03.2007
Η SCEI ανακοίνωσε την δημιουργία της πρώτης online κοινότητας χρηστών για το PS3. Η κοινότητα, η οποία θα ονομάζεται “Home”, θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό alter ego (avatar), καθώς και να εξερευνήσουν έναν εικονικό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα έπαιζαν κάποιο 3d παιχνίδι του PS3. Η υπηρεσία Home θα είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο από το φθινόπωρο του 2007.
Επίδειξη της κοινότητας Home θα πραγματοποιηθεί στο Game Developer’s Conference (GDC) στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στις 7 Μάιου. Η επίδειξη θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της ομιλίας του προέδρου των SCEI Worldwide Studios, κ. Phil Harrison, η οποία θα έχει τίτλο "Παιχνίδια 3.0: Δημιουργία και ανάπτυξη για την 3η εποχή των video games"

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Συνεργασία Apple-EMI για downloads χωρίς DRM
02.04.2007
Η πρώτη "θετική" αντίδραση την γνωστή ανοικτή επιστολή του Steve Jobs στην οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της διακίνησης μουσικής χωρίς DRM, ήλθε από την ΕΜΙ και, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε το παρασκήνιο, μπορεί να θεωρηθεί άκρως θετική. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών, από τον Μάιο, η EMI θα διαθέτει ολόκληρο το ψηφιοποιημένο της ρεπερτόριο μέσω του γνωστού τόπου iΤunes χωρίς DRM και με encoding ΑΑC με υψηλότερο bitrate, 256kbps. Το κόστος των τράκς αυτών θα είναι υψηλότερο από το σύνηθες κόστος του iTunes και θα ανέρχεται στο ποσό των 1.29 δολλαρίων ανά τρακ, ο χρήστης δηλαδή θα καλείται να πληρώνει 30 σεντς παραπάνω για μουσική την οποία θα έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται όπως αυτός θέλει χωρίς να περιορίζεται από κάποια τεχνολογία. Το iTunes θα εξακολουθήσει να πωλεί τα ίδια τράκς με encoding AAC στα 128kbps προστατευμένα από DRM στην παλαιά τιμή και όσοι θα ήθελαν να αναβαθμίσουν τις συλλογές τους θα μπορούν να το κάνουν, απλώς καταβάλοντας την διαφορά ανάμεσα στις τιμές. Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με μια δοκιμή της ιδέας του Jobs στην πράξη...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Βlu-ray εναντίον HD DVD, κεφάλαιον 20.345...
23.04.2007
Oπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχουν ψέμματα, χοντρά ψέμματα και ...στατιστικές.  Τα νούμερα μπορεί να λένε ότι θέλουμε εμείς να πουν και ένα από τα πλέον αστεία πράγματα είναι να παρακολουθεί κανείς το ημερήσιο δελτίο αριθμολαγνείας που αφορά την επικράτηση του ενός ή του άλλου φορμά. Νούμερα τελευταίας εσοδείας:
Το Blu-ray είναι το πρώτο από τα δύο φορμά που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δίσκους. Το πρώτο τρίμηνο του 2007, το 70% των δίσκων HD που πωλήθηκαν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν Blu-ray. βεβαίως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τρομερά, "οι αναλυτές" έλαβαν την πληροφορία ότι το Wal-Mart παράγγειλε δύο εκατομύρια πολύ φθηνά, κινέζικα HD DVD players προγραμματίζοντας, προφανώς τις πωλήσεις του μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά πριν χαρεί το στρατόπεδο HD DVD, η πληροφορία αποδείχθηκε μετρίως ακριβής: Τελικώς, το νούμερο της παραγγελίας είναι μεν το σωστό αλλά δεν αποκαλύπτεται ποιάς τεχνολογίας θα είναι τα players (μπορεί δηλαδή να είναι και BD! - Kίνα είναι αυτή...). Kαι μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η Ευρωπαική κινηματογραφική βιομηχανία η οποία, λέγεται, θα προτιμήσει τελικώς το HD DVD επειδή έχει χαμηλότερο κόστος. Κουβέντα να γίνεται όπως καταλαβαίνετε...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Σημαντική διάκριση για την Crystal Audio
12.04.2007
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το σύστημα THX-3D12 της Crystal Audio βραβεύθηκε ως "Το Καλύτερο Σύστημα Ηχείων για το 2007" στην Βρετανική και την Αμερικανική αγορά, για προιόντα των οποίων η τιμή είναι κάτω από 1500 λίρες. Το σύστημα του έλληνα κατασκευαστή διακρίθηκε απέναντι σε ισχυρό και επώνυμο ανταγωνισμό, αφήνοντας πίσω του το Wharfedale Diamond 9 HCP, το Mission M33i System και το Duo Acoustics 77A. Το σύστημα της Crystal βασίζεται στα THX-T3 για την θέση των κυρίως ηχείων, στα THX-Dipole για τα περιφερειακά και στο THX-Center για το ηχείο διαλόγων ενώ το κανάλι LFE υπηρετεί ένα υπογούφερ THX-12SUB. Το ΤΗΧ-Τ3 υπήρξε το πρώτο μοντέλο δαπέδου με την πιστοποίηση ΤΗΧ Select στην ελληνική αγορά. Είναι μια υλοποίηση  τριών και μισού δρόμων και η ευαισθησία του φτάνει τα 93 db/w/m. Την αναπαραγωγή των συχνοτήτων από τα 40Hz έως και τα 22kHz αναλαμβάνουν τρία γούφερ Kevlar 6.5 ιντσών και το πρωτοποριακό Free Air Rotating Spherical tweeter, με κώνο αλουμινίου μίας ίντσας και μαγνήτη νεοδυμίου. Προσαρτημένο στην κορυφή της καμπίνας, το tweeter μπορεί να περιστραφεί προς τη θέση ακρόασης, διευκολύνοντας την τοποθέτηση του ηχείου στο χώρο.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

60 Giga είναι λίγα - ποοολύ λίγα...
17.04.2007
... φαίνεται ότι τραγουδούν εν χορώ και στον γνωστό ρυθμό οι απανταχού power users του PS3 που δεν φαίνεται να καλύπτονται από τις δύο χωρητικότητες στις οποίες ήταν διαθέσιμο αρχικά το Playstation 3.  Η Sony, ελάχιστο χρόνο πριν την είσοδο της κονσόλας στην ευρωπαική αγορά ανακοίνωσε ότι θα είναι διαθέσιμο μόνο το μεγάλο μοντέλο των 60GB, στην συνέχεια κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν το μοντέλο των 20GB το οποίο κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά της Αμερικής και της Ιαπωνίας να καταργείται και τώρα, αν πιστέψουμε τον Satoshi Fukuoka της Sony Computer Entertainment η εταιρία σκέπτεται να προχωρήσει σε αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας.  Ολα αυτά είναι απολύτως λογικά, αν σκεφτεί κανείς ότι σε κάθε παρόμοια εφαρμογή, ο όγκος των δεδομένων μεγαλώνει συνεχώς μέχρι να καλύψει τον διαθέσιμο χώρο , όσο μεγάλος κι αν είναι αυτός, ενώ παράλληλα ο συνδυασμός χωρητικότητας/τιμής ενος σκληρού δίσκου είναι ένα ιδιόμορφο χρηματιστηριακό προιόν: Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την Sony να χρησιμοποιήσει τον μεγαλύτερη διαθέσιμο σκληρό ανεξαρτήτως τιμής, βεβαίως, επομένως αυτό είναι κάτι που μάλλον θα αλλάξει και θα ξαναλλάξει...

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Βραβείο DIMA για το υβριδικό camcorder της Hitachi
16.04.2007
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που έφθασε στα χέρια μας το camcorder UltraVision DZHS300A της Hitachi βραβεύθηκε με το "Innovative Digital Product Award" της DIMA (Digital Imaging Marketing Association). H επιλογή της επιτροπής φαίνεται αρκετά δικαιολογημένη καθώς το DZHS300A είναι το πρώτο camcorder που χρησιμοποιεί σκληρό δίσκο και εγραφέα DVD, με δυνατότητα μάλιστα να μεταφέρει τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου σε οπτικό δίσκο με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν και αρχικώς η ιδέα φαίνεται υπερβολική, έχει την λογική της: Ο σκληρός δίσκος έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, ταχύτερη πρόσβαση και προσφέρει περισσότερες δυνατότητες επί τόπου editing ενώ τα εγγραφόμενα DVD κάνουν τις λήψεις αμέσως συμβατές με κάθε επιτραπέζια συσκευή. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το σύστημα προστασίας του σκληρού δίσκου που χρησιμοποιεί η Hitachi, το οποίο ανιχνεύει την επιτάχυνση από κάποια πτώση (πριν την τελική πρόσκρουση) και ασφαλίζει τις κεφαλές. Η χωρητικότητα του δίσκου που χρησιμοποιήται στο DZHS300A επαρκεί για την λήψη υλικού διάρκειας 6 ωρών.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ

Κυκλοφορεί το Digital Video Essentials HD DVD
16.04.2007
Δέκα χρόνια πριν, το όνομα του Joe Kane γινόταν γνωστό στους κυκλους των videophiles με την κυκλοφορία ενός εκ των πιο γνωστών δίσκων-τεστ, του Video Essentials. Mε την εικόνα υψηλής ευκρίνειας να αποτελεί πλέον κοινό τόπο, το Digital Video Essentials HD DVD, ήταν απλώς θέμα χρόνου, όπερ και εγένετο: Ο νέος δίσκος είναι ήδη διαθέσιμος και περιλαμβάνει μια πλευρά με υλικό και σήματα υψηλής ευκρίνειας 1080p και 720p κωδικοποιημένα με VC-1 και μια πλευρά με το κλασικό υλικό αυμβατικής ευκρίνειας NTSC/PAL. Τα ηχητικά παραδείγματα περιλαμβάνουν υλικό Dolby Digital Plus και Dolby Digital True HD ενώ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχει αποφευχθεί το transcoding αφού τα video επίδειξης και τα σήματα έχουν γίνει ξεχωριστά για κάθε ανάλυση. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης και τα συνήθη χρωματικά φίλτρα ώστε να διευκολύνονται οι χρήστες κατά τις ρυθμίσεις τους.

INDEX ΚΟΡΥΦΗ


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr