Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Μικρότερο Epos. Παρουσιάστηκε το ES-7N.

Μικρότερο Epos. Παρουσιάστηκε το ES-7N.
2024/03/21, [δ.τ.]

Μετά την -προφανώς- θερμή υποδοχή της αγοράς στο πολύ προσεγμένο και ενδιαφέρον ES-14N, πνευματικό παιδί του Kalr-Heinz Fink, η εταιρία ανακοίνωσε μια μικρότερη έκδοση, το ES-7N, προορισμένη να τοποθετηθεί σε μικρότερους χώρους, όταν η τοποθέτηση στο free field δεν είναι πάντοτε εφικτή.
Η εταιρία τονίζει την δυνατότητα του νέου μοντέλου να αποδώσει σωστά όταν τοποθετείται κοντά σε όρια, αναφέροντας ότι μια τέτοια σχεδίαση έχει ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την επίδραση της μπάφλας. Τούτων λεχθέντων, το ES-7N μπορεί να τοποθετηθεί παντού, τόσο κοντά όσο και μακρυά από τα όρια (τοίχους, ράφια και άλλες επιφάνειες), επειδή διαθέτει έναν διακόπτη που προσαρμόζει το φίλτρο του ανάλογα. Το κριτήριο της εταιρίας, εδώ, είναι ενδιαφέρον όσο και ρεαλιστικό: Το 7N είναι κατάλληλο να παίξει τοποθετημένο σε έπιπλα της ΙΚΕΑ. Εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας, που διαβάζουμε τέτοια πράγματα!
Η καμπίνα χρησιμοποιεί δύο φύλλα MDF των 8 χιλιοστών μεταξύ των οποίων τοποθετείται αποσβεστικό υλικό με υψηλό συντελεστή απωλειών και κατασκευάζεται με κριτήριο την υψηλή ακαμψία. Τα σημεία στήριξης είναι ελαστικά, από ελαστική σιλικόνη, ώστε να μην μεταδίδονται κραδασμοί στην επιφάνεια όπου τοποθετείται το ηχείο.
Ειδική μέριμνα έχει δοθεί (όπως θα έπρεπε, άλλωστε) και στον αυλό του bass reflex. Αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στο πλευρικό τοίχωμα του ηχείου, μια θέση που δεν είναι η βέλτιστη, αλλά το πρόβλημα λύνεται με την χρήση γωνιακού αυλού, του οποίου η είσοδος καταλήγει στο μέσον της καμπίνας. Το αποτέλεσμα είναι ένα reflex που δεν χρωματίζει, λέει η Epos. Η μπάφλα έχει κατοπτρική συμμετρία, με την συνήθη σύσταση τα τουίτερ να τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά.
Από πλευράς μονάδων, χρησιμοποιείται ένα νέο γούφερ (βασισμένο στο γούφερ του ES-14N), με χυτό κώνο από πολυπροπυλένιο με πρόσμιξη μίκας, πηνίο φωνής 30 χιλιοστών και διπλό μαγνήτη για την ελαχιστοποίηση του διαφεύγοντος μαγνητικού πεδίου, με στόχο, κυρίως, την ελαχιστοποίηση της επίδρασης στο φίλτρο. Το τουίτερ είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί το μεγάλο μοντέλο και το φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα είναι προσεγμένο σε θέματα υλικών. Η Epos έχει σκεφτεί και τον χρήστη με μικρό ενισχυτή, φροντίζοντας το ηχείο να έχει σταθερή αντίσταση (είναι 4ωμο) και μικρές διακυμάνσεις φάσεις, με βάση τις λεπτομέρειες που γνωρίζουμε. Βέβαια, είναι αρκούντως αναίσθητο, με την ευαισθησία να βρίσκεται στα 86dB, στην ρύθμιση για λειτουργία κοντά σε όρια και 89dB στην ρύθμιση για free field.

info: Studio Hi-Fi Diapason, τηλ.: 210-9765.076, https://www.diapasonhifi.gr/, https://epos-loudspeakers.com/