Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Καλώδιο HDMI υψηλών απαιτήσεων από την Wireworld, με οπτικές ίνες.

Καλώδιο HDMI υψηλών απαιτήσεων από την Wireworld, με οπτικές ίνες.
2021/02/08, [δ.τ.]

Με τις απαιτήσεις σε bitrate να έχουν εκτοξευτεί στα 48Gb/s, με την έκδοση HDMI 2.1 και το στάνταρντ προβολής 8K/120fps, η μεταφορά του σήματος με συμβατικούς αγωγούς αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα, ειδικά σε μεγαλύτερα μήκη. Η Wireworld έχει μια λύση με το καινούριο Stellar 8K Optical HDMI 2.1.
Στην πραγματικότητα, τα συμβατικά καλώδια HDMI μπορούν να λειτουργήσουν στα 48Gb/s αλλά μόνο σε μικρές αποστάσεις, ενώ -πολύ συχνά- μια εγκατάσταση συστήματος οικιακής διασκέδασης περιλαμβάνει διαδρομές πολύ μεγαλύτερες από λίγα μέτρα. Μια λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η οπτική μεταφορά των σημάτων που απαιτούν τόσο μεγάλο ρυθμό δεδομένων, αλλά με αυτή, το καλώδιο παύει να είναι ένα παθητικό εξάρτημα και γίνεται “συσκευή”, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα ηλεκτρονικά για την δημιουργία, εκπομπή, λήψη και αποκωδικοποίηση των οπτικών σημάτων. Αυτό, αναφέρει η Wireworld, είναι αιτία προβλημάτων αξιοπιστίας και η λύση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ποιοτική.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο κορυφαίο καλώδιο HDMI της εταιρίας, με κωδικό Stellar 8K Optical HDMI 2.1, το οποίο βασίζεται σε πηγές laser της Αμερικανικής II-VI και σε αρθρώματα οδήγησης της Γερμανικής Silicon Line. Το καλώδιο χρησιμοποιεί τέσσερις οπτικές ίνες κλάσης ΟΜ3, μια κλάση η οποία είναι βελτιστοποιημένη για χρήση με laser και επαρκεί για ταχύτητες 100Gb/s (Ethernet) σε αποστάσεις μέχρι 100m. Η δομή του καλωδίου περιλαμβάνει διπλή θωράκιση και ίνες κέβλαρ για ενίσχυση της αντοχής.
Το νέο καλώδιο υποστηρίζει HDMI v2.1, HDR10+, HDCP v2.3, Ethernet, eARC και Deep Color. Τα βύσματα, τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και τις πηγές laser, είναι κατασκευασμένα από ψευδάργυρο, με ακροδέκτες χρυσού/αργύρου και παρά την πολυπλοκότητα της κατασκευής έχουν το μικρότερο προβλεπόμενο πλάτος (18mm), ώστε η διόδευση του καλωδίου μέσα από κανάλια να μην αποτελεί πρόβλημα. Για τους εγκαταστάτες, χρήσιμη είναι η πληροφορία ότι το Stellar 8K Optical HDMI 2.1 είναι πιστοποιημένο κατά UL-CMP/FT6 Plenum σε ό,τι αφορά θέματα πυραντοχής, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις ψευδοροφών και σε κανάλια εξαερισμού.
Το νέο καλώδιο είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμές €520, €575, €630, €690 και €799 για μήκη 5, 10, 15, 20 και 30 μέτρων, αντιστοίχως.

info: Audio Soul Ultra, τηλ.: 210-3839.399, http://www.audiosoulultra.gr/, https://wireworldcable.com/