Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Δευτέρα, 15/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Η DS Audio “ανοίγει” την τεχνολογία των οπτικών κεφαλών.

Η DS Audio “ανοίγει” την τεχνολογία των οπτικών κεφαλών.
2020/02/10, [White Paper]

Είχαμε κάποιες σχετικές ενδείξεις, εδώ και αρκετό καιρό, ότι η DS Audio έχει ως στόχο την διάδοση των οπτικών κεφαλών της, επιτρέποντας την σχεδίαση των ειδικών προενισχυτών από τρίτους κατασκευαστές (με πρώτο και καλύτερο τον Ed Meitner). Τώρα, η θέση αυτή γίνεται επίσημη με την δημοσίευση ενός white paper που αναλύει τις προδιαγραφές και δίνει την διαφορετική καμπύλη αποέμφασης που απαιτείται.
Οι διαφορετικές απαιτήσεις από το κύκλωμα αποέμφασης, οφείλονται -κατά κύριο- λόγο στην διαφορετική συνάρτηση μεταφοράς των οπτικών κεφαλών, των οποίων η έξοδος είναι ανάλογη με το εύρος του ίχνους σε αντίθεση με αυτή των συμβατικών, των οποίων η έξοδος είναι ανάλογη της ταχύτητας κίνησης της ακίδας. Στην δεύτερη περίπτωση, η σχέση στάθμης εξόδου/ταχύτητας, οδηγεί σε αύξηση της ευαισθησίας στις υψηλές συχνότητες και για τον λόγο αυτό απαιτείται μια έντονη αποκοπή, η οποία περιλαμβάνεται στην καμπύλη αποέμφασης RIAA και φθάνει, συνολικά, τα 40dB.
Με βάση το διάγραμμα που δίνει η DS Audio, η καμπύλη βασίζεται στις ίδιες χρονικές σταθερές, 3180μs, 318μs και 75μs, οι οποίες αντιστοιχούν σε συχνότητες 50Hz, 500Hz και 2,12kHz, αλλά τα χαρακτηριστικά ενίσχυσης/αποκοπής είναι διαφορετικά. Ο προενισχυτής για οπτικές κεφαλές διαθέτει, επίσης, ένα φίλτρο αποκοπής χαμηλών συχνοτήτων, επειδή, θεωρητικώς, η απόκριση των κεφαλών φτάνει μέχρι το DC. Το white paper περιλαμβάνει, επίσης, οδηγίες για την τροφοδότηση της κεφαλής (η οποία απαιτείται για την λειτουργία του οπτικού στοιχείου) καθώς και για τον σχεδιασμό του κυκλώματος προστασίας, το οποίο επίσης απαιτείται. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το ότι η DS Audio προσφέρει υποστήριξη και πιστοποίηση για τους κατασκευαστές που θα επιλέξουν να προσφέρουν προϊόντα συμβατά με τις οπτικές της κεφαλές και, επιπροσθέτως, δεν απαιτεί την πληρωμή δικαιωμάτων ή κάποιου αντιτίμου για την τεχνική υποστήριξη. Δοκιμή για την κεφαλή Ε1 της DS Audio μπορείτε να διαβάσετε εδώ.