Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Δευτέρα, 18/06/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


AirBlade: Νέα τεχνολογία μεγαφώνων.

AirBlade: Νέα τεχνολογία μεγαφώνων.
2018/05/27, [εταιρικό website]

Το AirBlade της Arya περιγράφεται ως ένα νέο είδος μεγαφώνου με μεγάλο εύρος συχνοτήτων, χαμηλή παραμόρφωση, μεγάλες δυνατότητες πρόσληψης ισχύος, γραμμική φάση και εμπέδηση, το οποίο δεν γίνεται κατευθυντικό στις υψηλές συχνότητες. Στην πράξη, φαίνεται να είναι μια έξυπνη εφαρμογή των αρχών του ΑΜΤ του Oscar Heil με σημαντικές αλλαγές σε μηχανικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έχει δημοσιεύσει η εταιρία, η αρχή λειτουργίας του AirBlade περιλαμβάνει μια σειρά από δακτυλίους κατασκευασμένους από πολύ λεπτό και ελαφρύ υλικό, οι οποίοι χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αγωγούς από αλουμίνιο. Κατά την εφαρμογή του σήματος, οι δακτύλιοι προσεγγίζουν ή απομακρύνονται ανάλογα με την φορά του και η κίνηση του αέρα που δημιουργείται είναι αυτή που μετατρέπει το σήμα σε ήχο. Το μεγάφωνο χρησιμοποιεί πολλούς δακτυλίους ώστε η συνολική κινούμενη επιφάνεια να είναι μεγάλη. Το AirBlade 180 (το οποίο παρουσιάστηκε στο Μόναχο) διαθέτει επιφάνεια πάνω από 37 φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός τυπικού τουίτερ θόλου μίας ίντσας, ενώ οι συνολικές διαστάσεις του είναι παρόμοιες.
Η Arya αναφέρει ότι η δομή του μεγαφώνου, η οποία προβλέπει αντίθετη ροή ρεύματος μεταξύ των γειτονικών δακτυλίων ακυρώνει τα φαινόμενα αυτεπαγωγής και το μεγάφωνο συμπεριφέρεται “σχεδόν τέλεια” από ηλεκτρικής και ακουστικής άποψης, χωρίς συντονισμούς. Η συμμετρία των δακτυλίων εξασφαλίζει παντοκατευθυντική συμπεριφορά η οποία διατηρείται και στις υψηλές συχνότητες. Επιπροσθέτως, η πολική απόκριση μπορεί να ρυθμιστεί, κατόπιν παραγγελίας.
Ο λόγος που χρησιμοποιείται αλουμίνιο στους αγωγούς αντί για χαλκό είναι το σημαντικά μικρότερο βάρος. Με κριτήριο την αγωγιμότητα ανά μονάδα μάζας, το αλουμίνιο είναι δύο φορές καλύτερο από τον χαλκό. Η εταιρία αφήνει υποσχέσεις για την δημιουργία μιας μονάδας AirBlade με αγωγούς από γραφένιο, “όταν αυτό θα μπορεί να κατασκευαστεί σε ικανοποιητικές διαστάσεις, χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του”.
Το AirBlade 180 έχει απόκριση ευρύτερη από 1kHz-20kHz, κατευθυντικότητα 180° (κατόπιν παραγγελίας θα είναι διαθέσιμο και στις 360°), έχει καθαρά ωμική αντίσταση 4Ω, και επιφάνεια διαφράγματος 19200 τετραγωνικά χιλιοστά. Χρησιμοποιεί 34 μαγνήτες νεοδυμίου, ζυγίζει περίπου 1.4kg και οι διαστάσεις του είναι 135x76x76 (mm, πxβxυ).