Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/01/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Streamer/DAC και τελικός από την Acuhorn.


Streamer/DAC και τελικός από την Acuhorn.
2017/10/10, [δ.τ.]

H Πολωνική Acuhorn η οποία έγινε, αρχικώς, γνωστή από τον εντελώς μινιμαλιστικό λαμπάτο TT Original, διαθέτει εδώ και λίγο καιρό στην αγορά το streamer/DAC R2R και τον τελικό ενισχυτή Rate, επιβεβαιώνοντας την αρχική μας εντύπωση ότι πρόκειται για μια εταιρία με αρκετά ενδιαφέρουσες ιδέες.
Ο R2R είναι μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή η οποία προσφέρει μια σειρά από συμβατικές ψηφιακές εισόδους (ομοαξονική, οπτική και I2S) και βασίζεται σε έναν ενσωματωμένο υπολογιστή Raspberry Pi για την διαχείριση του streaming. Αρκετό ενδιαφέρον έχει η υλοποίηση του μετατροπέα d/a ο οποίος βασίζεται σε μια σχεδίαση R-2R της Soekris Engineering, μια προσέγγιση η οποία χρησιμοποιεί ένα FPGA Spartan-6 της Xilinx για να πραγματοποιήσει oversampling μέχρι τα 3.072MHz.
Το R2R μπορεί να χειριστεί streams μέχρι τα 384kHz (μέσω της εισόδου I2S) και μέχρι τα 192kHz (μέσω των συμβατικών εισόδων), ενώ υποστηρίζει DSD64 και DSD128 και όλα τα συνήθη αρχεία (περιλαμβανόμενων των MP3, AAC, WAV, FLAC και ALAC). Η συσκευή είναι συμβατή με τα πρότυπα UPnP και DLNA, μπορεί να πραγματοποιήσει streaming διαδικτυακού ραδιοφώνου (και μέσω υπηρεσιών όπως το Spotify). Η σύνδεση με το δίκτυο μπορεί να γίνει είτε ενσύρματα (Ethernet) είτε μέσω WiFi/AirPlay.
Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται στο ψηφιακό πεδίο και ο χρήστης έχει στην διάθεσή του δύο ζεύγη single ended εξόδων (RCA), μια μέσω κυκλώματος απομόνωσης η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις συσκευές και μια χωρίς τη μεσολάβηση κυκλωμάτων, απευθείας συνδεδεμένη με το κύκλωμα μετατροπής d/a, η οποία διαθέτει σχετικώς υψηλή αντίσταση εξόδου (625Ω) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συσκευές που έχουν μετασχηματιστές εισόδου (όπως ο τελικός Rate). Η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με καλώδια χύτευσης Ohno (OCC) και οι ακροδέκτες έχουν επίστρωση Ροδίου.
Ο τελικός Rate βασίζεται σε ένα σασί με διαστάσεις παρόμοιες αυτού του R2R, έτσι ώστε να δημιουργεί με αυτόν ένα ενιαίο σε αισθητική σύστημα. Βασίζεται σε στάδιο ισχύος τάξης D, το οποίο υλοποιείται από μονολιθικό ολοκληρωμένο της Texas Instruments (η Acuhorn αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την ισχυρότερη λύση της Texas). Το τροφοδοτικό προέρχεται απευθείας από την Vicopower και το στάδιο εισόδου της συσκευής χρησιμοποιεί μετασχηματιστές της Lundahl. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με βηματικό εξασθενητή (με βήμα 3dB) ο οποίος αποτελείται από αντιστάσεις SMD (Welwyn Nichrome). Ο Rate αποδίδει 150W ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω και διαθέτει δύο εισόδους οι οποίες επιλέγονται με διακόπτη στην πίσω πλευρά. Και εδώ η εσωτερική καλωδίωση είναι OCC και τα βύσματα με επίστρωση Ροδίου.
Οι δύο συσκευές είναι διαθέσιμες και οι τιμές που δίνει η Acuhorn είναι €3.600,- (R2R) και €2.500,- (Rate).