Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Πέμπτη, 28/09/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Το Triton Reference της GoldenEar στην Ελληνική αγορά.

Το Triton Reference στην Ελληνική αγορά.
2017/09/18

Είναι πολύ πιθανόν κάποιος να μην γνωρίζει τον Sandy Gross, ακόμη και αν ασχολείται συστηματικά με το audio, ίσως επειδή οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε ήταν (και εν πολλοίς, παραμένουν) μάλλον χαμηλών τόνων. Έχοντας συνεργαστεί με την Polk Audio, την Definitive Technology και την GoldenEar, εκτελώντας μάλιστα και χρέη προέδρου και CEO στις δύο τελευταίες, έχει αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από μάχιμος στον χώρο της υψηλής πιστότητας, κάτι που αποδεικνύεται και από την σαφή σφραγίδα που αφήνει στα προϊόντα και την προσέγγιση των κατασκευαστών με τους οποίους συνεργάζεται (οι παρατηρητικοί, θα βρουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των ηχείων της Definitive και της GoldenEar και αυτό δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο).
Αυτό πάντως που είναι το πλέον ενδιαφέρον στην περίπτωση του Gross (και σχετίζεται άμεσα με το Triton Reference που είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε) είναι η φιλοσοφία του γύρω από την κοστολόγηση των προϊόντων. Η βασική του θέση, εκπεφρασμένη συχνά σε συνεντεύξεις, είναι να “κάνει το High End προσιτό”, κάτι που φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να επιτυγχάνει συστηματικά.
Το GoldenEar Triton Reference που παρουσιάστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, δεν είναι ένα εντυπωσιακό από την άποψη της φυσικής παρουσίας ηχείο. Με ύψος κατά τι μικρότερο του 1.5 μέτρου, πλάτος μπάφλας κοντά στα 20 εκατοστά και μαύρο φινίρισμα λάκας, θα είναι εύκολο να “εξαφανιστεί” ακόμη και σε έναν μικρό σχετικώς χώρο. Βέβαια, με βάθος σχεδόν μισό μέτρο, ήταν εμφανές ότι η καμπίνα του Reference έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να αποκαλύψει και, πράγματι, η παρουσίαση δεν μας απογοήτευσε.
Σε γενικές γραμμές το Triton Reference είναι μια άσκηση επέκτασης της βασικής αρχιτεκτονικής που φαίνεται να συμπαθεί ιδιαίτερα ο Gross στα όριά της. Είναι μια τρίδρομη σχεδίαση με ενεργό κλάδο χαμηλών συχνοτήτων, βασισμένη σε μια κεφαλή με συστοιχία D'Appolito, η οποία περιλαμβάνει ένα τουίτερ με αναδιπλωμένο ribbon τοποθετημένο μεταξύ δύο μιντ/γούφερ 6 ιντσών που σχεδίασε ειδικά η GoldenEar για το συγκεκριμένο ηχείο. Το πακέτο των τριών μεγαφώνων βρίσκεται σε δικό του, ξεχωριστό, θάλαμο του οποίου οι πλευρές δεν είναι παράλληλες και οδηγείται από ένα φίλτρο γραμμικής φάσης (με ποιοτικά υλικά, όπως αναφέρει η εταιρία). Επιπροσθέτως, έχει γίνει αντιστάθμιση της εμπέδησης με δικτύωμα zobel στο τουίτερ. Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από τρία οβάλ γούφερ (6x10 ιντσών) τα οποία οδηγούνται από έναν τελικό ενισχυτή με στάδιο εξόδου σε τάξη D και ισχύ (ανά ηχείο) 1.800W. Η λειτουργία του ενισχυτή υποβοηθείται από έναν ψηφιακό επεξεργαστή. Η φόρτιση των γούφερ γίνεται με τέσσερις παθητικούς ακτινοβολητές (δύο ανά πλευρά του κάθε ηχείου) και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Η GoldenEar δίνει κάτω όριο τα 12Hz και ευαισθησία πάνω από 93dΒ!
Για τις ανάγκες της παρουσίασης, το Triton Reference είχε τοποθετηθεί σε έναν από τους χώρους ακρόασης του Βιντεορυθμού (ο οποίος αντιπροσωπεύει τον συγκεκριμένο κατασκευαστή) και οδηγήθηκε από τον ολοκληρωμένο ενισχυτή της Electrocompaniet. Αν και δεν μπορεί κανείς να κρίνει ένα ηχείο σε άγνωστες συνθήκες, μάς έγινε σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων (ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν του το εντελώς λογικό μέγεθός του) και, το κυριότερο, διαθέτει πολύ μεγάλα δυναμικά περιθώρια, χωρίς να παρουσιάζει το παραμικρό ίχνος συμπίεσης ή αλλαγής της συμπεριφοράς σε υψηλές στάθμες. Ακούστηκε γρήγορο, διαυγές και ακριβές, χωρίς να γίνεται σκληρό και φάνηκε ότι πρόκειται για μια all-around σχεδίαση που δεν “επιλέγει” μουσικά είδη και δεν φτιασιδώνει το πρόγραμμα, την οποία αξίζει να ακούσει κανείς αν αναζητά ένα κορυφαίο ηχείο με λογική τιμή.

Το Triton Reference στην Ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα με την παρουσίαση του Triton Reference (η οποία αποτέλεσε και το κεντρικό γεγονός), o Βιντεορυθμός ανακοίνωσε την αντιπροσώπευση στην ελληνική αγορά της εταιρίας The Chord Company. Η The Chord (για να μην την συγχέουμε την, επίσης βρετανική, Chord Electronics) εξειδικεύεται στα καλώδια και έχει μια εντυπωσιακή σειρά προϊόντων που ξεκινά από εντελώς “εισαγωγικά” προσιτά καλώδια (σειρά C-Series με τιμές της τάξης των δεκάδων ευρώ) και καλύπτει ομαλά όλη το εύρος τιμών φθάνοντας σε μεγάλα μοντέλα καλωδίων τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν κορυφαία συστήματα (σειρά ChordMusic).
Από τα πλέον συζητημένα προϊόντα της The Chord είναι η σειρά Sarum T, η οποία χρησιμοποιεί ένα διηλεκτρικό που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία (και δεν χρησιμοποιείται, κατά τα λεγόμενά της, από άλλους κατασκευαστές), το Taylon. Η Sarum T βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική που ονομάζεται Tuned Aray και μάλιστα στην κορυφαία εκδοχή της η οποία ονομάζεται Tuned/Super Aray. Η εταιρία γενικώς αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική αυτή και ο τεχνικός διευθυντής της, Nigel Finn, αρκείται, σε συνεντεύξεις του, να επικεντρώνεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει, έχουμε, ωστόσο, σχηματίσει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποια τεχνική βελτίωσης των χαρακτηριστικών γραμμής μεταφοράς του κάθε καλωδίου, ξεκίνησε από τα ψηφιακά interconnects της The Chord και επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα προϊόντα της. Η The Chord φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην θωράκιση των καλωδίων από υψίσυχνους θορύβους, θεωρώντας ότι το περιβάλλον στο οποίο καλούνται πλέον να λειτουργήσουν είναι αρκετά φορτωμένο από αυτούς, λόγω των ψηφιακών συσκευών. Αρκετά ενδιαφέρουσα φαίνεται και η εφαρμογή της αρχιτεκτονικής Tuned Aray σε καλώδια Ethernet (τα οποία γίνονται με τον τρόπο αυτό κατευθυντικά, οπότε η εταιρία τα ονομάζει, απλώς, streaming cables) στα οποία ο Finn φαίνεται να πιστεύει πολύ. Τα σχετικά προϊόντα, μάλιστα, χρησιμοποιούν συνδέσεις με παραδοσιακή κόλληση και όχι συμπίεση (crimping) των αγωγών στα αντίστοιχα βύσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Triton Reference και τα προϊόντα των GoldenEar και The Chord Company, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αντιπρόσωπο στην ελληνική αγορά, Βιντεορυθμός Α.Ε.

info: Βιντεορυθμός Α.Ε., τηλ.: 210-642.3000, http://www.videorythmos.gr/, https://www.goldenear.com/, https://www.chord.co.uk/