Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Παρασκευή, 22/09/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Crimson Stradivarius: Δια χειρός van den Hul.

Crimson Stradivarius: Δια χειρός van den Hul.
2017/06/22, [δ.τ.]

Αυτή η ειδική έκδοση της κορυφαίας κεφαλής από τον Ολλανδό κατασκευαστή είναι, φυσικά, χειροποίητη, με την προσωπική επιμέλεια του, όπως και οι περισσότερες κεφαλές του. Ωστόσο, η “Stradivarius” κάνει ένα ακόμη βήμα, υποκείμενη σε μια ειδική επεξεργασία με βερνίκι, που θυμίζει αρκετά την μυστική διαδικασία κατασκευής των θρυλικών μουσικών οργάνων.
Τα έγχορδα, βιολιά, βιόλες και τσέλο που κατασκεύαζε η οικογένεια Stradivari κατά την διάρκεια του 17ου και του 18ου αιώνα όφειλαν τον εξαιρετικό τους ήχο σε μια επεξεργασία η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, περιελάμβανε ένα ειδικό, μυστικό ακόμη και σήμερα στη σύνθεσή του, βερνίκι. Την ίδια λογική φαίνεται να εφαρμόζει και ο A.J. van den Hul στην περίπτωση της Crimson Stradivarius, μια ειδική έκδοση της κεφαλής κινητού πηνίου της VDH, το ξύλινο κέλυφος της οποίας υπόκειται σε μια παρόμοια επεξεργασία, για την οποία δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του γεγονότος ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε χρόνο. Κάθε στρώση του βερνικιού απαιτεί περίπου δύο μήνες για να στεγνώσει πλήρως και, συνολικά, απαιτούνται τρεις στρώσεις, με άλλα λόγια κάθε κεφαλή απαιτεί έξι μήνες για να κατασκευαστεί.
Ο van den Hul αναφέρει ότι το ειδικό βερνίκι που χρησιμοποιεί “μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιούσε ο Antonio Stradivari στα μουσικά του όργανα” χωρίς φυσικά να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την απόδοση της κεφαλής, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, σχετίζεται με το πώς απορροφώνται τα στάσιμα κύματα που δημιουργούνται στο κέλυφος, από τον συνδυασμό του μαλακού ξύλου και της περισσότερο σκληρής, από το βερνίκι, επιφάνειάς του.
Κατά τα λοιπά, η Crimson Stradivari φαίνεται να είναι μια ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση της αρχικής Crimson, με μεγαλύτερη ευαισθησία, καλύτερο διαχωρισμό καναλιών και καλύτερο tracking. Παραμένει, φυσικά, μια κεφαλή με γεννήτρια κινητού πηνίου (με περιελίξεις από χρυσό 24 καρατιών, στέλεχος από Βόριο και μαγνητικό σύστημα από κράμα Σαμαρίου - Κοβαλτίου).
Η κεφαλή κατασκευάζεται κατόπιν παραγγελίας και ο αγοραστής μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να ταιριάζει πλήρως στο σύστημά του. Το customizing αφορά στην ενδοτικότητα, το μήκος του στελέχους και την αντίσταση. Η VDH προσφέρει έναν δωρεάν έλεγχο μετά από 200 ώρες λειτουργίας. Είναι διαθέσιμη σε τρία χρώματα φυσικού ξύλου και με κέλυφος από πολυκαρβονικό υλικό.

info: The Maestros by Εxclusive Audio, τηλ.: 210-671.0851, https://www.exclusiveaudio.gr, http://www.vandenhul.com/