Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Πέμπτη, 09/02/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Νέος δίσκος-τεστ από την Ortofon.

Νέος δίσκος-τεστ από την Ortofon.
2017/01/25, [εταιρικό website]

Ίσως ο πλέον γνωστός δίσκος για την δοκιμή ενός συστήματος πλατό-βραχίονα-κεφαλής, ο “Test Record” της Ortofon, κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση με σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πρώτη χάραξη. Όσοι θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω για το αναλογικό τους σύστημα, τώρα έχουν ένα καινούριο εργαλείο.
Η σημαντικότερη διαφορά του νέου δίσκου είναι η απουσία, από το b-side, των μουσικών τρακ. Αν και αυτή η επιλογή της Ortofon σίγουρα θα δυσαρεστήσει κάποιους, έχει μία λογική καθώς οι καλές χαράξεις, σήμερα, είναι αρκετές και σχετικώς εύκολο να βρεθούν (σε αντίθεση με τα 80s'). Ο δίσκος, όπως και ο προηγούμενος, έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε σύστημα διαθέτει είσοδο με αποέμφαση RIAA και περιλαμβάνει 15 συνολικά τρακ, τα οποία επαναλαμβάνονται στις δύο πλευρές. Η προσέγγιση αυτή είναι δανεισμένη από την αντίστοιχη τακτική που χρησιμοποιούσαν οι “pro” δίσκοι-τεστ, επειδή η διαδικασία της δοκιμής και της ευθυγράμμισης της κεφαλής και του βραχίονα είναι επαναλαμβανόμενη και συχνά προκαλεί φθορές στην επιφάνεια του δίσκου.
Τα τέσσερα πρώτα τρακ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της απόκρισης συχνότητας του συστήματος. Έχουν γραμμική χάραξη και είναι λογαριθμικές σαρώσεις συχνότητας με εύρος 800Hz-50kHz και ακρίβεια που φθάνει τα ±1.5dB. Ακολουθούν τέσσερα τρακ με συχνότητα 1kHz, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δοκιμές όπως ο έλεγχος της σωστής σύνδεσης των καναλιών, της ισορροπίας και της ακρίβειας στην ταχύτητα περιστροφής. Ο δίσκος περιλαμβάνει ακόμη έξι τρακ με σήμα συχνότητας 315Hz, τα οποία είναι κατάλληλα για την αξιολόγηση της αναγνωστικότητας του συστήματος (στο οριζόντιο επίπεδο), σε διαφορετικές στάθμες. Τα ίδια σήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον έλεγχο και την ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης. Ο δίσκος, τέλος, περιλαμβάνει ένα ακόμη τρακ διαμορφωμένο με τετραγωνικό σήμα περιόδου 2.7mS και λόγο on/off 3:7, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με έναν παλμογράφο για τον έλεγχο των συνδέσεων της κεφαλής.
Ο δίσκος είναι ήδη διαθέσιμος, τόσο στο e-shop της εταιρίας όσο και μέσω των κατά τόπους εξουσιοδοτημένων dealers.

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.52, http://www.orpheusaudio.gr/, https://www.ortofon.com/