Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Πέμπτη, 22/09/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.

Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.
2017/09/08

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση η οποία έγινε στο Studio Hi-Fi Diapason του Χρήστου Κοψιά, η Nordost παρουσίασε -επί ελληνικού εδάφους- τη νέα κορυφαία σειρά καλωδίων Odin 2 καθώς επίσης και μια σειρά από συσκευές βελτίωσης της τροφοδοσίας και τη σειρά αντικραδασμικών Sort. Η παρουσίαση έγινε από τον Dennis Bonotto της Nordost ενώ την εισαγωγή στο... θέμα, ανέλαβαν οι Μάκης Ρεμπούτσικας (Orpheus Audio) και ο οικοδεσπότης Χρήστης Κοψιάς.
Η διαδικασία της παρουσίασης ακολούθησε την προσφιλή τακτική της εταιρίας, η οποία περιέλαβε μια μικρή περιγραφή του κάθε προϊόντος και εκτεταμένη επίδειξη της επίδρασής του στο ηχητικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά συστήματα, με το πρώτο να περιλαμβάνει τα ηχεία Wilson Alexia, οδηγούμενα από τελικούς Burmester 911, με προενισχυτή τoν Burmester 088 και ψηφιακή πηγή την τριάδα dCS Scarlatti (CD player), Vivaldi (DAC) και Rossini (Clock) και το δεύτερο να περιλαμβάνει τα ηχεία Cardeas Plus της Audio Physic, οδηγούμενα από τελικούς MB 185 της VTL, με προενισχυτή το TL 5.5 της ίδιας εταιρίας και πηγή το Rossini της dCS.

Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση των Odin 2, ο Bonotto επικεντρώθηκε στις διαφορές τους σε σχέση με το αρχικό Odin, ένα ήδη κορυφαίο καλώδιο, αναφέροντας, καταρχήν, ότι η νέα σειρά έχει περισσότερους και μεγαλύτερης διατομής κλώνους αλλά έδωσε, βεβαίως, μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατασκευή του, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dual Mono-Filament. Τα καλώδια της σειράς Odin 2 βασίζονται στην γνωστή “φλατ” αρχιτεκτονική της εταιρίας, με κάθε αγωγό (από επαργυρωμένο χαλκό εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας) να είναι περιελίσσεται, σε μορφή διπλής έλικας, γύρω από έναν πυρήνα FEP (ένα είδος τεφλόν που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για επεξεργασία μέσω διέλασης). H τελική μόνωση του καλωδίου γίνεται, επίσης με έναν μανδύα από FEP και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Nordost, είναι ότι, στην πράξη, το διηλεκτρικό του καλωδίου είναι ο αέρας. Αυτή η τεχνική, αναφέρει η εταιρία, βελτιώνει, τόσο τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του καλωδίου (ταχύτητα διάδοσης) όσο και τα μηχανικά χαρακτηριστικά του (απόσβεση). Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο στο οποίο η σειρά Odin 2 διαφοροποιείται από την Odin, είναι ο τερματισμός των καλωδίων, ο οποίος γίνεται πλέον με custom βύσματα της εταιρίας και όχι με βύσματα της Furutech ή άλλα παρόμοια προϊόντα γενικής χρήσης. Ο Bonotto ανέφερε ότι τα βύσματα που έχει σχεδιάσει η Nordost είναι προσαρμοσμένα ακριβώς στις ιδιαιτερότητες του Odin 2, επομένως εξασφαλίζουν σωστότερο τερματισμό και καλύτερη μηχανική συμπεριφορά και αντοχή. Προσοχή έχει δοθεί, επίσης, στα μήκη των καλωδίων τα οποία είναι βελτιστοποιημένα ώστε να έχουν την καλύτερη απόδοση. Η σειρά θα περιλαμβάνει αναλογικά και ψηφιακά interconnects, καλώδιο βραχίονα, καλώδιο ηχείων και καλώδιο τροφοδοσίας.

Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.

Η Nordost παρουσίασε, επίσης, της σειρά QKore το σύστημα βελτίωσης των συνθηκών γείωσης ενός συστήματος που είδαμε, για πρώτη φορά, στο εφετινό σόου του Μονάχου. Η αρχή λειτουργίας των προϊόντων της σειράς, όπως την περιγράφει η ίδια η Nordost, βασίζεται στην ιδέα μιας παράλληλης “καθαρής γείωσης λειτουργίας”, δηλαδή του σημείου που δημιουργεί το δυναμικό αναφοράς των 0V σε ένα σύστημα τόσο πριν από τους μετασχηματιστές τροφοδοσίας (στην πλευρά του δικτύου τροφοδοσίας, δηλαδή, χωρίς όμως να αντικαθιστά την ανάγκη χρήσης αγωγού γείωσης ασφαλείας), όσο και μετά από αυτούς, στην πλευρά των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Το κάθε σασί περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένα μέρη και παθητικά φίλτρα για να οδηγεί τον υψίσυχνο θόρυβο και τα μαγνητικά πεδία μακρυά από τις συσκευές, ανέφερε ο Bonotto. Ειδικά σχεδιασμένα καλώδια (QKore Wire) αναλαμβάνουν τις ηλεκτρικές συνδέσεις με το υπόλοιπο σύστημα. Την στιγμή αυτή είναι διαθέσιμα το QKore1 (για χρήση με πολύπριζα, συνδέεται στην πλευρά της υψηλής τάσης), το QKore3 (με τρεις θέσεις γείωσης, συνδέεται στην πλευρά του δευτερεύοντος του μετασχηματιστή, δηλαδή στην πλευρά των ηλεκτρονικών) και το QKore6, με έξι θέσεις γείωσης, πέντε στην πλευρά του δευτερεύοντος και μια στην πλευρά του πρωτεύοντος, για την πλήρη εφαρμογή της ιδέας σε ένα σύστημα (υποστηρίζοντας μάλιστα και αρχιτεκτονικές μονομπλόκ, όπου χρησιμοποιείται ένα σασί/τροφοδοτικό ανά κανάλι).

Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.

Στο κομμάτι των αξεσουάρ, η παρουσίαση περιέλαβε επίδειξη του συστήματος QX (Power Purifier) το οποίο χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της τροφοδοσίας ενός συστήματος (χωρίς να υπάρχει ηλεκτρική σύνδεση με την γραμμή τροφοδοσίας), των πολύπριζων QBase και των βελτιωτικών τροφοδοσίας Qv2 Line Harmonizer και Qk1 Enhancer. Σύμφωνα με τις περιγραφές της εταιρίας, το Harmonizer είναι ένα ενεργό σύστημα καταστολής ηλεκτρικών θορύβων υψηλής συχνότητας το οποίο βασίζεται στην συγχρονισμένη με το δίκτυο δημιουργία ενός σήματος που υπερτίθεται της τάσης τροφοδοσίας, βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά θορύβου της, ενώ το Enhancer είναι ένα παθητικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε ένα συντονισμένο κύκλωμα για να δημιουργήσει ένα πεδίο το οποίο έχει θετικές επιπτώσεις στην γραμμή τροφοδοσίας. Και τα δύο προϊόντα τοποθετούνται “παράλληλα” με το σύστημα, επομένως δεν αναμένεται να εισάγουν προβλήματα στα τροφοδοτικά που ακολουθούν και, επιπροσθέτως, μπορούν να τοποθετηθούν, πρακτικώς, οπουδήποτε στην γραμμή τροφοδοσίας, ένα ή και περισσότερα μαζί.

Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Bonotto δεν παρέλειψε να δείξει δύο από τα προϊόντα της σειράς εξαρτημάτων στήριξης Sort, το Kone, μια σύνθετη κατασκευή μηχανικής γείωσης (μεταφοράς δηλαδή των ενδογενών κραδασμών έξω από το σασί της συσκευής) η οποία είναι διαθέσιμη σε τέσσερα διαφορετικά υλικά και το Lift, ένα σύστημα στήριξης καλωδίων (και ανύψωσής τους από το δάπεδο), το οποίο αποτελείται από μια βαριά βάση κατασκευασμένη από αλουμίνιο και ένα ειδικά διαμορφωμένο ελαστικό μέρος, κατασκευασμένο από τιτάνιο καλυμμένο με FEP το οποίο αποτελεί και τον μηχανισμό στήριξης, κατάλληλο τόσο για συμβατικά, κυλινδρικά, καλώδια όσο και για τα επίπεδα καλώδια της Nordost.

Nordost: Παρουσίαση των Odin 2 και Q Kore στην Ελλάδα.

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/, Studio Hi-Fi Diapason, τηλ.: 210-9765.076, https://www.diapasonhifi.gr/, http://www.nordost.com/