Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Παρασκευή, 10/02/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


North Star Magnifico: Οι πρώτες πληροφορίες.


North Star Magnifico: Οι πρώτες πληροφορίες.
2017/02//06, [δ.τ.]

Ο γνωστός κατασκευαστής από την Ιταλία, παρουσίασε το νέο CD transport Magnifico, μία συσκευή η οποία προσφέρει την δυνατότητα για upsampling τόσο σε PCM όσο και σε DSD. Οι πρώτες πληροφορίες (και οι σχετικές φωτό) έχουν ήδη “διαρρεύσει”! Στην πραγματικότητα, οι Ιταλοί κρατάνε, προς το παρόν, κλειστά τα χαρτιά τους και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Magnifico δεν υπάρχει ούτε στον δικτυακό τόπο της εταιρίας. Ιδού τι γνωρίζουμε.
Το transport χρησιμοποιεί έναν top-loading μηχανισμό για την φόρτωση του δίσκου και βασίζεται σε ηλεκτρονικά της Stream Unlimited για τον έλεγχο των μηχανικών μερών και την αρχική επεξεργασία του σήματος. Διαθέτει τρεις ψηφιακές εξόδους, μια ομοαξονική με βύσμα RCA και μια AES/EBU (XLR) καθώς επίσης και μια έξοδο I2S για την σύνδεση κάποιας συμβατής συσκευής (σίγουρα οι DAC της Northstar θα είναι συμβατοί, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο για άλλους μετατροπείς, ακόμη και αν έχουν είσοδο I2S υλοποιημένη με το ίδιο βύσμα RJ45, πρέπει να το επιβεβαιώσει όποιος ενδιαφέρεται).
Το I2S, ή Inter Ic Sound bus, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι μια λύση που σχεδίασε η Philips για την μεταφορά σημάτων ψηφιακού audio μεταξύ των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μιας συσκευής και παρουσιάστηκε στην απαρχή των ψηφιακών συστημάτων ήχου. Είναι ένας δίαυλος τριών αγωγών ο οποίος περιλαμβάνει το σήμα Word Clock (το σήμα χρονισμού που καθορίζει το sample rate και το κανάλι του οποίου τα δεδομένα μεταδίδονται κάθε στιγμή), το σήμα χρονισμού των δεδομένων (Serial Clock, ένα σήμα πολλαπλάσιο του word clock που καθορίζει τον ρυθμό ροής των ίδιων των δεδομένων) και, τέλος, το σήμα των δεδομένων (Serial Audio Data) που περιλαμβάνει τις πληροφορίες για το κωδικοποιημένο μουσικό σήμα. Όλα τα ολοκληρωμένα που επεξεργάζονται ψηφιακό audio υποστηρίζουν την σύνδεση αυτή, αλλά το ερώτημα είναι το γιατί θα θέλαμε να την χρησιμοποιήσουμε και έξω από την συσκευή. Ο λόγος είναι απλός: Είναι το μοναδικό πρωτόκολλο μεταφοράς σήματος audio που μεταφέρει σε ανεξάρτητη γραμμή το clock! Με άλλα λόγια, από την πλευρά του μετατροπέα δεν χρειάζεται να “ανασύρουμε” το σήμα χρονισμού χρησιμοποιώντας PLL, μνήμες και άλλα τεχνάσματα. Αυτό μας επιτρέπει να οδηγήσουμε το σήμα απευθείας στους μετατροπείς D/A χωρίς τη μεσολάβηση του κλασικού interface S/PDIF απαλλάσσοντάς μας από μια πηγή jitter.
Στην περίπτωση του Magnifico, το I2S επιτελεί μια ακόμη λειτουργία, μεταφέρει upsampled streams DSD. Η συσκευή μπορεί να πραγματοποιήσει upsampling σε PCM μέχρι τα 384kHz και DSD μέχρι τα x256 και μάλιστα, μέσω του τηλεχειριστηρίου επιτρέπει στον χρήστη να επιλέγει τον αλγόριθμο που θέλει σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας έτσι τις συγκρίσεις.
Τα τροφοδοτικά είναι ξεχωριστά για το μηχανικό μέρος και τα κυκλώματα χειρισμού του ψηφιακού σήματος, ενώ υπάρχει και θύρα USB για πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις.

info: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508 (210-964.9420 για την Αθήνα), http://www.akoustiki-kritis.com/, http://www.northstar.it/