Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/03/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Ballfinger Μ 063: Το πρώτο νέο open reel εδώ και είκοσι χρόνια!

Ballfinger Μ 063: Το πρώτο νέο open reel εδώ και είκοσι χρόνια!
2017/02/16, [επίσημο website]

Αν και είναι δύσκολο να το πει κανείς με βεβαιότητα, το πιθανότερο είναι ότι το M 063 της Γερμανικής Ballfinger είναι το πρώτο μαγνητόφωνο open reel που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, ως καινούριο προϊόν, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια. Και φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή με pro και audiophile προεκτάσεις...
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κατασκευαστής στην δημοσιότητα, το μαγνητόφωνο βασίζεται σε ένα σασί από αλουμίνιο επάνω στο οποίο προσαρμόζονται όλα τα μηχανικά μέρη και τα ηλεκτρονικά και είναι κατάλληλο τόσο για οριζόντια όσο και για κατακόρυφη τοποθέτηση, ενώ είναι έτοιμο και για προσαρμογή σε τυποποιημένο ρακ 19 ιντσών, χωρίς μάλιστα ειδικό κιτ.
Το M 063 είναι συμβατό με ταινίες 1/4 της ίντσας, είναι συσκευή 2-track και μπορεί να φορτωθεί με reels διαμέτρου μέχρι 10.5 ίντσες, υποστηρίζοντας και την υψηλή ταχύτητα των 15ips. Η επαγγελματική πλευρά της συσκευής φαίνεται από τον ψηφιακό μετρητή της ταινίας, ο οποίος είναι βαθμονομημένος σε χρόνο με ανάλυση εκατοστού του δευτερολέπτου και προσαρμόζεται αυτόματα στην ταχύτητα που επιλέγεται κάθε φορά. Οι κινήσεις του τρανσπόρτ ελέγχονται από μικροεπεξεργαστή και ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ταχύτητες γρήγορης περιέλιξης καθώς και μια ειδική λειτουργία για περιέλιξη ταινιών προς αρχειοθέτηση, η οποία εφαρμόζει μεγαλύτερη τάση στην ταινία.
Τα ηλεκτρονικά του M 063 βασίζονται σε μια αρχιτεκτονική αρθρωμάτων η οποία εξασφαλίζει πολύ μικρές διαδρομές σήματος και τα κυκλώματα υλοποιούνται από διακριτά εξαρτήματα. Χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, η Ballfinger αναφέρει ότι οι τοπολογίες είναι χαμηλού θορύβου και χαμηλής παραμόρφωσης (ultra-linear). Κατά την εγγραφή, η συσκευή χρησιμοποιεί την καμπύλη ισοστάθμισης CCIR, ενώ ο χρήστης -κατά την αναπαραγωγή- μπορεί να επιλέξει μεταξύ των καμπυλών ισοστάθμισης CCIR και NAB.
Το Μ 063 είναι μια σχεδίαση άμεσης οδήγησης, κάτι που σημαίνει ότι κάθε άξονας (περιέλιξης ή κάπσταν) έχει τον δικό του κινητήρα με άμεση σύμπλεξη. Η ισχύς του βασικού κινητήρα ο οποίος οδηγεί το κάπσταν είναι 65W και η εταιρία αναφέρει ότι η επιλογή αυτή (ισχύς σημαντικά μεγαλύτερη της απαιτούμενης) προσφέρει καλύτερες δυνατότητες ελέγχου. Έτσι, αντί να ακολουθείται η συνήθης διαδικασία εμπλοκής (επαφή του τροχού πίεσης στο κινούμενο κάπσταν), επιλέγεται μια πιο σύνθετη, όπου η επαφή τροχού/κάπσταν γίνεται με τον τελευταίο ακίνητο και εν συνεχεία γίνεται σταδιακή επιτάχυνση της ταινίας με την βοήθεια του μικροεπεξεργαστή. Ο έλεγχος των στροφών γίνεται μέσω PLL και το σύστημα πέδησης της ταινίας περιλαμβάνει μηχανικά και ηλεκτρικά φρένα.