Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/06/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOW TO►ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ►ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

AV BLOG 

SITE MAP

 
  Παθητικοί (passive) προενισχυτές

Προενισχυτής και "παθητικός" βεβαίως, δεν γίνεται.  Ενας παθητικός προενισχυτής είναι στην ουσία ένας απλός εξασθενητής/δρομολογητής, δηλαδή μία συσκευή που περιλαμβάνει επιλογείς εισόδων και εγγραφής καθώς και έναν εξασθενητή για την ρύθμιση της στάθμης.

Tα Βασικά, Ρυθμιστικά στάθμης και ισορροπίας,  Βηματικοί εξασθενητές (attenuators),  Ρυθμιστικά τονικότητας, Προενίσχυση phono, Περιθώρια  υπερφόρτωσης (overload), Παθητική προενίσχυση.

 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο παθητικός προενισχυτής έχει το βασικό πλεονέκτημα της απλότητας, αφού δεν περιλαμβάνει τροφοδοτικό και ενεργά στάδια, άρα δεν μπορεί να εισάγει μη γραμμικές παραμορφώσεις (ΤΗD και IMD). Mία συνήθης τεχνοοικονομική επιλογή είναι η επένδυση ενός σημαντικού μέρους του κόστους ενός αντίστοιχου active προενισχυτή σε ένα κορυφαίο ρυθμιστκό στάθμης και σε κορυφαία εσωτερική καλωδίωση.  Ωστόσο, ο παθητικός προενισχυτής δεν είναι άμοιρος προβλημάτων, το κυριώτερο των οποίων είναι η απουσία απομόνωσης ανάμεσα στην πηγή και τον τελικό ενισχυτή.  Το σχήμα, μάλιστα, δείχνει ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσχερής.
Eνας παθητικός εξασθενητής "βλέπει" στην είσοδό του την χωρητικότητα των καλωδίων από την πηγή και την αντίσταση εξόδου της πηγής και στην έξοδό του την χωρητικότητα των καλωδίων πρός τον τελικό και την αντίσταση εισόδου του τελικού.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Eδώ, φαίνεται η κατάσταση που υφίσταται ανάμεσα σε μία πηγή και έναν τελικό ενισχυτή όταν παρεμβληθεί ένας παθητικός εξασθενητής.  Θεωρώντας ότι τα καλώδια σύνδεσης έχουν μόνο μία παρασιτική χωρητικότητα (αυτήν λόγω της μόνωσης που δρά ως διηλεκτρικό) και μηδενική ωμική αντίσταση και ότι τόσο η πηγή όσο και ο τελικός αλλά και ο ίδιος ο εξασθενητής δεν έχουν παρασιτικές χωρητικότητες, το κύκλωμα που προκύπτει είναι ήδη αρκετά σύνθετο για να θεωρηθεί ότι δεν έχει επίδραση, και μάλιστα μεταβλητή ανάλογα με την θέση του εξασθενητή.  Η ουσία είναι ότι ο παθητικός ενισχυτής είναι κατά περίπτωση μία κορυφαία επιλογή, υπό την προυπόθεση ότι τόσο η πηγή, όσο και ο τελικός όσο και τα καλώδια σύνδεσης είναι απολύτως ελεγχόμενα, απαίτηση που δημιουργεί ούκ ολίγα προβλήματα.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Tα Βασικά H δομή ενός προενισχυτή. Επιλογή εισόδων, tape monitoring.

Ρυθμιστικά στάθμης και ισορροπίας Iσως το βασικότερο ρυθμιστικό όλου του συστήματος είναι το "Volume".

Βηματικοί εξασθενητές (attenuators) Mια πολυσυζητημένη προσέγγιση σε ένα όχι και τόσο γνωστό πρόβλημα....

Ρυθμιστικά τονικότητας Εντάξει, δεν είναι ακριβώς ό,τι πιο hot αυτή την περίοδο αλλά καλό είναι να γνωρίζει κανείς
Προενίσχυση phono, ή γιατί μπορεί να πετάξετε στα σκουπίδια τα χρήματα που στοίχισε το πανάκριβο πλατό σας.
Περιθώρια  υπερφόρτωσης (overload) Γιατί ένας καλός προενισχυτής έχει μέγιστη στάθμη εξόδου 10V, όταν σχεδόν όλοι οι τελικοί έχουν ευαισθησία 1V;
Παθητική προενίσχυση Τι απλούστερο; Χωρίς ενισχυτικά στοιχεία δεν έχεις παραμορφώσεις. Χμμμ...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr