Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/11/2003 


english abstract

WEGA theatre

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΗOW TO►ΟΘΟΝΕΣ FLAT PANEL► ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ...

AV BLOG 

SITE MAP

Οθόνες Flat Matrix
Πώς να διαλέξει κανείς...
Είναι κατ' αρχήν προφανές, ότι δεν τίθεται θέμα απόλυτης υπεροχής της μίας ή της άλλης τεχνολογίας.  Είναι βέβαιο ότι στην αγορά υπάρχουν καλές οθόνες που χρησιμοποιούν και τις δύο τεχνολογίες, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι να επικεντρωθεί κανείς στα εγγενή χαρακτηριστικά και στο πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν  την αγορά μίας  επίπεδης οθόνης.

Eισαγωγή
Οι Βασικές Εννοιες
Οθόνες LCD
Οθόνες Plasma
Πώς να Διαλέξετε...
Περί Τοποθέτησης των οθονών Flat Matrix

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Σε αυτή τη σελίδα: Μεγέθη και κόστος, Αξιοπιστία: Αντοχή στο χρόνο, Image Retention και Burn-In, Eυκολία επισκευής, Αξιολόγηση της Ποιότητας της Εικόνας: Λόγος Αντίθεσης, Φωτεινότητα, Ακρίβεια Χρωμάτων, Ταχύτητα, Γωνία θέασης, Συμπεράσματα.
Μεγέθη και κόστος.
Παρά το γεγονός ότι οι οθόνες LCD έχουν κάνει σημαντικά βήματα τελευταίως με προιόντα των οποίων η διαγώνιος... τρομάζει, αν συνδιάσει κανείς κόστος απόκτησης και μέγεθος διαγωνίου, οι οθόνες Plasma δείχνουν περισσότερο συμφέρουσες καθώς ως τεχνολογία είναι περισσότερο ώριμη.  Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι οι οθόνες  Plasma είναι σημαντικά βαρύτερες, ελαφρώς βαθύτερες και περισσότερο ενεργοβόρες και θορυβώδεις από τις αντίστοιχες LCD.  Με βάση τα παραπάνω, για δεδομένη, μεγάλη διαγώνιο μία plasma είναι πιθανόν να είναι περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά.  Αν σκοπεύετε να την αναρτήσετε σε τοίχο, όμως, μελετήστε προσεκτικά τους αριθμούς πρίν το επιχειρήσετε:  Οι τοίχοι, έχουν συγκεκριμένη αντοχή και ζούμε σε σεισμογενή χώρα!
Αξιοπιστία
Είναι γεγονός ότι έχουν ακουστεί αρκετά για την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου και για τις δύο τεχνολογίες.  Πράγματι, η φωτεινότητα και των δύο ειδών πέφτει σε συνάρτηση με τον χρόνο αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε σύστημα προβολής. Η αλήθεια είναι, ότι με σωστή χρήση και τοποθέτηση (μακρυά από πηγές ακτινοβολίας -ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των plasma) η διάρκεια ζωής μίας οθόνης σύμφωνα με τους κατασκευαστές πάντα, ποικίλει μεταξύ των 55.000 και 80.000 ωρών για LCD και μεταξύ 30.000 και 35.000 ωρών για plasma.  Λάβετε υπ' όψιν σας ότι η "διάρκεια ζωής" ορίζεται ως ο χρόνος που απαιτείται για την πτώση στο 50% της φωτεινότητας, προδιαγραφή που δεν εγγυάται υποχρεωτικά ότι η οθόνη θα ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη της μέχρι τότε.  Εντονη συζήτηση γίνεται επίσης και γύρω από τα φαινόμενα "μνήμης" που παρουσιάζουν οι δύο τεχνολογίες;  Στην περίπτωση των LCD έχουμε να κάνουμε με "πρόσκαιρη" μνήμη (image retention) κατά την οποία υπό κάποιοες προυποθέσεις μία εικόνα δημιουργεί ένα μόνιμο είδωλο το οποίο όμως με συγκεκριμένες διαδικασίες μπορεί να διαγραφεί, ενώ στην περίπτωση των Plasma έχουμε να κάνουμε με "μόνιμη" μνήμη (burn-in) κατάσταση η οποία είναι μή αναστρέψιμη.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν η οθόνη χρησιμοποιήται για gaming ή για απεικόνιση δεδομένων από υπολογιστή.  Από πλευράς επισκευασιμότητας, (κούφια η ώρα σε κάθε περίπτωση...) η μέν plasma είναι πιο απλή αλλά είναι πιθανόν να έχει κάποιες κυψέλες ελλατωματικές από την αρχή, με τις οποίες πρέπει να μάθετε να ζείτε, η δε LCD δεν προσφέρει δυνατότητα επισκευής γιατί τα ηλεκτρονικά ελέγχου της εικόνας είναι ενσωματωμένα στην ίδια την οθόνη. Στην περίπτωση της LCD πάντως είναι δυνατή η αλλαγή της φωτεινής πηγής (όπως περίπου και στην περίπτωση των προβολέων) κάτι που δεν γίνεται, φυσικά, στις Plasma.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ποιότητα Εικόνας
Εδώ, βεβαίως, είναι που παίζεται όλο το παιχνίδι!  Σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους (λόγο αντίθεσης, φωτεινότητα, ακρίβεια χρωμάτων, ταχύτητα και γωνία θέασης) οι οθόνες plasma έχουν προς το παρόν μία σχετική υπεροχή.  Σχετική, διότι οι οθόνες LCD φαίνεται να εξελίσσονται, αυτή την στιγμή, ταχύτερα από τις plasma.  Ας δούμε κάθε παράμετρο αναλυτικά:
Οι οθόνες plasma έχουν σαφώς μεγαλύτερους λόγους αντίθεσης (μπορεί κανείς να βρεί και 3000:1, ενώ οι LCD φτάνουν τυπικά τα 700:1). O λόγος γι αυτό είναι ότι στις μεν plasma το μαύρο είναι η φυσική κατάσταση (όλες οι κυψέλες σβηστές, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας) στις δε LCD συμβαίνει το αντίστροφο:  Ολη η ενέργεια απαιτείται για να σκιαστεί πλήρως η φωτεινή πηγή και επιπροσθέτως, κάθε διαρροή επιδρά αρνητικά.  Βεβαίως, και οι plasma το έχουν το πρόβλημά τους: Ο φωτισμός του περιβάλλοντος έχει την τάση να προκαλεί διέγερση του φωσφόρου των κυψελών άρα να μειώνει την αντίθεση αν ο χώρος δεν είναι αρκετά σκοτεινός!
Στα θέματα φωτεινότητας, οι οθόνες plasma διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων φωτεινών πηγών, εγγύτερα στον θεατή.  Από την άλλη, οι LCD θεωρητικά μπορεί να έχουν πολύ ισχυρή φωτεινή πηγή (αρκεί να μην λειώνει η υπόλοιπη συσκευή από την θερμότητα...) ώστε να εξισορροπούν την μεσολάβηση των φίλτρων και (κυρίως) των δύο πολωτών.
Η αμεσότητα της παραγωγής των βασικών χρωμάτων (πρακτικά από αντίστοιχες φωτεινές πηγές) ορίζει ένα αρχικό πλεονέκτημα στην περίπτωση των Plasma.  Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε την εγγενή αδυναμία τους να δημιουργήσουν διαβαθμίσεις του γκρί (και το στροβοσκοπικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει ο χρονικός έλεγχος που εφαρμόζεται για να παρακαμφθεί το πρόβλημα).  Από την άλλη, οι LCD έχουν προβλήματα στην ακρίβεια των χρωμάτων που σχετίζονται με την πολυεπίπεδη επεξεργασία στην οποία υποβάλλουν το φώς της πηγής τους.  Θεωρητικά οποιαδήποτε απόκλιση από τον κάθετο άξονα θέασης προκαλεί αλλοίωση των χρωμάτων.
Η ταχύτητα είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα των LCD.  Ακόμη και οι TFT/Active Matrix (το στάνταρντ της αγοράς) έχουν καθυστερήσεις της τάξης των 30mS όντας, σε συγκεκριμένες συνθήκες, αργές για το ανθρώπινο μάτι.  Μία πολύ γρήγορα και προς την λάθος κατεύθυνση εξελισσόμενη σκηνή μπορεί να εκθέσει μία οθόνη LCD.
Tέλος, η γωνία θέασης έχει επίσης συζητηθεί αρκετά: Εδώ οι LCD απαιτούν αποκλίσεις μικρότερες των 25 μοιρών ενώ μία plasma μπορεί να αποδώσει καλά ακόμη και αν την βλέπετε υπό γωνία 80 μοιρών.  Πριν, όμως, καταδικάσετε τις LCD καλό είναι να συνειδητοποιήσετε, ότι σε ένα σύστημα αξιώσεων (που περιλαμβάνει και πολυκαναλικό ηχοσύστημα) ούτως ή άλλως τέτοιου είδους αποκλίσεις απαγορεύονται ρητώς.  Ως εκ τούτου τα παραπάνω νούμερα αφορούν σε εφαρμογές καφενείου των... φιλαθλων και μόνο.
Ως συμπέρασμα θα μπορούσαν να γραφούν τα εξής:
1. Οι οθόνες plasma είναι περισσότερο ώριμες αυτή την στιγμή, με αποτέλεσμα να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας και σχετικά χαμηλότερο κόστος. Εχουν μεγάλο βάρος (η ανάρτηση σε έναν συνηθισμένο εσωτερικό τοίχο είναι θεωρητική για μεγάλες διαγωνίους) και απειλούνται από burn-in.
2. Οι οθόνες LCD είναι ελαφρύτερες, με μικρότερο βάθος, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας (άρα χαμηλότερο θόρυβο λόγω απουσίας ανεμιστήρων). Εξελίσσονται ταχύτερα αυτή τη στιγμή, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν έχουν προβλήματα burn-in.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Eισαγωγή: Τι σημαίνει "επίπεδη" οθόνη και γιατί οι οθόνες δεν ήταν πάντοτε επίπεδες...

►  Οι Bασικές έννοιες: δηλαδή, flat matrix, native resolution, emissive και shuttered συστήματα.
Flat Matrix LCD: Τί είναι οι υγροί κρύσταλλοι, αρχές λειτουργίας, Active Matrix TFT και ένα μικρό animation για το πώς δουλεύουν τα LCD.
Flat Matrix Plasma: Περί πλάσματος και κυψελών πλάσματος, η δομή μίας Plasma, οι αρχές λειτουργίας και το απαραίτητο animation.  Eπ' ευκαιρία, έχετε αναρωτηθεί πώς ελέγχεται η φωτεινότητα στις Plasma;
Ποιά να διαλέξετε; Mεγάλη κουβέντα... Υπάρχουν ωστόσο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή σας.
Περί τοποθέτησης: Επειδή πρέπει να τηρείτε τις αποστάσεις, καλό είναι να πάρετε το μέτρο στα χέρια σας πρίν την απομάκρυνση από το ταμείο...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr