Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/09/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


One2One

JBL Live 300TWS - Ασύρματα Ακουστικά In-Ear.

JBL Live 300TWS

Κείμενο: Στάθης Ασπιώτης

Φωτό: JBL

Η JBL δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς το brand είναι γνωστό από τα επαγγελματικά συστήματα ήχου, ενώ προσφέρει και μια ευρεία γκάμα προϊόντων για καταναλωτική χρήση. Η βαρύτητα του ονόματος της εταιρείας λειτούργησε θετικά στις προσδοκίες μας ότι αυτά τα in-ear ασύρματα ακουστικά θα απέδιδαν καλά σε όλους τους τομείς που απαιτείται για να είναι πραγματικά χρηστικά. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε επιχειρήσει να παρουσιάσουμε review ασύρματων ακουστικών, αλλά η εφαρμογή και η ηχητική τους απόδοση μας απέτρεψε από να δαπανήσουμε χρόνο και κόπο για να καταλήξουμε να μην προτείνουμε το προϊόν στους αναγνώστες μας. Με τα JBL Live 300TWS όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική - και πολύ καλύτερη, καθώς φαίνεται ότι η JBL παραδίδει μαθήματα ευχρηστίας και απόδοσης.

JBL Live 300TWS

Περί αθλητικών ακουστικών...

Η απαίτηση μας για καλή ηχητική ποιότητα είναι δεδομένη. Η κατηγορία όμως των αθλητικών ακουστικών, στην οποία ανήκουν τα JBL Live 300TWS, προϋποθέτει την ικανοποίηση κάποιων επιπλέον συνθηκών. Έτσι, η ασύρματη σύνδεση είναι σχεδόν επιβεβλημένη, ενώ η απαίτηση για ευχρηστία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Τα ακουστικά θα πρέπει να προσθέτουν το κατά το δυνατόν λιγότερο βάρος στον αθλούμενο και να έχουν σταθερή εφαρμογή. Από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι δεν είναι καθόλου λίγα τα ασύρματα ακουστικά που πέφτουν εύκολα από τα αυτιά κατά την κίνηση, ενώ δεν απομονώνουν αποτελεσματικά από τους θορύβους του περιβάλλοντος. Να τονίσουμε εδώ ότι η σχεδίαση των ασύρματων ακουστικών είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς, εκτός των drivers, περιλαμβάνουν τα κυκλώματα bluetooth για την ασύρματη λήψη ήχου, μικρόφωνα για τη λειτουργία hands-free, αν αυτή υποστηρίζεται, ενδεχωμένως σύστημα αποθορυβοποίησης και, φυσικά, την μπαταρία. Όλα τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν έτσι ώστε το βάρος και το σχήμα των ακουστικών να επιτρέπει τη σταθεροποίησή τους και μάλιστα εν κινήσει.
Τα Live 300TWS φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μελετημένα στους παραπάνω τομείς. Η JBL παρέχει προσαρμογείς σιλικόνης σε τρία μεγέθη, για τον ακουστικό πόρο και για τη σταθεροποίηση στο πτερύγιο του αυτιού.

JBL Live 300TWS

Ο χειρισμός των Live 300TWS.

Τα Live 300TWS ελέγχονται με νεύματα (gestures), με άγγιγμα στις ευαίσθητες πλαϊνές επιφάνειές τους. Ο χρήστης χωρίς να χρειαστεί το smartphone (που βρίσκεται στην τσέπη ή το πιθανότερο σε strap στο μπράτσο) μπορεί να ρυθμίσει τη στάθμη αναπαραγωγής, να κάνει παύση ή να δώσει εντολή για το επόμενο ή προηγούμενο track στο playlist. Τα gestures ορίζονται σε περιβάλλον Android με το JBL Headphones app που παρέχει δωρεάν ο κατασκευαστής.
Προκειμένου ο χρήστης να είναι σε θέση να ακούει τους θορύβους του περιβάλλοντος, διαθέσιμη είναι η λειτουργία Ambient Aware, ενώ η Talk Thru δίνει έμφαση στη φωνή και διευκολύνει με το ενσωματωμένο μικρόφωνο τη συνομιλία, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν τα ακουστικά. Το setup και ενεργοποίηση των Ambient Aware ή Talk Thru,επίσης, γίνεται μέσω της εφαρμογής JBL Headphones, όπως και η απενεργοποίησή τους.

JBL Live 300TWS

Τα Live 300TWS... ζωντανά!

Τα ίδια τα ακουστικά της JBL έχουν αυτονομία 4 ωρών. Η παρεχόμενη θήκη φύλαξης που τα συνοδεύει λειτουργεί και ως power bank, προσφέρει επιπλέον 14 ώρες λειτουργίας. Οι επιδόσεις αυτές είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι έχω δοκιμάσει επώνυμα αθλητικά ακουστικά με αυτονομία 30 λεπτών… Η μεγάλη αυτονομία των ίδιων των Live 300TWS είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς επιτρέπει στην προπόνηση να ολοκληρωθεί χωρίς να λείψει καθόλου από αυτή το μουσικό background. Εξάλλου και στις περιπτώσεις που το Live 300TWS χρησιμοποιούνται ως συμβατικά hands-free ακουστικά, για μουσική και τηλεφωνικές κλήσεις, η μεγάλη αυτονομία τους είναι πολύτιμο χαρακτηριστικό.
Τα JBL Live 300TWS μπορούν να φορεθούν για το σύνολο του χρόνου της αυτονομίας τους χωρίς να κουράζουν και επιπροσθέτως αποδείχθηκε ότι δεν πέφτουν από τα αυτιά, μια ιδιότητα που αξιολογείται ως πολύ... σημαντική για το είδος! Τα φοράς και τα ξεχνάς. Και σε αυτόν τον τομέα, τον τομέα της άνεσης δηλαδή, η JBL αφήνει έτη φωτός πίσω της μερικούς από τους επώνυμους ανταγωνιστές της. Το επίπεδο προστασίας IPX5 που πληρούν τα καθιστά ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα.
Για τη σύνδεσή τους, τα Live 300TWS χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth στην έκδοση 5. Το Bluetooth 5.0 βοηθά την JBL να επιτύχει την “ηχητική υπογραφή” της, την οποία βάζει σε όλες τις συσκευές της. Το Bluetooth 5.0 είναι η τελευταία έκδοση της εν λόγω τεχνολογίας και παίζει ρόλο στη μεγάλη ενεργειακή αυτονομία των Live 300TWS, όσο και στην ηχητική τους αποδοση, με μέγιστο θεωρητικό ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων 2Mbps, συμφωνα με τις προδιαγραφές.
Τα JBL Live 300TWS έχουν μεγάλο ήχο, ήχο που δεν συναντά κανείς εύκολα σε in-ear ακουστικά. Οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλές, στα ηλεκτρονικά και στα drivers. Είναι άστοχο να μη λαμβάνει υπόψη του ο υποψήφιος χρήστης την ικανότητα σχεδίασης της εταιρείας πίσω από το προϊόν. Φτηνές κατασκευές από ανώνυμους κατασκευαστές είναι ο συντομότερος δρόμος για να εξασφαλίσει ο χρήστης μέτρια ηχητική απόδοση - κάτι που συμβαίνει, πολλές φορές, εν αγνοία του. Αντίθετα, στην περίπτωση της υλοποίησης της JBL το ηχητικό αποτέλεσμα είναι αντάξιο της φήμης της εταιρείας (και μην θεωρείτε δεδομένο, ότι αυτό ισχύει πάντα και με όλους τους κατασκευαστές).
To χαμηλό των Live 300TWS είναι γεμάτο και δυναμικό, χωρίς να κυριαρχεί στη μεσαία περιοχή - με δεδομένο ότι ο ισοσταθμιστής στο Headphones app είναι flat. Οι στάθμες που επιτυγχάνονται είναι υπερ-αρκετές. Η υψηλή περιοχή είναι περιγραφική και δεν κουράζει ακόμη και μετά από πολύωρη ακρόαση, έως την εξάντληση της ενσωματωμένης μπαταρίας στα Live 300TWS. Η ηχητική απομόνωση που επιτυγχάνεται είναι ικανοποιητική και αποδεικνύει τη χρησιμότητα της λειτουργίας Ambient Aware για την ασφάλεια του χρήστη. Η τηλεφωνική κλήση διακόπτει, όπως είναι φυσικό, την ακρόαση. Ο ήχος της είναι στερεοφωνικός, με τον συνομιλητή να ακούγεται καλύτερα από ποτέ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και η δική μας φωνή ακούγεται καλύτερα, όμως οι συνομιλητές μας δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα και έδειχναν να μας κατανοούν πλήρως και με ευκολία.

Αξίζει η επένδυση στα JBL Live 300TWS;

Με κύρια ατού την άνεση, τη μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας και τον άριστο ήχο, ποιότητες που δεν είναι καθόλου αυτονόητες, ούτε τις απαντά εύκολα κανείς σε ασύρματα Bluetooth ακουστικά, τα JBL Live 300TWS αποτελούν αποφασιστική κίνηση του χρήστη τους προς την ηχητική αυτονόμησή του.Προτείνονται ανεπιφύλακτα.



JBL Live 300TWS

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Ασύρματα in-ear ακουστικά.
Bluetooth: 5.0.
Driver: 5,6mm.
Ευαισθησία (1kHz/1mW): 95dB.
Απόκριση συχνότητας: 20 Hz–20 kHz.
Αντίσταση: 16Ω.
Βάρος: 67,3g.
Φόρτιση: 2h.
Αυτονομία: 6h+14h.
Προστασία: IPX5, ανθεκτικά στο νερό και τον ιδρώτα.
Τιμή - Πληροφορίες
JBL Live 300TWS: €149,-
Πληροφορίες: WaveMotion, τηλ.: 210-924.4505, web: https://www.wavemotion.gr/, https://www.jbl.com/