Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/09/2020

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

Βερολίνο, 3-5 Σεπτεμβρίου 2020

IFA 2020 Special Edition 2020 - Show Report.

Λογότυπος
IFA 2020 Special Edition 2020

Συνήθως το “special” έχει κάτι παραπάνω. Στην περίπτωση της IFA είχε πολλά λιγότερα, σε σημείο να συζητείται αν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική έκθεση. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στους Γερμανούς την πρόθεση να διοργανώσουν το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των συνθηκών, καθώς και το ότι το επέτυχαν. Σφίγγουμε τα δόντια και περιμένουμε το 2021!
Κατ΄αρχήν, οφείλουμε να συγχαρούμε τον διοργανωτή για το θάρρος του να οργανώσει μια έκθεση με φυσική παρουσία εν μέσω της πανδημίας. Τέτοιες κινήσεις δείχνουν ότι η αγορά έχει δυναμισμό, κέφι και είναι προσανατολισμένη στο μέλλον, αντί να μεμψιμοιρεί και να “μαζεύεται” σε μια τρύπα, περιμένοντας καλύτερες εποχές.
Φυσικά, η φετινή IFA δεν ήταν IFA με την γνωστή μορφή, το πανηγύρι με τους χιλιάδες επισκέπτες, τους δεκάδες χώρους και τους χιλιάδες εκθέτες που έχουμε αγαπήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πολύ σφιχτοί κανόνες της φυσικής παρουσίας, η απουσία επισκεπτών -πέρα από τους επαγγελματίες με περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό ανά ημέρα- και η μικρότερη διάρκεια, στέρησαν από την σημαντική αυτή διοργάνωση αυτή την τόσο προσφιλή αίσθηση του “μπύρα-λουκάνικα και consumer electronics” (με αυτή την σειρά, κατά προτίμηση). Συμβιβαζόμαστε λόγω ανάγκης.
Η IFA Special Edition 2020 ήταν μια B2B έκθεση, έντονα βασισμένη σε digital media και είχε σαν στόχο να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να συντηρηθεί -έστω και λίγο- ο ρυθμός της αγοράς αυτή την δύσκολη χρονιά. Αυτό το B2B, βεβαίως, έδωσε έμφαση σε μια άνευ προηγουμένου εταιρική φλυαρία η οποία ουδόλως αφορά το κοινό και τους ειδικούς δημοσιογράφους, τουλάχιστον αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για το όραμα του κάθε προέδρου ή τμήματος μάρκετινγκ αλλά για τεχνολογίες και υπαρκτά προϊόντα, καθώς και μια ατελείωτη σειρά από webinars (το νέο όπλο εξόντωσης των συντακτών) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σόου. Ως εκ τούτου, τα πραγματικά νέα προϊόντα δεν ήταν πολλά. Δείτε τι βρήκαμε ενδιαφέρον...

Δημήτρης Σταματάκος

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Τα πρώτα ακουστικά που υποστηρίζουν MQA εγγενώς είναι τα ROG Delta S της Asus. Εντελώς περιέργως είναι ακουστικά που απευθύνονται στους απαιτητικούς gamers και μένει να δούμε αν θα υπάρξει το κατάλληλο υλικό σε αυτό το επίπεδο ή αν απλώς θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για ακρόαση μουσικής.

Μια νέα μικρή σε διαστάσεις ηχομπάρα από την Bose. Ονομάζεται Smart Soundbar 300, υποστηρίζει Airplay 2, Spotify Connect και τις τεχνολογίες ψηφιακών βοηθών Alexa και Google Assistant, ενώ μπορεί να συνδεθεί και με άλλες συσκευές της εταιρίας.

Με την ευκαιρία εορτασμού των 25 ετών από την δημιουργία της θρυλικής σειράς 600, η B&W παρουσίασε την επετειακή σειρά 600 S2, το μεγαλύτερο μοντέλο της οποίας είναι το 603 S2. Τα ηχεία της σειράς χρησιμοποιούν αναβαθμισμένα φίλτρα με υλικά καλύτερης ποιότητας και θα είναι διαθέσιμα σε πρόσθετα φινιρίσματα.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Φορητό, έξυπνο ηχείο από την Harman Kardon, στην σειρά Citation. Το “200” χρησιμοποιεί τουίτερ ίντσας, μιντ/γούφερ 5 ιντσών και δύο παθητικούς ακτινοβολητές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους και συνδέεται ασύρματα στο οικιακό δίκτυο μέσω Wi-Fi, καθώς και με άλλες smart συσκευές, μέσω Bluetooth.

Τα Tune 225 TWS είναι η πρόταση της JBL για ένα σύστημα ασύρματων ακουστικών με μεγάλη αυτονομία, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 25 ώρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακρόαση μουσικής και για λήψη φωνητικών κλήσεων, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει ποιό από τα δύο θα φορέσει κάθε φορά για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Θα είναι διαθέσιμα σε έξι χρώματα.

Από τις πλέον συνεπείς παρουσίες, με νέο μοντέλο κάθε χρονιά και ιστορία 20 ετών. Το Boomblaster της JVC έχει (φυσικά) νέο σχεδιασμό και διαθέτει ενισχυτή 60W, ραδιοφωνικό δέκτη DAB+ και δυνατότητα streaming μέσω Bluetooth.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Το XP-EXT1 είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή της JVC η οποία μπορεί να παίξει τον ρόλο του προσωπικού συστήματος για οικιακό κινηματογράφο. Βασίζεται στην τεχνολογία Exofield της εταιρίας για να εστιάσει το ηχητικό πεδίο έξω από το κεφάλι του ακροατή και μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του, Υποστηρίζει μέχρι 7.1.4 κανάλια.

Μία από τις ενδιαφέρουσες σειρές τηλεοράσεων στην IFA ήταν η HZW984 της Panasonic, η οποία φαίνεται ότι δίνει βάρος στην ποιότητα προβολής κινηματογραφικού υλικού, υποστηρίζοντας Filmaker mode, Netflix Calibrated Mode και ήχο Dolby Atmos/Reference Surround. Είναι OLED 4K, βασισμένη στον επεξεργαστή HCX Pro και θα είναι διαθέσιμη στις 55 και 65 ίντσες.

To L3 της Philips ανήκει στην σειρά Fidelio και είναι το κορυφαίο ασύρματο ακουστικό της εταιρίας με ενεργό καταστολή των εξωτερικών θορύβων. Υποστηρίζει aptX HD και βασίζεται σε Bluetooth 5.0 για τις ασύρματες συνδέσεις. Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει τις 35 ώρες (30 με την καταστολή θορύβου ενεργοποιημένη) και διαθέτει λειτουργία γρήγορης φόρτισης (έξι ώρες με φόρτιση 15 λεπτών).

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

Ένα από τα προϊόντα τα οποία η Philips θα έπρεπε να έχει βγάλει εδώ και κάμποσα χρόνια: To Play Gradient Lightstrip ανήκει στην σειρά Hue και προσφέρει σε όλες τις τηλεοράσεις την τεχνολογία light biasing της εταιρίας, η οποία έγινε γνωστή ως Ambilight. Οι αποχρώσεις της ταινίας αλλάζουν ανάλογα με το περιεχόμενο της οθόνης και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο σε κάθε σημείο της. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται πρόσθετο hardware (Hue Bridge και Hue Play HDMI Sync).

Ο The Premiere είναι ένας ultra short throw προβολέας της Samsung ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα (και το ηχητικό σύστημα με τεχνολογία virtual surround) και μπορεί να τοποθετηθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τον τοίχο. Θα είναι διαθέσιμα δύο μοντέλα, το LSP9T (130 ίντσες/HDR10+) και το LSP7T (120 ίντσες).

Από τις συνήθεις “υπερβολές” που μπορεί να δει κανείς στην IFA, το G301 της Sinotunity είναι ένα ηχείο για χρήση σε περιβάλλον multimedia. Χρησιμοποιεί μονάδες πλήρους φάσματος αλλά, εννοείται, το βασικό του χαρακτηριστικό είναι το φωτιζόμενο (με μεταβαλλόμενες αποχρώσεις) πλαίσιό του.

Thumbnail

Ίσως, η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία στον χώρο του απαιτητικού Hi-Fi, κατά την διάρκεια της IFA, ο ολοκληρωμένος ενισχυτής SU-R1000 της Technics. Περιλαμβάνει αρκετές ιδέες της εταιρίας, αλλά η πλέον ριζοσπαστική φαίνεται να είναι το ψηφιακό του phono, το οποίο βελτιστοποιεί την αποέμφαση RIAA και την συνολική απόκριση της κεφαλής, ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, το crosstalk.