Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


100 Χρόνια design από την Braun.

100 Χρόνια design από την Braun.
2021/03/16

Ένας από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η γερμανική Braun εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με την δημιουργία ενός λειτουργικού γλυπτού από τον Virgil Abloh. Ο Abloh είναι γνωστός στους κύκλους του σχεδιασμού, όντας ο ιδρυτής της Off-White (είδη ρουχισμού, αξεσουάρ και είδη σπιτιού) και καλλιτεχνικός διευθυντής της Louis Vuitton και συνεργάστηκε με τους ανθρώπους της Braun για να δημιουργήσει μια νέα έκδοση ενός θρυλικού συστήματος ήχου της εταιρίας, του Wandanlage, το οποίο παρουσιάστηκε το 1965. Το Wandanlage ήταν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο περιελάμβανε ραδιοενισχυτή, ηχεία και μαγνητόφωνο και ήταν ειδικά σχεδιασμένο για τοποθέτηση στον τοίχο.
Η σχέση της Braun με τον βιομηχανικό σχεδιασμό υπήρξε ανέκαθεν ιδιαίτερα στενή και ενδιαφέρουσα και η εταιρία παρουσίασε μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές προσεγγίσεις στην αισθητική και την λειτουργικότητα καθημερινών συσκευών. Μερικά τέτοια προϊόντα, εκτός από το Wandanlage είναι, ασφαλώς, η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή SM 31 των Muller/Gugelot, ο υπολογιστής τσέπης ΕΤ33, των Rams/Lubs και Littmann και το ολοκληρωμένο ηχοσύστημα SK 4 των Gugelto/Rams. Όποιος αναζητήσει στο διαδίκτυο τον φορητό ραδιοφωνάκι Τ3 του 1958, θα “πέσει” επάνω σε ένα από τα πιο γνώριμα user interfaces του αιώνα, αυτό του iPod (είναι προφανές ότι ο γνωστός τύπος με το ζιβάγκο δεν άφησε τίποτε που να μην το αντιγράψει...).
H επετειακή έκδοση του Wandanlage, η οποία περιλαμβάνει και πλατό, ξεχωρίζει από το μεταλλικό, έντονα αντακλαστικό φινίρισμα, το οποίο, παραπέμπει στην αισθητική συσκευών προηγούμενων δεκαετιών και συνοδεύεται από ένα βίντεο, όπου ο Abloh εξηγεί με λίγα λόγια το πώς προς προσέγγισε καλλιτεχνικώς την αναβίωση του συστήματος. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει και ένα μουσικό θέμα, ένα ρεμίξ που ονομάζεται “Internationalism” για να συμπληρώσει το όλο πρότζεκτ, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.