Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/02/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΝΕΑ:  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΦΑΚΟΥ ΖΟΥΜ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ...

AV BLOG 

SITE MAP


Folded Optics: Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη...
30.01.2007
H δυνατότητα μεγέθυνσης που προσφέρει ένας φακός σχετίζεται, εκτός των άλλων, και με τις διαστάσεις του. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τους παραδοσιακούς φακούς οι οποίοι χρησιμοποιούν μια σειρά από διαθλαστικά στοιχεία προκειμένου να μεγεθύνουν και να εστιάσουν το θέμα στον αισθητήρα της μηχανής. Το γεγονός ότι συχνά μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή πρέπει να έχει μικρές διαστάσεις (για να μεταφέρεται εύκολα ή για να ενσωματώνεται σε κάποια άλλη συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο) δημιουργεί την ανάγκη συμβιβασμού μεταξύ επιδόσεων του φακού και του μεγέθους του.
Η ομάδα μηχανικών του UCSD (University California San Diego) με επικεφαλής τους Joseph Ford και Eric Tremblay παρουσίασε το πρωτότυπο ενός οπτικού συστήματος του οποίου το βάθος είναι μόλις 5 χιλιοστά αλλά οι επιδόσεις του επτά φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτές ενός συμβατικού φακού ίδιων διαστάσεων.
Η αρχή λειτουργίας του νέου συστήματος βασίζεται στην αναδίπλωση του φωτός μέσα από διαδοχικές ανακλάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο εσωτερικό ενός κατάλληλα επεξεργασμένου δίσκου από εντελώς διαφανές κρυσταλλικό υλικό. Η ιδέα των διαδοχικών ανακλάσεων δεν είναι καινούρια: Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1672 στο τηλεσκόπιο τύπου Cassegrain αλλά τότε υπήρχαν μόνο δύο ξεχωριστές ανακλαστικές επιφάνειες, αντί των οκτώ που είναι ενσωματωμένες στον πρωτότυπο φακό. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα, ως έχει, παρουσιάζει το μειονέκτημα του μικρού βάθους πεδίου αλλά αυτό είναι κάτι που αναμένεται να αντιμετωπιστεί στα επόμενα πρωτότυπα, ένα από τα οποία, μάλιστα, αναμένεται να έχει δυνατότητα μεταβολής της εστίασης.
ΙΝFO: web: http://www.jacobsschool.ucsd.edu/
Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΚΟΡΥΦΗ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ...►

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr