Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ►TA HDD/DVD RECORDERS ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...

AV BLOG 

SITE MAP

Tα HDD/DVD Recorders σε απλά Ελληνικά...
0. Ηome Video Recording: Μία φορά κι έναν καιρό...
1. Ο "Πόλεμος" και η "Δίκη": Ενα περίεργο Deja-Vu...
2. Video, MPEG-2 και σκληροί δίσκοι...
3. Time Shifting, Pause/Replay, Chasing Playback και άλλες δυνατότητες
4. Περί συνδέσεων και απαντήσεις στο βασικό ερώτημα: Πώς να διαλέξετε;
Η βασική αποστολή μίας συσκευής εγγραφής τηλεοπτικού σήματος είναι βεβαίως το Time Shifting: Ο χρήστης εγγράφει το περιεχόμενο ενός τηλεοπτικού προγράμματος για να το παρακολουθήσει σε κάποιο μελλοντικό χρόνο.  Στην περίπτωση του κλασικού βίντεο VHS ο μελλοντικός αυτός χρόνος, περιορίζεται από το πέρας της εγγραφόμενης εκπομπής. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση της εκπομπής που μαγνητοσκοπείται παρά μόνο αφού η εγγραφή τελειώσει, μία διαπίστωση η οποία ακούγεται φυσικά τετριμμένη και υπαγορευόμενη από την απλή λογική.  Ωστόσο, δεν είναι η απλή λογική, αλλά η σειριακή φύση της μαγνητικής ταινίας που επιβάλλει τον περιορισμό αυτό, ο οποίος δεν υφίσταται στην περίπτωση των σκληρών δίσκων: Το σύστημα μπορεί να διαβάζει και να γράφει ταυτοχρόνως δεδομένα χωρίς να εισάγει καθυστερήσεις που γίνονται αντιληπτές από τον χρήστη. Επομένως η παρακαλούθηση μίας μαγνητοσκοπούμενης εγγραφής μπορεί να γίνεται αμέσως ή λίγο μετά την έναρξή της και ενώ η μαγνητοσκόπηση συνεχίζεται. Η λειτουργία αυτή είναι γενικώς γνωστή ως Chasing Playback και εκπορεύεται μίας σειράς άλλων, πρωτόγνωρων επίσης δυνατοτήτων όπως ειναι η δυνατότητα του Replay, της στιγμιαίας δηλαδή επαναπροβολής μίας σκηνής που μόλις μεταδόθηκε τηλεοπτικά, χωρίς να χάνεται η συνέχεια της μετάδοσης και του Pause, του παγώματος δηλαδή της ζωντανής τηλεοπτικής εικόνας, επίσης χωρίς να χάνεται η συνέχεια. Αυτά γίνονται πολύ απλά: Χρησιμοποιώντας τον σκληρό δίσκο και εγγράφοντας το πρόγραμμα σε αυτόν, o χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα χρονικό κενό ανάμεσα σε αυτό που προβάλλεται από το κανάλι και σε αυτό που βλέπει.  Παγώνοντας την εικόνα, ο δίσκος συνεχίζει να εγγράφει ενώ οι θεατές μπορούν να ξαναδούν κάτι ή απλώς να σταματήσουν για κάποιο λόγο την παρακολούθηση και να επιστρέψουν λίγο αργότερα συνεχίζοντας από το σημείο αυτό σε ρυθμό chasing playback. Tίποτε δεν τους εμποδίζει να "τρέξουν", παρακάμπτοντας διάφορα μέρη με μικρότερο ενδιαφέρον, ή τα διαφημιστικά διαλείμματα προλαβαίνοντας τελικώς και πάλι την ζωντανή εκπομπή.
Στο συμβατικό βίντεο η παρακολούθηση μίας εγγραφής μπορεί να γίνει μόνο όταν αυτή τελειώσει... ... αντιθέτως στην περίπτωση ενός HDD/DVD Recorder ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί και να εγγράφει ταυτόχρονα, μία δυνατότητα που ονομάζεται Chasing Playback.
Διαχείριση/Επεξεργασία και μεταφορά σε DVD
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγγραφών τηλεοπτικού προγράμματος γίνεται με στόχο την βραχυπρόθεσμη αξιοποίησή του.  Οι περισσότεροι χρήστες βίντεο, γράφουν συνήθως εκπομπές που δεν μπορούν παρακολουθήσουν κατά την ώρα προβολής τους είτε επειδή είναι απασχολημένοι (κατά κανόνα, μάλιστα, οι αξιόλογες εκπομπές προβάλλονται τις νυκτερινές και τις μεταμεσονύκτιες ώρες) είτε επειδή συμβαίνει κατά την ίδια χρονική περίοδο να προβάλλονται περισσότερες της μίας οπότε τίθεται θέμα ταυτοχρονισμού.  Μετά την παρακολούθηση της εγγραφής αυτή χάνει την αξία της και μπορεί να διαγραφεί.  Αυτή η χρήση υπηρετείται άψογα από τον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο του recorder. Ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει την συσκευή ώστε αυτή να πραγματοποιήσει εγγραφές σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κατάλογος με περιεχόμενα στον οποίο υπάρχει πρόσβαση μέσω ενός απλού user interface.  Η δυνατότητα τυχαίας προσπέλασης που προσφέρει ο σκληρός δίσκος, επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει απλώς την αντίστοιχη εγγραφή στον κατάλογο προκειμένου να την παρακολουθήσει ή να την διαγράψει.  Τα περισσότερα recorders προσφέρουν επίσης μία σειρά από απλές επεξεργασίες που μπορούν να εφαρμοστούν στα περιεχόμενα του δίσκου: Η δυνατότητα ένωσης περισσότερων εγγραφών σε μία, και η δυνατότητα διαγραφής συγκεκριμένων τμημάτων είναι δύο από τις σημαντικές: Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μία σύνθετη εγγραφή χωρίς αυτή να περιλαμβάνει αδιάφορα μέρη (για παράδειγμα τα διαλείμματα για διαφημίσεις, ειδήσεις και άλλα άσχετα με το πρόγραμμα τηλεοπτικά "γεγονότα").
Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης μίας τηλεοπτικής εκπομπής, ο θεατής μπορεί να χρησιμοποιήσει το recorder για να παγώσει την εικόνα και να συνεχίσει την θέαση αργότερα. Σε μία ταινία, το πρόγραμμα εγγράφεται σειριακά. Η πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση της ταινίας στην συγκεκριμένη θέση. Ο σκληρός δίσκος προσφέρει την δυνατότητα της τυχαίας προσπέλασης.
Τί γίνεται όμως όταν η εγγραφή δεν έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, με άλλα λόγια όταν ο χρήστης έχει σκοπό να την κρατήσει στο αρχείο του και όχι να την διαγράψει αφού την παρακολουθήσει; Στην περίπτωση αυτή, ο σκληρός δίσκος δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση γιατί η χωρητικότητά του είναι πεπερασμένη και οι συσκευές δεν προσφέρουν την δυνατότητα εξαγωγής του και εγκατάστασης άλλου (ακόμη και στην περίπτωση αυτή, πάντως, η λύση δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή...). Εδώ τον λόγο έχουν τα εγγραφόμενα DVD.  Με εξαίρεση τα set-top boxes, που συνήθως είναι απλοί δέκτες (δορυφορικής ή καλωδιακής τηλεόρασης) και πιθανώς περιλαμβάνουν σκληρό δίσκο για το time shifting, το σύνολο των επιτραπέζιων recorders της αγοράς περιλαμβάνουν και DVD recorder. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μόνιμη αρχειοθέτηση του τηλεοπτικού υλικού και την εξαγωγή του από τον σκληρό δίσκο και την συσκευή.  Ενα κομμάτι του λογισμικού είναι αφιερωμένο στις απαραίτητες διαδικασίες.  Τις περισσότερες φορές ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να "μαρκάρει" τις εγγραφές που θέλει να μεταφέρει, και να πιέσει ένα πλήκτρο για να αρχίσει η μεταφορά. Η ταχύτητα της μεταφοράς είναι κρίσιμη: Η εγγραφή ενός δίωρου τηλεοπτικού προγράμματος σε DVD σε ταχύτητα 1x δεν είναι πρακτική και όλα τα HDD/DVD recorders χρησιμοποιούν εγγραφείς δίσκων με δυνατότητα εγγραφής σε μεγάλες ταχύτητες. Ενα άλλο "κρυφό" σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι η συμβατότητα του εγγραφέα με τους διάφορους διαθέσιμους δίσκους: Την στιγμή αυτή στην αγορά κυκλοφορούν δίσκοι DVD+R/RW, DVD-R/RW καθώς και δίσκοι DVD-RAM. Από αυτούς, οι δύο πρώτες κατηγορίες είναι οι πλέον διαδεδομένες και συμβατές με τα απλά DVD-Video players ενώ τα DVD-RAM δεν είναι συμβατά με τα περισσότερα players (θα πρέπει όμως να τα σκεφτείτε αρκετά σοβαρά αν μεταφέρετε το υλικό σας σε υπολογιστή). Κάποια HDD/DVD recorders είναι συμβατά με DVD+R/RW και DVD-R/RW τόσο για αναπαραγωγή όσο και για εγγραφή και δεν θα ήταν κακή ιδέα να τα προτιμήσετε ενώ, σε κάθε περίπτωση ρίξτε μια ματιά αν υποστηρίζουν και δίσκους διπλού υποστρώματος (DL) που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και είναι διπλάσιας (περίπου) χωρητικότητας.

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr