Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/10/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: WEISS MINERFA FIREWIRE DAC...

SITE MAP


REVIEW

FIREWIRE DAC

Weiss Minerva Firewire DAC

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η επιλογή του πρωτοκόλλου IEEE 1394 είναι κάτι που απαιτεί την εξήγησή της. Οι παρατηρητικοί θα γνωρίζουν ήδη ότι το Firewire είναι η de facto επιλογή στον επαγγελματικό χώρο και ο βασικός λόγος είναι ότι μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων με μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες να αισθάνονται ασφαλείς με τα πολυκαναλικά streams τους όπου -φυσικά- δεν πρέπει να εμφανιστεί το παραμικρό dropout. Το πρωτόκολλο IEEE 1394 διαθέτει ένα mode λειτουργίας το οποίο ονομάζεται ισόχρονο (Isochronous mode) και εξασφαλίζει ότι το απαραίτητο εύρος για την μεταφορά των δεδομένων είναι προκαθορισμένο  ενώ, αντιθέτως, το ασύγχρονο mode επιβάλλει -κάθε φορά- μια διαπραγμάτευση μεταξύ των διάφορων περιφερειακών κάτι που σε συνθήκες μεγάλων bitrates μπορεί να δημιουργήσει διακοπές, όπως συμβαίνει στο USB. Οι ταχύτητες του IEEE 1394 είναι μεγάλες (400Μbps) και επιτυγχάνονται εξαιτίας της καλύτερης γραμμής μεταφοράς η οποία χρησιμοποιεί δύο ζεύγη αγωγών για τα δεδομένα και ένα ζεύγος για την γείωση και την μεταφορά της τροφοδοσίας. Σύμφωνα με τις τυπικές προδιαγραφές, ένα καλώδιο IEEE 1394 δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα 4μ.
Η εμφάνιση του Minerva είναι λιτή, στην γνωστή αισθητική του Weiss.
Τρεις πιεστικοί διακόπτες επιτρέπουν την επιλογή των αντίστοιχων εισόδων. Η συσκευή “θυμάται” την τελευταία επιλογή του χρήστη.
Ποιό ρόλο παίζουν όλα αυτά στο οικιακό περιβάλλον; Στην πραγματικότητα το κέρδος είναι ότι εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη ροή δεδομένων σε υψηλό bitrate χωρίς να πρέπει να ανησυχεί κανείς για το τί κάνουν άλλα περιφερειακά του υπολογιστή, όπως συμβαίνει με το USB, όπου ένα ποντίκι είναι εξ' ίσου “σημαντικό” με τον DAC σας! Στο μέτρο, λοιπόν, που το συγκεκριμένο πρωτόκολλο επιτρέπει την μεταφορά αρχείων μεγαλύτερης ανάλυσης, χωρίς προβλήματα, πράγματι “ακούγεται” καλύτερα, αλλά μέχρι εκεί. Ας μην αρχίσουμε να δημιουργούμε φήμες περί εγγενούς ηχητικής ανωτερότητας του ενός ή του άλλου πρωτοκόλλου, ε;
Επιστρέφοντας στον Minerva, τώρα, αυτός προφέρει δύο συνδετήρες  Firewire οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν σε υπολογιστή ή άλλη συσκευή που υποστηρίζει το πρωτόκολλο (θυμίζω ότι εδώ μιλάμε για δίαυλο, επομένως δεν έχει νόημα να μιλάμε για είσοδο ή έξοδο Firewire), είσοδο S/PDIF, AES/EBU και Toslink καθώς επίσης και δύο ψηφιακές εξόδους (S/PDIF και AES/EBU) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απλός μετατροπέας Firewire σε Digital Audio, αν και για την δουλειά αυτή υπάρχει μια άλλη συσκευή της Weiss, το Vesta, που δεν διαθέτει ενσωματωμένο DAC. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είτε την single ended είτε την balanced αναλογική έξοδο για την σύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα ενώ οι επιλογές της εισόδου γίνονται με τρεις διακόπτες στην πρόσοψη. Κατά την προσφιλή τακτική της Weiss, ο διακόπτης “S/PDIF” επιλέγει ταυτόχρονα την ομοαξονική και την οπτική είσοδο, επιλογή που επιβάλλει την ύπαρξη  σήματος σε μια από τις δύο εισόδους.
Στην πίσω πλευρά, ο Minerva προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εισόδων/εξόδων.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ομοαξονική και οπτική S/PDIF και AES/EBU καθώς επίσης και single ended/balanced αναλογικές έξοδους.

Ο εσωτερικός κόσμος του Minerva είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων: Όπως θα περίμενε κανείς, το σήμα από τις εισόδους IEEE 1394 το χειρίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό ηλεκτρονικά στα οποία περιλαμβάνονται ένα interface της Texas Instruments (TSB41AB3), ένας εξειδικευμένος επεξεργαστής για σήματα audio μέσω IEEE 1394 από την Dice (TCD2220) καθώς και οι απαραίτητες μνήμες (D-RAM από την Hynix και Flash από την AMD). Ο Minerva μπορεί να αποθηκεύσει τις επιλογές του χρήστη όσον αφορά τις εισόδους ώστε σε κάθε power-on να ενεργοποιεί την είσοδο που είχε επιλεγεί τελευταία. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η βάση του Minerva είναι το τσιπ της Dice. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που μπορεί να διαχειριστεί ταυτοχρόνως 64 κανάλια και να τροφοδοτήσει με δεδομένα έναν DAC.  Στις δικαναλικές εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν εδώ, πάντως, το ενδιαφέρον είναι η τεχνολογία καταστολής του jitter η οποία χρησιμοποιήται. Η Dice έχει τα πνευματικά δικαιώματα ενός PLL με την εμπορική ονομασία JET και ο Weiss φαίνεται να την εμπιστεύεται, θεωρώντας -προφανώς- ότι το, επίσης διπλού PLL, κύκλωμα χρονισμού που χρησιμοποιεί στον Medea παραείναι ακριβό για τον Minerva. Η συγκεκριμένη λύση περιλαμβάνει δύο βρόχους κλειδωμένης φάσης,  από τους οποίους ο ένας είναι αποτελεσματικός σε αλλαγές χρονισμού χαμηλής συχνότητας (δηλαδή αργές ολισθήσεις στο clock) ενώ ο δεύτερος αντιδρά σε πιο γρήγορες αλλαγές (οι οποίες, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλονται σε παρεμβολές και προβλήματα στην γραμμή τροφοδοσίας). Κατά την Dice, το JET αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση σε ακριβότερα συστήματα χρονισμού, όπως είναι οι ταλαντωτές ελεγχόμενοι από τάση και οι μνήμες.
Το ιδιαίτερο γνώρισμα της συσκευής είναι  ο δίαυλος Firewire ο οποίος υλοποιήται με δύο βύσματα, ώστε να είναι δυνατόν να συνδεθεί και άλλη συσκευή μετά τον Minerva.

To εσωτερικό της συσκευής αναδεικνύει μια κατασκευή καλής ποιότητας, προσεγμένη στις λεπτομέρειες και χωρίς κακώς εννοούμενες οικονομίες.

Το αναλογικό κομμάτι της συσκευής βασίζεται σε έναν DAC PCM1792A της Burr Brown (μια κλασική, ποιοτική επιλογή στα 24bit με oversampling 8x) η διαφορική έξοδος ρεύματος του οποίου οδηγείται σε ένα ζεύγος τελεστικών AD797 της Analog Devices ανά κανάλι, για την μετατροπή του ρεύματος σε τάση, ενώ η έξοδος (balanced και single ended) υλοποιήται από δύο drivers της That (1606) οι οποίοι είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την οδήγηση balanced γραμμών μεταφοράς. Η τροφοδοσία της συσκευής βασίζεται σε δύο ξεχωριστά τροφοδοτικά (με κοινό μετασχηματιστή, αλλά ξεχωριστά στάδια ανόρθωσης και εξομάλυνσης) και η σταθεροποίηση της γίνεται ξεχωριστά για κάθε στάδιο (μετρήσαμε 6 ολοκληρωμένα σταθεροποίησης της Linear, από τα οποία τα τέσσερα στο αναλογικό τμήμα). Η κατασκευή είναι προσεγμένη, με μετασχηματιστές απομόνωσης στις ψηφιακές εισόδους και το αναλογικό τμήμα, μαζί με τον DAC βρίσκεται τοποθετημένο σε θωρακισμένο χώρο για ελαχιστοποίηση των παρεμβολών.
Το ψηφιακό “κέντρο” είναι το τσιπ της Dice (επάνω αριστερά) το οποίο υποβοηθείται από δύο μνήμες (ακριβώς στα δεξιά του).
Το Minerva χρησιμοποιεί διπλό τροφοδοτικό (με κοινό μετασχηματιστή). Εδώ φαίνεται το κομμάτι που αφορά το αναλογικό στάδιο και τον μετατροπέα d/a, μαζί με τους τέσσερις σταθεροποιητές του.

Το αναλογικό στάδιο βρίσκεται θωρακισμένο σε ξεχωριστό διαμέρισμα. Διακρίνεται το τσιπ της μετατροπής d/a (στο κάτω μέρος) οι τέσσερις τελεστικοί για την μετατροπή i/v (ακριβώς από πάνω) καθώς και τα τέσσερα drivers της εξόδου (στο πάνω μέρος της φωτογραφίας.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr