Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Wadia 121 Decoding Computer

Thumbnail_φωτο

Είναι σαφές ότι το σασί του 121 έχει βασιστεί στη “μικρή” σειρά Mini της εταιρίας, μια ενδιαφέρουσα και πρακτική πρόταση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της. Ως εκ τούτου, έχουμε να κάνουμε με μια μικρή σε όγκο συσκευή, φινιρισμένη στο κλασικό γκρι ανάγλυφο χρώμα της εταιρίας το οποίο χρησιμοποιεί τέσσερις ελαστικούς κώνους για την στήριξή του. Η πρόσοψη περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από LED τα οποία πληροφορούν τον χρήστη για την επιλεγμένη είσοδο, το sample rate στο οποίο έχει αυτή κλειδώσει καθώς και για την στάθμη της αναλογικής εξόδου. Ενδιαφέρουσα επιλογή εδώ, είναι η απουσία οποιουδήποτε διακόπτη, συμπεριλαμβανόμενου και του on/off. Ο χρήστης έχει πρόσβαση στις λειτουργίες του 121 μόνο μέσω ενός καλοσχεδιασμένου τηλεχειριστηρίου. Από πρακτικής πλευράς, είναι μια λογική επιλογή: Σπανίως πατάει κανείς διακόπτες στην πρόσοψη ενός DAC, αλλά εμείς οι ανασφαλείς, θα θέλαμε να έχουμε και κάποια εναλλακτική επιλογή όταν η μπαταρία τελειώσει, το κοντρόλ παραχωθεί κάπου και για όσο χρόνο θα διαρκέσει η επισκευή/αντικατάστασή του αν και όταν συμβεί κάτι κακό...

Φωτογραφία

Το περίβλημα της σειράς Mini δίνει στον 121 μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή προσωπικότητα και επιτρέπει την εύκολη τοποθέτησή του. Η στήριξη γίνεται μέσω ελαστικών κώνων.

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι τυπικά καλές. Ο χρήστης θα βρει στην πίσω πλευρά δύο ομοαξονικές εισόδους (η μία με BNC 75Ω), μια οπτική Toslink, μια AES/EBU και μια θύρα USB, για τη σύνδεση ψηφιακών πηγών, καθώς και single ended/balanced εξόδους αναλογικού σήματος. Η συσκευή υποστηρίζει sample rates μέχρι 24bit/192kHz για όλες τις εισόδους με την θύρα USB να απαιτεί, κατά το σύνηθες, την εγκατάσταση driver σε περιβάλλον Windows, αν ο χρήστης θέλει να ανέβει πάνω από τα 96kHz. Το αναλογικό σήμα εμφανίζεται ταυτοχρόνως και στις δύο εξόδους, οι οποίες φιμώνονται όταν εισαχθεί βύσμα ακουστικών στην πρόσοψη. Ο 121 αποθηκεύει την ρύθμιση στάθμης που έχει κάνει ο χρήστης ξεχωριστά για τα ακουστικά και την έξοδο line. H Wadia έχει επιλέξει να μην συμπεριλάβει αναλογικές εισόδους στον 121, πιθανόν σε μια προσπάθεια να κρατήσει το κόστος χαμηλά, κάτι που ίσως περιορίζει την δυνατότητα της συσκευής να χρησιμοποιηθεί ως ο μοναδικός προενισχυτής σε ένα σύστημα. Επίσης, στην τρέχουσα έκδοση δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης σήματος DSD.

Φωτογραφία

Μια σειρά από LED ενημερώνει τον χρήστη για την στάθμη, το sample rate του εισερχόμενου σήματος και την επιλεγμένη είσοδο.

Φωτογραφία

Η συσκευή δεν διαθέτει κανέναν διακόπτη στην πρόσοψη. Όλοι οι χειρισμοί γίνονται από το, ευχάριστο σε αίσθηση, τηλεχειριστήριο.

Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια πειθαρχημένη, πυκνή κατασκευή, βασισμένη εξ ολοκλήρου σε SMD, κάτι που το περιμένει κανείς φυσικά, με δεδομένο το μικρό της μέγεθος και τις δυνατότητες επεξεργασίας που παρέχει. Η διαχείριση του σήματος από την θύρα USB γίνεται με ολοκληρωμένο της XMOS (το streaming είναι, εννοείται, ασύγχρονο), ενώ για τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους το interface είναι το 8416 της Cirrus Logic. Η ψηφιακή επεξεργασία του σήματος γίνεται από ένα FPGA της Altera και εδώ είναι που η Wadia κάνει όλο το παιχνίδι. Ο 121 ενσωματώνει τον γνωστό αλγόριθμο DigiMaster της Wadia στην έκδοση “4” η οποία περιλαμβάνει resampling 4x και προσέγγιση με πολυώνυμο δωδέκατου βαθμού για τον υπολογισμό των τεσσάρων ενδιάμεσων δειγμάτων. Η Wadia, στην περιγραφή της συγκεκριμένης τεχνολογίας αναφέρει ότι αυτή η διαδικασία του interpolation αφήνει άθικτα θα πραγματικά, αρχικά δείγματα. Σε ότι αφορά τον έλεγχο του jitter, ο 121 χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην περίπτωση του streaming μέσω USB, χρησιμοποιείται μια τεχνική την οποία η εταιρία ονομάζει ClockLink και βασίζεται στο ασύγχρονο streaming, με το βασικό χαρακτηριστικό ότι το κύκλωμα του clock βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το ολοκληρωμένο της μετατροπής d/a. Στην περίπτωση των συμβατικών ψηφιακών εισόδων τα πράγματα είναι πιο σύνθετα καθώς χρησιμοποιείται η τεχνική ClockLock, κατά την οποία το clock του μετατροπέα είναι μεταβλητό και συγχρονίζεται με αυτό του εισερχόμενου σήματος μέχρι να υπάρξει σύμπτωση (μια τεχνική που θυμίζει σε γενικές γραμμές PLL αλλά υλοποιείται στο FPGA της συσκευής, η Wadia δεν δίνει βεβαίως πολλές λεπτομέρειες).

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους και μια θύρα USB. Η έξοδος έχει single ended και balanced εκδοχή. Δεν υπάρχει αναλογική είσοδος.

Στο ψηφιακό πεδίο γίνεται, επίσης και η ρύθμιση της στάθμης. Ο 121 προσφέρει 120 βήματα του 0.5dB και, σύμφωνα με την εταιρία, μπορεί να προσφέρει εξασθένηση του ψηφιακού σήματος μέχρι 48dB χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ανάλυση. Για να μην χρειαστεί ανάγκη μεγάλης εξασθένησης (πάνω από τα 48dB) ο χρήστης μπορεί να επιλέξει, μέσω του τηλεχειριστηρίου, μεταξύ τριών διαφορετικών τιμών ευαισθησίας (1, 2, 4Vrms FS) ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου συστήματος. Η ρύθμιση της ευαισθησίας γίνεται στο αναλογικό πεδίο με αντιστάσεις πολύ μικρής ανοχής (0.1%).
Ο μετατροπέας που χρησιμοποιείται είναι ο ES9018 της ESS του οποίου τα οκτώ συνολικά κανάλια είναι μοιρασμένα, ανά τέσσερα, σε μια balanced τοπολογία. Ο μετατροπέας ρεύματος σε τάση, βασίζεται σε μια τοπολογία η οποία είναι γνωστή ως “current conveyor” και θεωρείται, από πολλούς, ως μια πολύ καλή προσέγγιση που δεν χρησιμοποιεί βρόχο ανάδρασης. Η Wadia χρησιμοποιεί μια δική της εκδοχή την οποία ονομάζει SwiftCurrent (SC-5, στην περίπτωση του 121), χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Το υπόλοιπο αναλογικό στάδιο βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές χαμηλού θορύβου, ενώ ο ενισχυτής ακουστικών είναι υλοποιημένος γύρω από ένα LME49600 της National. To βασικό τροφοδοτικό είναι εξωτερικό, αλλά η ίδια η συσκευή περιλαμβάνει πολλαπλές τοπικές σταθεροποιήσεις ανά τμήμα, με τη βασική σταθεροποίηση να γίνεται με δύο LM3100 σε ρόλο μετατροπέα dc-dc.

Φωτογραφία

Η διαχείριση του σήματος από τη θύρα USB γίνεται μέσω ολοκληρωμένου της XMOS.

Φωτογραφία

Το ψηφιακό interface της Cirrus (8416) αριστερά και ο μετατροπέας της ESS (ES9018) κάτω δεξιά. Πάνω από τον τελευταίο βρίσκεται το αναλογικό στάδιο και ο ενισχυτής ακουστικών.

Φωτογραφία

Το DSP το οποίο τρέχει τους αλγόριθμους των ψηφιακών φίλτρων της Wadia.

Φωτογραφία

Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το κομμάτι του τροφοδοτικού που βρίσκεται μέσα στη συσκευή. Υπάρχει και ένα εξωτερικό πακ.