Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/03/2011

flag
english
abstract

ΗΧΕΙΟ

Totem Acoustic Mite

Thumbnail

H ανηχοϊκή μέτρηση της ευαισθησίας του Mite αποκαλύπτει ένα ηχείο με ομαλή -σε γενικές γραμμές- συμπεριφορά του οποίου η απόκριση χαρακτηρίζεται από αποκλίσεις μεγάλου εύρους, ως προς την συχνότητα και μέτριου πλάτους. Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε στα 87dBSPL, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τιμή που δίνει ο κατασκευαστής. Το ηχείο εμφανίζεται λιγότερο ευαίσθητο στην περιοχή από 1.3 μέχρι 4kHz περίπου ενώ οι υψηλές συχνότητες είναι ελαφρώς πιο τονισμένες και κατά κανόνα πάνω από την μέση ευαισθησία. Κοντά στα 20kHz ξεκινά η αποκοπή του ηχείου ψηλά, η οποία είναι ομαλή και χωρίς ορατούς συντονισμούς με τα τυπικά -3dB να βρίσκονται κοντά στα 22kHz. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο ηχείων του ζεύγους είναι καλή αλλά, με βάση την τιμή, θα περιμέναμε, ίσως, κάτι λίγο καλύτερο. Αρκετό ενδιαφέρον έχει η μέτρηση του παραθύρου ακρόασης (listening window). Το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει την ανηχοϊκή απόκριση επί του άξονα (με κάτω όριο τα 350Hz) καθώς και την απόκριση η οποία προκύπτει ως μέσος όρος διαδοχικών μετρήσεων που καλύπτουν γωνίες ακρόασης 60 μοιρών στο οριζόντιο επίπεδο και 20 μοιρών στο κατακόρυφο. Η σχετική καμπύλη εμφανίζει έντονες αποκλίσεις κυρίως γύρω από την περιοχή της συχνότητας cross οι οποίες, όπως θα δούμε, οφείλονται στην μεγάλη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του Mite όταν η ακρόαση γίνεται εκτός άξονα στο κατακόρυφο επίπεδο.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m) και σύγκριση της απόκρισης των δύο ηχείων του ζεύγους. Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m με αναγωγή της ευαισθησίας στο 1m.

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m) και σύγκριση της ανηχοϊκής απόκρισης στον άξονα με τον μέσο όρο μετρήσεων υπό γωνίες +/-30 μοιρών (οριζόντιο επίπεδο) και +/-10 μοιρών (κατακόρυφο επίπεδο) (listening window, κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m με αναγωγή της ευαισθησίας στο 1m.

Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση της ευαισθησίας (συνδυασμός μετρήσεων near field και far field με σημείο ένωσης τα 350Hz) εμφανίζει ένα ηχείο το οποίο αποδίδει καλά στις χαμηλές συχνότητες κατεβαίνοντας άνετα μέχρι τα 50Hz. Από αυτό το σημείο και κάτω, βεβαίως, η ευαισθησία μειώνεται γρήγορα. Το Mite εμφανίζει έναν τονισμό στην περιοχή μεταξύ 70-200Hz ο οποίος πιθανότατα ευνοεί την απόδοση των κρουστών (ίσως είναι και μια συνειδητή επιλογή ώστε το ηχείο, παρά τον όγκο του να ακούγεται δυναμικό). Η βηματική απόκριση αποκαλύπτει ένα σύστημα αρκετά καθαρό. Το γούφερ έπεται του τουίτερ (όπως θα περίμενε κανείς από σύστημα που δεν εφαρμόζει κάποια τεχνική χρονικής ευθυγράμμισης) και η απόσβεση είναι αρκετά καθαρή χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων εμφανίζει αρκετούς χρωματισμούς. Το ηχείο αργεί να “σβήσει” στην περιοχή της συχνότητας cross ενώ και στις υψηλές συχνότητες εμφανίζει καθυστερήσεις στην περιοχή 4-7kHz καθώς και λίγο πάνω από τα 10kHz. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικώς αναίσθητο, το Mite δεν θα καταπονήσει ιδιαίτερα τον ενισχυτή που θα κληθεί να το οδηγήσει. Η αντίστασή του δεν πέφτει κάτω από τα 6Ω, δικαιώνοντας την Totem που το χαρακτηρίζει ως 8ωμο ενώ και οι μεταβολές της φάσης παραμένουν σε λογικά όρια. Οι παρατηρητικοί θα δουν ότι η καμπίνα έχει εμφανή στάσιμα κύματα. Εντοπίζονται στο διάγραμμα του μέτρου ως μικρού πλάτους ανωμαλίες λίγο πάνω από τα 600Hz και τα 800Hz, τιμές οι οποίες αντιστοιχούν σε αξονικού ρυθμούς της διάστασης του ύψους (η πρώτη) και του βάθους (η δεύτερη).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Το διάγραμμα της πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο δείχνει ένα ηχείο με πολύ καλή συμπεριφορά. Πρακτικά, ο ακροατής μπορεί να το ακούσει ακόμη και υπό γωνία 30 μοιρών (δηλαδή στις κορυφές ισοπλεύρου τριγώνου), χωρίς καθόλου κλίση, με μικρές μόνο απώλειες στις πολύ υψηλές συχνότητες καθώς ο λοβός εκπομπής αρχίζει να στενεύει πάνω από τα 10kHz. Αντιθέτως, το Mite αποδείχθηκε δύστροπο όσον αφορά τις μετρήσεις εκτός άξονα στο κατακόρυφο επίπεδο, όπου οι αποκλίσεις είναι σημαντικές και η συμπεριφορά αλλάζει αρκετά έντονα. Με βάση το σχετικό διάγραμμα, θα προτείναμε την τοποθέτηση του ηχείου σε βάσεις (ή ράφι) με ύψος τέτοιο ώστε το αυτί του ακροατή να βρίσκεται στο τουίτερ ή ελάχιστα κάτω από αυτό).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μωβ καμπύλη)

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μωβ καμπύλη)

Η καμπίνα έχει πολύ χαμηλούς χρωματισμούς στις χαμηλές συχνότητες (γεγονός αναμενόμενο με βάση το μέγεθος του ηχείου) αλλά γίνεται αρκετά ζωηρή πάνω από τα 200Hz, με την παρατήρηση ότι, ακριβώς λόγω του μικρού μεγέθους, η θέση του επιταχυνσιόμετρου είναι αναγκαστικά πολύ κοντά στις μονάδες, γεγονός που ίσως επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ γούφερ και τουίτερ (10mV/m/S2)