Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/11/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Tom Evans Audio Design The Groove + SRX

Thumbnail_φωτο

Για να είμαι ειλικρινής, από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης ο The Groove + SRX δεν με εντυπωσίασε καθόλου. Ένα πολύ απλό (στα όρια του απλοϊκού) σασί από ακρυλικό υλικό περιλαμβάνει τα απαραίτητα κυκλώματα ενίσχυσης και τροφοδοσίας και συνοδεύεται από ένα δεύτερο σασί από προφίλ αλουμινίου το οποίο περιλαμβάνει το εξωτερικό τροφοδοτικό και αποτελεί μια από τις βασικές διαφορές της έκδοσης “+ SRX” από την απλή (η δεύτερη βρίσκεται στο εσωτερικό και θα τη δούμε σε λίγο). Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα απολύτως απαραίτητα. Δηλαδή μια είσοδο για την φωνογραφική κεφαλή και μια έξοδο προς τον προενισχυτή γραμμής, αμφότερες υλοποιημένες με βύσματα της Eichmann, τουλάχιστον στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής που είχα για δοκιμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική διαφορά της έκδοσης SRX από το αρχικό μοντέλο “+” έγκειται στον σχεδιασμό του σταδίου εισόδου, σχεδιασμός ο οποίος προσφέρει τώρα και την δυνατότητα ρύθμισης της αντίστασης εισόδου με μικροδιακόπτες, πολύ αναλυτική μάλιστα, ώστε να προσαρμόζεται άνετα η κεφαλή, καθώς επίσης και στη ρύθμιση της αντίστοιχης χωρητικότητας.

Φωτογραφία

H κατασκευή του The Groove +SRX είναι, πραγματικά πολύ απλή. Το σασί είναι κατασκευασμένο από ακρυλικό, ημιδιαφανές, υλικό. Ένα μπλε LED ενημερώνει τον χρήστη για το ότι ο προενισχυτής έχει τροφοδοτηθεί.

Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα στο εσωτερικό, πάντως. Εδώ, καταρχήν συναντάμε την δεύτερη, μετά το εξωτερικό τροφοδοτικό, βασική διαφορά του μοντέλου “+ SRX” από την βασική έκδοση, η οποία είναι η αντικατάσταση του βασικού εσωτερικού τροφοδοτικού (ανόρθωσης και εξομάλυνσης) από ένα κύκλωμα σταθεροποίησης Lithos 6, το οποίο ο Evans περιγράφει ως “σταθεροποιητή τάξης Α”, χωρίς περισσότερες εξηγήσεις. Το γεγονός ότι τα κρίσιμα εξαρτήματα δεν έχουν εμφανή τον τύπο τους, κάνει τη ζωή του εξωτερικού παρατηρητή δύσκολη και οι λεπτομέρειες γύρω από την αρχή λειτουργίας, απλώς δεν υφίστανται. Το κύκλωμα Lithos 6 τροφοδοτεί στη συνέχεια τα δύο κυκλώματα, ένα για κάθε κανάλι τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τα στάδια ενίσχυσης όσο και έναν δεύτερο σταθεροποιητή ανά κανάλι, τον Lithos 7.

Φωτογραφία

Μια σειρά από οκτώ μικροδιακόπτες επιτρέπουν την ρύθμιση της αντίστασης εισόδου ενώ μια δεύτερη σειρά, από τέσσερις, επιτρέπει την ρύθμιση της χωρητικότητας.

Φωτογραφία

Εδώ συνδέεται το εξωτερικό τροφοδοτικό της συσκευής. Περιλαμβάνει custom μετασχηματιστή και πλήρες κύκλωμα ανόρθωσης, εξομάλυνσης και σταθεροποίησης.

Όσον αφορά το στάδιο ενίσχυσης αυτό ακολουθεί μια εκ των κλασικών αρχιτεκτονικών, περιλαμβάνοντας ένα front end με μεγάλο κέρδος, το δικτύωμα αποέμφασης RIAA το οποίο είναι παθητικό (δηλαδή μια σειρά φίλτρων που εφαρμόζουν τις δέουσες χρονικές σταθερές στο δρόμο του σήματος και όχι σε κάποιο βρόχο ανάδρασης) και, τέλος ένα στάδιο εξόδου με μικρότερο κέρδος. Φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιούνται πυκνωτές σύζευξης μεταξύ των σταδίων ενώ τα υλικά είναι πολύ καλής ποιότητας. Το εξωτερικό τροφοδοτικό της συσκευής περιλαμβάνει έναν ευμεγέθη μετασχηματιστή ειδικά υπολογισμένο για την συγκεκριμένη εφαρμογή ο οποίος είναι θωρακισμένος έναντι του RF και οδηγεί ένα κλασικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εν σειρά σταθεροποιήσεων σε τρεις.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο σταθεροποίησης που υπάρχει στο εσωτερικό της συσκευής. Είναι ένα κύκλωμα που ο Evans ονομάζει Lithos 6.

Φωτογραφία

Μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος ανά κανάλι. Στο κέντρο δεσπόζει ο δεύτερος σταθεροποιητής (Lithos 7) ενώ τα κυκλώματα ενίσχυσης βρίσκονται στο δεξί μέρος. Δυο groundplanes (το ένα έχει αφαιρεθεί) χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον θόρυβο.