Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/02/2012

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΗΧΕΙΑ

Teac AG-790A/Magnat Monitor Supreme 200

Thumbnail

Ο AG-790A απέδωσε 98.3Wrms σε φορτίο 8Ω, δικαιώνοντας την ισχύ που αναφέρει ο κατασκευαστής και ανέβηκε στα 115.7Wrms όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.2, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες οδήγησης φορτίων χαμηλής αντίστασης, επομένως θα πρέπει να προσέξει κανείς την συμπεριφορά του ηχείου που θα συνδέσει στην έξοδό του. Περιέργως, ο ενισχυτής φαίνεται να διαθέτει κάποιο σύστημα προστασίας που δεν επιτρέπει την εμφάνιση σήματος στην έξοδο όταν δεν είναι συνδεδεμένο φορτίο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του συντελεστή απόσβεσης (ο οποίος, όπως θα δούμε παρακάτω είναι μάλλον ικανοποιητικός). Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε καλά επίπεδα καθώς μετρήσαμε 0.018% thd+N για ισχύ εξόδου 35Wrms/8Ω και 0.050% thd+N για την ίδια ισχύ και φορτίο 4Ω. H παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης κυμάνθηκε στο 0.009% ενώ η στατική μέτρηση του θορύβου (με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω) ήταν πολύ ικανοποιητική, στα -72.2dBr(A). H απόκριση συχνότητας του ενισχυτή με ωμικό φορτίο στην έξοδο είναι, όπως θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα ομαλή με τάσεις αποκοπής στις πολύ χαμηλές συχνότητες (-1.5dBr στα 20Hz) και αρκετά ήπια κλίση στις πολύ υψηλές συχνότητες (-0.5dBr στα 20kHz και -2dBr στα 40kHz). Η ομοιότητα των καναλιών είναι τυπική, με διαφορά στάθμης που δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 0.2dB. Η συμπεριφορά του ενισχυτή με σύνθετο φορτίο στην έξοδο δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις γεγονός που προϊδεάζει για ένα στάδιο εξόδου με πολύ χαμηλή αντίσταση, επομένως για συντελεστή απόσβεσης απόλυτα ικανοποιητικό. Η ελάχιστη βύθιση που παρατηρείται μεταξύ 2kHz και 4kHz είναι περί το 0.1dB και πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα για την κατηγορία τιμής. Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο περιλαμβάνει μια σειρά αρμονικών, ισχυρότερη των οποίων είναι η τρίτη και πέφτει αρκετά γρήγορα κάτω από τα -90dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια με ωμικό (πράσινη και κόκκινη καμπύλη) και σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί και ματζέντα). Στάθμη αναφοράς: 35Wrms/8Ω.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 35Wrms/8Ω.

Το φάσμα του θορύβου (με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω) περιλαμβάνει μια ορατή αιχμή στην περιοχή του hum (50Ηz) η οποία βρίσκεται στα -100dBr και συνολικά φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αθόρυβο ενισχυτή. Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι μικρή με το ποσοστό να βρίσκεται γύρω και κάτω από το 0.01% μέχρι τα 2kHz και να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις πάνω από την συχνότητα αυτή. Στα 20kHz είδαμε μέχρι και 0.1% .

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 35Wrms/8Ω.

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ είναι κλασικό από πλευράς μορφής. Σε αυτό φαίνεται ότι η υπερφόρτωση ξεκινά λίγο πάνω από τα 80Wrms όταν το φορτίο είναι 8Ω και λίγο πάνω από τα 90Wrms όταν το φορτίο είναι 4Ω. H απόκριση του σταδίου εξόδου σε τετραγωνικό σήμα, τέλος, κρίνεται ως πολύ καλή για την κατηγορία τιμής. Ο χρόνος ανόδου (για μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω) είναι 7μS περίπου, επίδοση η οποία αντιστοιχεί σε τυπικό εύρος κοντά στα 50kHz. Ο ρυθμός ανύψωσης 18V/μS. Η κυματομορφή είναι ομαλή χωρίς overshoot ή κωδωνισμό.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω.

Η ανηχοϊκή μέτρηση του Monitor Supreme 200 δείχνει ένα ηχείο με αρκετά καλή απόκριση, με την ευαισθησία στην περιοχή μεταξύ 500Hz και 5kHz να μην ξεφεύγει από τα +/-3dB και την ομοιότητα μεταξύ των δύο ηχείων να είναι πολύ καλή. Πάνω από τα 4kHz περίπου το ηχείο “κερδίζει” λίγο σε στάθμη με την αποκοπή να ξεκινά, αρκετά ομαλά, μετά τα 12kHz περίπου. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το προστατευτικό κάλυμμα επιδρά λίγο και σχετικά ομοιόμορφα στην απόδοση του ηχείου (“κόβει” περίπου 1dB), γεγονός που δεν προβληματίζει. Μπορείτε να το αφήσετε στη θέση του χωρίς να επηρεάσετε ιδιαίτερα τον χαρακτήρα του ηχείου. Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (συνδυασμός near field και far field) συμπληρώνει την εικόνα του ηχείου, διατηρώντας την αρχική εντύπωση για μια αρκετά επίπεδη μεσαία περιοχή και κάπως τονισμένες ανώτερες υψηλές, και προσθέτοντας έναν, τυπικό μπορεί να πει κανείς, τονισμό των χαμηλών συχνοτήτων, γύρω από τα 100Hz. H μέση ευαισθησία του ηχείου με βάση το διάγραμμα αυτό είναι 86dBSPL/2.83Vrms/m.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m), σύγκριση της απόκρισης των δύο ηχείων του ζεύγους (κόκκινη και πράσινη καμπύλη) και επίδραση του προστατευτικού καλύμματος (πορτοκαλί καμπύλη). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m.

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Το διάγραμμα της εμπέδησης αποκαλύπτει ένα ηχείο που, από την πλευρά του ενισχυτή, συμπεριφέρεται αρκετά ομαλά. Με ελάχιστη αντίσταση στις χαμηλές συχνότητες ελάχιστα κάτω από τα 6Ω και φάση η οποία παραμένει μέσα σε ένα διάστημα +/-36 μοιρών, το 200 δεν θα προβληματίσει το στάδιο εξόδου με μεγάλες θερμικές απώλειες. Η βηματική απόκριση δείχνει μια σχεδίαση χωρίς χρονική ευθυγράμμιση, κάτι το οποίο είναι εντελώς αναμενόμενο, αλλά, ταυτόχρονα η μετάβαση από του τουίτερ στο γούφερ γίνεται αρκετά ομαλά.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Βηματική απόκριση

ο διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων είναι αρκετά “ζωηρό” τόσο στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (πάνω από τα 2kHz) όσο και στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων (πάνω από τα 5kHz). Ωστόσο, οι συντονισμοί στη δεύτερη περίπτωση είναι λιγότερο ισχυροί και διακρίνονται από τάσεις για ταχύτερη απόσβεση, επομένως αυτό που πιθανόν έχει μεγαλύτερη σημασία στο επίπεδο της ηχητικής απόδοσης είναι η καθυστέρηση του ηχείου γύρω από τα 2kHz. Ο τρόπος ακτινοβολίας του Magnat στον χώρο είναι αξιοσημείωτος, αν αναλογιστεί κανείς την κατηγορία τιμής του. Με εξαίρεση τις πολύ υψηλές συχνότητες (όπως φαίνεται από την καμπύλη στα 16kHz) η διασπορά του είναι από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει, παραμένοντας μέσα στα όρια των -3dB για οριζόντιες γωνίες ακρόασης σχεδόν 45 μοιρών. Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι δεν είναι απαραίτητη η κλίση των ηχείων προς την θέση ακρόασης, δεύτερον ότι θα ακούσουν καλά και οι ακροατές που κάθονται εκτός της ιδανικής θέσης και τρίτον (και ίσως σημαντικότερο) ότι το ηχείο δημιουργεί ένα ομοιογενές πεδίο πρώιμων ανακλάσεων που κάνει την ακρόαση στο far filed όχι μόνον εφικτή, αλλά πιθανότατα και επιθυμητή.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη). Εύρος μέτρησης: +/- 90 μοίρες.

Το ηχείο είναι περισσότερο απαιτητικό όσον αφορά το ύψος της τοποθέτησής του. Το σχετικό πολικό διάγραμμα δείχνει αρκετά απότομη συμπεριφορά καθώς κινούμαστε εκτός άξονα και η απόκριση παραμένει μέσα στα όρια των -3dB για λιγότερες από 15 μοίρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξει κανείς αρκετά κατά την τοποθέτηση του ηχείου, ώστε αυτό να βρίσκεται στο σωστό ύψος (με το τουίτερ περίπου στο αυτί του καθήμενου ακροατή) ενώ θα πρέπει να αποκλειστούν εντελώς θέσεις σε μεγάλο ύψος.

Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη). Εύρος μέτρησης: +/-30 μοίρες.