Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/10/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Symphonic Line RG10 MΚ 4 Reference

Thumbnail

Ο RG10 απέδωσε κάτι παραπάνω από 120Wrms ανά κανάλι, στο όριο του ψαλιδισμού, σε φορτίο 8Ω, τιμή η οποία αυξήθηκε στα 174Wrms όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος κάτω από 1.5 (1.4, για την ακρίβεια) είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικές δυνατότητες παροχής ρεύματος, πάντως αποδεκτές για τις περισσότερες χρήσεις. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε κοντά στο 137, τιμή απολύτως ικανοποιητική.
Η στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης έδειξαν ένα κύκλωμα που κινείται, γενικώς σε χαμηλές τιμές (0.029% THD+N/1kHz, 0.018% IMD/SMPTE για το 1/3 της ισχύος σε φορτίο 8Ω και 0.052% THD+N/1kHz για το 1/3 της ισχύος σε φορτίο 4Ω), ενώ ο ενισχυτής αποδείχθηκε αρκετά αθόρυβος (-78dBr(A) με αναφορά το 1Wrms/8Ω. To τράκινγκ του ρυθμιστικού στάθμης κινήθηκε στα γνωστά επίπεδα που έχουμε συνηθίσει από το συγκεκριμένο εξάρτημα που χρησιμοποιείται, ήτοι με διαφορές μεταξύ των καναλιών κοντά στο 0.1dBr για την περιοχή πάνω και γύρω από την μεσαία θέση (12:00), και μεγαλύτερες αποκλίσεις, κοντά στο 0.4dBr σε μεγαλύτερες εξασθενήσεις (γύρω από την θέση “-00:15”). Με αυτό ως δεδομένο, καλόν είναι ο RG10 να χρησιμοποιείται με πηγές που επιτρέπουν την χρήση μικρών τιμών εξασθένησης.
H απόκριση συχνότητας είναι ομαλή με εξαιρετικά ήπιες τάσεις αποκοπής τόσο στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (-0.23dBr/10Hz) όσο και στην περιοχή των υψηλών (-0.10dBr/40kHz, με το δεξί κανάλι λίγο πιο “βιαστικό”), ενώ οι διαφορές μεταξύ των καναλιών κινήθηκαν γενικώς στην περιοχή του 0.1dBr, επίδοση ιδιαίτερα ικανοποιητική (αλλά όχι και κορυφαία). Αρκετό ενδιαφέρον έχει η απόκριση συχνότητας με σύνθετο φορτίο (που προσομοιάζει την συμπεριφορά ηχείου). Εδώ, φαίνονται μικρές αποκλίσεις (μικρότερες του 0.1dBr), γεγονός που επιβεβαιώνει την επάρκεια του συντελεστή απόσβεσης αλλά, επιπροσθέτως, ο ενισχυτής φαίνεται να αλλάζει συμπεριφορά στα άκρα: Χαμηλά, κόβει ελάχιστα πιο γρήγορα ((-0.27dBr/10Hz), ενώ ψηλά βελτιώνεται αισθητά, φθάνοντας στο όριο της μέτρησης (40kHz) με απόκλιση πρακτικώς μηδενική (-0.03dBr). Είναι, φυσικά, δύσκολο το να πεις αν αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή ή κάτι τυχαίο που σχετίζεται με το ταίριασμα του RG10 με το συγκεκριμένο φορτίο, είναι όμως αξιοσημείωτο!
Η ακρίβεια της αποέμφασης RIAA είναι πολύ καλή. Το σχετικό διάγραμμα αποκαλύπτει διαφορές μικρότερες από 0.2dBr σε σχέση με τις θεωρητικές τιμές στις τρεις χρονικές σταθερές (3180μS, 318μS και 75μS) ενώ και οι διαφορές μεταξύ των καναλιών είναι μικρότερες του 0.1dBr (η μέτρηση έγινε μέσω των εξόδων του προενισχυτή).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Αναφορά 0dBr: 40Wrms φορτίο 8Ω (κόκκινο/πράσινο), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδες).

Καμπύλη αποέμφασης RIAA (είσοδος MM, έξοδος προενισχυτή), 0dBr: 1kHz/500mVrms

Το φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα εισόδου 1kHz/1.25kHz (L/R) περιλαμβάνει μια σειρά από αρμονικές που φθίνουν γρήγορα και ομαλά (η πέμπτη αρμονική βρίσκεται, ήδη, κάτω από τα -95dBr). Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι άρτιες αρμονικές (δεύτερη/τέταρτη είναι αρκετά ισχυρότερες των περιττών (τρίτης/πέμπτης), εύρημα που -ίσως- μπορεί να συνδυασθεί με την εντύπωση που δημιουργεί ο ενισχυτής όταν τον ακούς (ευχάριστη ταυτότητα, ιδιαίτερα στην μεσαία περιοχή). Η στάθμη της συνιστώσας του 1.25kHz (περίπου -80dBr) δείχνει καλό διαχωρισμό καναλιών.
To φάσμα του θορύβου αποκαλύπτει έναν ενισχυτή πολύ ήσυχο. Με αναφορά την στάθμη εξόδου για 1Wrms/8Ω το hum μετρήθηκε περίπου στα -90/-95dBr (50Hz/100Hz) με τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης και τις αρμονικές να πέφτουν αρκετά γρήγορα κάτω από τα -100dBr (υπενθυμίζεται ότι η στάθμη αναφοράς της μέτρησης είναι επί τούτου χαμηλή!), οριακά πριν το 1kHz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz/1.25kHz, Αναφορά 0dBr: 40Wrms/8Ω, ultralinear.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Αναφορά 0dBr: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

H μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης (THD+N) στο φάσμα είναι πολύ μικρή. Ο ενισχυτής παρέμεινε κοντά στο 0.03% στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος με ήπια αυξητική τάση πάνω από τα 15kHz περίπου. Η μέγιστη τιμή που μετρήσαμε ήταν 0.043% στα 20kHz. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η παραμόρφωση δεν αλλάζει πολύ με την ισχύ. Το διάγραμμα περιλαμβάνει δύο καμπύλες για ισχύ 1Wrms/8Ω και 40Wrms/8Ω με τις διαφορές τους να είναι δύσκολα διακριτές με το μάτι (και αριθμητικώς, εντοπίζονται δεξιότερα του δεύτερου δεκαδικού).
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο δείχνει, περίπου, τα αναμενόμενα: Το στάδιο εξόδου εμφανίζει περίπου την διπλάσια παραμόρφωση σε φορτίο 4Ω (0.06%, έναντι 0.03%) αλλά το σημείο όπου κάνει την εμφάνιση της η υπερφόρτωση βρίσκεται σε υψηλότερη ισχύ (πάνω από τα 150Wrms, έναντι των 105Wrms περίπου που αντιστοιχούν στο αντίστοιχο σημείο για φορτίο 8Ω).

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/8Ω (πράσινη καμπύλη), 40Wrms/8Ω (κόκκινη).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Συχνότητα 1kHz. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη).

O RG10 είναι ένας από τους ταχύτερους ενισχυτές που έχουμε μετρήσει τον τελευταίο καιρό, με χρόνο ανόδου 1.91μS και ρυθμό ανύψωσης 33.9V/μS. Η επίδοση αυτή του δίνει ένα θεωρητικό εύρος μεγαλύτερο από τα 180kHz. Επιπροσθέτως, η έξοδος με τετραγωνικό σήμα σήμα στην είσοδο συμπεριφέρεται εξαιρετικά ομαλά, χωρίς κανένα ορατό πρόβλημα μεταβατικής συμπεριφοράς.

Thumbnail

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 5μS/Div, κατακόρυφος άξονας: 15V/Div.