Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/09/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: SPECTRON MUSICIAN III...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Spectron Musician III

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Για τον συνήθη παρατηρητή, δύο είναι τα χαρακτηριστικά ενός διακοπτικού ενισχυτή. Πρώτον, δεν έχει εμφανείς ψύκτρες, επειδή δεν τις χρειάζεται, και δεύτερον δεν χαρακτηρίζεται από το μεγάλο βάρος των τελικών ενισχυτών. Αυτό το δεύτερο στοιχείο είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό για τον δοκιμαστή. Άλλο πράγμα να φορτώνεις (σε αυτοκίνητα, καρότσια και ρακς) ένα κτήνος 70 κιλών κι άλλο ένα σασί 5. Σωστά; Βεβαίως. Μόνο που στην περίπτωση του Musician III η παραδοχή του μικρού βάρους δεν ισχύει. Παρά το συμβατικό μέγεθος του σασί (με διαστάσεις 431x133x368 χιλιοστά, θα τον έλεγε κανείς μικρό) ξεπερνά τα 20 κιλά. Επίδοση ιδιαίτερα χαμηλή για έναν τελικό που αποδίδει 600W ανά κανάλι, αλλά σίγουρα μακρυά από αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν διακοπτικό ενισχυτή.
Ο ενισχυτής δεν είναι καθόλου ογκώδης, διατηρώντας τις συμβατικές διαστάσεις μιας συσκευής audio, καθώς το πλάτος του ελάχιστα ξεπερνά τα 42 εκατοστά.
Πίσω από το βάρος της συσκευής κρύβεται (που λέει ο λόγος) το μεγάλο γραμμικό τροφοδοτικό που χρησιμοποιήται για το στάδιο εξόδου. Ξεκινά από έναν μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τελειώνει με ένα συμβατικό κύκλωμα ανόρθωσης/εξομάλυνσης όπου όμως χρησιμοποιούνται τέσσερις ομάδες μικρών σε χωρητικότητα πυκνωτών (25 των 330μF, ανά πολικότητα και ανά κανάλι συνολικά δηλαδή 100) μια επιλογή που εξασφαλίζει χαμηλότερη εμπέδηση στο τροφοδοτικό (επειδή παραλληλίζονται οι παρασιτικές αυτεπαγωγές, σε αντίθεση με αυτό που θα συνέβαινε αν υπήρχε μόνον ένας ή δύο μεγάλοι πυκνωτές). Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά τροφοδοτικά για τα πρώτα στάδια του ενισχυτή τα οποία ξεκινούν από αντίστοιχους μετασχηματιστές απομόνωσης και καταλήγουν σε κυκλώματα σταθεροποίησης. Αυτό είναι ένα βήμα παραπάνω από το να σταθεροποιείς την τάση από τον κυρίως μετασχηματιστή σε χαμηλότερη τιμή. Μιλώντας για τάσεις, σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, ο Musician ΙΙΙ χρησιμοποιεί 125V ανά ζυγό τροφοδοσίας (δηλαδή 250V συνολικά) τιμή ιδιαίτερα υψηλή, η οποία υπόσχεται -στα χαρτιά- μεγάλα περιθώρια πριν τον ψαλιδισμό της εξόδου.
Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του, εκτός της εξόδου σύνδεσης με τα ηχεία και μια είσοδο “Sense” η οποία επεκτείνει τον βρόχο ανάδρασης μέχρι την είσοδο των ηχείων. Είναι υλοποιημένη με Speakon.

Για την σύνδεση των ηχείων χρησιμοποιήται το χαρακτηριστικό “διπλό” βύσμα της Cardas το οποίο συσφίγγει και τους δύο ακροδέκτες ταυτόχρονα χωρίς μεγάλη προσπάθεια και χωρίς εργαλεία.

Το σημαντικότερο κομμάτι βεβαίως της συσκευής είναι τα διακοπτικά της στάδια. Αυτά είναι πολύ προσεκτικά θωρακισμένα και τοποθετημένα στις πλευρές του σασί, με μια μικρή επιφάνεια από αλουμίνιο να παίζει τον ρόλο της ψύκτρας. To σχέδιο της Spectron περιλαμβάνει έναν διαμορφωτή εύρους παλμών (PWM) ο οποίος λειτουργεί στα 500kHz και οδηγεί τους ημιαγωγούς της εξόδου οι οποίοι ακολουθούνται από το αναλογικό φίλτρο που είναι απαραίτητο σε κάθε ενισχυτή του είδους. Η εταιρία δεν δίνει πολλές πληροφορίες για την δομή του σταδίου ισχύος που έχει σχεδιάσει αλλά ενδιαφέρον έχει η υπόθεση της ανάδρασης: Η αρνητική ανάδραση είναι μια συνήθης πρακτική σε όλα τα ενισχυτικά κυκλώματα και οι ενισχυτές χωρίς καθόλου ανάδραση είναι εξαιρετικά σπάνιοι (μη τους μπερδεύετε με αυτούς που δεν έχουν ολική ανάδραση, αυτό είναι άλλο πράγμα...). Στην περίπτωση των διακοπτικών ενισχυτών οι οποίοι χρησιμοποιούν έτοιμα αρθρώματα, ένα σύνηθες πρόβλημα είναι ότι ο βρόχος ανάδρασης των αρθρωμάτων αυτών παίρνει δείγματα της εξόδου, πριν το φίλτρο και την έξοδο του ενισχυτή, είναι δηλαδή σχεδιασμένος να αντισταθμίζει τα προβλήματα του τσιπ περισσότερο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενισχυτής με ένα συγκεκριμένο ηχείο στην έξοδο. Η Spectron έχει περιλάβει στον βρόχο ανάδρασης ολόκληρο το κύκλωμα (και το φίλτρο) ενώ επιπροσθέτως προσφέρει την δυνατότητα να περιληφθεί και το καλώδιο μέχρι το ηχείο μέσω μιας ειδικής συνδεσμολογίας την οποία συχνά συναντούμε σε όργανα εργαστηρίου αλλά σπανίως σε ενισχυτές (περισσότερο γιαυτό αργότερα).
Ο ενισχυτής μπορεί να συνδεθεί μέσω single ended ή balanced  εισόδου. Οι single ended είσοδοι είναι floatιng (δεν συνδέονται δηλαδή απευθείας με την γείωση της συσκευής) ώστε να επιτυγχάνονται χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

Το εσωτερικό του ενισχυτή δείχνει μια κατασκευή όπου το engineering (και όχι οι διάφορες υπερβολές) έχει τον λόγο...

Το αποτέλεσμα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι ένας ενισχυτής με χαμηλές παραμορφώσεις και χαμηλή αντίσταση εξόδου. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εταιρία, ο βρόχος ανάδρασης παραμένει στο “ψηφιακό” πεδίο, όντας ταχύτατος (με χρόνο αντίδρασης 200nS) κάτι που εξασφαλίζει καλύτερη συμπεριφορά και μικρότερες μεταβατικές παραμορφώσεις. Η Spectron δεν εξηγεί το πώς υλοποιήται αυτή η ανάδραση από την στιγμή που ο δειγματισμός του σήματος γίνεται μετά το αναλογικό φίλτρο, επομένως το σήμα με το οποίο τροφοδοτείται ο βρόχος είναι σε αναλογική μορφή, αλλά, εννοείται, ότι δεν μπορεί να αποκαλύπτονται και όλα...
Ως έχει, ο ενισχυτής μπορεί αποδώσει 600W/8Ω ανά κανάλι, τιμή που ανεβαίνει στα 800W/4Ω και 1400W/2Ω, παραμένοντας, σύμφωνα με τον κατασκευαστή σταθερός ακόμη και με εμπεδήσεις που στιγμιαία πέφτουν στο 0.1Ω, επίδοση σαφώς εντυπωσιακή.
Το διακοπτικό στάδιο ισχύος του ενός καναλιού: Είναι άψογα θωρακισμένο και χρησιμοποιεί μια αλουμινένια επιφάνεια για την ψύξη του.
Το τροφοδοτικό του ενισχυτή χρησιμοποιεί τέσσερις ομάδες των 25 πυκνωτών (με χωρητικότητα 330μF). Αυτό μειώνει την αντίστασή του.

Αυτή είναι η αιτία πίσω από τα 20τόσα κιλά του Musician III: Ο μεγάλος δακτυλιοειδής μετασχηματιστής του.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr