Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/10/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO SENSOR PRELUDE IC...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

RCM Sensor Prelude IC

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η αλήθεια είναι ότι οι Πολωνοί δεν φαίνεται να κουράστηκαν και πολύ με την σχεδίαση του σασί. Ένα απλό αλλά -πάντως- καλοκατασκευασμένο περίβλημα με πλάτος κάτι παραπάνω από 21 εκατοστά και ένα πράσινο LED στην μέση, είναι ό,τι θα βλέπει σε πρώτο πλάνο ο χρήστης του  Sensor Prelude IC. Βεβαίως, υπάρχει και ένα δεύτερο σασί το οποίο περιλαμβάνει τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας αλλά αυτό -ούτως ή άλλως- θα τοποθετηθεί κατά το δυνατόν μακρυά από τον προενισχυτή (αυτή είναι και η ιδέα πίσω από το εξωτερικό τροφοδοτικό εξ' άλλου) και σε σημείο όπου μάλλον δεν θα φαίνεται. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στην πίσω πλευρά: Εδώ αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι η συσκευή είναι πλήρης δυνατοτήτων. Έχουμε και λέμε: Υπάρχουν δύο έξοδοι, balanced και single ended των οποίων η ενεργοποίηση ελέγχεται από διακόπτες, είσοδος για μια φωνογραφική κεφαλή (δεν θα μας στενοχωρούσε να υπήρχουν δύο...), βύσμα γείωσης και το βύσμα της εξωτερικής τροφοδοσίας.  Όλα τα βύσματα που χρησιμοποιούνται για τις single ended εισόδους/εξόδους είναι πολύ καλής ποιότητας.
Ο Sensor Prelude IC είναι μια συσκευή με μικρό πλάτος αλλά ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας βρίσκεται τοποθετημένος σε ξεχωριστό σασί το οποίο μπορεί να απομακρυνθεί τόσο από τον ίδιο τον προενισχυτή όσο και από το πλατό.
Η πίσω πλευρά είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα. Το phono της RCM είναι πολύ ευέλικτο και θα καλύψει όλες (ή σχεδόν όλες) τις ανάγκες του χρήστη.
Στην πίσω πλευρά ο χρήστης θα συναντήσει, ακόμη, τέσσερις διακόπτες DIP έξι γραμμών, δύο ανά κανάλι οι οποίοι επιτρέπουν την ρύθμιση του κέρδους, την ρύθμιση της αντίστασης εισόδου και την επιλογή της εξόδου. Ο προενισχυτής μπορεί να ρυθμιστεί για ευαισθησία εισόδου από 0.3mV έως 5mV σε επτά βήματα (τα οποία αντιστοιχούν σε μια περιοχή κέρδους από 52dB μέχρι 76dB) και για αντίσταση από 20Ω μέχρι 47kΩ σε έξι βήματα. Η χωρητικότητα της εισόδου παραμένει σταθερή στα 150pF. Τα παραπάνω διαστήματα ρύθμισης κάνουν τον Sensor Prelude κατάλληλο για έναν πολύ μεγάλο αριθμό κεφαλών κινητού μαγνήτη, κινητού πηνίου (συμπεριλαμβανόμενων και κάποιων με ιδιαίτερα χαμηλή ευαισθησία)  και κινητού πηνίου υψηλής εξόδου . Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι η κεφαλή που έχετε ή θα αποκτήσετε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί άψογα.
Το κύκλωμα είναι μοιρασμένο σε δύο πλακέτες, μια για κάθε κανάλι, και η ποιότητα συναρμολόγησης είναι παραδειγματική.
Στο εσωτερικό της συσκευής πήραμε άλλη μια δόση από την άποψη της RCM περί ποιότητας κατασκευής. To κύκλωμα καταλαμβάνει ένα τυπωμένο κύκλωμα ανά κανάλι και η τάξη είναι παραδειγματική. Όσον αφορά την τοπολογία τώρα, οι Πολωνοί δεν παρέμειναν σε μια κλασική αντιμετώπιση, παρά το γεγονός ότι επέλεξαν τον δρόμο του solid state (μετά τον Bonasus, για κάποιο ακαθόριστο λόγο είχα μείνει με την εντύπωση ότι και ο Sensor Prelude είναι λαμπάτος. Προφανώς έκανα λάθος επειδή χρησιμοποιεί ολοκληρωμένα). Το στάδιο εισόδου υλοποιήται από έναν ενισχυτή instrumentation σε μορφή ολοκληρωμένου. Η τοπολογία αυτή περιλαμβάνει, στην πράξη, τρία στάδια κέρδους από τα οποία τα δύο είναι απλά buffers (ένα για κάθε γραμμή του σήματος από το κάθε κανάλι της κεφαλής) και το τρίτο ένας κλασικός διαφορικός ενισχυτής. Αυτό το κύκλωμα χρησιμοποιήται πολύ συχνά στο interfacing “δύσκολων” και απαιτητικών αισθητήρων, σε όργανα μέτρησης αλλά και στην ιατρική εξ ου και το όνομα του. Προσφέρει πολύ μεγάλη αντίσταση εισόδου (οπότε οι ρυθμίσεις που γίνονται μέσω των διακοπτών και των αντίστοιχων αντιστάσεων προς τη γη είναι ακόμη πιο ακριβείς) και  έχει, επίσης, πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα θορύβου. Βλέποντας την συγκεκριμένη επιλογή, δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί την ύπαρξη μιας χαμένης ευκαιρίας εδώ: Με μικρό μόνο κόστος, η RCM θα μπορούσε να παρέχει στον απαιτητικό χρήστη έναν προενισχυτή phono με balanced εισόδους, μια μέθοδο σύνδεσης που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους ανάμεσα στους φανατικούς του βινυλίου. Προφανώς το άφησαν για το μεγαλύτερο μοντέλο...
Το στάδιο εισόδου υλοποιήται με ένα ολοκληρωμένο ΙΝΑ217 της Burr Brown το οποίο φιλοξενεί τρεις τελεστικούς ενισχυτές σε τοπολογία instrumentation. Ακολουθεί ένα ακόμη στάδιο κέρδους (OPA2134) και ανάμεσά τους βρίσκεται το παθητικό κύκλωμα της αποέμφασης.

Το στάδιο εξόδου συμπληρώνεται με ένα driver balanced γραμμών μεταφοράς βασισμένο σε ένα ειδικό ολοκληρωμένο της Analog Devices (SSM2142)

Η έξοδος του πρώτου σταδίου οδηγεί το επόμενο στάδιο ενίσχυσης το οποίο είναι υλοποιημένο με έναν OPA2134 της Burr Brown, ένα ολοκληρωμένο της σειράς Sound Plus η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για απαιτητικές εφαρμογές audio. Ανάμεσα στα δύο αυτά στάδια υπάρχει το κύκλωμα της αποέμφασης. Οι Πολωνοί επέλεξαν εδώ την λύση της παθητικής ισοστάθμισης, όπου το φίλτρο βρίσκεται στον δρόμο του σήματος και όχι σε κάποιο βρόχο ανάδρασης. Κατά πολλούς είναι η καλύτερη λύση (επειδή η εξαρτώμενη από την συχνότητα συμπεριφορά του φίλτρου δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά εισόδου του ενισχυτή, όπως κάνει κάθε δικτύωμα ανάδρασης). Το δικτύωμα που χρησιμοποιήται περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά κυκλώματα RC, στα οποία έχουν ανατεθεί οι τρεις χρονικές σταθερές της καμπύλης αποέμφασης  (318μS, 3180μS και 75μS). Γράφω “τρεις” χρονικές σταθερές επειδή, τουλάχιστον στα χαρακτηριστικά που παραθέτει, η RCM δεν αναφέρει το αν ο προενισχυτής υποστηρίζει την καμπύλη αποέμφασης IEC (η οποία συμπίπτει με την RIAA απλώς έχει μια ακόμη συχνότητα καμπής, για να κόβει τις πολύ χαμηλές συχνότητες).
Το κύκλωμα διαθέτει ένα ακόμη στάδιο το οποίο αφορά την οδήγηση των balanced εξόδων. Εδώ, έχει χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό ολοκληρωμένο της Analog Devices, το SSM2142 το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μετατρέπει μια γραμμή single ended σε γραμμή balanced, διαθέτοντας, μάλιστα, και χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν τους αντίστοιχους μετασχηματιστές (έτσι τουλάχιστον αναφέρει η ίδια η Analog Devices). Πέραν των ολοκληρωμένων, τα υπόλοιπα, παθητικά, εξαρτήματα είναι καλής ποιότητας με αυτά που υλοποιούν τα δικτυώματα αποέμφασης να είναι κορυφαίας ποιότητας, να επιλέγονται με το χέρι και να υπόκεινται σε μετρήσεις ένα προς ένα, ώστε κάθε προενισχυτής να παραμένει εξαιρετικά κοντά στις επιδόσεις του πρωτότυπου, έχοντας πολύ μικρή απόκλιση που δεν ξεπερνά τα 0.3dB (20Hz-20kHz) με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή.
Η τροφοδοσία της συσκευής ξεκινά από τον εξωτερικά τοποθετημένο μετασχηματιστή και βασίζεται σε ένα κλασικό, διπλό κύκλωμα ανόρθωσης/σταθεροποίησης με πυκνωτές μεγάλης χωρητικότητας και σταθεροποιητές σε μορφή ολοκληρωμένων.
To τροφοδοτικό είναι διπλό με σταθεροποίηση μέσω ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και πυκνωτές με μεγάλη χωρητικότητα.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr