Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/06/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC

Micromega MyDAC

Thumbnail

Η εργαστηριακή εκτίμηση του myDAC έγιναν μέσω της ομοαξονικής εισόδου με σήματα 24bit/96kHz εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά.
Το ψηφιακό interface της συσκευής λειτουργεί ικανοποιητικά και ο μετατροπέας είναι αρκετά ανθεκτικός σε σήματα με jitter. Στο σχετικό διάγραμμα, οι καμπύλες βρίσκονται σταθερά γύρω από τα -70dB, ανεξαρτήτως της συχνότητας του σήματος εισόδου και ανεξαρτήτως της συχνότητας του jitter, μια επίδοση που μπορεί να θεωρηθεί τυπικώς καλή.
Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνεται και από την καμπύλη εξασθένησης του jitter η οποία δείχνει ένα κέρδος κοντά στα -35dB για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος. Με αυτά ως δεδομένα, το MyDAC δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό σε ότι αφορά τις πηγές και τα καλώδια που θα συνδεθούν σε αυτό, χρειάζεται όμως μια σχετική προσοχή.

Thumbnail Thumbnail

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (ιώδης).

Φάσμα καταστολής του jitter. Σήμα jitter 80nS pp, είσοδος S/PDIF.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, ο μετατροπέας είναι αρκετά “ζωηρός” σε ότι αφορά το φάσμα ενδοδιαμόρφωσης με πολλούς λοβούς γύρω από τη θεμελιώδη συχνότητα, γεγονός που οδηγεί σε αρκετά υψηλές τιμές υπολογιζόμενου jitter που οφείλεται στην ίδια την συσκευή. Στην περιοχή των χαμηλών και πολύ χαμηλών συχνοτήτων οι τιμές είναι της τάξης των nS (2.2nS/200Hz) ενώ οι τιμές μειώνονται σταδιακά σε υψηλότερες συχνότητες, κυμαινόμενες γύρω από τα 200pS. Αν και ως απόλυτες τιμές αυτές οι επιδόσεις είναι σχετικώς υψηλές σε σχέση με αυτές που συναντούμε συνήθως, παραμένουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα γενικώς θεωρούμενα ως ακουστά (στα 200Hz, για παράδειγμα, η τιμή του ακουστού jitter για sample rate 96kHz είναι γύρω στο 0.8μS).
Η απόκριση συχνότητας της συσκευής είναι πρακτικώς επίπεδη, με ελάχιστη τάση αποκοπής η οποία ξεκινά από τα 10kHz και δεν ξεπερνά το 0.5dB στα 40kHz. Η ομοιότητα των δύο καναλιών είναι εξαιρετική με διαφορές πολύ χαμηλότερες του 0.1dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα για τον υπολογισμό του jitter. Σήμα εισόδου: 24kHz/-5dBFS.

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών (96kHz/24bit).

H συμπεριφορά του μετατροπέα έξω από το όριο του φάσματος αποδείχθηκε τυπικώς καλή. Η αποκοπή για σήματα 44.1kHz είναι απότομη με μικρά ποσοστά θορύβου πάνω από τα 20kHz, ενώ για σήματα 96kHz ο θόρυβος είναι αρκετά αυξημένος.
Οι επιδόσεις των φίλτρων, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίπτωση στην περιοχή λειτουργίας του μετατροπέα. Η σχετική μέτρηση δείχνει μια συστηματική καταστολή του θορύβου (in band) στα -70dBFS, επίδοση που θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητική για την τιμή της συσκευής.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 96kHz (μπλε).

Καταστολή προϊόντων συχνότητας δειγματοληψίας (in-band). Sample rate 96kHz.

Ο MyDAC κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και όσον αφορά στην γραμμικότητα της στάθμης εξόδου. Η σχετική καμπύλη διατηρεί την ιδανική της μορφή μέχρι τα -90dBFS περίπου και από το σημείο αυτό η συμπεριφορά του μετατροπέα χειροτερεύει (σταδιακά), όσο η στάθμη το σήματος μειώνεται.
Η καμπύλη μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη αποκαλύπτει μια συσκευή με μέτριες επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα σε σήματα χαμηλής στάθμης. Στα -60dBFS οι τιμές που μετρήσαμε ήταν -40dB (THD) και λίγο πάνω από τα -20dB (THD+N).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, thd+N (ροζ), thd (μοβ καμπύλη).

Σε υψηλότερες στάθμες, ο MyDAC φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα: κοντά στο όριο της μέγιστης στάθμης (-1dBFS) η παραμόρφωση παραμένει σταθερά μεταξύ 0.02% και 0.03%, επομένως το αναλογικό στάδιο δεν δείχνει να έχει προβλήματα στάθμης, ενώ στα -20dBFS είναι συστηματικά χαμηλότερη από τα 0.2%.
Το διάγραμμα του θορύβου σε αδρανές κανάλι κινείται για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος γύρω από τα -90dBFS με την στατική μέτρηση να βρίσκεται στα -75dBFS (CCIR), επίδοση που κρίνεται ικανοποιητική για την κατηγορία τιμής της συσκευής αν και έχουμε δει αρκετά καλύτερες μετρήσεις από συσκευές παρόμοιας τιμής (όπως ο Teac UD-H01).

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη).

Φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF.

Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από συνιστώσες τόσο στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων όσο και στην περιοχή των μεσαίων/υψηλών και ερμηνεύει τα ευρήματα της προηγούμενης παραγράφου και, πιθανώς, τις επιδόσεις του jitter που εισάγει η συσκευή.
Ο θόρυβος από την τροφοδοσία περιλαμβάνει μια ισχυρή συνιστώσα στα 100Hz και τα αναμενόμενα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης τα οποία βαίνουν μειούμενα, αλλά βρίσκονται συστηματικά πάνω από τα -100dBV. Η στατική μέτρηση ήταν -81dBFS, τιμή η οποία αντιστοιχεί σε 183μVRMS περίπου.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών (wide band).

Φάσμα θορύβου από την τροφοδοσία.

Η συμμετοχή της τροφοδοσίας είναι σαφής και στο διάγραμμα που απεικονίζει την διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο, όπου οι βασικές συνιστώσες εντοπίζονται στα 50Hz, τα 100Hz και τις αρμονικές τους.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών είναι καλή, με την στάθμη του σήματος στο παρακείμενο κανάλι να μην ξεπερνά τα -90dB για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.950,20Hz/0dBu, 24bit/96kHz.

Διαφωνία καναλιών.