Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/03/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ AM/FM MAGNUM DYNALAB DT5...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

Ρ Α Δ Ι Ο Φ Ω Ν Ι Κ Ο Σ   Δ Ε Κ Τ Η Σ   Α Μ / F M

Magnum Dynalab DT5

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Για να καταλάβει κανείς το πόσο ριζοσπαστικός είναι ο DT5 σε σύγκριση με την κλασική άποψη της Magnum Dynalab, αξίζει τον κόπο να δούμε κατ' αρχήν ποιά είναι αυτή η άποψη:  Εν τάχει, η εταιρία θεωρεί ότι ο καλός ήχος σε έναν δέκτη εξασφαλίζεται από ιδανικές συνθήκες λήψης, ιδανικές συνθήκες συντονισμού και ένα πολύ καλό ενισχυτή στην έξοδο.  Οι απόψεις αυτές -στις οποίες δεν μπορεί κανείς να εκφέρει σοβαρή αντίρρηση, υλοποιούνται στους μεγάλους δέκτες με custom ενισχυτές RF, ένα σύνθετο κύκλωμα συντονισμού με αναλογικό (δηλαδή συνεχή χωρίς βήματα συχνότητας) έλεγχο, μεγάλη ευελιξία στο εύρος της ενδιάμεσης συχνότητας -IF- (ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η βέλτιστη επιλογή μεταξύ επιλεκτικότητας και ποιότητας του αποδιαμορφωμένου σήματος) και τέλος με το προφανές:  ενα καλό ενισχυτή audio στην έξοδο, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις υποστηρίζει και balanced γραμμή μεταφοράς προς τον προενισχυτή. 
Επί του προκειμένου, τώρα, ο DT5 ακολουθεί μία σαφώς πιο συνηθισμένη οδό κατά τα δύο τρίτα, τουλάχιστον:  Πρόκειται για έναν δέκτη AM/FM ο οποίος χρησιμοποιεί PLL και ψηφιακή σύνθεση συχνότητας για τον συντονισμό του, ένα oem στάδιο RF, και διαθέτει το συνηθισμένο user interface που συνδυάζει  βηματικό επιλογέα και οθόνη, όπου εμφανίζεται η συχνότητα του φέροντος, οι πληροφορίες του RDS και διάφορες σχετικές με την λειτουργία της συσκευής ενδείξεις.
Το εσωτερικό του DT5 κρύβει μία κάθε άλλο παρά συμβατική κατασκευή.  Η Magnum Dynalab χρησιμοποιεί ένα ευμεγέθες τροφοδοτικό με τοπικές σταθεροποιήσεις και έχει προσπαθήσει να μειώσει τις καλωδιώσεις.
Ο υποψιασμένος ωστόσο, αρχίζει να το ψάχνει το πράγμα, όταν διαπιστώσει ότι ο "μικρός" έχει ένα αναλογικό στάδιο με τέσσερεις διπλούς OPA134 της Burr Brown (πρόκειται για έναν εκ των κλασικών audiophile τελεστικών ενισχυτών με είσοδο υλοποιημένη από FET) των οποίων η τοπολογία υποστηρίζει τόσο single ended όσο και balanced εξόδους, καθώς και ένα τροφοδοτικό με πολλαπλές σταθεροποιήσεις.  Αυτού του είδους η προσέγγιση κατ' αρχήν πρέπει να αρκεί για να καθησυχάσει τους... ανασφαλείς και τους καχύποπτους (στους οποίους -δεν θα σας κρύψω- ότι περιλαμβάνεται λόγω επαγγελματικής διαστροφής και ο υπογράφων):  Με τον DT5 η Magnum Dynalab δεν προσπαθεί να κάνει μία "αρπαχτή" με έναν φθηνό-"φασόν" δέκτη στου οποίου την σχεδίαση μετείχε μόνο με τον λογότυπό και την φήμη της, αλλά προσπαθεί τίμια να μπεί στην αγορά της μεσαίας κατηγορίας, παίζοντας όσο καλύτερα μπορεί. 
Ο δέκτης προσφέρει εξόδους single ended και balanced.  Αξιο προσοχής σημείο, η καλή ποιότητα των βυσμάτων RCA.

Yπάρχουν υποδοχές για κεραίες 300Ω (AM) και 75Ω (FM). Στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο επιλογέας του βήματος συντονισμού.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Αυτό το "καλύτερα", πέραν του ενισχυτή και του τροφοδοτικού, μεταφράζεται στην επιλογή ενός σταδίου εισόδου RF από την Wangine (έναν από τους σημαντικούς προμηθευτές oem εξαρτημάτων για δέκτες), και ενός μονολιθικού, ολοκληρωμένου για ραδιοφωνική λήψη από την Sanyo (LA1266) το οποίο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μπλόκς, από το στάδιο RF και το κύκλωμα παραγωγής της ενδιάμεσης συχνότητας (IF) μέχρι και το κύκλωμα για την ένδειξη του σωστού συντονισμού.  Η σύνθεση της συχνότητας ελέγχεται  από ένα PLL που υλοποιήται με το ΤC9257 της Toshiba ένα ειδικό ολοκληρωμένο κύκλωμα κλειδωμένης φάσης για συστήματα ψηφιακής ραδιοφωνικής λήψης με ιδιαίτερα μικρή ανοχή.  Τα κυκλώματα του δέκτη είναι υλοποιημένα με υλικά καλής ποιότητας (με εξάρσεις ακρίβειας στα κρίσιμα σημεία -αλλά μην φανταστείτε ακρότητες και χαιεντισμούς) και η Magnum Dynalab έχει εμφανώς προσπαθήσει να περιορίσει τις εσωτερικές καλωδιώσεις, χρησιμοποιώντας βύσματα που τοποθετούνται απ' ευθείας στην πλακέτα.
Το RF front end του δέκτη προέρχεται από την Wangine, μία γνωστή εταιρία για τα oem τμήματα υψηλών συχνοτήτων που παράγει. Το κυρίως τμήμα του δέκτη, όπου διακρίνεται το μονολιθικό κύκλωμα συντονισμού της Sanyo (δεξιά) και το PLL της Toshiba (αριστερά).
Σε αντίθεση με την συνήθη (κακή) πρακτική, η Magnum Dynalab έχει υλοποίήσει έναν καλό ενισχυτή audio στην έξοδο του DT5. Τέσσερεις τελεστικοί ενισχυτές OPA134 της Burr Brown ανα κάναλι (χρησιμοποιούνται τα "διπλά" OPA2134). Υπάρχουν πολλές ψηφιακές πηγές που θα ήθελαν να έχουν τέτοια έξοδο...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr