Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/12/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: LIPINSKI L-707/L-301 ΜΟΝΙΤΟΡ/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

ΜΟΝΙΤΟΡ/ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Lipinski Sound L-707/L-301

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Μακροσκοπικά, το σύστημα του Lipinski είναι ένα ενεργό σύστημα: Αποτελείται από δύο ηχεία το κάθε ένα από τα οποία διαθέτει τον δικό του ενισχυτή. Σε επίπεδο σχεδίασης, το L-707 είναι ένα κλασικό ηχείο με παθητικό φίλτρο διαχωρισμού, το οποίο μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε τελικό ή ολοκληρωμένο ενισχυτή. Προς τι, λοιπόν, αυτή η υβριδική λογική; Κατά την εταιρία, το να τοποθετήσεις τους τελικούς ενισχυτές πολύ κοντά στα ηχεία είναι μια καλή στρατηγική επειδή μειώνεις το μήκος των καλωδίων μεταφοράς του σήματος. Από την άλλη, η τοποθέτηση ενός ενισχυτή μέσα στην καμπίνα του ηχείου σημαίνει είτε αύξηση του όγκου της καμπίνας (κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι η εξασφάλιση μεγάλης ακαμψίας γίνεται ακριβότερη υπόθεση) είτε μείωση του όγκου του ενισχυτή (κάτι που σημαίνει διάφορους συμβιβασμούς στην ποιότητά του). Έτσι, η τοποθέτηση του ενισχυτή στην βάση του ηχείου φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλουμε να παραμείνουμε στο “γράμμα” της θεωρίας, πάντως, το σύστημα L-707/L301 είναι ένα παθητικό σύστημα: Οι ενισχυτές βρίσκονται πριν από ένα κλασικό παθητικό φίλτρο διαχωρισμού.
Το L-707 είναι ένα ηχείο κλειστού τύπου, δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων βασισμένο στην γεωμετρία D'Appolito. To προστατευτικό δεν καλύπτει το τουίτερ. Η ειδική βάση που προσφέρει η εταιρία επιτρέπει την τοποθέτηση του ηχείου στο σωστό ύψος και την στήριξη των ενισχυτών L-301.
Το L-707 είναι ένα ηχείο δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων με καμπίνα κλειστού τύπου. Η επιλογή αυτή είναι ένα παράδειγμα για τις επιλογές που γίνονται ευκολότερα όταν μιλάμε για ένα μόνιτορ: Λίγοι κατασκευαστές επιλέγουν να θυσιάσουν το κάτω όριο ενός ηχείου προς όφελος της ταχύτητας και της καθαρότητας του  υπόλοιπου φάσματος και ο Lipinski έχει κάνει ακριβώς αυτή την επιλογή: Το ηχείο χρησιμοποιεί δύο μονάδες 7 ιντσών με κώνο από υαλονήματα για την απόδοση των χαμηλών/μεσαίων συχνοτήτων και ένα τουίτερ Ring Radiator της Vifa (ίντσας, με μαγνήτη από νεοδύμιο). Οι μονάδες είναι τοποθετημένες ως συστοιχία D'Appolito. H συγκεκριμένη αυτή αρχιτεκτονική, με το τουίτερ τοποθετημένο μεταξύ των δύο μιντ/γούφερ, παρουσιάστηκε από τον Joseph D'Appolito το 1983 σε μια εργασία του με τον τίλτο “A geometric Approach to Eliminating Lobing Error in Multiway Loudspeakers” όπου αποδεικνύεται ότι η χρήση μονάδων σε τέτοιες θέσεις επιτρέπει την δημιουργία μιας πολύ ομαλής πολικής απόκρισης ακόμη και αν χρησιμοποιούνται απλά φίλτρα (για παράδειγμα Butterworth πρώτης τάξης). Η επιλογή αυτή επέτρεψε την χρήση ενός απλού κροσόβερ (κατά τα φαινόμενα -ο κατασκευαστής αναφέρεται απλώς σε “φίλτρο χαμηλής τάξης” χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες) το οποίο είναι υλοποιημένο με υλικά ακριβείας (πηνία με περιελίξεις σε μορφή φύλλων και όχι συμβατικών αγωγών για ελαχιστοποίηση του επιδερμικού φαινομένου, αντιστάσεις χαμηλής αυτεπαγωγής και πυκνωτές ακριβείας). H χρονική ευθυγράμμιση του τουίτερ με τα δύο μιντ/γούφερ γίνεται από την ίδια την καμπίνα (και τις θέσεις των μονάδων σε αυτήν) και όχι στο φίλτρο.
Το τουίτερ είναι ένα Ring Radiator της Vifa. Περιβάλλεται από αφρώδες υλικό ώστε να εξασφαλίζεται ελαχιστοποίηση των περιθλάσεων.

Τις χαμηλές και τις μεσαίες συχνότητες έχουν αναλάβει δύο 7ιντσα με κώνο από υαλονήματα, τα οποία, επιπροσθέτως είναι θωρακισμένα.

Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από MDF 25 χιλιοστών με εσωτερικές ενισχύσεις ώστε να είναι πολύ άκαμπτη και το φινίρισμά της (στην “μαύρη” εκδοχή που είχα στα χέρια μου) είναι αρκετά καλό, αν και ορισμένοι θα προτιμούσαν σίγουρα κάποια άλλη από τις διαθέσιμες εκδοχές (λάκα πιάνου σε τρία χρώματα και rosewood). Ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση της τοποθέτησης του τουίτερ: Αυτό δεν καλύπτεται από το προστατευτικό του ηχείου (ο Lipinksi αναφέρει ότι υπάρχουν πάντα απώλειες ό,τι υλικό και αν χρησιμοποιηθεί) και περιβάλλεται από μια βαθμιδωτή “φωλιά” κατασκευασμένη από αφρώδες υλικό  το οποίο, κατά την εταιρία, εξασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των περιθλάσεων. Η κατασκευή του ηχείου συμπληρώνεται από τέσσερις ακροδέκτες σύνδεσης πολύ καλής ποιότητας που δέχονται αγωγούς μεγάλης διατομής (και βύσματα τύπου “μπανάνα”), προσφέροντας δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης. Η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με καλής ποιότητας αγωγούς παραλληλόγραμμης διατομής. Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν οδηγήσει σε ένα ηχείο τυπικής ευαισθησίας (90dB/w/m), με ονομαστική εμπέδηση 4Ω και απόκριση συχνότητας 31Hz-40kHz (+/-3dB).
Το L-707 είναι ένα ηχείο βάσης, σχεδιασμένο για βέλτιστη απόδοση όταν τοποθετείται σε σχετικώς υψηλές βάσεις (90 εκατοστών) οι οποίες φέρουν το τουίτερ στο επίπεδο των αυτιών του καθήμενου ακροατή. Η εταιρία έχει σχεδιάσει τις δικές της βάσεις οι οποίες χρησιμοποιούν κοίλους χαλύβδινους σωλήνες 30 χιλιοστών και έχουν συνολικό βάρος 20 κιλά. Οι συγκεκριμένες βάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν και τον τελικό ενισχυτή κάθε ηχείου στο κάτω μέρος τους και -όπως θα περίμενε κανείς- μπορούν να γεμιστούν με κάποιο ακουστικώς αδρανές υλικό για μεγαλύτερη ευστάθεια και μικρότερους χρωματισμούς.
Ο μονομπλόκ L-301 είναι διακοπτικός και αποδίδει 300W σε κανονική λειτουργία και 600W γεφυρωμένος.

Το τροφοδοτικό του τελικού είναι γραμμικό. Χρησιμοποιεί 4 πυκνωτές των 22.000μF και γρήγορες διόδους της Philips.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το ηχείο μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε ενισχυτή (υπό την προϋπόθεση ότι αυτός επαρκεί από πλευράς ισχύος). Για όσους θέλουν ένα πλήρες πακέτο, υπάρχει ο ειδικά σχεδιασμένος L-301, ένας μονομπλόκ τελικός ισχύος 300W με διακοπτικό στάδιο εξόδου, με δυνατότητα γεφύρωσης (οπότε αποδίδει 600W) και δυνατότητα να υποστηρίξει διπλοκαλωδίωση.  Το σασί του L-301 είναι σχεδιασμένο για κάθετη τοποθέτηση και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό μια πρόσοψη από διαφανές, φωτιζόμενο πλαστικό το οποίο μπορεί να πάρει τον χρωματισμό που επιθυμεί ο χρήστης με την βοήθεια ενός διακόπτη DIP στην πίσω πλευρά. O ενισχυτής χρησιμοποιεί ένα “βαρύ” τροφοδοτικό με γρήγορες διπλές διόδους της Philips και συνολική χωρητικότητα 4x22.000μF, καθώς και ένα διακοπτικό στάδιο για το οποίο η εταιρία δεν δίνει τεχνικές λεπτομέρειες.  Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του επιλογέα ευαισθησίας, single ended και balanced είσοδο και έξοδο (με ενσωματωμένο φίλτρο διέλευσης υψηλών για συστήματα με υπογούφερ) καθώς επίσης και την δυνατότητα να επιλέξει floating ή γειωμένη λειτουργία (ώστε να “σπάνε” οι βρόχοι της γείωσης αν υπάρχουν).
H εταιρία δεν δίνει πληροφορίες για το είδος του διακοπτικού σταδίου το οποίο είναι “κρυμμένο” στην κάτω πλευρά του κυκλώματος. Εδώ φαίνονται τα πηνία της εξόδου και (κάτω αριστερά) δύο από τους τέσσερις ημιαγωγούς ισχύος.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr