Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΨΗΦΙΑΚΟ INTERFACE

KingRex UC192

Thumbnail_φωτο

Ο UC192 είναι μια πολύ απλή και μικρή κατασκευή, μια επιλογή λογική καθώς οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να την στριμώξουν κάπου μεταξύ υπολογιστή και μετατροπέα d/a. Το σασί, από προφίλ αλουμινίου με πλάτος και βάθος λίγο μεγαλύτερο των 80 χιλιοστών και ύψος λίγο μεγαλύτερο των 20 χιλιοστών, φιλοξενεί μια θύρα USB (συμβατή με το πρότυπο 2.0) και τρεις εξόδους ψηφιακού σήματος από τις οποίες η μια είναι συμβατική ομοαξονική S/PDIF υλοποιημένη με ένα βύσμα RCA καλής ποιότητας, η δεύτερη είναι AES/EBU υλοποιημένη με ένα βύσμα XLR μικρής διαμέτρου (αυτά τα βύσματα ονομάζονται Tiny XLR) ενώ υπάρχει ακόμη και μια έξοδος IIS (ή I2S) για όσους διαθέτουν ένα συμβατό με αυτό το πρωτόκολλο μεταφοράς DAC και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Φωτογραφία

To UC192 είναι μικρό σε διαστάσεις και μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα. Η τροφοδοσία του γίνεται από ένα εξωτερικό πακ.

Για όσους αρέσκονται στις λεπτομέρειες, το Inter Ic Sound bus, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι η λύση που σχεδίασε η Philips για την μεταφορά σημάτων ψηφιακού audio μεταξύ των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μιας συσκευής. Είναι ένας δίαυλος τριών αγωγών ο οποίος περιλαμβάνει το σήμα Word Clock (το σήμα χρονισμού που καθορίζει το sample rate και το κανάλι του οποίου τα δεδομένα μεταδίδονται κάθε στιγμή), το σήμα χρονισμού των δεδομένων (Serial Clock, ένα σήμα πολλαπλάσιο  του word clock που καθορίζει τον ρυθμό ροής των ίδιων των δεδομένων) και, τέλος, το σήμα των δεδομένων (Serial Audio Data) που περιλαμβάνει τις πληροφορίες. Όλα τα ολοκληρωμένα που επεξεργάζονται ψηφιακό audio υποστηρίζουν την σύνδεση αυτή, αλλά το ερώτημα είναι γιατί θα θέλαμε να την χρησιμοποιήσουμε και έξω από την συσκευή; Ο λόγος είναι απλός: Είναι το μοναδικό πρωτόκολλο μεταφοράς σήματος audio που μεταφέρει και το clock! Mε άλλα λόγια, από την πλευρά του μετατροπέα δεν χρειάζεται να “ανασύρουμε” το σήμα χρονισμού χρησιμοποιώντας PLL, μνήμες και άλλα κόλπα. Αυτό μας επιτρέπει να οδηγήσουμε το σήμα απευθείας στους μετατροπείς D/A χωρίς τη μεσολάβηση του κλασικού interface S/PDIF. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η έξοδος IIS υλοποιείται με ένα βύσμα RJ45.
Το UC192 μπορεί να διαχειριστεί δεδομένα που προκύπτουν από αρχεία μέχρι 32bit/192kHz και η έξοδός του ανεβαίνει μέχρι τα 24bit/192kHz. Η σύνδεση του με τον υπολογιστή είναι ισόχρονη (με άλλα λόγια ο host υπαγορεύει την ροή των δεδομένων) και βασίζεται, όπως θα δούμε, σε ένα καλό clock για για να μειώσει τις επιπτώσεις του jitter που δημιουργεί η σύνδεση.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις εξόδους. Μία S/PDIF υλοποιημένη με βύσμα RCA, μία AES/EBU με βύσμα Tiny XLR και μια IIS με βύσμα RJ45.

Το κύκλωμα του UC192 είναι στοιχειώδες αλλά φροντισμένο. Εκτός από μερικά λογικά κυκλώματα που παίζουν τον ρόλο των απομονωτών στις ψηφιακές εξόδους, πλην της AES/EBU όπου υπάρχει γαλβανική απομόνωση μέσω ενός μικρού μετασχηματιστή, η βάση της συσκευής είναι ένα άγνωστων στοιχείων ολοκληρωμένο, το οποίο -προφανώς- εκτελεί την μετατροπή των σημάτων και ένας ταλαντωτής ελεγχόμενης θερμοκρασίας ο οποίος αποτελεί, προφανώς, την βάση του κυκλώματος χρονισμού. Είναι άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους η KingRex αποκρύπτει το κεντρικό εξάρτημα του UC192, αλλά μια μικρή μελέτη των αρχείων που συνοδεύουν τους οδηγούς για τη σύνδεση με τον υπολογιστή δείχνει ότι πρόκειται, μάλλον, για κάποιο τσιπ της σειράς Vinyl EnvyUSB και το μέγεθος του εξαρτήματος παραπέμπει μάλλον σε ένα από τα VT1620A ή VT1728A. H τροφοδοσία γίνεται από ένα απλό πακ και ένα led στο σασί του UC192 ενημερώνει τον χρήστη ότι η συσκευή τροφοδοτείται κανονικά.

Φωτογραφία

Απλό, αλλά φροντισμένο στις λεπτομέρειές του εσωτερικό. Το βασικό ολοκληρωμένο είναι “κρυμμένο” αφού έχουν διαγραφεί τα χαρακτηριστικά του. Ακριβώς από κάτω φαίνεται ο ταλαντωτής (ελεγχόμενης θερμοκρασίας). Η έξοδος AES/EBU απομονώνεται μέσω μετασχηματιστή.