Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/09/2011

flag
english
abstract

USB DAC / ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Grace Design m903

Thumbnail_φωτο

H γενική αισθητική της συσκευής έχει αλλάξει ελάχιστα από αυτήν με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι το 2006 και έχει αλλάξει περισσότερο επειδή το επέβαλλαν οι ανάγκες και λιγότερο για λόγους… άποψης. Με υπόβαθρο στο “Pro”, οι άνθρωποι της Grace ξέρουν να σχεδιάζουν ένα καλό user interface και ξέρουν, επίσης, ότι πρέπει να παραμένουν σταθεροί σε μια καλή σχεδίαση. Έτσι, έχουν διατηρήσει την μεγάλη και φωτεινή οθόνη η οποία ενημερώνει τον χρήστη για τις βασικές του επιλογές κατά την λειτουργία και για τις διάφορες ρυθμίσεις στις οποίες έχει πρόσβαση καθώς επίσης και τον τρόπο περιήγησης στο μενού μέσω του ρυθμιστικού στάθμης το οποίο αλλάζει λειτουργία όταν το πιέσεις. Έχουν, επίσης, διατηρήσει τις δύο εξόδους για ακουστικά (καρφί τέταρτου της ίντσας), τον περιστροφικό επιλογέα εισόδου ο οποίος έχει μεγαλώσει σε διάμετρο. καθώς και τα ενδεικτικά LED για την επιλογή της εξόδου και τη συχνότητα στην οποία έχει κλειδώσει η ψηφιακή είσοδος. Φυσικά, οι δυνατότητες του m903 έχουν αλλάξει και αυτό αντανακλάται στις λεπτομέρειες: Υπάρχουν πλέον τρία LED για την επιλεγμένη έξοδο, αφού ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ ακουστικών, και δύο line out (η δεύτερη balanced με καρφί τέταρτου της ίντσας -μην ξεχνάμε και τις ανάγκες του επαγγελματία...) καθώς και περισσότερες θέσεις στον επιλογέα εισόδου αφού εκτός των κλασικών ψηφιακών εισόδων (οπτική και ομοαξονική S/PDIF, AES3 και USB) υπάρχουν πλέον δύο αναλογικές είσοδοι, μια single ended και μια balanced. Φυσικά, η σημαντικότερη πρόσθετη δυνατότητα είναι η βελτίωση της θύρας USB η οποία μπορεί πλέον να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24/96 σε Class 1, χωρίς ανάγκη ειδικών drivers και ανεβαίνει μέχρι τα 24/192 σε Class 2 με ειδικούς drivers.

Φωτογραφία

Θα μπορούσε να είναι και μια άσκηση παρατηρητικότητας: Ποιες είναι οι διαφορές του m903 από τον m902; Περισσότερα ενδεικτικά εξόδου, περισσότερες θέσεις στον επιλογέα εισόδων, που είναι και μεγαλύτερος σε διάμετρο και LEDάκια που ενημερώνουν για κλείδωμα του USB στα 96 και πάνω kHz.

Όσον αφορά τον εσωτερικό κόσμο του m903, ας ξεκινήσουμε με αυτό που δεν έχει αλλάξει: Η ποιότητα κατασκευής είναι η γνωστή της Grace, υψηλού επιπέδου, πυκνή αλλά ταυτόχρονα τακτική, με ελάχιστες καλωδιώσεις. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, επίσης, είναι ο ενισχυτής των ακουστικών ο οποίος βασίζεται και πάλι στο AD815AYS της Analog Devices (με διαφορετικό τροφοδοτικό, πάντως). H μεγαλύτερη αλλαγή αφορά την θύρα USB. Εδώ έχει εγκαταλειφθεί η κλασική λύση του PCM2902 και έχει υιοθετηθεί ένα άρθρωμα βασισμένο σε ολοκληρωμένο της ΧΜΟS (η οποία φαίνεται να έχει κερδίσει την αγορά -προς το παρόν) το οποίο υποστηρίζεται από τους drivers της Thesycon (όπως και ο πολύ καλός Ayre QB-9 που δοκιμάσαμε πρόσφατα) για να πραγματοποιήσει streaming μέχρι τα 24/192, εννοείται σε ασύγχρονο ρυθμό λειτουργίας ώστε να εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του jitter εξ αιτίας του USB. Το υπόλοιπο ψηφιακό κομμάτι βασίζεται στο ψηφιακό interface CS8416 της Cirrus καθώς και στον PCM1798 της Burr Brown στη θέση του dac. Η εταιρία αναφέρει ότι η μετατροπή i/v στην έξοδο του μετατροπέα γίνεται με το σήμα σε balanced μορφή, μια αποστολή η οποία φαίνεται να έχει ανατεθεί σε δύο εδικά ολοκληρωμένα της That (1570).

Φωτογραφία

Ο m903 προσφέρει πλέον τρεις εξόδους, στις οποίες περιλαμβάνονται ένα ζεύγος εξόδων για ακουστικά, μια έξοδος single ended και μια balanced. Οι στάθμες και η ισορροπία τους ρυθμίζεται ανεξάρτητα.

Φωτογραφία

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο αναλογικών εισόδων, τριών ψηφιακών και της θύρας USB.

Αλλαγή έχει γίνει και στο ρυθμιστικό στάθμης το οποίο είναι και πάλι ψηφιακά ελεγχόμενο αλλά βασίζεται σε ένα CS3318 της Cyrrus που επιτρέπει την ξεχωριστή ρύθμιση στη στάθμη μέχρι οκτώ καναλιών, γεγονός που προσφέρει την δυνατότητα ξεχωριστού ελέγχου της στάθμης και της ισορροπίας κάθε μιας από τις τρεις εξόδους. H περιοχή ρύθμισης της στάθμης είναι 99.5dB και το βήμα είναι 0.5dB. Τα δημοσιευμένα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρουν μεγάλη ακρίβεια μεταξύ των καναλιών η οποία φθάνει το 0.05dB. Το τροφοδοτικό βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και σε πολλές τοπικές σταθεροποιήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται απομόνωση των διαφόρων τμημάτων. Βελτιωμένο, τέλος, είναι -σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της Grace- και το σύστημα μείωσης του jitter που έχει αναπτύξει η ίδια και το ονομάζει S-Clock, χωρίς πάντως να δίνονται λεπτομέρειες. Το S-Clock χρησιμοποιεί δύο κρυστάλλους και δύο PLL με το πρώτο να χρησιμοποιήται για το κλείδωμα της συσκευής στο σήμα που προέρχεται από την πηγή και την εξαγωγή του σήματος χρονισμού από αυτό και το δεύτερο να ασχολείται αποκλειστικά με την σταθεροποίησή του και την οδήγηση του DAC.

Φωτογραφία

Το πακέτο είναι το πληρέστερο που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό. Τα “καρφιά” στη θέση των balanced εξόδων, προφανώς υπαγορεύονται από την ανάγκη για οικονομία χώρου. Η ποιότητα των βυσμάτων είναι πολύ καλή.

Οι σοβαροί χρήστες ακουστικών θα χαρούν να μάθουν, επίσης, ότι ο m903 χρησιμοποιεί, όπως και οι προκάτοχοί του, το κύκλωμα xFeed το οποίο λειτουργεί στο αναλογικό πεδίο, έχει σχεδιαστεί από τον Jan Meier (ο οποίος θεωρείται ένας από τους γκουρού σε θέματα ακουστικών) και εξομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο αυτί στον ελεύθερο χώρο (χωρίς δηλαδή ακουστικά) κάνοντας την ακρόαση πιο ξεκούραστη και ρεαλιστική. Η συσκευή συνοδεύεται προαιρετικά από τηλεχειριστήριο.

Φωτογραφία

“Γεμάτο” εσωτερικό, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής περιορισμένες καλωδιώσεις και σχετική τάξη. Από την φωτογραφία λείπει το άρθρωμα της θύρας USB...

Φωτογραφία

... που είναι αυτό. Βασίζεται σε τσιπ της XMOS και συνεργάζεται με drivers της Thesycon για να ανέβει μέχρι τα 24/192.

Φωτογραφία

O ενισχυτής ακουστικών βασίζεται στο AD815AYS της Analog Devices (αριστερά).

Φωτογραφία

Το ψηφιακό τμήμα συμπληρώνεται από το interface CS8416 (δεξιά), τον μετατροπέα PCM1798 (στο μέσον) και τα κυκλώματα i/v που βασίζονται σε ενισχυτές 1570 της That (κάτω από τον μετατροπέα). Η τροφοδοσία είναι τοπικά σταθεροποιημένη. Κάτω δεξιά, διακρίνονται οι δύο κρύσταλλοι του S-Clock.