Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/10/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

Audioengine A5+

Thumbnail

Το γεγονός ότι το ένα από τα δύο ηχεία του ζεύγους είναι παθητικό, μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε το A5+ με τον συμβατικό τρόπο, όπως κάνουμε με όλα τα ηχεία που δοκιμάζουμε. Τα διαγράμματα που δημοσιεύονται αφορούν το μέλος του ζεύγους που δεν διαθέτει τον ενισχυτή (αλλά μόνο είσοδο high level) και για το λόγο αυτό περιλαμβάνουν μετρήσεις ευαισθησίας (σε dBSPL) καθώς επίσης και μετρήσεις εμπέδησης. Σε ένα ενεργό σύστημα οι μετρήσεις αυτές έχουν μόνο ακαδημαϊκή αξία (καθώς υποθέτουμε ότι ο σχεδιαστής έχει επιλέξει μια ενισχυτική διάταξη ικανή να οδηγήσει τα ηχεία στις στάθμες που πρέπει), δεν παύουν όμως να έχουν το ενδιαφέρον τους.
Ως φορτίο, το A5+ κινείται σε τυπικά επίπεδα από πλευράς μέτρου της εμπέδησης εμφανίζοντας ελάχιστη αντίσταση 5.2Ω κοντά στα 200Hz και σχετικώς ζωηρή φάση (μέσα στα όρια των +/-36 μοιρών με εξαίρεση μια μικρή “υπερβολή” λίγο πάνω από τα 100Hz). Η συμπεριφορά αυτή ίσως εξηγεί την αρκετά μεγάλη ψύκτρα του ενισχυτή (σε σχέση με τα 2x50Wrms της ονομαστικής του ισχύος) καθώς και το γεγονός ότι αυτή θερμαίνεται αρκετά.
Η ανηχοϊκή μέτρηση της απόκρισης αποκαλύπτει ένα ηχείο με πολύ μικρές αποκλίσεις (αν αναλογιστεί κανείς την κατηγορία τιμής του) οι οποίες ξεπερνούν ελάχιστα το +/-1.5dB στην περιοχή της μέτρησης (από τα 500Hz) επιβεβαιώνοντας τις προδιαγραφές που δίνει η ίδια η εταιρία. Η σχετική καμπύλη χαρακτηρίζεται από μια ήπια έμφαση στην περιοχή 1-3kHz και μια λίγο μεγαλύτερη στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (6kHz-20kHz).

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m.

Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση η οποία προκύπτει από splicing μέτρησης near field και ανηχοϊκής δείχνει ένα σύστημα με “προσεκτικά” τονισμένες χαμηλές συχνότητες, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθεί ένα ηχείο ικανοποιητικό παρά το μικρό του μέγεθος. Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε στα 87.5dBSPL και με βάση την τιμή αυτή, υπάρχει ένας τονισμός περί τα 3dB κοντά στα 120Hz κάτω από τον οποίο ακολουθεί μια γρήγορη πτώση. Τα -3dB (με αναφορά την μέση ευαισθησία) βρίσκονται κοντά στα 80Hz στις χαμηλές συχνότητες και στα 22kHz στις υψηλές συχνότητες.
Η βηματική απόκριση είναι ομαλή στην εξέλιξή της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην μεταβατική συμπεριφορά. Το ηχείο δεν είναι (προφανώς) χρονικώς ευθυγραμμισμένο αλλά η μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ φαίνεται να γίνεται ομαλά.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Βηματική απόκριση

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων αποκαλύπτει ένα σύστημα αρκετά γρήγορο καθώς το σύνολο των συντονισμών έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των -25dB πριν από τα 2mS. Συγκριτικά, το ηχείο φαίνεται λίγο πιο αργό στην περιοχή μεταξύ 2k και 3k, ενώ κάποιοι χρωματισμοί γύρω από τα 7kHz και μεταξύ 10kHz και 15kHz είναι, μεν, ορατοί στο διάγραμμα αλλά σβήνουν αρκετά γρήγορα.
Το διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα ομαλό χωρίς σημαντικά προβλήματα με την ακτινοβολία εκτός άξονα να ακολουθεί μια τυπική πτωτική τάση αυξανόμενης της συχνότητας χωρίς το παραμικρό ίχνος lobing. Το σημείο των -6dB βρίσκεται κοντά στις +/- 45 μοίρες για συχνότητες μέχρι τα 8kHz περίπου και στις +/-30 μοίρες για σήματα μέχρι τα 16kHz. Αυτό σημαίνει ότι το ηχείο δεν χρειάζεται παρά ελάχιστο ή και καθόλου toe-in για μέτριες ή μεγάλες αποστάσεις ακρόασης (για ακροάσεις από μικρή απόσταση, το πράγμα αλλάζει). Το διάγραμμα δείχνει, επίσης, καλή ποιότητα ανακλώμενου ήχου, επομένως (αν και αυτό δεν θα είναι μια πολύ συνηθισμένη επιλογή) μπορεί να ακούσει κανείς το A5+ από αρκετά μεγάλη απόσταση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Τέλος, το πολικό διάγραμμα στον κατακόρυφο επίπεδο αν και γενικώς ομαλό δείχνει αυτό που γνωρίζουμε για τα περισσότερα ηχεία, ότι δηλαδή η ακρόαση εκτός άξονα στην κάθετη διεύθυνση δεν είναι πολύ καλή ιδέα. To Α5+ είναι αρκετά ζωηρό τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές γωνίες ακρόασης (αντιστοίχως για θέσεις ακρόασης πάνω και κάτω από τον άξονα) και, αν και το σημείο των -6dB βρίσκεται και εδώ στις +/-30 μοίρες, αν κάποιος θέλει καλή ομοιογένεια καλό θα είναι να τοποθετήσει το ηχείο στο ύψος των αυτιών του.

Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)