Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ AV – ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio Control Maestro M3 – Pantages G3

Thumbnail

Οι μετρήσεις του Maestro M3 έγιναν μέσω αναλογικών εισόδων με τον προενισχυτή ρυθμισμένο στο mode Analog Stereo Direct μια επιλογή η οποία, σύμφωνα με τον κατασκευαστή παρακάμπτει το ψηφιακό κομμάτι που είναι υπεύθυνο για την αποκωδικοποίηση και την επεξεργασία των πολυκαναλικών φορμά. Ο M3 αποδείχθηκε ένας προενισχυτής με αρκετά μεγάλα περιθώρια υπερφόρτωσης αφού απαιτεί πάνω από 5Vrms στην έξοδο για να εμφανίσει παραμόρφωση 1%. Γενικώς, οι παραμορφώσεις του είναι χαμηλές και για στάθμη 1Vrms στην έξοδο, μετρήσαμε 0.015% αρμονική παραμόρφωση και 0.017% παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (κατά SMPTE). Ο θόρυβος είναι, επίσης, αρκετά χαμηλός με δεδομένο ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη dual domain συσκευή. Με πολύ χαμηλή στάθμη αναφοράς (0.1Vrms) μετρήσαμε -62.3dBr(A). H διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε καλά επίπεδα (-76dBr μεταξύ των κυρίως καναλιών).
Το φάσμα της εξόδου για σήμα 1kHz/1Vrms δείχνει ένα κύκλωμα με χαμηλές παραμορφώσεις καθώς το σύνολο των συνιστωσών (αρμονικών και μη) βρίσκεται κάτω από τα -100dBr. Το αντίστοιχο διάγραμμα του θορύβου (με στάθμη αναφοράς 0.1Vrms) δείχνει κάπως αυξημένο hum (50Hz) αλλά μικρότερη συμμετοχή της ανόρθωσης (100Hz). Το σύνολο του θορύβου από το τροφοδοτικό βρίσκεται γύρω και κάτω από τα -70dBr με τον ενισχυτή να εισάγει και κάποιες ποσότητες υψίσυχνου θορύβου στα 20kHz και τα 40kHz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 0.1Vrms, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

Με όλες τις ρυθμίσεις “εκτός”, η απόκριση συχνότητας του επεξεργαστή είναι εξαιρετικά επίπεδη με αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν το 0.1dB μέχρι τα 40kHz. Οι διαφορές μεταξύ των καναλιών κινούνται στο ίδιο νούμερο και μπορούν να θεωρηθούν ως αμελητέες. Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα είναι πρακτικά επίπεδη και βρίσκεται κάτω από το 0.02% για το δεξί κανάλι και λίγο πάνω από το 0.03% για το αριστερό.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Vrms.

Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη ακολουθεί το γνωστό προφίλ: Μειώνεται προοδευτικά καθώς η στάθμη αυξάνει (και απομακρύνεται από τον σταθερό θόρυβο του κυκλώματος) και από κάποιο σημείο, το οποίο βρίσκεται περί τα 2Vrms αρχίζει να αυξάνει με γρήγορο ρυθμό καθώς το στάδιο εξόδου προσεγγίζει την υπερφόρτωση η οποία κάνει την εμφάνισή της μεταξύ 4 και 5Vrms. Όπως και με το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα έτσι και εδώ έχουμε μια διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ των δύο καναλιών η οποία κατά πάσα πιθανότητα αφορά το συγκεκριμένο μηχάνημα που είχαμε για δοκιμή.
Οι μετρήσεις του τελικού ενισχυτή έγιναν στα δύο κυρίως κανάλια με φορτία συνδεδεμένα και στις πέντε εξόδους οι οποίες οδηγήθηκαν ταυτόχρονα. Ο Pantages G3 επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή, αποδίδοντας λίγο πάνω από 220Wrms ανά κανάλι σε φορτία 8Ω (221.4Wrms), τιμή η οποία ανέβηκε στα 346W όταν το φορτίο έγινε 4Ω (μόνο στα δύο υπό μέτρηση κανάλια) με όριο παραμόρφωσης το 1%. Ο συντελεστής απόσβεσης του σταδίου εξόδου υπολογίστηκε πάνω από 580, τιμή απολύτως ικανοποιητική “δια κάθε χρήσιν”, η οποία σε συνδυασμό με την ισχύ που μετρήσαμε κάνουν τον τελικό κατάλληλο για δύσκολα φορτία και τις υψηλές στάθμες τις οποίες παραδοσιακά απαιτούν τα συστήματα οικιακού κινηματογράφου. Οι στατικά μετρημένες παραμορφώσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα (0.025% και 0.018% thd+N για ισχύ 70Wrms σε φορτία 8Ω και 4Ω αντιστοίχως και 0.017% IMD/SMPTE για 70Wrms/8Ω) ενώ ο θόρυβος με χαμηλή ισχύ αναφοράς (1Wrms/8Ω) κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα αγγίζοντας τα -90dBR(A) (-89.5dBr).
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz και ισχύ 70Wrms/8Ω διαφέρει αρκετά σε σχέση με αυτά που βλέπουμε συνήθως. Εδώ, υπάρχει ένα σώμα αρμονικών όλων των τάξεων αλλά με σταθερή, περίπου, στάθμη (γύρω από τα -90dBr) σε αντίθεση με την φθίνουσα πορεία των αρμονικών των σταδίων ΑΒ. Υπάρχει επίσης ένα σταθερό “σώμα” συνιστωσών ενδοδιαμόρφωσης οι οποίες δεν φαίνεται να οφείλονται όλες στο τροφοδοτικό αλλά έχουν χαμηλή στάθμη (κάτω από τα -100dBr). Είναι πολύ πιθανόν η συμπεριφορά αυτή να οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας της τάξης Η.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 70Wrms/8Ω.

Χωρίς σήμα στην είσοδο ο τελικός ενισχυτής αποδείχθηκε εξαιρετικά αθόρυβος με τον γενικό θόρυβο να βρίσκεται κοντά στα -140dBr (σε ολόκληρο το φάσμα) και το τροφοδοτικό να διακρίνεται ελάχιστα με το hum να ξεπερνά κατά τι τα -120dBr και τις υπόλοιπες συνιστώσες να μην ξεφεύγουν από τα -110dBr. Η απόκριση συχνότητας με ωμικά φορτία (8Ω) είναι πρακτικώς επίπεδη με ήπια τάση αποκοπής κάτω από τα 30Hz (-0.25dBr στα 10Hz) και ανάλογη συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες. Ο ενισχυτής δεν έχει “πέσει” πάνω από 0.75dBr στα 40kHz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 70Wrms/8Ω.

Με τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης δεδομένο, δεν περιμέναμε σημαντικές αλλαγές στην απόκριση όταν χρησιμοποιήσαμε το σύνθετο φορτίο με την ίδια ισχύ αναφοράς (70Wrms). Πράγματι, ο ενισχυτής παρέμεινε ακλόνητος χαμηλά επιδεικνύοντας την ίδια συμπεριφορά και φάνηκε να αλλάζει χαρακτήρα ελάχιστα πάνω από τα 2kHz εμφανίζοντας μια ήπια πτώση που δεν ξεπερνά τα 0.2dBr στις ανώτερες υψηλές συχνότητες. Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις καθώς η τελευταία αυξάνεται με την συνολική διακύμανση να αγγίζει τη μια τάξη μεγέθους (από 0.01% περίπου μέχρι το 0.1%, κοντά στα 20kHz).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 70Wrms σε σύνθετο φορτίο.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 70Wrms/8Ω.

O χαμηλός θόρυβος του ενισχυτή “φαίνεται” στην εξέλιξη της παραμόρφωσης η οποία δεν μεταβάλλεται πολύ καθώς η ισχύς αυξάνεται. Η καμπύλη κινείται μεταξύ 0.04% και 0.01% μέχρι τα 150Wrms/8Ω περίπου οπότε και αρχίζει η σταδιακή υπερφόρτωση με τον ενισχυτή να ξεπερνά κατά πολύ τα 200Wrms/8Ω για παραμόρφωση 3% (όπου υπήρχε σαφώς ορατός ψαλιδισμός). Για φορτίο 4Ω, η παραμόρφωση κυμαίνεται από το 0.05% μέχρι το 0.03% για ισχύ λίγο πάνω από τα 300Wrms. Το στάδιο εξόδου προσεγγίζει τα 350Wrms για παραμόρφωση 3%. Ο ενισχυτής, τέλος, αποδείχθηκε μέτριος σε ταχύτητα, με χρόνο ανόδου 4.08μS τιμή η οποία, εμπειρικά, αντιστοιχεί σε εύρος 86kHz περίπου. Ο ρυθμός ανύψωσης μετρήθηκε στα 24.4V/μS για πλήρη ισχύ με τετραγωνικό σήμα σε φορτίο 8Ω. Η αντίστοιχη κυματομορφή είναι καθαρή χωρίς προβλήματα overshoot ή κωδωνισμό.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω.