Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/11/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono MM/Step-Up MC

Thivan Labs P10/ST10

Thivan Labs P10/ST10

Για την ακουστική αξιολόγηση, το ζευγάρι P10/ST10 αντικατέστησε τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και οδήγησε μια από τις line εισόδους του προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line). Στο μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων χρησιμοποιήθηκε με το ρυθμιστικό στάθμης εκτός (bypass). Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το πλατό αναφοράς (Linn LP12 Sondek/Ittok/Karma. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Parasound HCA3500/ATC SCM-50 PSL).
Η εγκατάσταση των P10/ST10 είναι απλή υπόθεση. Συνδέεις το πλατό στο ST10 και το ST10 σε μια από τις εισόδους του P10, ο οποίος -με την σειρά του- οδηγεί μια είσοδο του προενισχυτή line του συστήματος. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης, εκτός από τις συνδέσεις, είναι να επιλέξει την αντίσταση του πρωτεύοντος (20/40Ω) ανάλογα με τις ανάγκες της κεφαλής.

Το σύστημα της Thivan μας κέρδισε αμέσως από ένα και μόνο στοιχείο που το χαρακτηρίζει και γίνεται αμέσως σαφές, ως πρώτη εντύπωση. Τον χαμηλό του θόρυβο. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το είδος συσκευής και η αλήθεια είναι ότι ο ψηφιακός ήχος μας έχει κακομάθει με τιμές που κινούνται στα -90dB, ακόμη και για χαμηλού κόστους υλοποιήσεις. Τα στάδια phono είναι πολύ πιο ευαίσθητα σε θόρυβο και ένας πραγματικά ήσυχος προενισχυτής αυτού του είδους είναι σημαντικός. Αυτό, η Thivan το έχει, κατά τα φαινόμενα κατακτήσει. Επάνω σε αυτό το σκοτεινό υπόβαθρο, προβλήθηκαν με πολύ σωστό τρόπο οι λεπτομέρειες κάθε χάραξης με το σύστημα αναφοράς να διατηρεί τα πολύ καλά μικροδυναμικά του και την δυνατότητα περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης.
Η στερεοφωνική εικόνα είχε καλή λεπτομέρεια και αίσθηση του βάθους, όπως έχουμε συνηθίσει από την κεφαλή αναφοράς και χαρακτηρίστηκε από σαφή καθορισμό του πλάτους, πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των αντικειμένων και περιγραφής του αέρα μεταξύ τους καθώς και πολύ καλή περιγραφή της αίσθηση των χώρων και της κίνησης. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προενισχυτή που μπορεί να αξιοποιήσει με άνεση μια σοβαρή κεφαλή και αντιστοίχως καλής ποιότητας χαράξεις με σημαντική πληροφορία στο ίχνος.

Thivan Labs P10/ST10 Thivan Labs P10/ST10

Στο φάσμα, το ζευγάρι P10/ST10 εμφανίστηκε τονικά ουδέτερο σε γενικές γραμμές. Κατέβηκε άνετα χαμηλά, ακούστηκε ελαφρώς εμφατικό σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς, υπογραμμίζοντας ευχάριστα τα ρυθμικά μέρη, χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικό και απέδωσε τα ακουστικά όργανα της περιοχής με πολύ καλό παλμό και όγκο. Είναι πολύ πιθανό σε αυτή την θετική αίσθηση να μετέχει και ο ήπιος τονισμός της περιοχής που είδαμε στην απόκριση συχνότητας.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε φυσική, ευχάριστη με καλό layering, φωτεινή, με ελάχιστη δόση εγγύτητας. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια σκηνή που ακούγεται διαφανής και δεν θα τον καταπιέσει ποτέ, ακόμη και σε έντονα περάσματα. Το σύστημα της Thivan δεν είναι ευφωνικό, αλλά μπορείς να διακρίνεις έναν ευχάριστο χαρακτήρα που δεν κουράζει, με τις φωνές να έχουν φυσική, έντονη παρουσία στον χώρο με πολύ καλές περιγραφές των λεπτομερειών και της άρθρωσης στους σολίστ και πολύ καλές περιγραφές των ομάδων και της κίνησης στα χορωδιακά έργα.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, εμφανίστηκε να έχει έκταση και καλή περιγραφή του αέρα, ελάχιστα πιο αργά μέτωπα σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς, αλλά πολύ καλό σώμα και σωστές αποσβέσεις. Ο αρμονικός πλούτος περιγράφηκε σωστά, ελάχιστα προς την σκοτεινή πλευρά, κάτι που προσωπικά βρίσκω ότι επέτεινε την αίσθηση της φυσικότητας που είναι σε θέση να δημιουργήσει ο προενισχυτής.

Τελικώς...

... φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή περίπτωση. Ο συνδυασμός P10/ST10 είναι ιδιαίτερα αθόρυβος και διακρίνεται για την τονική του ουδετερότητα (πιθανώς, πολύ τεχνικά “ρυθμισμένη” στην περιοχή των πολύ χαμηλών), όντας ένας πολύ καλός συνοδός μιας αναλογικής πηγής με σοβαρές αξιώσεις. Η Thivan είναι μια νέα για εμάς εταιρία, η οποία έδειξε ότι γνωρίζει να χειρίζεται τα κυκλώματα με λυχνίες ώστε να παράγει το σωστό, ακριβές αποτέλεσμα που απαιτείται από ένα σύστημα υψηλού επιπέδου. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής και είστε φίλος της λαμπάτης φιλοσοφίας.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Linn LP12 Sondek/Ittok/Karma - Thivan Labs P10/ST10.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".