Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενισχυτής Ακουστικών

Rupert Neve Designs RNHP

Rupert Neve Designs RNHP

Αυτός που θα αξιολογήσει την αισθητική πλευρά του RNHP θα πρέπει να τον φανταστεί στο... φυσικό του περιβάλλον. Ένα στούντιο είναι, συχνά, ένας χώρος με χαμηλό φωτισμό και αποτελεί, στην πράξη, ένα πολύ σύνθετο user interface (επειδή οι διαδικασίες που πραγματοποιούνται εκεί είναι σύνθετες). Το τελευταίο που θα ήθελε κάποιος είναι μια μεγάλη συσκευή με πολύπλοκο χειρισμό, μόνο και μόνο για να οδηγήσει τα ακουστικά του. Και αυτό, φυσικά, η Neve Designs το γνωρίζει. Έτσι, αυτό που παίρνεις στο χέρι, με τον RNHP, είναι ένα απλό, μικρό σε όγκο σασί (συμβατό με VESA σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες στήριξης), με λευκή πρόσοψη και μαύρο lettering όπου φιλοξενούνται τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή η έξοδος των ακουστικών, TRS με βύσμα 6,35mm, ένας στοιχειώδης επιλογέας εισόδων και ένα ρυθμιστικό στάθμης με έντονο χρώμα, αρκούντως ευχάριστο στον χειρισμό του

Rupert Neve Designs RNHP

Απλός στην εμφάνιση με πολύ καθαρές γραμμές, ενδείξεις και εργονομία, ο RNHP δείχνει εύκολα τον “pro” προσανατολισμό του, αλλά αφορά -χωρίς την παραμικρή αμφιβολία- και το κοινό που ακούει στο σπίτι και έχει απαιτήσεις.

Στην πίσω πλευρά της συσκευής, βρίσκεις -επίσης- τα απαραίτητα. Τα βύσματα για τις τρεις εισόδους που προσφέρει ο ενισχυτής, τον διακόπτη on/off και την είσοδο του εξωτερικού τροφοδοτικού. Η εταιρία συνοδεύει τον RNHP με ένα εξωτερικό πακ, μάλλον τυπικής ποιότητας κρίνοντας μακροσκοπικά, αλλά τίποτε δεν εμποδίζει τον χρήστη να προχωρήσει το πράγμα όσο θέλει: Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γραμμικό, βαρύ, τροφοδοτικό ή και μια συστοιχία επαναφορτιζόμενων μπαταριών, αρκεί αυτό που θα επιλέξει να μπορεί να αποδώσει 0,25Α στα 24V.

Rupert Neve Designs RNHP

Η έξοδος ακουστικών είναι η κλασική, TRS, 6,35mm. Η επιλογή της εισόδου γίνεται μέσω τριών απλών, φωτιζόμενων διακοπτών.

Rupert Neve Designs RNHP

Το ρυθμιστικό της στάθμης έχει πολύ καλή αίσθηση και το έντονο χρώμα του δίνει μια ενδιαφέρουσα πινελιά στην συνολική αισθητική.

Η ποικιλία των εισόδων επαρκεί (και με το παραπάνω) για να καλυφθούν όλες οι πιθανότητες. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του είσοδο balanced υλοποιημένη με XLR-TRS combo, ένα βύσμα το οποίο δέχεται τα συμβατικά αρσενικά XLR αλλά και τζακ TRS 6,35mm (το οποίο, εννοείται θα είναι καλωδιωμένο ως balanced γραμμή, όχι ως stereo), single ended είσοδο με RCA για σύνδεση συνηθισμένων επιτραπέζιων συσκευών καθώς επίσης και είσοδο single ended με βύσμα TRS 3,5mm για σύνδεση συσκευών των οποίων το καλώδια είναι τερματισμένο με αυτόν τον τρόπο.

Όπως θα περίμενε κάποιος από έναν κατασκευαστή επαγγελματικών συστημάτων, η Neve Designs δεν αντιμετωπίζει τις διαφορετικές εισόδους χωρίς την δέουσα σημασία. Έτσι, η pro είσοδος είναι ρυθμισμένη να λειτουργεί με βάση την τυποποιημένη στάθμη των +4dBu, ώστε ο ενισχυτής να ενσωματώνεται άνετα σε ένα ανάλογο σύστημα, η είσοδος RCA ακολουθεί το πρότυπο της στάθμης Line (για οικιακά συστήματα), δηλαδή τα -10dBV, ενώ, με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρία, η είσοδος των 3,5mm είναι βελτιστοποιημένη να δέχεται σήματα από φορητές/προσωπικές συσκευές, έξοδο από υπολογιστή καθώς και από έξοδο ακουστικών. Η διαφοροποίηση των εισόδων φαίνεται και από τις διαφορετικές τιμές υπερφόρτωσης που δίνει ο κατασκευαστής, +22,8dBu, +14,7dBu και +3,3dBu αντιστοίχως για τα XLR, RCA και 3,5mm, που μεταφράζονται σε 10,7Vrms, 4,2Vrms και 1,13Vrms. Το γεγονός ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με διαφορετικά βύσματα, αλλά με εισόδους προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένη χρήση, σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευθεί πλήρως την δυναμική περιοχή της συσκευής.

Rupert Neve Designs RNHP

Ο ενισχυτής προσφέρει τρεις εισόδους (XLR/TRS, RCA, TRS 3,5mm) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί -προφανώς- με οποιοδήποτε τροφοδοτικό καλύπτει τις προδιαγραφές του, καθώς και με μπαταρίες.

Rupert Neve Designs RNHP

Προσεγμένο, χωρίς υπερβολές εσωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος του κυκλώματος υλοποιείται με SMD.

Το εσωτερικό του RNHP κρύβει μια προσεγμένη αλλά χωρίς υπερβολές σχεδίαση και κατασκευή. Τα στάδια εισόδου και η προενίσχυση του σήματος είναι βασισμένα στον κλασικό (και αποδεδειγμένης αξίας) διπλό τελεστικό ΝΕ5532Α, με την ρύθμιση της στάθμης να γίνεται από ένα ποτενσιόμετρο της Alps και η δρομολόγηση του σήματος να ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικών διακοπτών, κατάλληλων για αναλογικά σήματα, με τεχνολογία FET της Vishay.
Το στάδιο ισχύος βασίζεται σε ένα TPA6120A2 της Texas Instruments, έναν γραμμικό ενισχυτή τάξης ΑΒ σε μορφή ολοκληρωμένου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατασκευαστές ενισχυτών για ακουστικά και τον έχουμε δει σε πολλές “μεγάλες” σχεδιάσεις. Ο ενισχυτής υποστηρίζεται από ένα τοπικό φίλτρο τροφοδοσίας με δύο με δύο πυκνωτές των 4.700μF. Τα βύσματα είναι τυπικής ποιότητας.

Rupert Neve Designs RNHP

Το στάδιο εξόδου βασίζεται σε ένα TPA6120A2 της Texas, το οποίο υποστηρίζεται από ένα μεγάλο φίλτρο με δύο πυκνωτές των 4.700μF.

Rupert Neve Designs RNHP

Η υλοποίηση του σταδίου εισόδου και της προενίσχυσης βασίζεται σε τελεστικούς NE5532Α. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ποτενσιόμετρο της Alps και η δρομολόγηση των σημάτων με ηλεκτρονικούς διακόπτες ειδικούς για χρήση με αναλογικά σήματα.