Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/09/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Για την ακουστική αξιολόγηση του Phono Box RS2 αντικατέστησε τον προενισχυτή αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και χρησιμοποιήθηκε με το συνηθισμένο πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12, Linn Ittok, Linn Karma). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν αυτό που χρησιμοποιείται παγίως στις δοκιμές του avmentor.gr, με τον Melos Plus Series Line στην θέση του προενισχυτή, τον Parasound HCA-3500 στην θέση του τελικού και το ATC SCM-50PSL ως ηχείο.
Το Phono Box RS2 μπορείς να το δεις από δύο πλευρές. Πρώτον, από την πλευρά της ευχρηστίας και της δυνατότητας σωστής προσαρμογής της κεφαλής και, δεύτερον, από την πλευρά της ηχητικής ποιότητας.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ευχρηστίας, η συσκευή δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Είναι δύσκολο να φανταστείς κεφαλή που δεν θα προσαρμοστεί όπως πρέπει και η δυνατότητα συνεχούς μεταβολής της αντίστασης εισόδου στις κεφαλές κινητού πηνίου είναι, πραγματικά, εξαιρετική ιδέα. Εξαιρετική ιδέα είναι επίσης και η δυνατότητα ρύθμισης της ισορροπίας. Ακόμη και “με το αυτί” μπορείς να βελτιώσεις αισθητά την εικόνα που παίρνεις από την αναλογική σου πηγή με τρόπο εύκολο.

Σε ότι αφορά την ηχητική ποιότητα, τώρα, τα πράγματα αποδείχθηκαν ακόμη καλύτερα από ό,τι περιμέναμε (με βάση την τιμή). Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα με τον Pro-Ject στην θέση του προενισχυτή phono είναι αυτή της πολύ καλής δυναμικής περιοχής, της σαφώς καθορισμένης στερεοφωνικής εικόνας και μιας ουδετερότητας που επιτρέπει την απόδοση όλων των διαθέσιμων λεπτομερειών από κάθε χάραξη.
Επειδή ο προενισχυτής είναι αθόρυβος, θα αναδείξει -στις περισσότερες περιπτώσεις- την δυναμική περιοχή του συστήματος αλλά, από την άλλη, θα φέρει στην επιφάνεια τα όποια προβλήματα της χάραξης. Αυτό που πήραμε ακούγοντας τον Phono Box RS2 ήταν μια ιδιαίτερα ζωντανή, μεγάλη και ευχάριστη παρουσία, με πολύ καλή αίσθηση ομοιογένειας, έκταση και δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2 Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Το σύστημα με τον προενισχυτή της Pro-Ject κατέβηκε άνετα πολύ χαμηλά, με ισορροπημένο όγκο, χωρίς υπερβολές, καλή απόδοση του παλμού και της κλίμακας και ιδιαίτερα φυσική απόδοση των ακουστικών οργάνων της περιοχής. Το σύστημα ακούστηκε ρυθμικό, γρήγορο με πολύ καλή αίσθηση ροής και -ίσως- κάπως πιο αυστηρό και ελεγχόμενο πολύ χαμηλά σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς, ένα χαρακτηριστικό που κάνει το άκουσμα υποκειμενικά περισσότερο καθαρό.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με εξαιρετική αίσθηση ισορροπίας, ακούστηκε φωτεινή, έντονα παρούσα χωρίς να γίνεται φορτική, με πολύ καλή απόδοση της φωνής και των μεγάλων οργανικών ομάδων. Το συνολικό άκουσμα είχε μια αίσθηση εγγύτητας, ήταν μαλακό και ευχάριστο χωρίς να γίνεται... μελό και ακούστηκε ιδιαίτερα φυσικό και φιλικό στο αυτί.
Ο Phono Box RS2 αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους προενισχυτές σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό, πιθανώς, λόγω του ρυθμιστικού ισορροπίας, με πολύ καλές περιγραφές των μεμονωμένων ηχητικών πηγών και των διαστάσεων της σκηνής. Το τελικό αποτέλεσμα είχε ιδιαίτερα σαφείς, καλά καθορισμένες διαστάσεις, πολύ καλή αίσθηση του βάθους και περιγραφή της κίνησης και του αέρα. Αν ο δίσκος και το front-end βοηθούν, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλητικό με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της εκτός φάσης πληροφορίας.
Ψηλά, το σύστημα φάνηκε να έχει διαφάνεια, πολύ καλή έκταση και καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Η περιοχή αποδόθηκε με πολύ καλή αίσθηση ισορροπίας, ακούστηκε όσο πρέπει φωτεινή, διαφανής και ξεκούραστη, χωρίς το σύστημα να γίνεται ευφωνικό και να στρογγυλεύει τα πράγματα.
Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ένας ιδιαίτερα ισορροπημένος ήχος -διαφήμιση για τις αναλογικές πηγές. Αυτά, φυσικά, με αξιόλογες χαράξεις, διότι οι μέτριοι ή κακοί δίσκοι, ατυχώς ακούγονται ακριβώς έτσι: Μέτριοι ή κακοί.

Τελικώς...

... είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική συσκευή στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, με δομή και δυνατότητες που ανήκουν σε προϊόντα πολύ ανώτερου επιπέδου. To Phono Box RS2 καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της κεφαλής και η ηχητική του απόδοση είναι, επίσης, από τις κορυφαίες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. Μιλάμε για... killer στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, το οποίο προτείνουμε ενθουσιωδώς. Μπράβο!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Pro-Ject Audio Phono Box RS.
  2. Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Pro-Ject Audio Phono Box RS|Balance Off.
  3. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".