Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/09/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Η εργαστηριακή εκτίμηση του Phono Box RS2 έγινε τόσο με ρυθμίσεις κινητού μαγνήτη (κέρδος 50dB, χωρητικότητα 50pF) όσο και με ρυθμίσεις κινητού πηνίου (κέρδος 66dB, φορτίο 1kΩ) σε όλες τις περιπτώσεις το ρυθμιστικό στάθμης ήταν ενεργοποιημένο (αλλά στην κεντρική θέση) και η σύνδεση έγινε μέσω των single ended εισόδων/εξόδων.
Με τις παραπάνω τιμές κέρδους, ο προενισχυτής απαίτησε 0.91mVrms και 0,14mVrns σε ρυθμό MM και MC αντιστοίχως ώστε να εμφανίσει στην έξοδο την τυπική στάθμη line (316mV). Τα περιθώρια υπερφόρτωσης είναι πολύ καλά, στα 30,4dB, καθώς ο προενισχυτής εμφανίζει ψαλιδισμό λίγο πάνω από τα 10Vrms στην έξοδο, κάτι που απαιτεί 30,15mV και 4,65mV σε ρυθμό MM και MC αντιστοίχως.
Οι τιμές της αρμονικής παραμόρφωσης παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (0,007 και 0,024% για σήμα 1kHz σε ρυθμό ΜΜ/MC αντιστοίχως) ενώ το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου κινήθηκε, όπως θα περίμενε κανείς σε υψηλότερα επίπεδα (0,143% και 0,773% αντιστοίχως). Ο θόρυβος της συσκευής είναι χαμηλός, με τον σχετικό λόγο να ξεπερνά ελάχιστα τα -72dBr(A) για ρυθμίσεις κινητού μαγνήτη και -62,3dBr(A) για ρυθμίσεις κινητού πηνίου, με στάθμη αναφοράς το 1kHz/1Vrms.
Η ακρίβεια αποέμφασης RIAA ήταν από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει. Ο Phono Box RS2 δεν ξεπέρασε τα +0,14dB (στην χρονική σταθερά των 3180μs), ενώ στην χρονική σταθερά των 318μs είδαμε απόκλιση 0,04dB (!), επίδοση που θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως κορυφαία. Αναλόγως εξαιρετική ήταν και η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών της συσκευής, με τις αποκλίσεις να μην ξεπερνούν το 0,09dB.
Η σχετική καμπύλη δείχνει ότι η μέγιστη απόκλιση εμφανίζεται στην περιοχή των ανώτερων χαμηλών συχνοτήτων. Το υποηχητικό φίλτρο έχει συχνότητα αποκοπής (-3dB) λίγο πάνω από τα 10Hz.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ, χωρίς υποηχητικό φίλτρο (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), με υποηχητικό φίλτρο (πορτοκαλί, ιώδης).

Απόκριση συχνότητας (αντισταθμισμένη καμπύλη απόκρισης μέσω αντίστροφης ισοστάθμισης RIAA). Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ, χωρίς υποηχητικό φίλτρο (πράσινη και κόκκινη καμπύλη) με υποηχητικό φίλτρο (πορτοκαλί, ιώδης).

Ο προενισχυτής δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δύο καμπυλών αποέμφασης (RIAA και Decca). Οι σχετικές καμπύλες δείχνουν ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι μάλλον μικρές και εντοπίζονται στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (κάτω από τα 100Hz) και στις συχνότητες πάνω από το 1kHz.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο και στάθμη αναφοράς στην έξοδο τα 316mV, χαρακτηρίζεται, κυρίως, από την επίδραση του θορύβου της τροφοδοσίας. Το σχετικό φάσμα περιλαμβάνει ισχυρές συνιστώσες στα 50/100Hz με αρμονικές και ενδοδιαμόρφωση που φθάνουν μέχρι τα 3kHz περίπου (πάνω από εκεί και με την βοήθεια της αποέμφασης, πέφτουν κάτω από τα -100dBr). Η αρμονική παραμόρφωση είναι σχεδόν... αόρατη. Ο προενισχυτής μαζεύει, επίσης, λίγο θόρυβο στην περιοχή πάνω από τα 20kHz, αλλά θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι στην εικόνα αυτή συμμετέχουν και τα καλώδια σύνδεσης.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλες αποέμφασης. RIAA (πράσινη καμπύλη), Decca (κόκκινη), RIAA+υποηχητικό φίλτρο (πορτοκαλί).

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ.

Η εικόνα αλλάζει με τρόπο εντελώς προβλέψιμο όταν η είσοδος ρυθμιστεί για κεφαλές MC. Και εδώ, το φάσμα χαρακτηρίζεται κυρίως από τον θόρυβο (οι συνιστώσες αρμονικής παραμόρφωσης παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που είναι αναμενόμενο δοθείσης της απόδοσης της συσκευής στις στατικές μετρήσεις).
Χωρίς σήμα στην είσοδο, το φάσμα του θορύβου δεν αλλάζει ιδιαίτερα (MM). Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η τροφοδοσία της συσκευής θα μπορούσε, τελικώς, να είναι και καλύτερη (με δεδομένη την υπόλοιπη ποιότητά της και την τιμή της). Δεν αποκλείεται η χρήση του ειδικού εξωτερικού τροφοδοτικού της Pro-Ject να βελτιώνει τα πράγματα και, ως εκ τούτου, να αποτελεί μια καλή επένδυση.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜC.

Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ.

Οι καμπύλες μεταβολής του συνόλου αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου δείχνουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε συνάρτηση με την συχνότητα. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει ότι οι ρυθμίσεις MC οδηγούν σε υψηλότερες τιμές, κάτι αναμενόμενο.
Η μεταβολή των παραμορφώσεων σε συνάρτηση με την στάθμη, επίσης, δεν κρύβει εκπλήξεις. Είναι σαφές ότι η υπερφόρτωση αρχίζει να “φαίνεται” λίγο πριν από τα 10Vrms στην έξοδο και φτάνει στην τυπική τιμή του 0,3% λίγο πάνω από την στάθμη αυτή.

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμη αναφοράς: -10dBV. ΜC (κόκκινη καμπύλη), MM (πράσινη).

Παραμορφώσεις σε συνάρτηση με την στάθμη (1kHz). THD+N/MM (πράσινη καμπύλη), THD+N/MC (ιώδης), THD/MM (κόκκινη), THD/MC (πορτοκαλί).