Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network Player/Streamer

Moon MiND 2

Moon MiND 2

Για την ακουστική αξιολόγηση, το MiND 2 αντικατέστησε το σύστημα που χρησιμοποιείται σε συστηματική βάση για streaming στο avmentor και απαρτίζεται από έναν υπολογιστή με λειτουργικό Win10, ο οποίος τρέχει το media player foobar2000, ακολουθείται από το Puccini U-Clock της dCS σε ρόλο transcoder USB/SPDIF και τροφοδοτεί μια από τις ψηφιακές εισόδους του DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70). Η σύνδεση με το οικιακό δίκτυο έγινε μέσω Ethernet και το μουσικό υλικό ήταν αποθηκευμένο σε NAS. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το σύνηθες (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL).
H εγκατάσταση της συσκευής δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες, είτε αυτή βασιστεί σε ενσύρματη, είτε σε ασύρματη - μέσω WiFi- σύνδεση, και το καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για την κάθε περίπτωση.
Ο έλεγχος του MiND 2 μπορεί να γίνει από το συμβατικό τηλεχειριστήριο αλλά, στην πράξη, η πλήρης αξιοποίηση ενός τέτοιου συστήματος γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής. Το MiND App είναι καλογραμμένο, γρήγορο και με λογική οργάνωση των διαφόρων δυνατοτήτων του, αν και κάποιες περισσότερο σύνθετες λειτουργίες θα πρέπει να τις ψάξεις λίγο μέχρι να το συνηθίσεις. Σε κάθε περίπτωση, το MiND 2 είναι συμβατό με DLNA και UPnP, γεγονός που επιτρέπει την χρήση οποιουδήποτε συμβατού controller, ο οποίος θα δει την συσκευή της Moon ως Renderer. Αν έχετε συνηθίσει σε κάποια άλλη εφαρμογή, προφανώς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα ακούγοντας το σύστημα με το MiND 2 στην θέση του media player αναφοράς, ήταν διπλή. Πρώτον, επέφερε μια μικρή αλλά σαφή βελτίωση στον συνολικό ηχητικό χαρακτήρα του συστήματος αναφοράς, σε σύγκριση με το front-end που αντικατέστησε και, δεύτερον, ο βασικός στόχος που πρέπει να έχει μια τέτοια συσκευή, δηλαδή η διαφάνεια, επιτυγχάνεται σε πολύ σημαντικό βαθμό, καθώς το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα ανήκε ολοκληρωτικά στον Esoteric D70 χωρίς να υπάρχει αποτύπωμα που θα μπορούσε να αποδοθεί στη συσκευή της Moon.

Moon MiND 2 Moon MiND 2

Πιο αναλυτικά, τώρα, το σημαντικότερο κέρδος που αποκόμισε το σύστημα αναφοράς σχετίζεται με τις δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών, την εικόνα και τα μικροδυναμικά. Το τελικό αποτέλεσμα έγινε περισσότερο ανάγλυφο, πειθαρχημένο και σαφές, με τις ηχητικές πηγές να εντοπίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια, τις περιγραφές του αέρα, της κίνησης και του χώρου να είναι καλύτερες και την συνολική παρουσία των ακουστικών αντικειμένων στον χώρο να είναι επιβλητική, ένα στοιχείο το οποίο είναι χαρακτηριστικό του μετατροπέα αναφοράς. Το άκουσμα με το Moon στην θέση του υπολογιστή έγινε πιο φυσικό, πιο ξεκούραστο και το σύστημα έδειχνε να “προσπαθεί” λιγότερο.
Στην περιοχή των πολύ χαμηλών και χαμηλών συχνοτήτων πήρα εξαιρετική έκταση και δύναμη περιγραφής, με τον χώρο να γεμίζει ευχάριστα, χωρίς υπερβολές και το συνολικό άκουσμα να είναι επιβλητικό (όπου αυτό υπαγορεύεται από το υλικό) και ταυτόχρονα με καλή αίσθηση της ταχύτητας, γεμάτο και ογκώδες, με εξαιρετική αίσθηση της ροής στα ρυθμικά μέρη και πολύ καλή περιγραφή του παλμού, του σκάφους και της κλίμακας των ακουστικών οργάνων.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ισορροπημένα φωτεινή, με πολύ καλή περιγραφή των λεπτομερειών και του layering, έντονα παρούσα αλλά ποτέ καταπιεστική, ακόμη και σε παραγωγές με σημαντική ενέργεια. Το σύστημα διατήρησε στο ακέραιο την ανάλυσή του, ακούστηκε κοντινό χωρίς να γίνεται προβολικό με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της κίνησης και των μικροδυναμικών, με τις φωνές να αποδίδονται με εξαιρετική αίσθηση παρουσίας στον χώρο και πολύ καλή άρθρωση.
Ψηλά, υπήρχε έκταση, πολύ καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας στα κρουστά της περιοχής, διαφάνεια και τονική ισορροπία (σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα). Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε άριστα, με σωστές δόσεις θερμότητας και χωρίς υπερβολές που φτιασιδώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Σε σχέση με το network player αναφοράς, το αποτέλεσμα ήταν αισθητά καλύτερο και φιλικό στο αυτί.
Είναι, τέλος, σημαντικό να γίνει σαφές ότι όλα τα παραπάνω γνωρίσματα δεν ανήκουν στο MiND 2 και αυτό από μόνο του δεν θα τα προσδώσει σε ένα σύστημα που δεν τα διαθέτει εξ'αρχής. Ανήκουν στο σύστημα αναφοράς, όπως το έχω συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά στον DAC της Esoteric (ο οποίος παρά την ηλικία του, καταφέρνει λόγω του ιδιαίτερου ψηφιακού του φίλτρου να παραμένει απολύτως επαρκής σε αυτό το επίπεδο ποιότητας). Η μεγάλη επιτυχία της Moon είναι ακριβώς αυτό: Το MiND φαίνεται ότι διαχειρίζεται τα δεδομένα χωρίς να εισάγει κάποια δική του υπογραφή.

Τελικώς...

... αν κάποιος διαθέτει ένα σύστημα μεγάλων απαιτήσεων είναι αρκετά πιθανόν να διαθέτει, ήδη, έναν ανάλογο μετατροπέα d/a τον οποίο δεν θέλει να αποχωριστεί. Αν το ζητούμενο είναι να προστεθεί η δυνατότητα streaming σε έναν τέτοιο, υψηλού επιπέδου DAC, το MiND 2 είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Καλοφτιαγμένο, με όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και μια καλά σχεδιασμένη εφαρμογή να το συνοδεύει, είναι η συσκευή που θα ανοίξει τους ορίζοντες σας στον χώρο του streaming χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του συστήματός σας αλλά προσφέροντας ακουστή βελτίωση σε σχέση με μια κλασική πλατφόρμα υπολογιστή (και -κατά πάσα πιθανότητα πολύ καλύτερη εμπειρία στην χρήση). Προτείνεται ανεπιφύλακτα!