Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Oλοκληρωμένος Ενισχυτής/DAC

Αdvance Paris Α10 Classic

Αdvance Paris Α10 Classic

Ο ενισχυτής αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν, σε ένα μέρος των ακροάσεων μια αναλογική, single ended, είσοδος με πηγή το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 και στο μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων η θύρα USB. Ο ενισχυτής ρυθμίστηκε να λειτουργεί με το κανονικό ρεύμα ηρεμίας (Low Bias).
Η εγκατάσταση του A10 Classic είναι εύκολη και το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η σωστή ψύξη του. Το μενού είναι εύχρηστο και λογικό σε δομή και δεν θα δυσκολέψει ούτε τον αρχάριο χρήστη. Στην πράξη, το τηλεχειριστήριο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς δίνει άμεση πρόσβαση σε πολλές καθημερινές ρυθμίσεις που δεν είναι πρακτικό να κάνεις μέσω του μενού ή του περιστροφικού χειριστηρίου.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις, ακούγοντας τον A10 Classic είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς γίνεται σαφές ότι ο ήχος του ενισχυτή κινείται πάνω από αυτό που θα περίμενες από την κατηγορία τιμής του. Το άκουσμα είναι δυναμικό, ασυμπίεστο και γεμίζει άνετα έναν μέτριο σε διαστάσεις χώρο, έχει καλό κάτω άκρο με σωστό έλεγχο, αίσθηση ισορροπίας στην μεσαία περιοχή, ανάγλυφη, λεπτομερή στερεοφωνική εικόνα και καλή έκταση ψηλά, χωρίς έντονα ίχνη “λάμπας” μεν, με ευχάριστη και ξεκούραστη αίσθηση, δε.

Αdvance Paris Α10 Classic Αdvance Paris Α10 Classic

Αναλυτικά, στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα αναφοράς με τον A10 Classic στην θέση του ενισχυτή φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση, να περιγράφεται με πολύ καλή λεπτομέρεια και αίσθηση διαφάνειας, όντας γρήγορο και σωστά ελεγχόμενο, χωρίς το παραμικρό ίχνος έμφασης.
Η άρθρωση και η δύναμη περιγραφής των ακουστικών οργάνων στην περιοχή των χαμηλών/μεσοχαμηλών συχνοτήτων, κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας την αίσθηση της σωστής κλίμακας, με τον όγκο και το σώμα να είναι παρόντα ως στοιχεία αλλά χωρίς υπερβολές. Γενικά ο ενισχυτής φαίνεται πειθαρχημένος χαμηλά, χωρίς να γίνεται αυστηρός, μια συμπεριφορά που έχει επίπτωση στα ρυθμικά μέρη, τα οποία είναι γρήγορα, ρέουν ευχάριστα και είναι όσο πρέπει ογκώδη και επιβλητικά όταν χρειάζεται. Ο Α10 φαίνεται να δίνει στο σύστημα μια ζωντάνια και έναν δυναμισμό που ακούμε συνήθως από αρκετά ακριβότερες συσκευές, κάτι που -προφανώς- θα πρέπει να αποτιμηθεί θετικά.
Το καθαρό, χωρίς υπερβολές, χαμηλό, συνδυάζεται με μια μεσαία περιοχή, η οποία διατηρεί μια σωστή απόσταση από τον ακροατή, χωρίς στοιχεία εγγύτητας ή απομάκρυνσης, πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών, καλή φωτεινότητα και απουσία κάθε υποψίας χαρακτήρα ή άποψης. Τα δυσάρεστα νέα εδώ (για μια μερίδα ακροατών) είναι ότι οι λυχνίες δεν φαίνεται να “ακούγονται”, τουλάχιστον όχι με την έννοια μιας συμπεριφοράς που τείνει στο ευφωνικό, αλλά, από την άλλη, υπάρχουν και καλά νέα: Είτε λόγω του λαμπάτου σταδίου, είτε λόγω της εν γένει σχεδίασής του (και μάλλον εξ αιτίας και των δύο), ο ενισχυτής φαίνεται να έχει πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης της δυναμικής αντίθεσης με σημαντικά δυναμικά περιθώρια (αυτά, οφείλονται βεβαίως και στο τελικό στάδιο) κάτι που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα μια πολύ άνετη απόδοση των μεσαίων με πολύ καλές περιγραφές του αέρα, της άρθρωσης και των ηχοχρωμάτων των φωνών.
Ο ενισχυτής αποπνέει μια άνεση στην δημιουργία μιας πολύ πειστικής, καλά ελεγχόμενης στερεοφωνικής εικόνας, με σαφή εστιασμό, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και της αίσθησης του χώρου, ενώ η απουσία συμπίεσης και η απόδοση των μακροδυναμικών έξω από τα συνηθισμένα για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και ισχύος είναι δείγμα ότι η Advance Paris έχει κάνει πολύ καλή δουλειά εδώ.
Ψηλά, ο ενισχυτής φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση, ακούστηκε διαυγής και γρήγορος, με κάποια ίχνη ταχύτερης απόσβεσης σε σχέση με την αναφορά, αλλά πολύ καλή απόδοση των μετώπων και του σώματος οργάνων με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή. Συγκριτικά, το σύστημα με τον A10 Classic ακούστηκε λίγο πιο λεπτό/αιχμηρό σε σχέση με την αναφορά, χωρίς να ενοχλεί καθόλου και απέδωσε καλά τον αρμονικό πλούτο, δείχνοντας έναν φωτεινό, ευχάριστο χαρακτήρα ακόμη και σε υψηλές στάθμες.

Τελικώς...

... η απάντηση στο ερώτημα (που μπορεί να μην έχει τεθεί άμεσα αλλά σαφώς υπονοείται) είναι “ναι”. Πράγματι, η Advance Paris έκανε το κάτι παραπάνω με τον A10 Classic, δίνοντας μια ελαφριά (αλλά διακριτή) στροφή στην ομώνυμη σειρά. Συνδυάζει ένα πλήρες πακέτο δυνατοτήτων, όπως αρμόζει σε κάθε ολοκληρωμένο που σέβεται τον εαυτό του, με μια περισσότερο προσεγμένη, μερακλίδικη -αν μου επιτρέπετε τον όρο- προσέγγιση στο ίδιο το κύκλωμα, του οποίου ο υβριδικός χαρακτήρας δεν ακούγεται έντονα αλλά όλοι υποπτευόμαστε ότι παίζει τον ρόλο του σε μια πολύ καλή ηχητική απόδοση. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένας ενισχυτής με καλές δυνατότητες οδήγησης, που ξεχωρίζει σε μια δύσκολη κατηγορία τιμής, θέτοντας ένα επίπεδο αναφοράς, για όσους αναζητούν μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση, με όλα τα απαραίτητα. Προφανώς, προτείνεται ανεπιφύλακτα.