Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/02/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Tsakiridis Devices Aeolos R

Tsakiridis Devices Aeolos R

O Aeolos R αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκε το ζευγάρι P70/D70 της Esoteric καθώς media player μέσω του συνδυασμού dCS U-Clock/Esoteric D70.
Ο ενισχυτής καταλαμβάνει σχετικώς μικρό χώρο και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα με την εγκατάστασή του, αλλά, εννοείται, ότι η θέση του πρέπει να εξασφαλίζει πολύ καλό αερισμό. Οι KT150 είναι μεγάλες σε διαστάσεις και εκλύουν σημαντικά ποσά θερμότητας σε συνεχή βάση. Η καλύτερη θέση είναι αυτή που εξασφαλίζει ελεύθερο χώρο πάνω από τον ενισχυτή. Πέρα από την ανάγκη για σωστή ψύξη, ο Aeolos R δεν κρύβει εκπλήξεις καθώς είναι προφανής ως προς τις λειτουργίες και τις δυνατότητές του. Αν χρησιμοποιείτε γυμνά καλώδια ή δίχαλα, οι ακροδέκτες WBT είναι πραγματικό έργο τέχνης από την άποψη της εργονομίας! Ο χρήστης θα πρέπει, πάντως, να θυμάται ότι όταν ο ενισχυτής απενεργοποιείται, ο επιλογέας εισόδου κάνει reset και επιστρέφει πάντα στην είσοδο 1.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις από τον Aeolos R είναι αυτή ενός ενισχυτή με καλές δυνατότητες οδήγησης και απόδοσης των μακροδυναμικών, ακόμη και με ένα σχετικώς αναίσθητο ηχείο, αν ο χώρος είναι μικρός και η απόσταση ακρόασης στην περιοχή των τριών μέτρων και κάτω. Το SCM-50 δεν αποτελεί μια ιδανική επιλογή για λαμπάτους ενισχυτές, αλλά, πάντως, δεν είναι και εξαιρετικά δύσκολο στην οδήγησή του (δεν πέφτει κάτω από τα 5Ω). Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πλήρως τους ισχυρισμούς της εταιρίας, ότι ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει ηχεία λιγότερο ευαίσθητα καθώς πέτυχε με άνεση αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα υπερφόρτωσης. Ταυτόχρονα, ακούστηκε ισορροπημένα μαλακός, ευχάριστος και φωτεινός, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα φιλικό άκουσμα, χωρίς όμως να απεμπολεί τις βασικές αξίες της ομοιογένειας στο φάσμα και της δυνατότητας απόδοσης των λεπτομερειών.

Tsakiridis Devices Aeolos R Tsakiridis Devices Aeolos R

Πολύ χαμηλά, ο ενισχυτής απέδωσε με άνεση την έκταση και τον όγκο του προγράμματος, γεμίζοντας άνετα τον χώρο και περιγράφοντας σωστά την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ελέγχει άνετα τα ηχεία. Ο χαμηλός συντελεστής απόσβεσης αφήνει την εμπέδηση του ηχείου να καθορίσει την συμπεριφορά του συστήματος χαμηλά, αλλά το ATC έχει σχετικώς ομαλή συμπεριφορά στην περιοχή των 100Hz και πάνω, επομένως δεν περιμένει κανείς υπερβολές, ειδικά στα κρίσιμα χαμηλά και μεσοχαμηλά μέρη της περιοχής. Πράγματι, το αποτέλεσμα είναι γρήγορο, χωρίς περιττή έμφαση, με τα όργανα να έχουν σωστό μέγεθος και το ρυθμικό μέρος να ακούγεται γρήγορο και καθαρό, με επαρκή όγκο, λίγο αδρό σε σχέση με τους ενισχυτές αναφοράς. Η χρήση ψηφιακού ισοσταθμιστή δεν φάνηκε να δημιουργεί προβλήματα στον Aeolos R ο οποίος εφάρμοσε τις διορθώσεις και οδήγησε το ηχείο σωστά, με τα όριά του να βρίσκονται πραγματικά ψηλά.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ήπιες δόσεις χαρακτήρα και το σύστημα, με τον Aeolos στην θέση του ενισχυτή, ακούστηκε μαλακό, φωτεινό και ευχάριστο, χωρίς, όμως, να δημιουργεί την εντύπωση ότι κολακεύει υπερβολικά το πρόγραμμα και ότι περιβάλλει -δίκην μανδύα- το συνολικό αποτέλεσμα με μια δική του “άποψη”. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι υπάρχει πολύ καλή δυνατότητα απόδοσης των λεπτομερειών, καλή διαχείριση του προγράμματος όταν αυτό έχει πολύ ενέργεια στην περιοχή και ότι διατηρείται η διαφάνεια και ο αέρας των οργάνων, χωρίς το αποτέλεσμα να θαμπώνει ή να γίνεται επίπεδο, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες.
Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Υπάρχει μια σαφής αίσθηση ανάγλυφου σε ότι αφορά τον άξονα του βάθους, πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων πηγών, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και μια ιδιαίτερα θετική αίσθηση παρουσίας (υπολειπόμενη ελάχιστα αυτής που δημιουργούν οι ενισχυτές αναφοράς), η οποία κορυφώνεται στην απόδοση των φωνών, όπου υπάρχει πολύ καλή απόδοση των ηχοχρωμάτων και φυσική απόδοση της άρθρωσης.
Ψηλά, ο ενισχυτής δείχνει να διαθέτει έκταση, πολύ καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας και πολύ καλή αίσθηση ισορροπίας σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα. Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται γρήγορο, ελάχιστα -και με ευχάριστο τρόπο- στρογγυλό, χωρίς ποτέ να γίνεται τραχύ ή υποτονικό. Ο αρμονικός πλούτος των οργάνων της περιοχής αποδόθηκε σωστά, χωρίς υπερβολές και τάσεις προς το ευφωνικό.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται- -υποθέτω- σαφές ότι ο Aeolos R είναι ένας δυναμικός, προσεγμένος ως προς την ηχητική του ταυτότητα ενισχυτής, ο οποίος δεν απαιτεί από τον ακροατή να είναι δογματικός μύστης του λαμπάτου ήχου για να τον απολαύσει. Αν ο στόχος είναι η παρέμβαση, πάντως, η Tsakiridis Devices έχει προβλέψει: Γυρνώντας την συνδεσμολογία των λυχνιών εξόδου σε “τρίοδο” το αποτέλεσμα κερδίζει πόντους σε θέματα χαρακτήρα. Ο ενισχυτής ακούγεται περισσότερο “λαμπάτος”, ευχάριστος και επιδοτεί την παρουσία, χάνοντας λίγο σε δυνατότητες οδήγησης. Ανάλογα με το πρόγραμμα, υπήρχαν στιγμές που σίγουρα θα προτιμούσα την εκδοχή της τριόδου, από την άποψη της γενικής αισθητικής του ακούσματος (και για τον λόγο αυτό, ίσως οι διακόπτες θα έπρεπε να είναι σε μια πιο βολική θέση). Η μείωση της ανάδρασης, για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ο ενισχυτής στο LF mode ακούστηκε ελαφρώς απόμακρος και αδρός, χωρίς ποτέ να γίνεται δυσάρεστος πάντως, χάνοντας ένα μέρος από τον δυναμισμό του και την δυνατότητα επιβολής του στον χώρο. Πιθανώς, με ένα άλλο ηχείο το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Τελικώς...

... όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, η Tsakiridis θεωρεί τον Aeolos ως τον πλέον δημοφιλή ολοκληρωμένο ενισχυτή της και αυτά που ανακαλύψαμε στην δοκιμή εξηγούν το γιατί. Είναι μια all-around σχεδίαση, με σεβαστές ικανότητες οδήγησης, ικανή να υποστηρίξει μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων ηχείων, με καλοσχεδιασμένη ηχητική ταυτότητα που δίνει έμφαση στην ουδετερότητα και την ακρίβεια. Διαθέτει τα πλεονεκτήματα μιας σχεδίασης με λυχνίες χωρίς να θυσιάζει σημαντικά πράγματα ή να έχει ιδιοτροπίες. Η έκδοση R είναι προσεγμένη σε κρίσιμα σημεία και απευθύνεται σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, αποτελώντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, ως μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να μπει, με αξιώσεις, στον χώρο του λαμπάτου ήχου.